URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Decembrie 2023, 08:50

Strategia de termoficare: Primăria Oradea pariază în continuare pe dezvoltarea sistemului centralizat de încălzire (FOTO)

Primăria orădeană pariază în continuare pe dezvoltarea sistemului centralizat de încălzire. Potrivit strategiei de termoficare pentru anii 2022-2030, municipalitatea își va continua eforturile de reabilitare a infrastructurii şi de utilizare a resurselor nepoluante de energie, în paralel cu reabilitarea imobilelor, introducerea distribuţiei pe orizontală şi contorizarea individuală a consumatorilor.

Necesar pentru proiectele europene...

Dezbaterea strategiei de termoficare a Oradiei pentru perioada 2022-2030, care a avut loc marţi în sala mare a Primăriei, a reunit circa 20 de participanţi, majoritatea specialişti în domeniu.

Pe lângă iniţiatorii discuţiilor - şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, reprezentantul firmei Servelect Cluj-Napoca (realizatorul strategiei), Andrei Ceclan, reprezentanţi ai Termoficare Oradea, în frunte cu directorul Călin Ungur - la întâlnire au participat şi câţiva orădeni.

"Strategia de termoficare a Oradiei pentru perioada următoare este un document strategic care va sta la baza documentaţiilor tuturor proiectelor viitoare din domeniul termoficării", a explicat şeful DMPFI, Marius Moş.

Potrivit directorului, până acum, municipalitatea s-a concentrat pe reabilitarea infrastructurii de reţele şi modernizarea la bază a sursei de agent termic, în care s-au investit, în ultimii ani, peste 200 milioane lei.

"Acum ne concentrăm pe dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare şi valorificarea resurselor nepoluante, cum ar fi apa geotermală, panourile fotovoltaice şi proiectul mare de producere a energiei electrice și termice pe hidrogen, care este deja depus spre evaluare în paralel cu proiectele de reabilitare şi modernizare a reţelelor", a spus Marius Moş.

Pariul pe CET

Potrivit strategiei de termoficare a Oradiei realizate de firma Servelect pe fonduri europene, municipalitatea orădeană va investi în continuare în dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare.

Varianta renunţării la CET ar lăsa locuitorii orașului fără alternativă viabilă de încălzire. "Populaţia ar trebui să facă investiţii de peste un miliard de lei", a spus inginerul Andrei Ceclan.

Potrivit documentului, doar 10% dintre actualii clienţi ai sistemului centralizat ar putea trece la încălzirea pe gaz, majoritatea de circa 60% fiind obligaţi să folosească încălzirea pe curent electric, iar diferenţa pe panouri fotovoltaice ori biomasă.

Cum păstrarea actualului sistem, fără investiţii, ar însemna degradarea lui lentă, municipalitatea va trebui să investească în continuare.

Astfel, Oradea va miza pe resursele nepoluante de energie pentru a evita plata certificatelor verzi, tot mai scumpe.

Pe lângă turbina pe gaze naturale aflată în funcţiune, la producţia agentului termic pentru apartamentele orădenilor CET-ul are în plan să folosească motoare termice pe gaz, valorificarea sursei geotermale, panouri fotovoltaice şi hidrogen.

"Un element suplimentar va trebui să îl constituie controlul pe care îl va putea avea consumatorul prin introducerea distribuţiei agentului termic pe orizontală (n.r. în loc de distribuţia pe verticală moştenită din comunism, care nu permite contorizarea individuală a fiecărui apartament) şi contorizarea individuală a fiecărui imobil", a spus Ceclan.

Contorizarea la nivel de consumator va contribui la scăderea facturilor de încălzire, fiecare client fiind tentat să îşi modifice consumul în funcţie de necesităţi, dar mai ales de veniturile disponibile din care poate acoperi costurile încălzirii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pt excalibur
Exista varianta cu pompa de caldura pentru apartament, exista asa ceva sunt foarte compacte si eficiente
Postat 14 Decembrie 2023, 17:37 de Mihaita
Termoficare uber alles
Eu zic sa ne bucuram ca avem cel mai performant sistem de termoficare din tara. Cel mai comod sistem pentru consumator, nu ai nici o bataie de cap, decit sa-ti platesti factura lunar. Iar in contextul exploziei preturilor la combustibili, costurile sunt rezonabile. Poluare zero in oras. Alternativa trecerii a 70.000 de apartamente pe gaz presupunea 1000€ centrala in sine , plus tras tevi prin casa, prin sapa, alta mie, nu mai vorbim de tevaria prin oras si distributia pina in apartamente. Cit iese? 140 milioane de euro, din buzunarele noastre. E bine asa, suntem pe gaz, care e o resursa sigura, cel putin inca 10 ani. Varianta electrica,riscanta,pret improbabil , de fotovoltaice nu discutam la bloc. E un pariu cistigat. Cu o gospodarire atenta si noi investitii, mergem inainte... Am un amic in Finlanda. Incalzire electrica, 1:1, no fuss, consum 2500kwh , total de plata 150€. Pret mediu 6centi, aka 30 bani, contoare smart, noaptea si mai putin. Finlanda are in mixul energetic 30% combustibil lemn (wood fuel) 20% petrol.
Postat 13 Decembrie 2023, 10:29 de excalibur
Toate pariurile făcute/angajate de primărie ...
... au fost pierdute până acum. Niciunul nu a fost câștigător. În acest caz, al termoficării, există studii și analize SWOT la nivelul a zeci și zeci de țări. Toate arată că producerea căldurii în sistem centralizat este mai optimizată decât în cel individual, dacă numărul de consumatori este bine sincronizat cu capacitatea tehnică și cu calitatea rețelelor primare și secundare ... cu condiția ca, împreună cu cele terțiare, să nu fie nevoie a fi supuse subvenționării parțiale. La Oradea spre exemplu, unde cu 200.000.000 Euro în ultimul deceniu s-a încropit o anume reabilitare și modernizare, tot nu se poate fără subvenții care se acordă din banii celorlalți contribuabili ce nu beneficiază de sistemul centralizat. Această abordare financiară, profund incorectă și contrară abordărilor liberale, face ca sistemul centralizat de termoficare să nu obțină, fără ajutor public, veniturile necesare acoperirii cheltuielilor. Așadar, este vorba din start de un pariu pierdut de primărie în defavoarea întregii urbe și a cetățenilor ei. Dacă cei 200 milioane Euro investiți până acum în acest sistem ar fi fost direcționați către individualizarea rețelelor (de la condomenii până la nivel de case), astăzi toți locuitorii orașului și chiar al județului ar fi putut să se încălzească cu investiții personale "zero" (pe gaz, apă geotermală sau electric) ... pe principiul "cât consumi, atât plătești".
Postat 13 Decembrie 2023, 09:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON