URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Mai 2024, 00:54

Cer de poveste! Aurora boreală s-a văzut din nou în Bihor (FOTO)

Cer de poveste! Aurora boreală s-a văzut din nou în Bihor (FOTO) (sursa foto: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți bihoreni norocoși s-au bucurat în noaptea de vineri de un cer de poveste, colorat în nuanțe de roșu și violet. Aurora boreală a fost din nou vizibilă din mai multe zone ale județului, în urma unei explozii solare.

Rețelele de socializare s-au umplut cu imagini răpitoare, surprinse mai ales din zone rurale, ferite de poluarea luminoasă. 

Roberto Popa, meteorolog amator a cărui poveste a fost prezentată recent de BIHOREANUL, i-a anunțat din timpul zilei pe urmăritorii săi de pe pagina de Facebook Meteo Tulca-Bihor că aurora ar putea să fie vizibilă în noaptea de vineri spre sâmbătă și în județul nostru, și a avut dreptate. 

El a explicat că „în ultimele zile a avut loc o explozie solară de mare anvergură” și că priveliștea deosebită este posibilă și datorită cerului senin. 

Pe pagina Meteo-Tulca Bihor au fost publicate apoi o serie de imagini spectaculoase surprinse în zone ca Salonta, Tășad și Avram Iancu.

(sursa foto: Facebook / Meteo Tulca-Bihor)

De asemenea, internauții au publicat pe grupul Oradea instantanee cu același fenomen vizibil din Paleu ori Sântandrei.

Pe pagina Dumitraș TVD au apărut alte fotografii cu aurora văzută din Rieni și Câmpani, iar pe pagina Visit Bihor, cu fenomenul surprins din Cihei.

(sursa foto: Facebook / Dumitraș TVD)

Aurora boreală a mai fost văzută în Bihor în noiembrie 2023, tot după o puternică explozie solară. 

Orădeanul Alex Trandafir - absolvent de Geografie la Universitatea Loughborough din Anglia și masterand la Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice - explica atunci că astfel de explozii „aruncă în spațiu niște «norișori» de particule încărcate electric, care în momentul în care ajung în atmosfera Pământului în contact cu anumite gaze (oxigen și azot) se «excită» și se colorează așa frumos”. 

Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud. 

În cazul în care coliziunea cu moleculele de oxigen se produce la altitudini între 100 și 300 de kilometri, aurora boreală este văzută în nuanțe verzi de pe Pământ. Dacă această „întâlnire” se produce mai sus în atmosferă, la altitudini între 300 și 400 km, se produc aurorele de culoare roșie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON