URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Decembrie 2023, 20:44

Spune-ţi părerea! Strategia de termoficare a Oradiei va fi dezbătută marţi la Primărie

Strategia de termoficare a Oradiei pentru perioada 2022 – 2030 va fi dezbătută marţi, în sala mare a Primăriei.

În dezbatere publică...

Orădenii sunt aşteptaţi să îşi spună punctul de vedere pe marginea acestui document strategic pe baza căruia vor fi creionate viitoarele investiţii în sistemul de alimentare cu apă calcă şi încălzire.

"Şedinţa publică va începe la ora 11:30, fiind aşteptaţi toţi cei interesaţi de acest subiect", a anunţat Primăria vineri printr-un comunicat de presă.

Orădenii pot consulta documentul pe site-ul Primăriei, la rubrica Dezbateri publice. Aceştia pot transmite observaţii pe marginea strategiei, până marţi, pe adresa de email primarie@oradea.ro.

"Strategia de termoficare a Oradiei este un document strategic important. Pe baza ei se vor realiza în următorii zece ani investiţiile în domeniul termoficării orădene, cu viziune până în 2050", a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Ovidiu Guler.

"Cel mai performant din ţară"

Potrivit analizei SWOT, cu punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările la adresa sistemului centralizat de termoficare din Oradea, acesta alimentează circa 88% din gospodăriile orădene (foto jos). Numărul locuinţelor branşate la SACET a crescut de la 65.784 în 2017 la 70.521 în 2022.

"Tendinţa branşărilor în Oradea este în continuă creştere, deoarece sistemul de termoficare al oraşului este cel mai performant din ţară", se menţionează în document.

Astfel, printre punctele tari ale sistemului de termoficare orădean identificate se numără: reţeaua termică în mare parte modernizată, posibilitatea valorificării energiei geotermale din subsolul oraşului, pierderile mici de pe reţea şi eficienţa mărită de intervenţie în caz de avarii.

De cealaltă parte, printre punctele slabe se numără: infrastructura nepregătită pentru preluări masive de consumatori în cazul colapsului, puţin probabil, a sistemului centralizat de termoficare şi dependenţa de gaz metan cu impact asupra preţului final al gigacaloriei.

În plus, Oradea are oportunitatea valorificării resurselor nepoluante de energie termală sau solară având în acest sens acces la fonduri europene pentru astfel de investiţii.

În ceea ce priveşte ameninţările la adresa sistemului, acestea sunt legate de: scumpirea gazului şi certificatelor cu efecte de seră şi fluctuaţia preţului la energie care poate afecta costurile de operare ale sistemului centralizat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Baliverne. Nimic serios și nimic de perspectivă.
Singura abordare strategică pentru Oradea, privind termoficarea, trebuie să vizeze etapizarea eliminării subvențiilor și trecerea la sistemul individualizat "cât consumi, atât plătești". Încălzirea unei locuințe și apa caldă menajeră nu trebuie să se adreseze în mod colectiv beneficiarilor de subvenții, pe seama și în defavoarea celor care își asigură din surse proprii termia, indiferent din ce surse. Liberalismul acesta de tip bolșevic trebuie să dispară definitiv și irevocabil. Nu sunteți capabil, ca edili ai orașului, să oferiți soluții tehnice care să asigure termia la un preț corect, așezat pe principii de economie socială de piață? Atunci vedeți-vă de drum și lăsați-vă de politică ... întoarceți-vă de unde ați ieșit la naștere.
Postat 11 Decembrie 2023, 10:10 de KP
strategie
e buna idea primariei de a atrage fonduri europene ptr depozitele de reziduri industriale, cu izolare, sol nou, punerea in valoare a terenului cu panouri solare, si o perdea de padure pe laturile depozitelor de slam. Dar pana la hidrogen, strategia propune multe alte masuri bune, care ar trebui incercate macar in proiecte-pilot: in sectiunea de generare sa incluzi si alte surse, pe langa gaz si geotermal, sa adauge CET si 1) pompe de caldura aer-apa la puncte termice, 2) sisteme de recuperare a caldurii rezidualte din canalizarea CAO si transfer termic catre reteaua CET, 3) incinerarea deseurilor ptr productie termie si cogenerare electricitate (nu doar a celor din biomasa de la toaletarile din parcuri, or deseurilor agricole, ci a deseurilor menajere nereciclabile in primul rand, cu toate acestea restul pe plan secundar). As vrea sa vedem si aceste alternative incluse in planurile primariei implementate curand.
Postat 11 Decembrie 2023, 06:55 de unu
se poate oferi si racire prin CET?
sau adauga cuvinte in strategie, doar de dragul alungirii ei? "Oportunitati: oportunitatea de decarbonizare a incalzirii si RACIRII prin introducerea centralizata si descentralizata de surse regenerabile de energie in SACET si alimentarea consumatorilor. Pot fi implementate tehnologii noi."...
Postat 10 Decembrie 2023, 22:10 de unu
cateva puncte tari trecute cu vederea
UE nu cofinanteaza centrale individuale de apartament, asa ca partea aia de investitii ar cadea in mainile fiecarei gospodarii. Apoi, in mixul de energie centralizata, intra si geotermal, care daca acopera 25% din energie, nu l-ai putea include in centralele individuale pe gaz, si ai consuma cu 33% mai mult gaz. Pana la urma, lumea tot zice ca e scump, dar tot mai multi consumatori se aboneaza la CET or cer sa nu fie debransati, asa ca realitatea e diferita de cateva voci minoritare dar la volum si repetitie mare. La puncte slabe, e clar ca nu ai cum sa faci infrastructura de gaz la fiecare usa de apartament fara sa abonezi oamenii. Nu trage nimeni infrastructura pe banii lui, nici cablu de internet daca nu crede ca exista o piata de clienti care vor sa se aboneze.
Postat 10 Decembrie 2023, 22:08 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON