URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2023, 20:44

Spune-ţi părerea! Strategia de termoficare a Oradiei va fi dezbătută marţi la Primărie

Strategia de termoficare a Oradiei pentru perioada 2022 – 2030 va fi dezbătută marţi, în sala mare a Primăriei.

În dezbatere publică...

Orădenii sunt aşteptaţi să îşi spună punctul de vedere pe marginea acestui document strategic pe baza căruia vor fi creionate viitoarele investiţii în sistemul de alimentare cu apă calcă şi încălzire.

"Şedinţa publică va începe la ora 11:30, fiind aşteptaţi toţi cei interesaţi de acest subiect", a anunţat Primăria vineri printr-un comunicat de presă.

Orădenii pot consulta documentul pe site-ul Primăriei, la rubrica Dezbateri publice. Aceştia pot transmite observaţii pe marginea strategiei, până marţi, pe adresa de email primarie@oradea.ro.

"Strategia de termoficare a Oradiei este un document strategic important. Pe baza ei se vor realiza în următorii zece ani investiţiile în domeniul termoficării orădene, cu viziune până în 2050", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Ovidiu Guler.

"Cel mai performant din ţară"

Potrivit analizei SWOT, cu punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările la adresa sistemului centralizat de termoficare din Oradea, acesta alimentează circa 88% din gospodăriile orădene (foto jos). Numărul locuinţelor branşate la SACET a crescut de la 65.784 în 2017 la 70.521 în 2022.

"Tendinţa branşărilor în Oradea este în continuă creştere, deoarece sistemul de termoficare al oraşului este cel mai performant din ţară", se menţionează în document.

Astfel, printre punctele tari ale sistemului de termoficare orădean identificate se numără: reţeaua termică în mare parte modernizată, posibilitatea valorificării energiei geotermale din subsolul oraşului, pierderile mici de pe reţea şi eficienţa mărită de intervenţie în caz de avarii.

De cealaltă parte, printre punctele slabe se numără: infrastructura nepregătită pentru preluări masive de consumatori în cazul colapsului, puţin probabil, a sistemului centralizat de termoficare şi dependenţa de gaz metan cu impact asupra preţului final al gigacaloriei.

În plus, Oradea are oportunitatea valorificării resurselor nepoluante de energie termală sau solară având în acest sens acces la fonduri europene pentru astfel de investiţii.

În ceea ce priveşte ameninţările la adresa sistemului, acestea sunt legate de: scumpirea gazului şi certificatelor cu efecte de seră şi fluctuaţia preţului la energie care poate afecta costurile de operare ale sistemului centralizat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Baliverne. Nimic serios și nimic de perspectivă.
Singura abordare strategică pentru Oradea, privind termoficarea, trebuie să vizeze etapizarea eliminării subvențiilor și trecerea la sistemul individualizat "cât consumi, atât plătești". Încălzirea unei locuințe și apa caldă menajeră nu trebuie să se adreseze în mod colectiv beneficiarilor de subvenții, pe seama și în defavoarea celor care își asigură din surse proprii termia, indiferent din ce surse. Liberalismul acesta de tip bolșevic trebuie să dispară definitiv și irevocabil. Nu sunteți capabil, ca edili ai orașului, să oferiți soluții tehnice care să asigure termia la un preț corect, așezat pe principii de economie socială de piață? Atunci vedeți-vă de drum și lăsați-vă de politică ... întoarceți-vă de unde ați ieșit la naștere.
Postat 11 Decembrie 2023, 10:10 de KP
strategie
e buna idea primariei de a atrage fonduri europene ptr depozitele de reziduri industriale, cu izolare, sol nou, punerea in valoare a terenului cu panouri solare, si o perdea de padure pe laturile depozitelor de slam. Dar pana la hidrogen, strategia propune multe alte masuri bune, care ar trebui incercate macar in proiecte-pilot: in sectiunea de generare sa incluzi si alte surse, pe langa gaz si geotermal, sa adauge CET si 1) pompe de caldura aer-apa la puncte termice, 2) sisteme de recuperare a caldurii rezidualte din canalizarea CAO si transfer termic catre reteaua CET, 3) incinerarea deseurilor ptr productie termie si cogenerare electricitate (nu doar a celor din biomasa de la toaletarile din parcuri, or deseurilor agricole, ci a deseurilor menajere nereciclabile in primul rand, cu toate acestea restul pe plan secundar). As vrea sa vedem si aceste alternative incluse in planurile primariei implementate curand.
Postat 11 Decembrie 2023, 06:55 de unu
se poate oferi si racire prin CET?
sau adauga cuvinte in strategie, doar de dragul alungirii ei? "Oportunitati: oportunitatea de decarbonizare a incalzirii si RACIRII prin introducerea centralizata si descentralizata de surse regenerabile de energie in SACET si alimentarea consumatorilor. Pot fi implementate tehnologii noi."...
Postat 10 Decembrie 2023, 22:10 de unu
cateva puncte tari trecute cu vederea
UE nu cofinanteaza centrale individuale de apartament, asa ca partea aia de investitii ar cadea in mainile fiecarei gospodarii. Apoi, in mixul de energie centralizata, intra si geotermal, care daca acopera 25% din energie, nu l-ai putea include in centralele individuale pe gaz, si ai consuma cu 33% mai mult gaz. Pana la urma, lumea tot zice ca e scump, dar tot mai multi consumatori se aboneaza la CET or cer sa nu fie debransati, asa ca realitatea e diferita de cateva voci minoritare dar la volum si repetitie mare. La puncte slabe, e clar ca nu ai cum sa faci infrastructura de gaz la fiecare usa de apartament fara sa abonezi oamenii. Nu trage nimeni infrastructura pe banii lui, nici cablu de internet daca nu crede ca exista o piata de clienti care vor sa se aboneze.
Postat 10 Decembrie 2023, 22:08 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON