URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2021, 07:57

(În)CET fără gaz: Primăria Oradea vrea să renunţe la noul CET pe gaz, ca să evite plata a 60 milioane lei pe an pentru poluare

(În)CET fără gaz: Primăria Oradea vrea să renunţe la noul CET pe gaz, ca să evite plata a 60 milioane lei pe an pentru poluare FĂRĂ POLUARE! Municipalitatea caută soluţii alternative de termoficare a oraşului, pe bază de apă geotermală şi panouri fotovoltaice. Măsura e menită să reducă emisia de gaze cu efect de seră, taxate de Comisia Europeană cu 60 de euro pe tonă. "Vorbim de investiţii de zeci de milioane de euro pentru care vrem să găsim linii de finanţare din fonduri europene", spune primarul Florin Birta
(În)CET fără gaz: Primăria Oradea vrea să renunţe la noul CET pe gaz, ca să evite plata a 60 milioane lei pe an pentru poluare GATA CU GAZUL! La doar cinci ani de la darea în folosinţă a noului CET pe gaz, municipalitatea caută soluţii alternative de încălzire a oraşului. "Încălzirea pe gaz ne costă prea mult, având în vedere noile standarde europene privind poluarea", spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După investiţii masive şi doar cinci ani de exploatare a noului CET pe gaz, conducerea municipalităţii e obligată prin noile norme privind poluarea să se răzgândească. Oradea are nevoie de alte soluţii de termoficare!

Municipalitatea va avea de plătit anul viitor circa 60 milioane de lei pentru cantitatea de gaze cu efect de seră emise anul acesta în atmosferă. Peste un an, suma va creşte şi tot aşa, până când oraşul va reduce poluarea prin retehnologizare sau prin falimentarea CET-ului. "Va trebui să ne reorientăm spre încălzirea pe bază de apă geotermală sau panouri fotovoltaice pentru a reduce cantitatea de gaze cu efect de seră pentru care oraşul este taxat", spune primarul Florin Birta.

Măsura anti-poluare

La inaugurarea din 2016 era cea mai performantă din România, dar noua centrală pe gaz a CET-ului orădean şi-a atins limitele şocant de repede. Cu o investiţie de circa 55 milioane euro, în loc să scadă facturile de încălzire, cum sperau orădenii, centrala produce cheltuieli suplimentare. Şi nu doar prin preţul în creştere al gazului!

Prin Directiva 87/2003 a Comisiei Europene, toţi marii poluatori - de la termocentrale la companii aeronautice - sunt obligaţi ca, până la sfârşitul fiecărui an, să declare în Registrul Unic Consolidat al UE (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) pe care au produs-o. Ulterior, până la sfârşitul lunii aprilie, aceştia sunt obligaţi să depună în registru câte un certificat pentru fiecare tonă de gaze cu efect de seră emise. Producătorii de gaze de seră primesc în fiecare an tot mai puţine certificate cu titlu gratuit, aşa că mecanismul favorizează firmele care s-au retehnologizat şi au certificate GES de vândut şi le sancţionează pe cele obligate să cumpere.

Tot mai scump!

Dacă în 2009 preţul unui certificat era de 6 euro, în vara anului trecut a urcat la 21 de euro, astă-primăvară era 58 euro şi va ajunge, probabil, la 60 de euro înainte de sfârşitul anului.

Întrucât CET-ul orădean va emite în atmosferă aproximativ 270.000 de tone de gaze cu efect de seră şi va primi gratuit cam 40.000 de certificate, societatea va trebui să cumpere diferenţa de 230.0000 de bucăţi. Un calcul estimativ ridică suma la peste 60 milioane lei, echivalentul bugetului de salarii al societăţii de Termoficare pe doi ani! Şi ea va trebui plătită anual!

primarul Florin Birta"Dacă Oradea, care a cheltuit cu reabilitarea centralei şi a reţelelor peste 140 milioane euro, datorează zeci de milioane de lei, alte oraşe care n-au investit nimic vor avea de plătit şi mai mult", explică primarul Florin Birta (foto).

Primarul afirmă că, situaţia fiind general valabilă, Guvernul va  sprijini financiar administraţiile locale încă un an sau doi, până găsesc soluţii de termoficare mai prietenoase cu mediul. "Cele 60 milioane lei vor fi plătite de Guvern, Primărie şi Termoficare", spune edilul. Dar asta nu este o soluţie definitivă...

Mai puţin gaz, mai puţină poluare...

directorul comercial al Termoficare, Dan CreţuPentru a plăti mai puţin, Termoficare va arde gaz mai puţin ca să polueze mai puţin. "Primul lucru va fi să reducem pierderile de agent termic de pe reţea şi să continuăm reabilitarea clădirilor pentru a reduce pierderile de agent termic şi, implicit consumul de gaz", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Societatea a scos la licitaţie cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor, în valoare de 63,7 milioane lei, care vizează refacerea a 25,5 kilometri de conducte şi a 42 de puncte termice, precum şi realizarea a 39 de mini-puncte termice, mult mai eficiente. La rându-i, Primăria pregăteşte izolarea termică a 32 de blocuri din cele 47 cuprinse într-un proiect cu cofinanţare europeană (5 milioane euro) şi reabilitarea spitalelor Municipal şi Judeţean (15,8 milioane euro).

În paralel, Termoficare investeşte 136,7 milioane lei în patru motoare termice şi două cazane cu apă fierbinte care să înlocuiască bătrânul cazan pe gaz moştenit din vechiul CET. "Prin implementarea noii soluţii, randamentul va creşte cu 5%, ceea ce înseamnă o scădere a consumului de gaz cu 75.000 MWh, echivalentul a 8,2 milioane lei şi, implicit, o scădere a costurilor cu certificatele GES", spune Creţu.

Descoperirea apei calde...

profesorul universitar Marcel RoşcaMarea provocare o constituie însă trecerea CET-ului de pe încălzire pe gaz pe energie verde. Pentru a reduce poluarea, Oradea apelează la soluţii care acum zece ani, când CET-ul ardea cărbune, păreau de domeniul SF. "Oraşul stă pe un zăcământ de apă geotermală. În zona Nufărul apa iese din pământ la o temperatură de circa 70˚C, iar în Ioşia la 105˚C. Această resursă trebuie exploatată", spune profesorul universitar Marcel Roşca (foto), specialist în termotehnică.

De altfel, Primăria a şi început reconversia. După ani de amânări, în această vară a scos la licitaţie trecerea cartierului Nufărul de pe încălzirea pe gaz pe apă geotermală. Lucrările, în valoare de 78,3 milioane lei, vor trebui finalizate în doi ani. Angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie mai au în implementare un proiect în valoare de 4 milioane euro pentru încălzirea pe apă geotermală a noii săli polivalente din strada Traian Blajovici şi a cartierului Ceyrat din vecinătate şi caută soluţii similare pentru Şcoala Ioan Slavici din Calea Clujului, care se încălzeşte cu combustibil lichid.

CET-ul termal

De altfel, însuşi CET-ul vrea să treacă pe apă geotermală! "Lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru exploatarea forajului existent în curtea centralei", spune Dan Creţu.

Zăcământul, cu o temperatură de circa 90˚C, ar putea asigura orădenilor apa caldă peste vară şi o parte din încălzire în timpul iernii. "Vara, apa geotermală ar încălzi prin schimbătoarele de căldură apa tratată, care va fi apoi pompată în reţeaua primară. Iarna, această apă deja caldă va trebui încălzită mult mai puţin, scăzând astfel consumul de gaz", explică Creţu.

Dat deja în lucru, proiectul va fi implementat, însă, abia după ce trecerea cartierului Nufărul pe apă geotermală îşi va fi dovedit nu doar eficienţa, ci şi durabilitatea. "Politica oraşului este de a temporiza investiţiile în geotermalism. Nu vrem să investim 100 milioane euro în sistem ca să realizăm apoi că am golit zăcământul. Pentru a menţine controlul, vom pune întâi în funcţiune zona Nufărul, apoi cartierul Ceyrat, după care vom analiza cum afectează zăcământul", spune un specialist al Primăriei.

Pentru a proteja resursa geotermală, municipalitatea nu doar că va reinjecta în sol apa extrasă şi uzată termic, dar va apela inclusiv la alternativa energiei solare.

Depozitul fotovoltaic

Angajaţii DMPFI iau în calcul transformarea celor 140 de hectare de zgură şi cenuşă deţinute de  Termoficare la Santău Mic într-un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 50 MWh, echivalentul capacităţii turbinei pe gaz date în folosinţă în 2016.

Ioan Maghiar, inginer în cadrul Primăriei Oradea"Cele trei depozite de zgură şi cenuşă folosite timp de 30 de ani nu pot fi redate circuitului agricol şi nu se pretează construcţiilor. Aici s-ar putea amenaja însă un parc fotovoltaic care să asigure necesarul de apă caldă şi o parte din termoficarea oraşului", spune Ioan Maghiar (foto), inginer în cadrul Primăriei, care a coordonat proiectul de modernizare a CET-ului.

Termoficare are deja în lucru un studiu de prefezabilitate privind închiderea depozitelor, care să ofere soluţii de valorificare a amplasamentului, iar DMFI caută finanţare pentru viitorul parc fotovoltaic. "Viteaza de implementare a proiectului va depinde foarte mult de finanţările europene care vor fi disponibile. Deocamdată sunt prea puţine informaţii despre acestea", spune Maghiar. Chiar şi aşa, un lucru e sigur: Primăria caută variante alternative de încălzire a oraşului pe bază de apă geotermală şi lumină solară. Gazul, din cauza noilor politici "verzi", nu mai este o opţiune...


ŢINTA: ZERO EMISII!
"Pactul verde"

Hotărâtă să transforme Europa într-un lider global al luptei pentru combaterea schimbărilor climaterice provocate de poluare, Comisia Europeană şi-a propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

"Green Deal", tradus în româneşte "Pactul verde", prevede diminuarea până în 2030 cu 50% a cantităţii de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelul din 1990, şi reducerea la zero a emisiilor până în 2050. Foaia de parcurs pentru atingerea acestor obiective, până de curând greu de conceput, prevede, printre multe altele, încurajarea reabilitării termice a clădirilor, eficientizarea consumului domestic de energie, ecologizarea sectorului agricol, "înverzirea" oraşelor, ridicarea standardelor de mediu în cazul autovehiculelor şi, mai ales, reducerea utilizării energiei obţinute din hidrocarburi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
CET gaz
Nu vrea.....
Postat 18 August 2021, 15:42 de cosmin5z
CET gaz
Ar fi cea mai mare prostie sa se renunte la NOUA centrala pe gaz..Intr-un oras asa mare nu se poate doar energie verde
Postat 18 August 2021, 13:10 de cosmin5z
Musti, nu poți introduce geotermalul în toată Oradea mai repede de un deceniu ani.
Abia de acum încolo se va putea, progresiv, având în vedere tehnologia decolmatării conductelor, care a apărut recent și la noi. Fără asta, în câțiva ani trebuie schimbate toate rețelele, pentru că uzura este foarte mare. De aceea s-a renunțat, la un moment dat, la geotermalul din Nufărul I și II. E mult mai scump decât sistemul actual, ca infrastructură. Așa încât, ar trebui etapizată toată investiția și mers în paralel cu toate sursele, până se va putea renunța la gaze în totalitate.
Postat 17 August 2021, 19:34 de KP
Investitii inutile
Cea mai performanta centrala din tara si cea mai scumpa gigacalorie din tara ai atunci investitii pentru??? Adica politicul habarnist in energetica a tocat multi bani pentru ce??? Daca orasele din jur au renuntat la centralele chiar pentru costuri mari de intretinere si nemai vb de investitii si pierderi inutile,sau platesc cetatenii ,in concluzie centralele de oras sunt nerentabile cu multa infrastructura ,costuri mari ,dar ce sa faci cand decide habarnistii pe banii altora!!!
Postat 17 August 2021, 18:26 de User anonimizat
@KP
Solutia corecta nu este racordarea tuturor apartamentelor la gaz, pt. ca emisiile vor ramane, daca nu vor fi cumva si mai mari. La fel, solutia corecta nu sta in centrale faraonice, care sa incazeasca centralizat apa pt. tot orasul, dupa care s-o distribuie pe magistrale pana in celalalt capat de oras, cu pierderile de rigoare. Solutia corecta e in fata noastra si functioneaza de ani buni in Iosia Nord: centralele geotermale de cartier. Daca banii erau investiti cu cap, la ora asta acopeream nevoile orasului cu apa geotermala si panouri solare. Numai ca de ce am papa banii, cu firmele prietene, doar o singura data, daca putem s-o facem de doua ori? Nu-s mai bune 2 milioane de euro decat 1 milion de euro? Asa ca, mester Carmaciul. Dezvoltam orasul de doua ori, nu ca altii doar o singura data. Merita votat cu doua maini.
Postat 17 August 2021, 15:54 de Musti
Epoca de haur
In curand ne intoarcem in timp 30 + de ani: calorifere reci, curent si apa la robinet doar cateva ore seara, pentru eco(nomie). Multumit sandule?
Postat 17 August 2021, 13:37 de oradeanbihor
@ dl. Adrian Cris - Satul Global.....
A-ti interpretat gresit COGNACUL, vorba lu' Puric!
Postat 17 August 2021, 12:32 de Christa
@diesel70
Asta e clar. Vedem noi cum ne vom incalzi.....daca ne vom. Atat doar ca masura cu retelele de gaz, nu irosea atatia bani si era mai suportabil. Cat despre prezent si viitor.....de ce se mai extinde reteaua de gaz?
Postat 17 August 2021, 12:30 de Christa
nu-i bai
Christa nimeni nu scapa de comisia europeana si planurile lor urmeaza taxarea centralelor de apartamant tic-tac,tic-tac. o sa ne incalzim noi intre noi bine ca noi vrem emisii 0 iar China si India polueaza la greu. poate raman emisiile numai la ei iar noi vom respira cel mai curat aer
Postat 17 August 2021, 11:57 de diesel70
Si uite cum ajungem sa-l regretam pe pingelica....
Pingelica te impusca daca prapadeai 100.000 de lei si, ATENTIE! iti confisca si hainele de inmormantare. Daca tocai cateva sute de milioane (lei/valuta), desi era imposibil, te muta cu tot neamul la cele vesnice... Azi esti recompensat: presedinte de judet, primar, director, parlamentar, consilier, etc, etc.
Postat 17 August 2021, 11:48 de pinonel
CET-ul in viziunea lui Ilie-butelie-psihiatrie
Niciun cuvant despre catastrofa CET, ilie ??? Cate sute de milioane de euro ne costa ifosele tale de mare vizionar ?? Si ... DNA-ul ???
Postat 17 August 2021, 11:34 de Silver_Cat
na........ cum e?
Na..cum e? Putem reveni la studiul initial sa vedem ce si cum s-a calculat si prognozat? Sa vedem exact si ce s-a promis. In situatia de fata, daca se introducea gazul in oras, peste tot....situatia era fara cheltuieli si batai de cap.
Postat 17 August 2021, 09:34 de Christa
Inteligenții liberalismului autohton lasă goale buzunarele orădenilor.
Așadar, toate costurile cu trecerea de pe cărbune pe gaz a sistemului local de termie a costat 171.000.000 Euro (5 ani de retehnologizare, certificate verzi, insolvența fostei centrale, echipamente, utilaje, amortizmente, salarii, etc). Bani care ar fi fost suficienți, pentru ca toate locuințele să fie legate individual la gaze, la care se puteau include până și bonusuri pentru achiziția de centrale proprii. Dar cum inteligența edililor e la nivelul habarnismului specific PNL, vor acum să arunce totul "pe fereastră", înțelegând în sfârșit că au falimentat întregul sistem de termoficare a orașului. Că nimeni nu va fi de acord să plătească în plus la Gcal. pentru așa-zise noxe și gaze de seră, dublând astfel tariful la nivel de beneficiar. Prostimea liberală nu pricepe nici acum, în ultimă instanță, că există echipamente performante la elvețieni și norvegieni spre exemplu, care recuperează gazele arse și le reintroduce în sisteme de transformare în acel carbon nociv și de care are nevoie Pământul pentru refacerea echilibrului de mediu. Centrala din Elveția spre exemplu, care e aferentă pentru carbonul rezultat de la cca. 2.000.000 de locuitori, a costat aproape 100.000.000 Euro. Cea din Norvegia e mai mică, pentru cca. 500.000 de locuitori și care a costat aprox. 40.000.000 Euro. Oradea, la cei cca. 70.000.000 de branșați la termie, o instalație de acest fel ar face cam 20.000.000 Euro. Că nu-i pe cap de locuitor ci pe volumul de noxe. Așadar, economia anuală de 60.000.000 lei, pentru Oradea, s-ar recupera în 2 ani, pe seama unui proiect care, la alții, reprezintă modele de necontestat pentru regulile și viitoarele standarde europene. Dar, cum creativitatea și informația tehnică a edililor sunt niște greutăți prea mari pe creierul lor, ei sunt dispuși să lase Oradea într-un haos total. Ei nu pricep că fermele eoliene sunt extrem de scumpe și încă neeficiente, iar ca să încălzești Oradea astfel ar trebui o suprafață a panourilor care să depășească orașul de vreo trei ori. Apa geotermală e de bine, dar durează destul de mult trecerea la nivel 8ndividual sau de cartier. Soluția e una singură, în sistemul centralizat. Toate sursele de energie, clasice sau cele noi și ecologice, trebuie aduse la nivel de CET, unde s-ar putea 3chilibra și eficientiza tot sistemul. Apoi, pe parcurs, odată cu creșterea consumului și a investițiilor noi, s-ar reduce progresiv utilizarea gazului.
Postat 17 August 2021, 08:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON