URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2020, 17:35

"Unul dintre cele mai complicate proiecte din Oradea în ultimii 20 de ani". Pasajele subterane din Piaţa Gojdu vor costa 21,3 milioane euro (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat, joi, în ultima şedinţă ordinară din acest mandat, un proiect complex care va schimba felul în care se circulă prin Piaţa Gojdu din Oradea. Intitulat "Coridorul de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Gojdu din Oradea - Etapa I", proiectul prevede realizarea a nu mai puţin de 5 pasaje subterane, inclusiv unul în dreptul Catedralei Ortodoxe. 

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre investiţie în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local. Edilul a spus că este "unul dintre cele mai complicate proiecte din Oradea ultimilor 20 de ani" și că realizarea proiectului tehnic aprobat joi a durat mai mult timp decât era de aşteptat.

Concret, Etapa I a acestui coridor de mobilitate prevede amenajarea a cinci pasaje subterane în centrul civic al municipiului. Unul dintre acestea va fi realizat între Catedrala Ortodoxă şi Casa de Cultură a Sindicatelor, fiind prevăzut cu şase benzi (3 pe sens). Între cele două obiective, deci deasupra pasajului, va fi amenajată o zonă pietonală şi spaţii verzi. Astfel va fi creat un culoar pietonal din centrul oraşului (Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri) până la Cetate. 

Totodată, proiectul prevede şi transformarea actualei aşa numite turbogiraţii prin amenajarea altor patru pasaje subterane menite să creeze culoare de trafic în acea zonă, inclusiv unul care va face legătura dinspre calea Mareşal Averescu. 

Investiţia este finanţată din bani europeni prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi se ridică la 21,3 milioane euro fără TVA. Durata de execuţie a proiectului este de 24 de luni. "Vom derula licitaţia după ce se aprobă indicatorii tehnico-economici", a precizat Bolojan. 

Proiectul de intrastructură rutieră din acea zonă este şi mai amplu. Într-o altă etapă, în zona Bulevardului Dimitrie Cantemir - str. Sucevei vor fi construite două giraţii şi un pasaj subteran. Indicatorii tehnico-economici ai acestui proiect intitulat „Coridorul de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Gojdu din Oradea - Etapa II" au fost aprobaţi deja în luna iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Scopul nu este bunăstarea cetățeanului
Prin definitie (MDA2-2010) politicianul este o persoană care desfășoară o activitate politică (12), mai ales în interesul său sau al grupului din care face parte. Ecuatia e simpla, cat mai multe santiere alimentate din banii publici directionati catre firmele de casa. Ma intreb oare de ce isi tine dl. Bolojan mana dreapta grebla tot timpul ? Sper sa nu fie vreun semn de probleme neurologice. Poate ne lamureste un cadru medical de specialitate. Vreau sa ma asigur ca este capabil sa ocupe o functie publica in continuare.
Postat 12 Septembrie 2020, 14:57 de Nelu_Cornel_Pantis
Mikiba-Apa
Trebuie sa fi redus mintal sa nu înțelegi ca astfel de proiect e pt bunăstarea cetățeanului, dar poate tu cu 2 mici ți-ai umplut stomacul
Postat 12 Septembrie 2020, 13:47 de Sandu2100
Alte priorități !!
Trebuie să fii redus mental să faci asemenea proiecte în Oradea. În loc să te ocupi de bună starea cetățeanului
Postat 12 Septembrie 2020, 13:32 de Mikiba-Apa
Santierul continu din Oradea = saci de bani pentru firmele abonate la resursele publice
Postacii derutati saraciti in sinapse si reclamele platite pentru aplaudarea actualul regim local intrunesc definitia propagandei: "Acțiune organizată de răspândire în mase a unor idei care prezintă și susțin un partid politic, o teorie, o concepție etc., cu scopul de a le face cunoscute și acceptate, de a câștiga adepți etc." Nu vorbesc impotriva viniturilor insa dreptul lor, primul, tine de locul unde s-au nascut, au dreptul de a calatori insa acest drept nu e un drept natal. Conditia de indeplinit este de a se adapta si de a respecta vointa gazdei. Altfel ne procopsim cu virusi care paraziteaza resursele gazdei. Critica argumentata a oradeniilor care s-au nascut aici si care tin la acest oras este absolut necesara si face parte dintr-un sistem de reglare sanatos intr-o societate civilizata. Altfel un burtos bizar, iesit din catunuri cu pantaloniii pana in gat, care a intrat in afaceri prin DEZVOLTAREA falimentului unui ABC de cartier, iti poate intra oricand in casa, sa ti-o aranjeze sau scurtcircuiteze pe motiv ca el stie sa traga banii publici.
Postat 12 Septembrie 2020, 09:46 de Nelu_Cornel_Pantis
Acum înțeleg, în sfârșit, ce învăță "liberalii" ... la "școala de vară" zisă și PNL !?!
DIPLOMAȚIE !?! Desigur că ei dau un nou înțeles "diplomației" ... în sensul în care e domeniul unde se studiază cum trebuie gândit de două ori, înainte de a spune fix nimic și a face prost orice lucru care nu e necesar, pe banii altora !?! Culmea e că ei, niște vinituri cum spune și Platona, au impresia că au drepturi mai multe decât orădenii autentici, născuți și/sau crescuți de-a lungul a multor decenii în urbea de pe Crișul Repede ... nu pe la izvoarele pietruite ale acestuia.
Postat 12 Septembrie 2020, 06:05 de CrisDumi
MARUS fara un i,uitat pe undeva,sau MARUS de la MARUSCA,sau MARUS pur si simplu,pentru ca"asa e nickname-ul tau,si-l folosesti de 15 ani....tot una,nu conteaza...
Mai MARUSCO,platita de Dorel de la primarie,sa stii ca noi,totii oradenii ,nascuiti si crescuti in Oradea,gandim si rezonam intru-totul cu CrisDumi! Oradeni,mergeti la vot si votati primar,un oradean adevarat,!00%.Nu un alogen,nu o vinitura,nu un tatuc "priceput" la toate,care mai "face cate ceva..","las-o bai ca merge si asa":un oradean cu coloana vertebrala,cu bun simt si cu aplecare spre nevoile reale ale oradenilor MARUSCO,sa-ti stea in gat tie si mentorului tau, Dorel Ilie Bolojan,toate invectivele adresate lui CrisDumi, adresate defapt tuturor oradenilor cu opinii critice la adresa administratiei Bolojan.Acestea sunt argumentele voastre,care dealtfel va si caracterizeaza.
Postat 12 Septembrie 2020, 01:31 de platona
CrisDumi
Ai tu fantezii că în orașul meu nu sa făcut nimic, du-te amu lângă TDS să-i ți de umbră. Ești o rușine pt Oradea, pleacă de aici, locul tau e in lanul de porumb
Postat 12 Septembrie 2020, 00:43 de Sandu2100
Ceata lui Pițigoi nu se dezminte ...
... sar tot câte doi, de fiecare dată când le arăți că liberalii sunt nu numai amatori, dar și loviți cu "pluta", fabulând pe lângă subiect !?! Au fantezii și visează mult beton ... iar în ignoranța lor nu vor să priceapă că habarnismul liberal costă deja prea mult. Și dacă ar vrea, îi împiedică putința ... le dai mură-n gură și tot niște căscați sunt. Măi, caricaturilor, când îți stabilești un "obiectiv" trebuie să-l însoțești și de un "rezultat" ... iar tot "pachetul" se cuantifică la nivel de "resurse". Voi sunteți cei care risipiți resursele și sunteți ineficienți, plătind dublu sau triplu pentru orice aiureală vă trece prin cap. Voi liberalii, față de social-democrați care se cramponează în mediocritate, sunteți cei care duceți habarnismul la nivel de regulă. Iar asta nu e bine deloc, pentru că faceți mult rău normalității !?!
Postat 11 Septembrie 2020, 20:32 de CrisDumi
Asta e dreptul tau la replica?
Ma asteptam, sa vii cu contraargumente, exemple... sa imi demosntrezi ca te-am judecat gresit... dar... nu. Tu ai remarcat... gresit de-altfel, ca la numele meu de cont, lipseste un i! Nu lipseste din graba, lipseste pentru ca asa e nickname-ul si asa il folosesc de 15 ani. Dar asta e mai putin important. Probabil ca la UO, nu am aprofundat prea bine despre fezabilitate si oprotunitate, dar in schimb am invatat ca atunci cind cineva face un bine pentru societate si pentru mine personal, implicit, sa ii multumesc, cine nu face nimic, sau mai mult rau, sa ii cer sau sa ii arat cum trebuie facut (asta daca stiu, daca nu... tac si imi vad de treaba). Ceea ce iti recomand si tie. Eu, spre deosebire de tine, in "inconstienta" sa "naivitatea" mea, CrisDumi, astept sa castig o administratie care sa imi faca viata in Oradea si in Bihor, mai curata, mai linistita, mai civilizata, mai organizata. Exact ceea ce Oradea nu a avut inainte de administratia Bolojan. Iar, partea finala cu "florin" gol de continut... nu te supara... nu am inteles ce ai vrut sa spui...cum de-alfel nici in articolele tale, defapt... nu spui nimic. Repet. ma asteptam macar un lucru sa contesti cu dovezi, dar... nimic... pentru ca tu esti un nimic... de aceea... tu doar critici... nimic nu poti sa faci constructiv... nimic... Exact asa cum esti tu de-altfel... UN NIMIC!
Postat 11 Septembrie 2020, 14:07 de MARUS
CrisDumi
Taci mă din gură, te-a dat afară Bolojan de la primărie pt că jobul tau era sa plimbi un pahar de apa calda pe la etaje, te-ai angajat la CJ și asta prestezi și acolo, acum o sa vina Bolojan la CJ. Oamenii ca tine sunt o rușine pt Romania, bugetari mizerabili, e cazul sa te muți din orașul ăsta, îți iei și familia cu tine, nu avem nevoie de târâturi
Postat 11 Septembrie 2020, 13:42 de Sandu2100
Cum gândești ... așa trăiești !?!
Te agiți degeaba "Marus" ... cel care, din graba mare de a da răspunsuri naive, ai uitat un "i" când ți-ai făcut un cont de postac ca să poți bate câmpii. Nu vei câștiga nimic la alegeri, cel mult vei provoca mai multe critici la adresa partidului care te-a cules pe linie de "cooperație" ... mai ales că nu vei avea timp să te explici !?! Ești pe post de sacrificiu, habar n-ai ce moștenire îți ca cădea pe cap ... ceea ce arată că ori ești inconștient, ori te interesează strict persoana ta. La UO nu te-au învățat nimic despre fezabilitate și oportunitate, asta-i clar ... și de aceea ai ieșit precum un biet "florin", gol de conținut pe banii altora !?!
Postat 11 Septembrie 2020, 11:10 de CrisDumi
Cum te mai rabda pe tine Dumnezeu, ... CrisDumi
Citesc de obicei comentariile de la articolele parcurse, tu, esti dedeparte cel mai activ comentator de articole. Pentru asta, felicitari. Ce ma intreb eu, insa, e... cum de te mai rabda Dumnezeu, cu rautatea, nedreptatatea ce o ai in adancul inimii tale. Tie chiar nu iti este rusine... cum poti tu, ***, sa spui tu, ce e total "inutil si inoportun pentru oras"? Cum iti permiti tu, un parazit al societatii, sa spui, ca oradenii sunt sortiti sa nu aibe un oras curat, modernizat si linistit, in urmatoarele trei decenii? Tu, frustratule, ai fost in ultimii 10 ani, in alte orase din Romania, sa vezi diferentele, tu, analfabet vizual (spun asta...pentru ca tu nu poti sa intelegi nimic din ceea ce sa facut in orasul asta...nimic nu e bun...nimic nu e folositor), chiar nu realizezi, ca totusi... administratia actuala...este cea mai laudata din toata tara, nu vezi... orbule... ca toti turistii romani sau straini... sunt incantati de ceea ce vad. Sau or fi toti prosti...inculti...neumblati...si se entuziasmeaza la nimic? Chiar toata lumea (aici in special oradenii si apoi altii), apreciaza faptul ca, Oradea, a evoulat pozitiv si cu pasi mult mai mari si benefici pentru noi, decat celelalte administratii. Este la fel de adevarat, ca unele dintre proiecte, poate se puteau face mai bine, mai repede, mai calitative, mai... cum vrei tu... dar... sa anulam tot ce sa facut... pentru ca tie... nu ti se pare oportun? Dar, nici faptul ca tu esti total nemultumit... nu e chiar cea mai mare problema, pentru ca tu esti cel care ai...nervi si nemultumire in stomac cind vezi ce se intampla in Oradea... si dupa cum ti-am citit articolele... sunt convins ca esti in prag de ulcer, ce ma nemultumeste pe mine la toate articolele tale... *** este faptul ca tu nu ai venit cu nici o SOLUTIE alternativa. Uite, tare as vrea sa vad cum ai rezolva tu proiectul asta. Cum ai rezolva tu, intrarile, iesirile, auto, tranvaie si pietonale. Sau e bine asa cum e ? As dori sa criticam cu totii orice, dar, odata cu critica sa vina si justificarea cu solutia data. Ca asa de criticat suntem buni toti... la solutii ne pierdem. Stim ca nu e bine... dar... nu stim cum e bine. Dar ce mai cred eu, ca tu... CrisDumi, esti un frustrat, nemultumit, singuratic, mai cred, ca tu in viata, nu ai realizat nimic, nu ai dezvoltat vreodata un proiect, nu ai facut nimic notabil... si spuna asta... ca daca ar fi contrariul... ai fi venit cu solutii tehnice bazate pe ceva. Eu, pot sa accept orice parere sau solutie atata timp cat ea este fundamentata... nu doar... ca nu e bine, nu e frumos, nu trebuia, nu asa, nu acolo... De pareri... suntem satui... Solutii ... trebuiesc... atunci cind ne opunem. Acuma un lucru chiar personal... tare m-as fi bucurat, ca la vreun articol comentat (criticat) de tine... sa fi venit cu rezolvarea, solutia, implementarea... dar... nici intr-un articol nu a fost vorba de asa ceva... doar critica, mizerii, rautati. Te anunt, CrisDumi, ca noi oradenii (in cea mai mare parte), suntem multumiti si cu administratia asta, si cu dictatorul, si cu Bolovanul cu tot. Celor mai multi ne prieste aerul, orasul... oamenii. Iar pe tine, un oradean... total nemultumit... te anunt cu tristete... ca nici Dumnezeu... nu te va multumi vreodata. Inchei cu o intrebare, si cu un posibil drept la replica... poti sa nominalizazi si sa justifici (prin demonstratie si exemple) cine ar fi mai bun, oportun, pentru oradeni si bihoreni?
Postat 11 Septembrie 2020, 09:56 de MARUS
CrisDumi
Taci mă din gură, capul tau e goooolll
Postat 11 Septembrie 2020, 09:02 de Sandu2100
Acest proiect este nefezabil ... nu va fi realizat decât pe hârtie !?!
Total inutil și inoportun, costisitor și fără a genera plusvaloare pentru oraș. Până și faptul că s-au cheltuit deja bani pe planul de concept și pe simbolica simulare video, arată că edilii nu se gândesc la banii publici ci doar la visurile lor grandomanice. Ar fi fost de înțeles să se găsească soluții de intersectare a culoarului principal cu celelalte străzi, fără a coborî 6 benzi de circulație ... poate în subteran doar tramvaiul. Așa însă, e total inoportună soluția aleasă, parcă făcută strict ca să câștige bani niște constructori, nicidecum orădenii ... care parcă sunt bătuți de D-zeu să nu aibă un oraș curat, modernizat și liniștit, nici în trei decenii de acum înainte.
Postat 10 Septembrie 2020, 21:18 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON