URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Mai 2024, 00:54

Cer de poveste! Aurora boreală s-a văzut din nou în Bihor (FOTO)

Cer de poveste! Aurora boreală s-a văzut din nou în Bihor (FOTO) (sursa foto: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți bihoreni norocoși s-au bucurat în noaptea de vineri de un cer de poveste, colorat în nuanțe de roșu și violet. Aurora boreală a fost din nou vizibilă din mai multe zone ale județului, în urma unei explozii solare.

Rețelele de socializare s-au umplut cu imagini răpitoare, surprinse mai ales din zone rurale, ferite de poluarea luminoasă. 

Roberto Popa, meteorolog amator a cărui poveste a fost prezentată recent de BIHOREANUL, i-a anunțat din timpul zilei pe urmăritorii săi de pe pagina de Facebook Meteo Tulca-Bihor că aurora ar putea să fie vizibilă în noaptea de vineri spre sâmbătă și în județul nostru, și a avut dreptate. 

El a explicat că „în ultimele zile a avut loc o explozie solară de mare anvergură” și că priveliștea deosebită este posibilă și datorită cerului senin. 

Pe pagina Meteo-Tulca Bihor au fost publicate apoi o serie de imagini spectaculoase surprinse în zone ca Salonta, Tășad și Avram Iancu.

(sursa foto: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)

De asemenea, internauții au publicat pe grupul Oradea instantanee cu același fenomen vizibil din Paleu ori Sântandrei.

Pe pagina Dumitraș TVD au apărut alte fotografii cu aurora văzută din Rieni și Câmpani, iar pe pagina Visit Bihor, cu fenomenul surprins din Cihei.

(sursa foto: Facebook / Dumitraș TVD)

Aurora boreală a mai fost văzută în Bihor în noiembrie 2023, tot după o puternică explozie solară. 

Orădeanul Alex Trandafir - absolvent de Geografie la Universitatea Loughborough din Anglia și masterand la Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice - explica atunci că astfel de explozii „aruncă în spațiu niște «norișori» de particule încărcate electric, care în momentul în care ajung în atmosfera Pământului în contact cu anumite gaze (oxigen și azot) se «excită» și se colorează așa frumos”. 

Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud. 

În cazul în care coliziunea cu moleculele de oxigen se produce la altitudini între 100 și 300 de kilometri, aurora boreală este văzută în nuanțe verzi de pe Pământ. Dacă această „întâlnire” se produce mai sus în atmosferă, la altitudini între 300 și 400 km, se produc aurorele de culoare roșie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON