URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2021, 14:34

Oradea a atras anul trecut de 5 ori mai multe finanţări europene decât în 2019: 43 de milioane de euro!

Oradea a atras și cheltuit anul trecut, pe achiziții și lucrări, de cinci ori mai multe finanţări europene decât în 2019. Fondurile comunitare atrase şi cheltuite pe lucrări în 2020 au atins suma record de 43 milioane euro.

1,9 milioane euro pe cap de angajat

"Sunt bani efectiv primiţi de la Uniunea Europeană şi cheltuiţi în Oradea pe proiecte cum ar fi: construcţia pasajului subteran de sub bulevardul Magheru, amenajarea noii linii de tramvai Calea Aradului - Nufărul, achiziţia primului lot de 10 tramvaie moderne, alte 10 urmând să sosească anul acesta, reabilitarea termică a şcolii Dacia şi altele", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

În medie, cele 43 milioane euro înseamnă 1,9 milioane euro atrase şi investite în municipiu anul trecut de fiecare dintre cei 23 de angajaţi ai direcţiei.

Potrivit raportului de activitate pe anul 2020, întregul portofoliu de proiecte al DMPFI se ridică la o valoare totală de 582 milioane euro, din care proiecte în valoare de 24 milioane euro finalizate în 2019 şi de 30 milioane euro în 2020.

În prezent, municipalitatea are în implementare proiecte în valoare de 306 milioane euro şi în pregătire, pentru perioada de finanţare 2021-2027, investiţii de încă 210 milioane euro.

Previziuni pentru 2021

Prezent la conferinţa de presă, primarul Florin Birta le-a mulţumit subalternilor pentru munca depusă. "Anul 2020 a fost un an în care am reuşit să construim foarte mult. Chiar dacă am avut această problemă cu pandemia de Covid-19, firmele au avut cale liberă să lucreze pentru că nu s-a circulat atât", a declarat Birta.

Potrivit primarului, anul 2021 se anunţă şi mai agitat. "Ne aşteaptă un an plin de şantiere în tot oraşul: va trebui să finalizăm linia de tramvai Calea Aradului - Nufărul, am început în ianuarie lucrările de modernizare a bulevardului Nufărul - Cantemir și vom demara în mai etapa a doua de amenajare a pasajelor subterane din Centrul Civic, pornind din zona blocului Cicero. De asemenea, pentru luna noiembrie este programată să înceapă şi etapa întâi din zona Catedralei ortodoxe, iar în vară va demarea etapa a III-a de reabilitare a reţelelor de termoficare", a declarat primarul Birta.

Pe lista celor 43 de proiecte aflate în implementare în 2021 se mai numără pietonalizarea Pieţei Ferdinand şi a străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii, reabilitarea termică a Şcolii Generale 11, a Colegiului Tehnic Mihai Viteazul şi a Liceului Ortodox Roman Ciorogariu.

De asemenea, anul acesta urmează să înceapă lucrările de amenajare a centrelor de cartier din Rogerius, Ioşia şi Nufărul, de modernizare a Pieţei Cetate, de construire a 23 de staţii pentru reîncărcarea vehiculelor electrice, precum şi cele privind trecerea cartierului Nufărul pe încălzire cu apă geotermală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sandu, prostane ...
... să-ți zică Bolojan ce i-am spus eu în față, direct și la subiect, cunoscându-l ca pe buzunarul meu de trei decenii încoace, de l-a apucat tremuratul de nervi că nici n-avea replică !?! Bașca că datoria de 2.000.000 lei, bani dați cu împrumut în prin 1995-1996 și care erau cât salariul lui lunar de atunci, când era muritor de foame ... nici în ziua de azi nu mi i-a înapoiat. Cu dobândă cu tot, după 25 de ani ... ar cam fi cât căștigi tu într-un an, măscăriciule, în zile noastre !?!
Postat 02 Februarie 2021, 15:16 de CrisDumi
!?
credeam ca dom’ primar aduce o mentalitate noua, respect fata de cetatean, m-am inselat. acesta este sacrificat in continuare pentru o dezvoltare indoielnica. am inteles ca europa sprijina liberalismul, are unda verde la fonduri, insa, se pare ca nu si la nivelul de trai, confort. sper sa apuc ziua in care orasul isi gaseste linistea, se mai ocupa si de bunastare, caci deranjul, noroaiele, praful, nu o fac. pana atunci traim cu utopia unei dezvoltari.
Postat 02 Februarie 2021, 12:56 de User anonimizat
CrisDumi
Confuzia e in capul tau, dezinformarea o faci tu. Esti tare-n clanta pe social media, dar nu ai curajul sa ii spui lui Bolojan in fata:::)))
Postat 01 Februarie 2021, 19:17 de Sandu2100
Confuzie în termeni !?!
Oradea a DECONTAT de 5X mai mult ca în anul precedent ... nu că ar fi ATRAS !?! Confuzia aceasta ține de câteva lucruri elementare în materie ... și anume, de modul în care se raportează finanțările la nivelul unui ciclul bugetar. În practica financiar-contabilă românească este vorba de cicluri de raportare de tip anual !?! În practica fondurilor europene, multianuale, e vorba de cicluri de 7 ani, la care se adaugă 2-3 ani de "închidere" după caz !?! Poți spune că ai atras de "nX" mai multe finanțări strict de la un ciclu la altul ... adică, de câte ori mai multe finanțări "consumate" în ciclul 2014-2020 (plus închiderile până în 2022 cel mult), față de ciclul anterior până în 2013 inclusiv, cu surplusul de timp până în 2015 eventual !?! Așadar, tot la 7 ani poți face diferența, că așa se calculează în UE ... restul discuției fiind doar la nivel de decontări, nicidecum la cel de atrageri !?! Doar "neterminații" calculează altfel, la fiecare final de an, bugetarea secvențială multianuală europeană ... care include atât consumarea efectivă a banilor alicați, cât și corecțiile și actualizările aferente !?! Degeaba "mănânci" 43 milioane Euro, spre exemplu într-un an, dacă din aceștia va trebui să "tai" mai apoi, la "închidere" după alți 2-3 ani ... mai mult decât jumătate din suma raportată, completând "gaura" din surse proprii sau împrumuturi.
Postat 01 Februarie 2021, 17:31 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON