URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2023, 17:03

Vom plăti mai mult. Încălzirea apartamentelor din Oradea se scumpeşte cu 6,5%, prețul unei gigacalorii urcând la 397 lei

Încălzirea apartamentelor orădenilor se scumpeşte cu 6,5%, la 397 lei pe gigacalorie. Măsura va fi pusă în practică retroactiv, începând cu 1 noiembrie.

Mai scumpă cu 24 lei 

Consiliul Local Oradea a scumpit în şedinţa de joi, cu 24 lei, gigacaloria plătită de orădeni, în conformitate cu prețurile stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, pe fondul inflației.

Hotărârea a fost luată cu votul reprezentanţilor PNL şi ai UDMR, în timp ce reprezentanţii PSD s-au exprimat împotriva acestei măsuri.

„Dacă până acum tariful plătit de orădeni pe gigacalorie era de 373 lei, din 1 noiembrie tariful se va majora la 397 lei. Este vorba de o creştere de 24 lei pe gigacalorie, ceea ce înseamnă circa 6,5%", a declarat primarul Florin Birta miercuri, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa în plen.

Cea mai mică subvenţie

Primarul a precizat că municipalitatea şi-a menţinut subvenţia pe gigacalorie la acelaşi nivel de 68 lei, reprezentând 15%, adică cea mai mică subvenție din țară.

„Preţul de producere a gigacaloriei în Oradea este de 465 lei, cel mai mic preţ din ţară, pentru că aici s-au cheltuit în ultimii ani 200 de milioane lei în investiţii. Oradea a mers, de-a lungul timpului, pe măsura de a acorda cea mai mică subvenţie la termoficare, dar toţi banii au fost investiţi în reabilitarea sistemului", a explicat edilul.

Potrivit lui Birta, ca urmare a investiţiilor făcute, pierderile de pe reţea, care cresc costurile cu obţinerea gigacaloriei, au fost reduse în ultimii ani de la circa 50% la circa 20%.

„Aveam de ales între a fi populişti, să dăm subvenţie şi să fim cu reţeaua nereabilitată, ori să încercăm să menţinem un preţ sustenabil şi să investim în reţelele de termoficare", a spus primarul.

S-au dublat costurile 

Florin Birta mai justifică nivelul mic al subvenţiei acordate de municipalitatea orădeană prin numărul mare de clienţi ai Termoficare.

Potrivit statisticilor oficiale, Oradea are 73.000 de consumatori racordaţi la sistemul de încălzire centralizat, cei mai mulţi după Bucureşti, fiind urmată de localităţi ca Timişoara, cu 54.772 de abonaţi, Craiova (50.300 abonaţi) şi Ploieşti (50.000 abonaţi).

„Dacă în Oradea preţul plătit de abonaţi este de 397 lei pe gigacalorie, în Timişoara este mai mare, de 438 lei pe gigacalorie, iar în Craiova, de 499 lei pe gigacalorie. Primăriile în care sistemele de termoficare au număr mare de abonaţi sunt nevoite să acorde subvenţii mici pentru că, plătindu-se pe gigacaloria consumată, se adună sume mari", spune primarul.

În acest context, Florin Birta a arătat că, în ultimii ani, cuantumul subvențiilor plătite de municipalitate pentru gigacalorie s-a dublat, de la circa 20 milioane lei pe an în intervalul 2018 – 2020 la 49 milioane lei în 2022, sumă din care Oradea a primit circa 8,5 milioane lei de la bugetul central.

Suma estimată că va acoperi subvenția pentru iarna aceasta este de circa 39,5 milioane lei.

Pariul pe încălzirea centralizată

În ciuda scumpirii gigacaloriei plătite de orădeni, primarul Florin Birta a spus că aceasta este abia la jumătate faţă de rata inflaţiei. „Inflaţia a fost undeva la 13,5%, în timp ce preţul încălzirii creşte acum cu 6,5%", a spus Birta.

Potrivit primarului, chiar şi aşa, încălzirea în sistem centralizat este cea mai convenabilă pentru orădeni. Birta a prezentat un calcul comparativ privind încălzirea unui imobil echivalent unui apartament cu 3 camere, care consumă undeva la 1,8 gigacalorii pe lună.

Potrivit calculelor, cea mai ieftină încălzire este asigurată cu pompe de căldură de tip COP 4 şi COP 3, de 439 lei şi 586 lei pe lună, urmată de cea cu lemne de foc (628 lei) şi gaz metan (649 lei). Preţul total al încălzirii oferite de Termoficare este de 715 lei, sub cel al încălzirii pe bricheţi din lemn (941 lei), peleţi din lemn (1.715 lei) ori energie electrică (1.779 lei), unde beneficiarii au costuri suplimentare cu transportul combustibililor ori revizia centralelor.

„Oamenii ştiu că încălzirea centralizată este cea mai convenabilă. Anul trecut, când Termoficare a încercat debranşarea consumatorilor de la un punct termic din zona de case, pentru că era nerentabil, toată lumea s-a opus", a argumentat Birta.

Contre pe noul tarif...

Noul tarif al gigacaloriei a fost aprobat de Consiliul Local Oradea, dar consilierii PSD s-au opus. „Noul preţ al gigacaloriei intră în vigoare de la 1 noiembrie, iar noi suntem în 29 noiembrie. Potrivit legislaţiei în vigoare privind protecţia consumatorilor, clientul ar fi trebuit notificat înainte de aplicarea majorării de tarif”, a reclamat pesedistul Liviu Sabău Popa.

În plus, social-democratul a deplâns nivelul redus al subvenţiei acordate de la bugetul local. „Ar fi bine la stabilirea subvenţiilor să luaţi în calcul şi nivelul veniturilor. Aţi mers pe cea mai mică subvenţie (n.r. acordată în Oradea) legat de cele mai mici venituri (n.r. ale orădenilor), deşi ar fi trebuit să fie invers", a spus acesta.

În replică, primarul Florin Birta a arătat că, la fel ca în toată ţara, noile tarife ale gigacaloriei au trebuit aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie înainte de a fi transmise fiecărui operator în parte. „Noi am făcut demersuri, dar ANRE nu ne-a trimis răspunsul mai repede”, a spus Birta, care a adăugat că de aici înainte vor fi afișate primele facturi de încălzire din noul sezon rece.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@KP si ceilalti care cred ca banii pentru compensatie vin de unde sus, de la bor?
Compensatia pentru incalzirea centrala o platesc si cei care nu beneficiaza de ea. Ei ce sa zica? Ori au incalzire pe lemne, electrica. Voi chiar nu aveti rusine? Sa va platesc eu incalzirea? Nesimtitilor!
Postat 01 Decembrie 2023, 12:27 de Biggie
@kp
Incluzand si contractul de mentenanta, jmekeria cu motorul de avion a pӑpat 2(doua) miliarde de euro! Si inca mai papӑ si va mai pӑpa! Banii erau arhisuficienti pt a introduce reteaua de gaz pana in ultima coliba de la periferie, plus dotarea fiecarei case sau apartament cu centrala proprie. Da, dar ce mai sugeau ilie&gasca?!
Postat 01 Decembrie 2023, 05:12 de pinonel
Tipic.
In Nufaru geotermal, cu noile module pe geotermal e mai frig in casa, plus apa calda la robinet e mai rece. E mai rau ca intainte. Si ne laudam ca reducem costurile cu apa termala , dar pretul tot creste
Postat 30 Noiembrie 2023, 07:41 de Petre93
cand se termina cu subventiile, in afara de craioveni (cu cea mai scumpa gcal din tara la facturare, dar in medie la productie(cost real)), mi-e interesant sa imi imaginez revolte in toate celelalte orase, de la Cluj si Timisoara, la Bucuresti si Constant
era un act de bunavointa sa fi aplicat cresterea de pret de la 1 decembrie, sau chiar mai bine de la 1 ianuarie 2024. "Oamenii ştiu că încălzirea centralizată este cea mai convenabilă. Anul trecut, când Termoficare a încercat debranşarea consumatorilor de la un punct termic din zona de case, pentru că era nerentabil, toată lumea s-a opus" - asta e ca si cainii care latra prin gard (or comentatorii pe net), dar cand se deschide poarta se ling si nu mai se cearta.
Postat 29 Noiembrie 2023, 20:11 de unu
Deci?
Anu' asta nu primim subventie , de la prietenul Bolos? Daca da, cit? Iar domnul Labau, pina sa dea din gura la presa, ar putea cere un raport financiar contabil anual al societatii termoficare SA, care cumpara gaz din magistrala Transgaz, mai lesne, care vinde curent, care plateste PMO redevente pentru ca PMO a accesat fonduri europene pentru CET, care samd... „Inflaţia a fost undeva la 13,5%, în timp ce preţul încălzirii creşte acum cu 6,5%", a spus Birta. Pai nu e LEGE ca taxele se maresc OBLIGATORIU IN ORADEA cu rata inflatiei ??? Ce facem acuma, facem pe Mos Craciun ? Baga , tata, 15% ...
Postat 29 Noiembrie 2023, 19:30 de excalibur
Subventia din fondul de rezerva al guvernului = 80 milioane lei in 2021-2022
[ https://gov.ro/fisiere/subpagini_fisiere/NF_HG_1217-2021.docx ] Citam: 4.Prin adresa comună a Instituţiei Prefectului Județul Bihor nr. 10018/13.09.2021, respectiv a Consiliului Județean Bihor nr. 19911/13.09.2021, înregistrată cu nr. MDLPA 122.514/12.10.2021, a fost înaintat proiectul de hotărâre a Guvernului privind alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de 80.000 mii lei, pentru aprovizionarea cu gaz metan și asigurarea continuității serviciului publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în municipiul Oradea. ... Sincopele în funcționarea sistemului pot genera, prin urmare, grave probleme sociale la nivelul Municipiului Oradea. Societatea Termoficare Oradea SA, operator SACET pe raza Municipiului Oradea, beneficiază de ajutor de stat acordat în perioada 2014 - 2019 operatorilor economici care prestează serviciul de interes economic general de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populație, ordin modificat și completat prin Ordinul 341 1/3817/2019 ... Ajutorul de stat constă în: a) alocarea din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale a unor sume pentru acoperirea integrală a diferenței dintre prețul de producere, transport, furnizare și distribuție a energiei termice livrate populației și prețurile locale ale energiei facturate populației b) alocarea de la bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale a unor sume pentru acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, furnizare și distribuție a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif. ... În susținerea solicitării, se arată că posibilitățile de finanțare ale Municipiului Oradea sunt reduse raportat la valoarea combustibilului de achiziționat (286.000 mii lei), care reprezintă aproape 40% din totalul veniturilor proprii ale municipalității. Pe de altă parte, Municipiul Oradea este obligat să apeleze la credite bancare pentru a susține numărul mare de proiecte de mare amploare cu finanțare europeană în curs de implementare dintre care parte din ele având cheltuieli neeligibile în procent de aproape 60% din totalul acestora. Pentru plata în avans a combustibilului a fost raportat un necesar de 13.841 mii lei și 4.565 mii lei pentru anul 2021. Având în vedere cele de mai sus se solicită alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a sumei 80.000 mii lei pentru Municipiul Oradea, Județul Bihor.
Postat 29 Noiembrie 2023, 19:21 de excalibur
Cadouri!
Cadourile de Sfintele Sărbători din partea aleșilor al municipiului pentru Orădeni probabil nu se va opri aici ! Urmează restul scumpirilor ........
Postat 29 Noiembrie 2023, 18:42 de levente49
Cine se scuză se acuză.
Fondul problemei nu este cel legat de tarife, ci de cuantumul investiției. La 200.000.000 Euro "pompați" pompieristic de către clanul "birtinezilor", astăzi tot locuitorul orașului ar fi putut avea gazul în locuință. Pe bani publici, degrevând marile cheltuieli publice, amortismentele, discuțiile inutile despre subvenții și astfel să se ajungă la rezultatul firesc al principiului ... "cât consumi atât plătești". La 200 milioane euroi, nu numai orădenii ar fi fost rezolvați fără a pune niciun ban pe o termoficare în comun ... ci toți bihorenii.
Postat 29 Noiembrie 2023, 18:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON