URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2024, 16:04

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul va fi montată până la finalul lunii mai în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul va fi montată până la finalul lunii mai în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea (Foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la finalul lunii mai, statuia din Oradea a lui Mihai Viteazul, care a fost dată jos în 2019 de pe soclul din Piaţa Unirii, va fi amplasată în vecinătatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Catedrala Ortodoxă, a anunţat luni conducerea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage). Costul estimat al reabilitării și al realizării soclului va fi de circa 500.000 lei.

Informaţiile legate de planurile privind reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul şi realizarea soclului acesteia au fost prezentate luni în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut ca temă raportul activităţii Fundaţiei în anul 2023 și care a fost susținută de preşedintele acesteia, Grigore Morar, şi directorul executiv, Angela Lupşea.

Lucrări la soclu

Cel dintâi a explicat că în anul 2023, din bugetul total alocat întreţinerii şi restaurării unor statui din oraş, s-a realizat şi o expertiză în vederea stabilirii lucrărilor de reabilitare a statuii lui Mihai Viteazul, care în prezent se află într-un depozit al Companiei de Apă Oradea, după ce în 2019 a fost coborâtă pe soclul din Piaţa Unirii pentru a fi înlocuită cu statuia Regelui Ferdinand (video), eveniment ce a stârnit numeroase controverse.

"Statuia se află într-un stadiu bun, aşadar are nevoie doar de câteva lucrări de reabilitare. Este însă nevoie de amenajarea unui soclu. Anul acesta noi, Oradea Heritage, ne-am propus finalizarea proiectului tehnic al statuii şi soclului, obţinerea tuturor avizelor de la Ministerul Culturii şi restul instituţiilor, iar obiectivul principal este ca până la finalul lunii mai statuia să fie amplasată în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea, care de la 1 ianuarie 2025 va purta şi numele domnitorului", a explicat Grigore Morar (foto dreapta). 

În vara anului 2023, municipalitatea a anunţat că Piaţa Emanuil Gojdu va primi numele lui Mihai Viteazul din ziua montării statuii, însă acest lucru nu se va întâmpla atunci. "Iniţial aşa trebuia să fie, însă anul acesta e unul complicat, cu alegeri, iar decizia a fost amânată până pe 1 ianuarie anul viitor", a spus Morar.

Lucrările de reabilitare, precum şi cele de construire a soclului, au fost incluse în bugetul alocat îngrijirii statuilor din oraş aflate în administrarea Oradea Heritage, care în anul 2024 este de 800.000 lei. "Estimăm că lucrările la statuia lui Mihai Viteazul vor costa circa 500.000 lei", a declarat Morar.

Statuia domnitorului va fi amplasată în vecinătatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Catedrala Ortodoxă.

Noi obiective

La conferinţa de presă a fost prezentat şi bugetul executat pe anul 2023, în valoare de 5,2 milioane lei. În acest buget au intrat cheltuielile de salarizare a personalului, lucrările de întreţinere a faţadelor clădirilor deja restaurate şi a unor statui din oraş, întreţinerea obiectivelor turistice administrate de Oradea Heritage, precum Casa Darvas – La Roche, Turnul Primăriei, Sinagoga Sion, precum şi organizarea unor evenimente ca Ziua Art Nouveau (10 iunie), în colaborare cu Visit Oradea şi Oradea Coffee Festival (27 – 29 octombrie 2023).

În plus, în anul precedent, Oradea Heritage s-a extins în ce priveşte administrarea obiectivelor turistice. "Anul trecut am organizat primele evenimente în interiorul Pasajului Madách din clădirea Bazarului, de pe strada Republicii, precum şi în clădirea fostului cinematograf Libertatea din Pasajul Vulturul Negru", a spus președintele asociației.

Palatul Levay în reabilitare

Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice este cea care se ocupă şi de elaborarea de proiecte tehnice de reabilitare a clădirilor istorice din centrul oraşului, pe care le pune gratuit la dispoziţia proprietarilor de clădiri din centrul istoric care doresc să-şi reabiliteze faţadele.

În plus, pentru proprietarii care au imobile în clădirile-monument, municipalitatea acordă o co-finanţare de până la 30% (un aşa numit grant) din valoarea lucrărilor de reabilitare, prin intermediul Programului multianual pentru protejarea clădirilor cu valoare cultural - arhitecturală situate în Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea.

Pentru anul viitor, între clădirile propuse spre reabilitare se numără Palatul Levay de pe strada Libertăţii 2 – 4 şi mai multe clădiri de pe străzile Iosif Vulcan (nr. 3, 10 şi 14) şi de pe strada Aurel Lazăr (nr. 6).

În 2023, Oradea Heritage a asigurat servicile de dirigenţie de şantier privind lucrările de reabilitare pentru mai multe imobile, inclusiv pentru Hotelul Parc de pe strada Republicii nr. 5 (care încă se află în reabilitare), Casa Adorjan de pe strada Moscovei nr. 1 şi Palatul Ullman de pe strada Piaţa 1 Decembrie nr. 9.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Florea
Istoria pe care ai invatat-o e o istorie învățată la tomberon. Daca nu ști cine a facut unirea macar taci din gură, de ăștia ca tine au aparut peste noapte care cred ca le stiu pe toate, e gresit de unde ai învățat istoria. Da o tură prin cartile de istorie si o sa vezi cine a facut unirea si legatura regelui cu Transilvania.
Postat 13 Februarie 2024, 18:45 de Sandu2100
huuooo!!!
da burebista ?de ce el nu e pe piedestale?ce treaba au ferdinand,carol ,maria,mihaita cu urbea noastra?de ce trebuie sa alocam spatii celor care nu au nici o legatura cu meleagurile Transilvaniei?
Postat 13 Februarie 2024, 18:11 de florea
KP
Când sau mutat tunurile si înlocuit cu statuia lui Viteazu a costat o grămadă de bani, ai nu comentezi
Postat 12 Februarie 2024, 19:39 de Sandu2100
Au dat o găleată cu bani ca să-l dea jos pe Viteazu și să pună-n loc pe soțul reginei Maria.
Acum îl pun pe Mihai în alt loc, cheltuind o căruță cu bani. Neterminații au minte cât rămâne între soclu și planșeul din beton de sub el.
Postat 12 Februarie 2024, 19:01 de KP
Vă vede Baba Novac, că o dați după copac
Era și timpul, că n-aveau unde se reculege sutele de generali în rezervă, după ce ieșeau din luptele de la Oituz, n-aveau oltenii, aciuiți ca șocîtele pe malul Crișului, unde să-și roadă prazul și nostalgicii comunismului unde să-și povestească filmele lui Sergiu Nicolaescu...
Postat 12 Februarie 2024, 17:29 de pupinjuristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON