Internetul a luat foc, zilele trecute, după ce în Cetatea Oradea a fost amplasată o statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul orașului. Informația a fost „deturnată” pe rețelele de socializare de reprezentanții AUR, care susțin, în mod mincinos, că Ladislau a luat locul lui Mihai Viteazul, în Piața Unirii. Numai că mesajul a fost crezut de mulți și a revoltat foarte multă lume...
Așa cum BIHOREANUL a mai scris, statuia ecvestră a Sf. Ladislau a revenit, practic, în Cetate după mai bine de 360 de ani. Monumentul a fost transportat luni în fortăreață, pe bucăți, și urma să fie asamblat, respectiv finisat, la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, care a obținut sprijinul municipalității pentru ca acesta să fie expus în Cetate, pentru a cinsti memoria regelui sfânt al Ungariei. O statuie a regelui a mai existat în fortăreață în anii 1300, dar a fost topită de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660.
Momentul de luni a fost speculat, însă, de reprezentanți ai AUR. „La Oradea s-a dat jos statuia voievodului Mihai Viteazul. Și se amplasează statuia lui Ladislau al Ungariei”, clamează un filmuleț manipulator, în care reprezentanții municipalității au fost numiți chiar „trădători de neam”. Au urmat cascade de mesaje naționaliste pe rețelele de socializare, „știrea” fiind preluată de mai multe publicații tematice din țară.
Cu toate că tema s-a „viralizat” în spațiul public, până duminică, Primăria Oradea nu a emis vreun comunicat de presă în care să lămurească acuzele.
A încercat să o facă, sâmbătă, pe TikTok, într-o postare cu un montaj video de 36 de secunde, intitulat „Fake News Alert”, care a atras aprecierile câtorva sute de internauți.
În esență, municipalitatea demontează falsul AUR, arătând că Statuia Sfântului Ladislau a fost amplasată în curtea exterioară a Cetății Oradea, nu în Piața Unirii, unde - de 4 ani deja - se află statuia Regelui Ferdinand I.
În video se amintește că statuia lui Mihai Viteazul a fost ridicată și supusă unui proces de restaurare în 2019. „În locul său a fost amplasată (tot în 2019 - n.r.) statuia Regelui Ferdinand, o reamintire a faptului că în 1924, în Piața Unirii a fost amplasată inițial statuia Regelui Ferdinand”, se arată în postarea care folosește inclusiv imagini video de la vremea respectivă.
Informarea amintește și că statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată în Centrul Civic al Oradiei, în zona Catedralei Ortodoxe, într-o nouă zonă pietonală, aflată în prezent în șantier.
„Este important să subliniem că statuia Sf. Ladislau nu are legătură cu schimbul celor două statui din 2019. Aceasta a fost amplasată în Cetate, nu în Piața Unirii”, au subliniat reprezentanții municipalității pe TikTok.
Rămâne de văzut cu ce ecou...
Citiți mai jos articolele scrise de BIHOREANUL de-a lungul timpului pe aceeași temă:
Statuia Regelui Ferdinand, urcată pe soclu în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO / VIDEO)
Statuia Regelui Ladislau a ajuns în Cetatea Oradea. Urmează asamblarea și finisarea ei (FOTO)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.