URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Mai 2019, 10:50

Regele Ferdinand a ajuns în centrul Oradiei. Statuia lui Mihai Viteazul va fi dată jos de pe soclu astăzi (FOTO / VIDEO)

O operaţiune nemaivăzută se desfăşoară marţi, în Centrul Oradiei. Noua statuie a Regelui Ferdinand, ce urmează să fie dezvelită pe 23 mai, a ajuns la Oradea cu un transport special, demontată pe bucăţi, şi este descărcată în faţa Palatului Episcopal greco-catolic, unde va fi asamblată.

"Statuia va fi sudată la faţa locului", a declarat BIHOREANULUI viceprimarul Florin Birta, prezent la organizarea de şantier.

Pentru desfăşurarea în bune condiţii a descărcării transportului special, Poliţia Locală a închis accesul auto în Piaţa Unirii, cu excepţia mijloacelor de transport în comun.

A venit Regele, pleacă Voievodul

În Piaţa Unirii a ajuns, de dimineaţă, o macara care va da jos pe o platformă statuia Regelui Ferdinand şi ulterior va ajuta la demontarea statuii lui Mihai Viteazul, operaţiunea fiind estimată să se desfăşoare în cursul zilei de marţi. Ea va dura câteva ore.

La faţa locului s-au adunat circa 10 reprezentanţi ai Asociaţiei Mihai Viteazul, care pledează pentru păstrarea statuii voievodului pe acelaşi amplasament. Deocamdată, oamenii nu protestează, lucrările se desfăşoară într-o atmosferă paşnică.

Statuia Regelui Ferdinand urmează să fie depozitată în faţa Palatului Episcopal până la finalizarea pregătirilor, "4-5 zile", după spusele viceprimarului Birta.

E de aşteptat ca acţiunile municipalităţii să stârnească anumite acţiuni de protest. După cum BIHOREANUL a scris, conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu. Fostele cadre militare îl acuză pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de abuz, în vreme ce reprezentanţii municipalităţii susţin că au parcurs toate procedurile legale pentru înlocuirea statuilor.

UPDATE ora 11.20: "Ne apărăm proprietatea"

În ciuda campaniei făcute înainte, numărul rezerviştilor care au venit în Piaţa Unirii nu a depăşit 10, altminteri foarte vocali. Secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, colonelul în rezervă Constantin Moşincat, le-a spus jurnaliştilor prezenţi că, pentru a face această mutare, Primăria "trebuie să aibă acordul poprietarului".

"Eu, împreună cu asociaţia pe care o reprezint, suntem proprietari ai acestei statui. Ne apărăm proprietatea. (...) Lucrarea aceasta a fost creată pentru Piaţa Unirii, iar noi am pus banii pentru ca această lucrare să fie aşezată în Piaţa Unirii şi nu în altă parte", a declarat acesta.

Când reporterul BIHOREANUL i-a atras atenţia că statuia va fi doar mutată din Piaţa Unirii, nu distrusă, urmând a fi amplasată, după restaurare, în Piaţa Gojdu, Moşincat a spus doar că "statuia a fost creată pentru Piaţa Unirii", fără să aibă alte argumente. Foştii militari şi-au exprimat îndoiala că administraţia locală va restaura şi va pune în valoare statuia lui Mihai Viteazul, amintind de statuia lui Emanuil Gojdu, care este abandonată, şi de fostul monument al Independenţei din Centrul Civic, dezafectat bucată cu bucată.

UPDATE ora 11.30: Au venit jandarmii

La ora 11.30, în Piaţa Unirii a sosit un echipaj de jandarmi, care i-a abordat pe rezerviştii militari şi i-a rugat să nu împiedice desfăşurarea lucrărilor de îndepărtare a statuii lui Mihai Viteazul, care urmează să înceapă în curând.

Jandarmii le-au explicat militarilor că lucrările se fac în baza unei hotărâri de Consiliu Local care are avizele necesare şi că în situaţia în care consideră că este o ilegalitate au la îndemână posibilitatea de a se adresa instanţei.

De cealaltă parte, reprezentanţii Asociaţiei Mihai Viteazul invocă tot felul de motive în încercarea de a împiedica acţiunea, cerând să vadă autorizaţia pentru lucrare, prezenţa reprezentanţilor Ministerului Culturii sau sosirea la faţa locului a primarului Ilie Bolojan, în vreme ce jandarmii le solicită calm să degajeze calea pentru muncitorii care vor dezafecta statuia.

Pe lângă jurnaliştii prezenţi, şi echipajele de jandarmi filmează toate scenele.

Interesant că în momentul în care şi-au făcut apariţia oamenii legii, liderii asociaţiei, atât fostul comandant al Garnizoanei, generalul Corneliu Mihai Lungu, preşedinte onorific, cât şi secretarul Constantin Moşincat, s-au făcut nevăzuţi, la faţa locului rămânând doar "subordonaţii" acestora.

UPDATE ora 11.50: La fineţe

În prezenţa lui Ovidiu Petroman, reprezentantul atelierului din Zicându Nou, cel care a turnat statuia realizată de sculptorul Florin Codre, echipe de muncitori montează statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, prinzând la milimetru bucăţile în şuruburi.

Ca o curiozitate, unul dintre muncitori se află în interiorul statuii, pentru că împreună cu cei din exterior încearcă să pună corpul pe picioare. Operaţiunea este una minuţioasă şi, periodic, e nevoie de ajutorul macaragistului, care mişcă uşor corpul statuii, pentru a găsi poziţia optimă.

La faţa locului sunt prezente mai multe echipaje ale Poliţiei Locale, în frunte cu directorul Cristian Beltechi.

UPDATE, ora 12.20. Viceprimar înjurat

Viceprimarul Florin Birta s-a îndreptat spre grupul de protestatari și i-a asigurat că lucrarea are toate avizele şi că statuia va fi coborâtă de pe soclu pentru reabilitare, urmând să fie amplasată, cel târziu în anul 2021, pe platoul din faţa Catedralei din Centrul Civic, care va purta numele Piaţa Mihai Viteazul.

Birta le-a garantat că Primăria va avea grijă de statuie şi a promis că viitorul amplasment va fi unul de excepţie, mult mai potrivit pentru voievod, iar unii dintre foştii militari au părut să dea atenţie spuselor viceprimarului.

Intervenţia edilului l-a agitat însă pe unul dintre protestatari, despre care rezerviştii susţin însă că nu ţine de asociaţia lor. "Dumneata eşti român? Ungurii i-au tăiat capul lui Mihai Viteazul, uită-te la ei acum cum râd cei care vor să-l dea jos de pe soclu", i-a aruncat bărbatul, cu trimitere la câţiva nevinovaţi muncitori de etnie maghiară.

Florin Birta i-a rugat încă o dată pe manifestanţi să elibereze spaţiul, lucru care s-a şi întâmplat, după care s-a retras, spunând că refuză să poarte "o discuţie în aceşti termeni". Viceprimarul s-a îndepărtat, în vreme ce protestatarul l-a înjurat, fapt pentru care jandarmii l-au luat deoparte şi l-au legitimat.

La ora 12.40, muncitorii au calat macaraua şi se pregătesc să demonteze statuia lui Mihai Viteazul. Unul dintre ei a urcat pe soclu pentru a verifica sistemul de prindere.

UPDATE, ora 13.30: Statuie în aer

Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marți, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piața Unirii din Oradea, în urma unei operațiuni care a durat în jur de o oră.

Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unele voci acuzând administrația locală de „trădare de țară” și considerând acțiunea „o rușine națională”.

Citiți pe această temă articolul „Mihai Viteazul a părăsit Piața Unirii. Fostul comandant al Garnizoanei Oradea spune că este o „rușine națională” (FOTO / VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
"Ne apărăm proprietatea"-lor
Mai fratilor, dar nu vedeti clar ca incidentul e planul liderilor jidani, evrei din UDMR si PNL? Pur si simplu ne bat joc de noi de ani de zile, statuile si valorile romanesti nu inseamna evreilor nimic, numai sinagogile si banii furati din buzunarele noastre! Cand ne razbunam, pana cand le lasam sa ne futa-n in cur?! Ieri Oradea a suferit o parada oficiala si orifica cu statui emblematici ai Romaniei- decapitate, umilite pana la pamant. Altul sustinator eminent al demolarii statuiei Mihai Viteazul a fost Episcopia Romano Catolica din Oradea, care au cerut "eliminarea" statuii Mihai Viteazul de pe Piata Unirii, fiindca-zic ei-, Mihai nu sustinea in "mod destul de adecvat" valorile catolice, n-a fost destul de civilizat si european, in schimb cu regele Ferdinand. Ciudat ca ca biserica episcopului timisorean Bocskey Laszlo ocupa pas cu pas Oradea, organizand marsuri insotita de iubitul lor UDMR, ca de exemplu marsul din aceasta duminica de la ora 10 in parcul (fostului) Muzeu si parcul Petofi, semnalizand ca expanziunea inchizitiei iudeo-catolice nu se opreste intre peretele bisericii.
Postat 16 Mai 2019, 21:49 de Liviu58
“Foștii militari” UN CONCEPT ABERANT, INCALIFICABIL!
Autorii acestui articol afirmă cu răutate faptul că pensionarii militari, rezerviștii, sunt foşti militari. Dealtfel e un concept prezidenţial mai vechi, al președintelui T.B., afirmat public până acum, care a produs deja efecte dezastruoase, și preluat de răspândacii de tot soiul. O afirmaţie menită să mai adauge un strop de otravă dispreţului cu care sunt tratași pe slujitorii sub drapel. Se ştie că militarul nu depune jurământul numai până la pensie. El este rezervist operațional, singura categorie de pensionari cu obligații militare și după pensionare. Un militar rămâne militar până la moarte. Chiar şi după! În ceea ce privește decizia CL și acțiunea autorității locale se poate spune un singur lucru: Trădarea intereselor acestui neam!
Postat 15 Mai 2019, 23:05 de Lucas
SGA
Minciuna are picioare scurte. Cladirile istorice din oras au fost construite de catre evrei, evrei pe care ungurii hortisti i-au omorat insusindu-si si averile lor. Gasesti pe YOUTUBE documentarul stiintific "TRANSILVANIA ISTORIE FURATA". Revizionismul maghiar a vrut si vrea teritoriile romanilor, teritorii care nu apartinut, de drept, niciodata ungurilor. Ei le-au ocupat cu forta. Au navalit la omorat si la jafuri. Au beneficiat o perioada si de ajutorul austriecilor. Dupa cum bine stii, ungurii nu au ocupat doar teritorii romanesti. Au facut la fel si in alte tari. Pana la urma s-a facut dreptate asa ca nu mai posta aberatii.
Postat 15 Mai 2019, 07:11 de ZIP
Statui și stegulețe de la prieteni
Probabil acuma firma “prietena” care a făcut in ultimi ani sute se mii de stegulețe agățate pe fiecare stâlp in oraș (ex soseaua borșului)plus fiecare “eveniment” in centru cu mii de stegulețe și plus la nivel de județ, acum a trecut la fabricarea de statui. Sigur o sa vedem multe multe statui noi...
Postat 15 Mai 2019, 07:08 de User anonimizat
Oradea
Localitatea este datata cu mult inainte de ladislau. ladislau e cu cetatea. Asezarea, localitatea este cu totul altceva. Este atestata inca de pe vremea dacilor. Da, istoria nu poate fi schimbata. E plin orasul de vestigii arheologice care demonstreaza fara tagada continuitatea dacilor, vlahilor, romanilor numiti astfel in diferite perioade ale istoriei de catre istorici vremurilor respective.
Postat 15 Mai 2019, 06:37 de 232
Istoria nu se va putea sterge, niciodata...
Oradea a fost intemeiata de Regele Sfantul Ladislau ! Tot respectul fata de patriotismul primariei,insa.. Istoria nu se va putea sterge niciodata, Oradea a fost, este si va ramane un oras intemeiat de un Rege Maghiar . In centrul Municipiului Oradea azi ar trebui sa avem statuia celui care a intemeiat acest oras, Regele Sfantul Ladislau . Pentru cine nu stie, toate cladirile istorice din Oradea,intreaga zona centrala cu intreaga arhitectura a fost ridicata de catre maghiari . Nu amplasarea statuii Regelui Ferdinand e problema, ci faptul ca Regele Sfantul Ladislau, cel care a intemeiat Oradea nu are nici acum o statuie in centrul orasului . Respectul reciproc lipseste cu desavarsire Ilie Bolojan !!
Postat 15 Mai 2019, 00:20 de User anonimizat
@CrisDumi
Dupa parerea ta, Ferdinand, ce simbolizeaza, destramarea?
Postat 14 Mai 2019, 22:40 de User anonimizat
.
Sa l informati pe Miliț Pavel unde sa duca tortul si florile lui Mișu! Ca lui Gojdu nu o sa i mai duca!
Postat 14 Mai 2019, 18:32 de User anonimizat
Asociatia Izmana
Domnule, Mos.in.ca.cat de ce nu va duceti "proprietatea" pe proprietatea dvs, nu pe a orasului ?
Postat 14 Mai 2019, 13:46 de shareware
Pe cal
Ma asteptam ca noua statuie sa fie pedestra dar se pare ca e la moda calul...
Postat 14 Mai 2019, 12:56 de cetateanbihorean
Neterminatul șef, cu gașca lui de pupincuriști ... demolează fără să gândească !?!
Statuia lui Mihai Viteazu simbolizează UNIREA țărilor românești într-un singur stat unitar ... de aceea "trăia" în Piața Unirii !?! Loc pentru statuia lui Ferdinand este în Oradea peste tot, locuri potrivite fiind la tot pasul ... și nu pot să cred că nu poate sta în altă parte, cum ar fi în biroul efilului șef spre exemplu, dacă tot e iubitor de regi și mobarhii liberale !?! Sau pe dealul Ciuperca, care "plânge" după o statuie, în locul ruinei care se dorea "simbolul panoramei" la Oradea !?!
Postat 14 Mai 2019, 12:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5468 RON
  • 1 EUR = 4.9692 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON