URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2022, 17:13

CET Oradea vrea să producă hidrogen "verde" pe care să îl ardă în turbina pe gaz pentru a obţine curent electric şi încălzire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul orădean vrea să producă hidrogen "verde" pe care să îl ardă în turbina pe gaz pentru a obţine curent electric şi încălzire.

"Fabrica" de hidrogen

Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, într-o ședință convocată „de îndată” și derulată online, indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii europene de 127.900.000 lei.

Proiectul vizează realizarea unei instalaţii care să descompună apa în hidrogen și oxigen, hidrogenul urmând să fie ars în turbina centralei în amestec cu gazul natural.

"Este vorba de echipamente care descompun apa cu ajutorul curentului electric în hidrogen şi oxigen. Instalaţiile vor fi compatibilizate cu echipamentele CET-ului care vor folosi hidrogen alături de gaz pentru a reduce cantitatea de combustibili fosili folosită", a explicat pentru BIHOREANUL inginerul Ioan Maghiar din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei.

Energie "verde"

După cum BIHOREANUL a mai scris, Termoficare Oradea a comandat anul acesta un studiu de fezabilitate pentru o centrală cu capacităţi de producţie şi stocare a hidrogenului obţinut prin hidroliza apei.

Procesul vizează producţia de hidrogen "verde" obţinut din surse nepoluante având în vedere că, potrivit proiectului, energia electrică necesară ar urma să fie furnizată cu ajutorul unui parc fotovoltaic.

"Nu ştiu să mai producă cineva hidrogen verde în România", declara la acea dată şeful Serviciului Tehnic din cadrul Termoficare, Lucian Pop.

Pe fonduri europene

Potrivit specialiştilor, prin modificarea arzătoarelor, turbina pe gaz a CET-ului orădean ar putea funcţiona pe gaz în amestec cu hidrogen de până la 15%.

Folosirea hidrogenului "verde" ar reduce cu circa 5% emisiile de CO2 în atmosferă, lucru care ar reduce procentual poluarea şi cantitatea de certificate de CO2 pe care Termoficare Oradea ar fi obligată să le achiziţioneze.

Conform raportului de specialitate anexat Hotărârii de Consiliu Local, acest lucru ar putea deveni posibil cu ajutorul unei instalaţii care va cuprinde: un ansamblu electrolizor PEM în montaj containerizat, cu o putere instalată de 10 MW şi o producţie maximă de hidrogen de 2.000 Nm3 pe oră; un ansamblu de stocare a hidrogenului format din 20 de rezervoare cu o capacitate de 95m3 la 42 bar fiecare; un container pentru elementele de monitorizare, comandă şi control precum şi o instalaţie de amestec a hidrogenului cu gazul natural pentru arderea în echipamentele energetice.

Investiţia ar urma să fie finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin Măsura de investiţii privind infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile prin utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP aka mama Omida
Ce faci propaganda lui Putin ::))
Postat 31 August 2022, 21:08 de Sandu2100
@kp
https://en.wikipedia.org/wiki/Green_hydrogen Ca sa stii si tu, exista green hydogen. Nu se refera la culoare, dar cand vezi doar rosu în fata ochilor e greu in "veata", mai ales dupa absolvirea "școli veți".
Postat 31 August 2022, 07:36 de poiu
Foarte lăudabilă lucrarea.
Păcat de nivelul lingvistic, dobândit la școala de maidan a edililor orădeni, clasa "nonsensuri și pleonasme liberale". Hidrogenul este incolor din naștere. Verde poate fi doar mintea lor crudă, de cvasi-activiști de mediu.
Postat 30 August 2022, 23:49 de KP
in mod normal
nu as fi fanul investitiei in conditii normale. De ce sa produci electricitate mai putin eficient (fotovoltaic) ca sa o consumi intern cu randament mai mic de 100% in loc sa o vinzi pentru a produce hidrogen, pe care sa il arzi ca sa produci din nou curent electric (si agent termic, si caldura/apa calda, abur). Dar nu traim in jungla, iar naturalul e alterat de piata de certificate CO2 a uniunii europene, asa ca cel mai probabil investitia merita banii, nu doar pentru termie, ci si pentru electricitate, datorita certificatelor verzi europene. Practic, transformi energia solara din nou in termica (desi ar fi solutii mai directe, fara hidrogen) si iti recuperezi mare parte din energia electrica produsa si consumata pentru Hidrogen, producand din nou electriciate in cogenerare cand il arzi. CoGenerarea e foarte buna si e motivul pentru care sistemul centralizat ar fi mai avantajos decat centralele individuale, tinand cont de niste pierderi pe retele pe care nu ai cum sa le reduci la zero oricum. ...Pana apare ceva inovatie din partea companiilor in centrale pe gaz individuale la nivel de bloc, care sa produca si electricitate in cogenerare ;) Iar cu dependenta de gazul rusesc, alternativele mai scumpe nu sunt chiar atat de scumpe cum e acum gazul.
Postat 30 August 2022, 19:13 de unu
Astia nu mai stiu cum sa tufă banii!
Daca tot ati pomenit de certificatele verzi, ce se mai aude de amenzile alea de peste 100 de milioane de euro? Primite pt. ca birtinezul a vrut sa fie broker, el, care a reusit sa falimenteze un abc de cartier!!! P.S. link spre un articol fabulos! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cet-sufocat-electrocentrale-bate-recordul-la-amenzi-vine-una-de-787-milioane-euro-126897.html
Postat 30 August 2022, 18:02 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON