URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2024, 18:36

Executări silite pe centura Aleșd. În prezența jandarmilor, un executor judecătoresc a obligat 7 localnici să permită continuarea lucrărilor pe terenurile expropriate (VIDEO)

Executări silite pe centura Aleșd. În prezența jandarmilor, un executor judecătoresc a obligat 7 localnici să permită continuarea lucrărilor pe terenurile expropriate (VIDEO) captură video: Youtube / AleșdOnline
Executări silite pe centura Aleșd. În prezența jandarmilor, un executor judecătoresc a obligat 7 localnici să permită continuarea lucrărilor pe terenurile expropriate (VIDEO) sursa foto www.alesdonline.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii centurii Aleșd au început să lucreze, de luni, pe terenuri din coridorul de expropriere al șoselei pe care, până acum, câțiva localnici expropriați de CNAIR le-au blocat accesul, supărați că o porțiune de aproape 500 de metri șoseaua trece pe strada lor, iar unii vor fi nevoiți chiar să-și mute gardurile spre interiorul proprietăților.

Un executor judecătoresc i-a executat silit pe 7 dintre aleșdenii care contestaseră deciziile de expropriere ale CNAIR, dar care au pierdut procesele. Alți localnici au eliberat terenurile renunțând la procese, dar în cazul altor 5 care nu au făcut acest lucru instanțele urmează să se pronunțe.

Fără folosirea forței

Câțiva jandarmi au însoțit, luni, un executor judecătoresc pe strada Octavian Goga din Aleșd, unde 23 de locuitori au refuzat încă din anul 2022, când au început lucrările, să permită accesul utilajelor și muncitorilor firmelor care construiesc centura Aleșd. Motivul? În timp ce 11 din cei 23 de localnici, care au fost expropriați de CNAIR și au deschis procese atât împotriva Companiei, cât și a Consiliului Județean Bihor, au renunțat la procese, 7 dintre cei care au contestat deciziile de expropriere au pierdut în instanțele de judecată.

Site-ul local alesdonline.ro a realizat la fața locului o filmare care arată cum - în prezența unor jandarmi, a unor reprezentanți ai CNAIR și a celor ai firmelor de construcții - un executor judecătoresc pune în aplicare sentințele prin care au respins contestațiile la executare, precum și topografi care măsoară terenurile, iar apoi un utilaj începe să lucreze la decopertarea acestuia.

De menționat, însă, că pentru punerea în executare a sentințelor favorabile CNAIR și CJ Bihor prin care a fost menținută aplicarea deciziilor de expropriere jandarmii nu au folosit forța, deoarece oamenii nu s-au opus executării silite.


Sursa video: Youtube / AlesdOnline

La finele verii să fie deschisă

„Din cei 23 de localnici din Aleșd care au contestat deciziile de expropriere emise de CNAIR, cea mai mare parte au renunțat la procese, dar jumătate s-au adresat unor instanțe de judecată pentru a obține suspendarea și anularea deciziilor de expropriere. Dintre aceștia, 7 persoane au pierdut procesele, fiindu-le respinse cererile. În cazul altor 5 persoane, instanțele de judecată au rămas în pronunțare și se așteaptă hotărârile judecătorești. Dacă și acestea vor fi favorabile CNAIR, se va putea lucra pe tot traseul centurii fără nicio opreliște”, a declarat BIHOREANULUI un jurist din cadrul CJ Bihor, administrația județeană realizând proiectul centurii Aleșd în parteneriat cu CNAIR și fiind cea care a adoptat actele administrative care au stat la baza exproprierilor.

„În paralel, unii localnici continuă procese pentru anularea Hotărârilor de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a culoarului de expropriere”, a mai spus juristul administrației județene. De precizat că atât Curtea de Apel Oradea cât și, apoi, Înalta Curte de Casație și Justiție a României au respins anul trecut cererea localnicilor de suspendare a aplicării celor două HG, ceea ce a și permis continuarea lucrărilor cu excepția celor 12 suprafețe de teren ale căror foști proprietari au contestat deciziile de expropriere ale CNAIR.

Potrivit reprezentantului CJ Bihor, utilajele constructorilor au putut intra așadar doar pe terenurile celor 7 localnici care deja au pierdut procesele de contestare a deciziilor expropriere, nu și pe cele ale celorlalți 5 ale căror procese sunt încă în derulare.

Somați de CJ degeaba

Toți cei 23 de aleșdeni din strada Octavian Goga afectați de faptul că aproape 500 de metri din cei 5,8 kilometri ai centurii Aleșd vor trece pe strada lor au primit încă în vara anului trecut notificări din partea CJ Bihor pentru a elibera terenurile, însă - pentru că expropriator este CNAIR - constructorii au trebuit să aștepte hotărârile judecătorești înaintea cărora nu se putea trece la executarea silită.

Oamenii sunt nemulțumiți că vor suporta deranjul provocat de trafic, iar unora dintre ei le vor fi micșorate proprietățile, fiindu-le expropriate suprafețe cuprinse între 4 mp și câteva zeci de metri pătrați din curțile exterioare, dinspre stradă, pentru ca întreaga lățime a șoselei să aibă loc.

În total, pentru centura Aleșd au fost făcute 661 exproprieri, dar numai cei 23 de locuitori din strada Octavian Goga au contestat exproprierile, ceea ce practic a ținut lucrările pe loc în zona respectivă.

De altfel, la mijlocul verii trecute, asocierea de firme Drum Asfalt – Trameco, care din octombrie 2022 execută lucrările, a notificat CNAIR și CJ Bihor că solicită penalități de peste 1,5 milioane lei (18.709 lei/zi) reprezentând costuri suplimentare din cauză că nu a putut finaliza proiectul, fiindcă nu a avut acces pe toate terenurile de pe traseu.

O parte a centurii Aleșd, de 2,3 km, cea care leagă localitățile Tinăud și Peștiș, a fost deschisă circulației la începutul lunii septembrie a anului trecut, însă finalizarea celorlalți 5,8 km a fost până acum imposibilă. „Dacă antreprenorul va putea intra și pe celelalte terenuri, centura Aleșd va putea fi deschisă circulației la sfârșitul acestei veri sau la începutul toamnei”, a afirmat juristul CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ce sa faci?
Suntem mici, nu ne putem opune progresului doar să speram să nu ne trezim în calea lui.
Postat 23 Aprilie 2024, 09:05 de CivisUlpianum
Opozitia expropriatilor ...
.. se va vedea multiplicata, la vot.
Postat 23 Aprilie 2024, 07:57 de KP
baga buldozere si betoneaza curtile, intr-adevar.
Dar pozitivi sa fim, macar nu demoleaza nici o casa. Nici daca era pasaj suprateran pe piloni nu era bine ca ia lumina soarelui si nu cresc rosiile. Daca era un drum national serpuit ca transfagarasanul, dar cu o singura banda ptr ambele sensuri de mers, probabil erau bucurosi contestatarii. Daca era drum ocolitor la 5 km de intravilan, sareau ecologistii ca dispare diversitatea. Sareau si economistii ca nu face sens economic investitia si nu da randament sa bagi de 5 ori mai multi din banii mei si ai tai din impozite, ptr un drum alungit fara rost.
Postat 22 Aprilie 2024, 23:58 de unu
Daca trebuie facut
Se face.
Postat 22 Aprilie 2024, 20:35 de Sandu2100
Bolojan atotputernicul
Baga pnl buldozerele si le betoneaza curtile cetatenilor
Postat 22 Aprilie 2024, 20:28 de sandu2102
floricele si suc
abia astept sa se intample la fel cu locuitorii oncea/episcopia
Postat 22 Aprilie 2024, 20:21 de denis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON