URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2023, 08:50

Strategia de termoficare: Primăria Oradea pariază în continuare pe dezvoltarea sistemului centralizat de încălzire (FOTO)

Primăria orădeană pariază în continuare pe dezvoltarea sistemului centralizat de încălzire. Potrivit strategiei de termoficare pentru anii 2022-2030, municipalitatea își va continua eforturile de reabilitare a infrastructurii şi de utilizare a resurselor nepoluante de energie, în paralel cu reabilitarea imobilelor, introducerea distribuţiei pe orizontală şi contorizarea individuală a consumatorilor.

Necesar pentru proiectele europene...

Dezbaterea strategiei de termoficare a Oradiei pentru perioada 2022-2030, care a avut loc marţi în sala mare a Primăriei, a reunit circa 20 de participanţi, majoritatea specialişti în domeniu.

Pe lângă iniţiatorii discuţiilor - şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, reprezentantul firmei Servelect Cluj-Napoca (realizatorul strategiei), Andrei Ceclan, reprezentanţi ai Termoficare Oradea, în frunte cu directorul Călin Ungur - la întâlnire au participat şi câţiva orădeni.

"Strategia de termoficare a Oradiei pentru perioada următoare este un document strategic care va sta la baza documentaţiilor tuturor proiectelor viitoare din domeniul termoficării", a explicat şeful DMPFI, Marius Moş.

Potrivit directorului, până acum, municipalitatea s-a concentrat pe reabilitarea infrastructurii de reţele şi modernizarea la bază a sursei de agent termic, în care s-au investit, în ultimii ani, peste 200 milioane lei.

"Acum ne concentrăm pe dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare şi valorificarea resurselor nepoluante, cum ar fi apa geotermală, panourile fotovoltaice şi proiectul mare de producere a energiei electrice și termice pe hidrogen, care este deja depus spre evaluare în paralel cu proiectele de reabilitare şi modernizare a reţelelor", a spus Marius Moş.

Pariul pe CET

Potrivit strategiei de termoficare a Oradiei realizate de firma Servelect pe fonduri europene, municipalitatea orădeană va investi în continuare în dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare.

Varianta renunţării la CET ar lăsa locuitorii orașului fără alternativă viabilă de încălzire. "Populaţia ar trebui să facă investiţii de peste un miliard de lei", a spus inginerul Andrei Ceclan.

Potrivit documentului, doar 10% dintre actualii clienţi ai sistemului centralizat ar putea trece la încălzirea pe gaz, majoritatea de circa 60% fiind obligaţi să folosească încălzirea pe curent electric, iar diferenţa pe panouri fotovoltaice ori biomasă.

Cum păstrarea actualului sistem, fără investiţii, ar însemna degradarea lui lentă, municipalitatea va trebui să investească în continuare.

Astfel, Oradea va miza pe resursele nepoluante de energie pentru a evita plata certificatelor verzi, tot mai scumpe.

Pe lângă turbina pe gaze naturale aflată în funcţiune, la producţia agentului termic pentru apartamentele orădenilor CET-ul are în plan să folosească motoare termice pe gaz, valorificarea sursei geotermale, panouri fotovoltaice şi hidrogen.

"Un element suplimentar va trebui să îl constituie controlul pe care îl va putea avea consumatorul prin introducerea distribuţiei agentului termic pe orizontală (n.r. în loc de distribuţia pe verticală moştenită din comunism, care nu permite contorizarea individuală a fiecărui apartament) şi contorizarea individuală a fiecărui imobil", a spus Ceclan.

Contorizarea la nivel de consumator va contribui la scăderea facturilor de încălzire, fiecare client fiind tentat să îşi modifice consumul în funcţie de necesităţi, dar mai ales de veniturile disponibile din care poate acoperi costurile încălzirii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
pt excalibur
Exista varianta cu pompa de caldura pentru apartament, exista asa ceva sunt foarte compacte si eficiente
Postat 14 Decembrie 2023, 17:37 de Mihaita
Termoficare uber alles
Eu zic sa ne bucuram ca avem cel mai performant sistem de termoficare din tara. Cel mai comod sistem pentru consumator, nu ai nici o bataie de cap, decit sa-ti platesti factura lunar. Iar in contextul exploziei preturilor la combustibili, costurile sunt rezonabile. Poluare zero in oras. Alternativa trecerii a 70.000 de apartamente pe gaz presupunea 1000€ centrala in sine , plus tras tevi prin casa, prin sapa, alta mie, nu mai vorbim de tevaria prin oras si distributia pina in apartamente. Cit iese? 140 milioane de euro, din buzunarele noastre. E bine asa, suntem pe gaz, care e o resursa sigura, cel putin inca 10 ani. Varianta electrica,riscanta,pret improbabil , de fotovoltaice nu discutam la bloc. E un pariu cistigat. Cu o gospodarire atenta si noi investitii, mergem inainte... Am un amic in Finlanda. Incalzire electrica, 1:1, no fuss, consum 2500kwh , total de plata 150€. Pret mediu 6centi, aka 30 bani, contoare smart, noaptea si mai putin. Finlanda are in mixul energetic 30% combustibil lemn (wood fuel) 20% petrol.
Postat 13 Decembrie 2023, 10:29 de excalibur
Toate pariurile făcute/angajate de primărie ...
... au fost pierdute până acum. Niciunul nu a fost câștigător. În acest caz, al termoficării, există studii și analize SWOT la nivelul a zeci și zeci de țări. Toate arată că producerea căldurii în sistem centralizat este mai optimizată decât în cel individual, dacă numărul de consumatori este bine sincronizat cu capacitatea tehnică și cu calitatea rețelelor primare și secundare ... cu condiția ca, împreună cu cele terțiare, să nu fie nevoie a fi supuse subvenționării parțiale. La Oradea spre exemplu, unde cu 200.000.000 Euro în ultimul deceniu s-a încropit o anume reabilitare și modernizare, tot nu se poate fără subvenții care se acordă din banii celorlalți contribuabili ce nu beneficiază de sistemul centralizat. Această abordare financiară, profund incorectă și contrară abordărilor liberale, face ca sistemul centralizat de termoficare să nu obțină, fără ajutor public, veniturile necesare acoperirii cheltuielilor. Așadar, este vorba din start de un pariu pierdut de primărie în defavoarea întregii urbe și a cetățenilor ei. Dacă cei 200 milioane Euro investiți până acum în acest sistem ar fi fost direcționați către individualizarea rețelelor (de la condomenii până la nivel de case), astăzi toți locuitorii orașului și chiar al județului ar fi putut să se încălzească cu investiții personale "zero" (pe gaz, apă geotermală sau electric) ... pe principiul "cât consumi, atât plătești".
Postat 13 Decembrie 2023, 09:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON