URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2023, 14:46

Scump, dar ecologic. Termoficare Oradea vrea propria staţie de producţie a hidrogenului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare Oradea vrea să aibă propria staţie de producere şi stocare a hidrogenului pentru producţia energiei electrice şi termice.

Hidrogen pentru CET

Consiliul Local Oradea a aprobat joi o investiţie de 134,6 milioane lei care urmează să fie depusă spre finanţare prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă.

Potrivit hotărârii adoptate, "se propune realizarea unei instalaţii de producere şi stocare a hidrogenului «verde» prin electroliza PEM (n.r. Polymer Electrolyte Membrane) pentru producerea energiei electrice şi termice".

Instalaţia de electroliză, cu o suprafaţă de ocupată de circa 725 metri pătraţi, va fi formată din nouă containere, dintre care unul de dispecerat. Vasele de stocare a hidrogenului vor ocupa şi ele o suprafaţă de 3.200 metri pătraţi şi vor avea o capacitate de 93 metri cubi la o presiune de 42 bar.

Un proiect mai vechi

Iniţiativa amenajării staţiei de producere a hidrogenului este mai veche, dar conducerea municipalităţii a trebuit să refacă indicatorii tehnico-economici ai investiţiei după ce aceasta nu a reuşit să obţină finanţare din fonduri europene.

"Noi am mai depus proiectul încă de acum doi ani de zile, dar acea axă de finanţare a fost anulată, deschizându-se acum alta, tot prin Ministerul Energiei", a explicat primarul Birta.

Aprobarea proiectului i-a făcut pe reprezentanţii PSD Bihor din Consiliul Local să acuze conducerea municipalităţii de inconstanţă.

„Mi-am adus aminte de o şedinţă din 30 august 2021, exact acum doi ani, în care s-a făcut următoarea afirmaţie: «producerea hidrogenului generează mai multă poluare decât a combustibililor fosili», probabil domnul consilier Marinău (n.r. PNL) îşi aminteşte. Să îşi ceară scuze de la colegii mei care au promovat încă din 2020 (n.r. producerea de hidrogen), care este o soluţie viabilă", a cerut pesedistul Liviu Sabău Popa.

În replică, consilierul Adrian Marinău a spus că a fost citat inexact, iar între timp, oricum, lucrurile s-au schimbat. "A fost în discuţie faptul că costul de producere a combustibilului hidrogen este foarte ridicat. Acea discuţie a avut loc acum doi ani, dar de atunci tehnologiile avansează", a spus liberalul.

„Hidrogenul este viitorul”

Primarul Florin Birta a afirmat că avantajul hidrogenului nu este că ar fi un combustibil mai ieftin, ci mai nepoluant. "Costul de producţie al hidrogenului este mai ridicat decât al gazului, dar în viitor, pentru gaz, emisiile de CO2 vor fi taxate tot mai scump, va trebui să plătim tot mai mult, de aceea hidrogenul este un combustibil de viitor", a spus primarul.

După cum BIHOREANUL a mai scris, prin modificarea arzătoarelor, turbina pe gaz a CET-ului orădean ar putea funcţiona pe gaz în amestec cu hidrogen de până la 15%.

Folosirea hidrogenului "verde" ar reduce cu circa 5% emisiile de CO2 în atmosferă, lucru care ar reduce procentual poluarea şi cantitatea de certificate de CO2 pe care Termoficare Oradea ar fi obligată să le achiziţioneze.

Vezi aici Hotărârea Consiliului Local Oradea privind investiția în hidrogen!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Sa se faca
Si sa se vanda H2. De mult astept sa imi iau masina pe h2. Linde produce dar nu vine in Romania, doar.la altii, dincolo de austria.
Postat 02 Septembrie 2023, 08:13 de poiu
sandu cel cu buda-n curte
Ma pis ca s-a ieftinit costul de productie, daca s-a scumpit pretul de vanzare. Incredibil cat poti sa fii de prost Ciucle, te gandesti numai la gasca ta de partid, voi sa castigati, restulpopulatiei nu conteaza. Stiu ma prostule ca costul de productie s-a micsorat, chiar eu am spus asta, dar tu nu ai capacitatea intelectuala sa poti citi si sa intelegi ce am scris. Hop partidul ti-a spus sa scrii ca s-a ieftinit. Si ce ca s-a ieftinit?
Postat 01 Septembrie 2023, 19:22 de vasi13
Prosti, da' multi
Romania e un poluator mediu in europa, locul 9 ( https://www.statista.com/statistics/1171389/co2-emissions-european-union/ ). Europa, la nivel global, are cam 7% din volumul total de emisii. Europa lupta ca proasta sa-si reduca emisiile, cu pretul infometarii propriei populatii. ( https://www.quora.com/How-do-Americans-carbon-emissions-compare-with-those-of-Europeans-and-the-rest-of-the-world-and-what-are-the-reasons-for-discrepancies-among-them )
Postat 01 Septembrie 2023, 18:55 de excalibur
ok.
Doar sa aveti grija ca hidrogenul mai afurisit ca GPL-ul.
Postat 01 Septembrie 2023, 17:56 de nihil
vasi/adi13
Pai sa ieftinit costul de producție
Postat 01 Septembrie 2023, 17:18 de Sandu2100
Adevaratul eco, e si ecologic si economic. Altfel nu e logic
Toate masurile ecologice bune duc la eficienta si reducerea costurilor. Asta cu hidrogenul, e putem ierta daca e pe bani europeni, nu bugetul taxelor noastre, si atunci scumpul devine gratis, si asa merita. Intr-adrvar, tehnologia pe hidrogen progreseaza si se va ieftini in continuare
Postat 01 Septembrie 2023, 16:16 de unu
Tva 21%
Nu stiu de ce ne cramponam cu tva de 19% plus alte praguri de 9 si 5%. Un tva mare e scump , dar ecologic. Scade demografia, nu doar prin recenzare.Incet, incet , obtinem o planeta mult mai curata.
Postat 01 Septembrie 2023, 15:16 de excalibur
scump sa fie
Aiai, scump, asa trebuie, sa mai sa se scumpeasca gigacaloria. Dupa toate investitiile in tevi, centrala, toate astea ne spuneau ca vor reduce pierderile si va creste eficienta, dar toate au dus la scumpiri.
Postat 01 Septembrie 2023, 15:08 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON