URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Mai 2024, 18:31

S-au reluat lucrările la centura Aleșd, după un an de blocaje! (FOTO)

S-au reluat lucrările la centura Aleșd, după un an de blocaje! (FOTO) (sursa foto: CJ Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pe toate tronsoanele șoselei de centură Aleșd au fost reluate luni, după ce a fost pusă în aplicare și ultima procedură de executare silită, au anunțat în aceeași zi reprezentanții Consiliului Județean Bihor, printr-un comunicat de presă. Stadiul de execuție a lucrărilor a ajuns la 80%.

Se fac lucrări de infrastructură rutieră care includ stabilizarea și asfaltarea drumului, lucrări de fundație la sensul giratoriu de la intersecția cu DJ 764 spre Aștileu, relocarea utilităților și pregătirea fundației cu balast pe diferite segmente, potrivit aceleiași surse. 

„În a doua jumătate a lunii iulie, Centura Aleșd va fi deschisă circulației. Lucrările au fost reluate pe toate tronsoanele, după un an în care au fost blocate din cauza unui șir de procese. Centura Aleșd va debloca tranzitul prin oraș și va facilita circulația în zona din jurul orașului. Cei care tranzitează orașul înspre Cluj-Napoca pierd minute bune în trafic, generând un deranj atât pentru ei, cât și pentru cei care locuiesc în Aleșd”, a explicat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, potrivit comunicatului. 

Lucrările pe centura Aleșd au fost blocate vreme de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), amintesc reprezentanții CJ.

„Din cei 23 de localnici care au contestat aceste decizii, majoritatea au renunțat la procese. Șapte persoane au pierdut procesele, instanțele respingând cererile, iar în cazul a cinci persoane s-au pus în aplicare proceduri de executare silită”, se arată în aceeași informare. 

Lungimea totală a centurii Aleșd este de 5,8 kilometri. În septembrie 2023, a fost deschisă parțial circulația pe o lungime de 2,3 km, de la km 3+600 până la km 5+852, între DN1 și DN1H, în localitatea Peștiș, pe direcția Zalău.    

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului este de 89 de milioane de lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Surprinzător că Bolojan nu a întins traseul acesta ...
... cât mai aproape de Birtin, prin curtea conacului în care s-a născut, traversând Crișul Repede cu două poduri și două viaducte peste calea ferată, preferând să o taie mai direct printre casele unor aleșdani care nu au jucat vreodată în echipa lui de oportuniști.
Postat 21 Mai 2024, 09:17 de KP
Vadit
Vadit se vede din poza aeriana ca traseul qales de Bolovan este unul prost, prin mijlocul unei zone locuite. Centura trebuia sa ocoleasca zonele locuite care se ocupau cu case in timp. \\Nu inteleg de ce nu s-a optat pentru traseul din nord unde s-a realizat 1/3 din eventuala centura cu drumul nou spre Pestis( localitate plina de "influenceri" pnl si pretenari), era mai ieftin si nu aparea mizeria prin curtile oamenilor. Care o fi parandalatul? Aseemenea se doreste si in Oradea-Episcopia unde pentru "influenceri" se face un drum printre case, Paleul fiind locatia multor viituri cu "vorbitor" prin primarie.
Postat 21 Mai 2024, 00:42 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON