Mai mulți bihoreni norocoși s-au bucurat în noaptea de vineri de un cer de poveste, colorat în nuanțe de roșu și violet. Aurora boreală a fost din nou vizibilă din mai multe zone ale județului, în urma unei explozii solare.
Rețelele de socializare s-au umplut cu imagini răpitoare, surprinse mai ales din zone rurale, ferite de poluarea luminoasă.
Roberto Popa, meteorolog amator a cărui poveste a fost prezentată recent de BIHOREANUL, i-a anunțat din timpul zilei pe urmăritorii săi de pe pagina de Facebook Meteo Tulca-Bihor că aurora ar putea să fie vizibilă în noaptea de vineri spre sâmbătă și în județul nostru, și a avut dreptate.
El a explicat că „în ultimele zile a avut loc o explozie solară de mare anvergură” și că priveliștea deosebită este posibilă și datorită cerului senin.
Pe pagina Meteo-Tulca Bihor au fost publicate apoi o serie de imagini spectaculoase surprinse în zone ca Salonta, Tășad și Avram Iancu.
(sursa foto: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
De asemenea, internauții au publicat pe grupul Oradea instantanee cu același fenomen vizibil din Paleu ori Sântandrei.
Pe pagina Dumitraș TVD au apărut alte fotografii cu aurora văzută din Rieni și Câmpani, iar pe pagina Visit Bihor, cu fenomenul surprins din Cihei.
(sursa foto: Facebook / Dumitraș TVD)
Aurora boreală a mai fost văzută în Bihor în noiembrie 2023, tot după o puternică explozie solară.
Orădeanul Alex Trandafir - absolvent de Geografie la Universitatea Loughborough din Anglia și masterand la Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice - explica atunci că astfel de explozii „aruncă în spațiu niște «norișori» de particule încărcate electric, care în momentul în care ajung în atmosfera Pământului în contact cu anumite gaze (oxigen și azot) se «excită» și se colorează așa frumos”.
Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud.
În cazul în care coliziunea cu moleculele de oxigen se produce la altitudini între 100 și 300 de kilometri, aurora boreală este văzută în nuanțe verzi de pe Pământ. Dacă această „întâlnire” se produce mai sus în atmosferă, la altitudini între 300 și 400 km, se produc aurorele de culoare roșie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.