URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2023, 12:28

Primăria Oradea demontează fake news pe TikTok. Internetul s-a „aprins” pe tema amplasării statuii Sf. Ladislau în Cetate (VIDEO)

Primăria Oradea demontează fake news pe TikTok. Internetul s-a „aprins” pe tema amplasării statuii Sf. Ladislau în Cetate (VIDEO) Statuia lui Mihai Viteazul (foto stânga) a fost dată jos în 2019 de pe soclul din Piața Unirii. Statuia ecvestră a Sf. Ladislau (foto dreapta) a fost amplasată la mai bine de 4 ani de atunci, luni, în Cetatea Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Internetul a luat foc, zilele trecute, după ce în Cetatea Oradea a fost amplasată o statuie ecvestră a Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul orașului. Informația a fost „deturnată” pe rețelele de socializare de reprezentanții AUR, care susțin, în mod mincinos, că Ladislau a luat locul lui Mihai Viteazul, în Piața Unirii. Numai că mesajul a fost crezut de mulți și a revoltat foarte multă lume...

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, statuia ecvestră a Sf. Ladislau a revenit, practic, în Cetate după mai bine de 360 de ani. Monumentul a fost transportat luni în fortăreață, pe bucăți, și urma să fie asamblat, respectiv finisat, la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, care a obținut sprijinul municipalității pentru ca acesta să fie expus în Cetate, pentru a cinsti memoria regelui sfânt al Ungariei. O statuie a regelui a mai existat în fortăreață în anii 1300, dar a fost topită de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660.

Momentul de luni a fost speculat, însă, de reprezentanți ai AUR. „La Oradea s-a dat jos statuia voievodului Mihai Viteazul. Și se amplasează statuia lui Ladislau al Ungariei”, clamează un filmuleț manipulator, în care reprezentanții municipalității au fost numiți chiar „trădători de neam”. Au urmat cascade de mesaje naționaliste pe rețelele de socializare, „știrea” fiind preluată de mai multe publicații tematice din țară.

Cu toate că tema s-a „viralizat” în spațiul public, până duminică, Primăria Oradea nu a emis vreun comunicat de presă în care să lămurească acuzele.

A încercat să o facă, sâmbătă, pe TikTok, într-o postare cu un montaj video de 36 de secunde, intitulat „Fake News Alert”, care a atras aprecierile câtorva sute de internauți.

În esență, municipalitatea demontează falsul AUR, arătând că Statuia Sfântului Ladislau a fost amplasată în curtea exterioară a Cetății Oradea, nu în Piața Unirii, unde - de 4 ani deja - se află statuia Regelui Ferdinand I.

În video se amintește că statuia lui Mihai Viteazul a fost ridicată și supusă unui proces de restaurare în 2019. „În locul său a fost amplasată (tot în 2019 - n.r.) statuia Regelui Ferdinand, o reamintire a faptului că în 1924, în Piața Unirii a fost amplasată inițial statuia Regelui Ferdinand”, se arată în postarea care folosește inclusiv imagini video de la vremea respectivă.

Informarea amintește și că statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată în Centrul Civic al Oradiei, în zona Catedralei Ortodoxe, într-o nouă zonă pietonală, aflată în prezent în șantier.

„Este important să subliniem că statuia Sf. Ladislau nu are legătură cu schimbul celor două statui din 2019. Aceasta a fost amplasată în Cetate, nu în Piața Unirii”, au subliniat reprezentanții municipalității pe TikTok.

Rămâne de văzut cu ce ecou...

Citiți mai jos articolele scrise de BIHOREANUL de-a lungul timpului pe aceeași temă:

Oradea ieri, Oradea azi: Statuia Regelui Ferdinand din Piaţa Unirii, înlocuită de una controversată a lui Mihai Viteazul

Foste cadre militare din Oradea cer Tribunalului ca statuia lui Mihai Viteazul să nu fie mutată din Piaţa Unirii

Regele Ferdinand a ajuns în centrul Oradiei. Statuia lui Mihai Viteazul va fi dată jos de pe soclu astăzi (FOTO / VIDEO)

Mihai Viteazul a părăsit Piața Unirii. Fostul comandant al Garnizoanei Oradea spune că este o „rușine națională” (FOTO / VIDEO)

Statuia Regelui Ferdinand, urcată pe soclu în Piaţa Unirii din Oradea (FOTO / VIDEO)

Statuia Regelui Ladislau a ajuns în Cetatea Oradea. Urmează asamblarea și finisarea ei (FOTO)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
UE
Europa și continua schimbare azi lupta fiind esențial ideatică!
Postat 29 August 2023, 11:44 de Just-22
::::))))))
La aur ăștia dacă le dai câcățel și le spui ca e ficățel îl mănâncă sigur ::::)))
Postat 28 August 2023, 11:53 de Sandu2100
Nu s-a aprins nimeni, în afară de "neterminații" de la Bolojan&Co.
E vorba pur și simplu de scoaterea statuii lui Mihai Viteazu din P-ța Unirii, ca să o pună pe a lui Ferdinand ... respectiv de amplasarea statuii lui Ladislau, pe locul în care otomanii au decis construirea unei cetăți, din care să plece ienicerii și spahii la transformarea Pustei Ungare în pașalâc turcesc. Este taman și locul "Meridianului Zero" ... nu al unui asupritor al vechilor locuitori ai regiunii. Bolojan&Co. și-au bătut joc de istoria românilor și o fac în continuare.
Postat 28 August 2023, 08:18 de KP
Din ciclul ,,Daca nu-l f**i tu, te f**te el!"
Carei:primarul ungur se opune instalării unei efigii cu Mihai Viteazu pe cladirea primariei!!! https://phonline.ro/asta-i-culmea-primarul-din-carei-incomodat-de-mihai-viteazul-kovacs-refuza-montarea-unei-efigii-in-localitate-pe-motiv-ca-invrajbeste-maghiarii/
Postat 28 August 2023, 04:48 de pinonel
@Timi, CivisUlpianum, pinonel si cine stie cate conturi mai aveti
Am gresit cu estul si vestul. Eu macar recunosc. Dar limbajul vostru incalificabil este de toata jena. Nu aveti argumente, jigniti ca la usa cortului. Nu sunteti in stare sa acceptati istoria orasului. Sa acceptati cine a contribuit la constructia centrului vechi, al primariei, al bisericilor. Voi probabil plangeti dupa mausoleul soldatilor rusi din centru si cele doua tunuri indreptate spre Vulturul Negru.
Postat 27 August 2023, 21:00 de Biggie
Bravo, bihoreni!
Eram al naibii de curios ce comentarii se vor face relativ la aceasta minciuna nesimtita ale aurarilor. Citind comentariile, mi-am dat seama ca prezumtia de prostie a bihorenilor, pe care doreau sa o exploateze cei cu minciuna gogonata, nu exista. Pentru asta, bravo bihoreni!!!
Postat 27 August 2023, 20:51 de marginan
@Timi
"Marsh la buda cu propaganda ta de sovin idiot! Nu e loc de astia ca si tine aici. Esti negru de ura si cu spume la gura, sovinule dezaxat. Marsh la buda si fa pe tine acolo, sau si mai departe la est de Urali." Daca eu sunt sovin, idiot, dezaxat cu spume la gura, tu, CivisUlpianum si pinonel ce sunteti? Ma trimiti la est de Urali? Vezi ca habar n-ai nici macar ca suntem la est de Urali. E greu pentru unii cu geografia!
Postat 27 August 2023, 20:38 de Biggie
biggie
Marsh la buda cu propaganda ta de sovin idiot! Nu e loc de astia ca si tine aici. Esti negru de ura si cu spume la gura, sovinule dezaxat. Marsh la buda si fa pe tine acolo, sau si mai departe la est de Urali.
Postat 27 August 2023, 20:29 de Timi
@CivisUlpianum
"nu aveam voie să purtăm nici pantaloni, doar ițari și opinci". Chestia e ca tu, fara sa fii obligat de nimeni, ai venit la oras cu opinci si cizme de cauciuc. Si ai vrea sa ai acelasi feeling ca atunci cand calcai in * de vaca sau de oaie la tine in sat. La oras nu merge. Max * de caine.
Postat 27 August 2023, 20:19 de Biggie
Interesant!
aur!
Postat 27 August 2023, 19:47 de levente49
@CivisUlpianum
"Nicolae Iorga: "Un popor care nu-si cunoaste trecutul e condamnat sa-l repete". Iorga a avut mare dreptate, Problema ta e cu prima parte. Habar n-ai de trecut. Esti doar orbit de ura, de indoctrinarea kgb, altceva nu stii, nu accepti si nici nu te intereseaza. Cauta fer! Poate ajungi si tu in parlament. Sigur, cu conditia sa fii cercetat penal sau cu antecedente penale! Altfel poti aduna cat fer vrei, n-ai sanse!
Postat 27 August 2023, 16:54 de Biggie
@CivisUlpianum
"nu era recunoscută religia ortodoxă". Desteptule care le stii pe toate, ia verifica cine a fost arhitectul Bisericii cu Luna. Te ajut, un ungur nenorocit care asuprea romanii. Si alte exemple de unguri care asupreau romanii: "Construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi inaugurată în 1790, Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută azi drept Biserica cu Lună a servit drept catedrală ortodoxă a Oradiei timp de 200 ani. Ridicarea catedralei a fost solicitată împăratului Iosif al II-lea de doi jurişti orădeni, Mihai Püspöki şi Mihai Kristoff, judecători la Tabla Regească, care argumentau cererea prin faptul că oraşul avea o singură biserică ortodoxă, la o distanţă destul de mare faţă de alte zone ale oraşului, locuite de ortodocşi." Mihai Püspöki si Mihai Kristoff, doi romani de romani! Mai termina cu textele astea pline de ura rasiala, mai informeaza-te inainte de a face spume la gura! Du-te mai aduna niste fer sa poti sa-ti platesti cotizatia!
Postat 27 August 2023, 16:19 de Biggie
@Biggie
Și de unde crezi că e această ură? Că suntem noi românii nașpa. Nu are nici o legătură cu mia de ani de asuprire în care românii majoritari au fost tratați ca cetățeni de gradul 3, care nu aveau dreptul la școli, nu era recunoscută religia ortodoxă, nu aveam voie să purtăm nici pantaloni, doar ițari și opinci, până nu s-a inventat religia greco catolică și au jurat credință papei de la Roma. Și când au pus mâna din nou pe nordul Treansilvaniei și Crișana în 1940 au început printr-o frățească epurare etnică a romanilor. Nicolae Iorga: "Un popor care nu-si cunoaste trecutul e condamnat sa-l repete"
Postat 27 August 2023, 15:59 de CivisUlpianum
@CivisUlpianum
"Primăria francmasoană pune orice statuie numai român să nu fie." Regii Carol, Ferdinand au fost romani? Mai minte incetosata de propaganda rusa! Tu de unde ai primit comanda sa vorbesti tampenii? Ia-ti pastilele, apoi sterge-ti spumele de la gura!
Postat 27 August 2023, 15:52 de Biggie
Așa e , e fake news
Statuia lui Mihai Viteazul a fost inlocuită de statuia neamțului nu de cea a ungurului. Statuia lui Mihai Viteazul e "supusă unui proces de restsurare" tăiată în două și acoperită parțial cu folie în depoul de tramvai de la Salca.
Postat 27 August 2023, 15:49 de CivisUlpianum
Oricine numai român nu
Primăria francmasoană pune orice statuie numai român să nu fie. Așa au primit comandă de la lojile superioare din afara țării. Laci a întemeiat cetatea Oradea, însă zona este locuită cu mii de ani înainte ca mongolii să fi învățat să călărească.
Postat 27 August 2023, 15:41 de CivisUlpianum
@pinonel
"Birtinezule & gasca, daca tot v-a ars de statui, de ce n-ati pus-o pe-a Vitezului sau pe a lui Gojdu?! Chiar si Petreusii erau mai ok decat ungurul!" Mai studiaza istoria orasului inainte sa faci spume la gura! Nu pe cea care ti-a bagat-o ceausescu in cap. Cea reala. Sunt sigur ca daca era un rege neamt, englez sau orice alta natie, nu aveai treaba. Tu ai doar o ura viscerala fata de unguri. Poti dormi noaptea pentru ca podul din centru se numeste Sf. Ladislau? Ia niste calmante, poate-ti trece. Ti-ai platit cotizatia la haur?
Postat 27 August 2023, 14:19 de Biggie
Intreb, nu dau cu parul!
Birtinezule & gasca, daca tot v-a ars de statui, de ce n-ati pus-o pe-a Vitezului sau pe a lui Gojdu?! Chiar si Petreusii erau mai ok decat ungurul!
Postat 27 August 2023, 13:16 de pinonel
:::::))))))
AUR profita de orice căcat sa manipuleze populația respectiv sa facă mai proastă populația. Atât pot ei, dar se si vede nivelul de inteligență al votanților, adică idioții care in loc sa meargă la școală, mergeau la barul de lângă.
Postat 27 August 2023, 13:11 de Sandu2100
Pe scurt!
N-are ce sa caute statuia ungurului cotropitor nu in cetate, nu in Oradea, nici in Romania! Daca tot s-a facut si trimisa cadou Ungariei. P.S. Oare ce-ar zice memorandistii sau cei care au facut Marea Unire?!
Postat 27 August 2023, 12:38 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON