URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2023, 20:09

Curtea Supremă a dat definitiv dreptate Consiliului Județean Bihor: actele pentru construirea centurii Aleșd sunt legale, lucrările pot continua

Curtea Supremă a dat definitiv dreptate Consiliului Județean Bihor: actele pentru construirea centurii Aleșd sunt legale, lucrările pot continua foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins la începutul acestei săptămâni, definitiv, cererea a 23 de localnici din Aleșd care au încercat să oprească lucrările pentru construirea șoselei de centură a orașului.

Reclamanții, care pierduseră și prima fază a procesului la Curtea de Apel Oradea, solicitaseră suspendarea a două Hotărâri de Guvern prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai proiectului și respectiv prin care au fost aprobate exproprierile.

Marți, 13

Instanța supremă a soluționat marți, 13 iunie, procesul intentat de cei 23 de localnici nemulțumiți că centura Aleșdului va trece, pe o lungime de 480 de metri, printr-un cartier în care și-au făcut case.

Reclamanții au cerut ÎCCJ suspendarea aplicării HG 346/2022, prin care Guvernul României a aprobat „declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Varianta Ocolitoare a orașului Aleșd”, precum și a HG 94/2022 pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai aceleiași șosele.

În această speță, în care pârâți au fost Guvernul României, CNAIR și Consiliul Județean Bihor, judecătorii instanței supreme le-au dat dreptate acestora din urmă, respingând acțiunile reclamanților ca „neîntemeiate”.

Așa cum BIHOREANUL a scris la acea vreme, localnicilor din Aleșd le-au fost respinse aceleași pretenții, în toamna anului trecut, și de către Curtea de Apel Oradea, care le-a considerat tot lipsite de temei.

Lucrările pentru construirea centurii Aleșd, în lungime de aproape 6 kilometri, având o valoare de 74,8 milioane lei plus TVA și sursă de finanțare europeană din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), au început în luna august a anului trecut, fiind executate de firmele orădene Trameco și Drum Asfalt. Termenul de finalizare este luna septembrie a acestui an, lucrările fiind însă îngreunate de opoziția unor persoane de a permite desfășurarea acestora pe terenurile lor.

Pe de altă parte, Curtea Supremă are de soluționat și pe fond problema, în condițiile în care localnicii din Aleșd au cerut, într-un proces separat, însăși anularea celor două Hotărâri de Guvern, această acțiune nefiind încă soluționată.

Un precedent

Procesul pentru suspendarea HG-urilor privind centura Aleșd este al doilea în care Înalta Curte de Casație și Justiție dă dreptate Guvernului, CNAIR și CJ Bihor, după ce în urmă cu o lună, ÎCCJ a respins definitiv și pretențiile unor firme și localnici din Sânmartin ce voiau suspendarea a două HG-uri privind centura comunei.

„Respinge ca nefondat recursul formulat de reclamanți”, a decis instanța supremă, după ce aceștia au cerut suspendarea HG 258/2022 și HG 809/2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și respectiv a declanșării procedurii de expropriere în vederea construirii centurii Sânmartin.

Mai mult, așa cum BIHOREANUL a arătat, două firme care nu au permis accesul utilajelor pe terenurile ce le-au fost expropriate au fost obligate de Judecătoria Oradea și să achite cheltuieli de executare silită către CNAIR.

Centura comunei Sânmartin cu o lungime de 5,7 kilometri plus încă 2,3 kilometri de bretele va lega comuna de centura Oradea, din DN 1 din dreptul străzii Iancu de Hunedoara, de DN 76, ocolind localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.

Lucrările pentru centura Sânmartin au o valoare de 177,238 milioane lei (cu TVA inclusă), finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin POIM 2014-2020, și au fost începute în luna octombrie a anului trecut, fiind executate de Construcții Erbașu, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Procons Group, care și-au asumat o durată de execuție de 12 luni. Și în acest caz, lucrările au fost oprite pe mai multe porțiuni de firme și localnici care au împiedicat accesul utilajelor și constructorilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
adi13-bolnăvel
Ce vorbești ma??
Postat 16 Iunie 2023, 19:37 de Sandu2100
@SANDU2100
Iar sandu? Iar vb in numele meu? Nu te poti abtine sa provoci?
Postat 16 Iunie 2023, 19:22 de adi13
In concluzie
Totul este legal , și centura trebuia făcută de mult.
Postat 15 Iunie 2023, 15:18 de adi13_
„neîntemeiate”...„Respinge ca nefondat recursul formulat de reclamanți”
Cind esti deposedat cu forta este neîntemeiat sa te opui. Violul devine tolerabil si legalizat. Trebuie sa te gindesti ca violatorul are niste necesitati care trebuie satisfacute...
Postat 15 Iunie 2023, 12:04 de excalibur
E aceeasi curte care-i face scapati....
... pe banda pe h*tii si pe escr*cii care au furat miliarde?! Nu insinuez nimic, doar intreb!
Postat 15 Iunie 2023, 12:02 de pinonel
@ prostu satului
Intr-o tara civilizata valoarea despagubirii ar fi multumit si pe cei mai inversunati opozanti. Ideea e ca daca societatea are nevoie atat de tare de o proprietate privata, nu are decat sa faca sacrificii, ca nu suntem in comunism si nici in epoca lui stalin iar daca o despagibire multumitoare pentru expropriat e prea mare ca sa fie justificata, inseamna ca nici acel drum, lucrare, parandarat, etc. nu e justificat. Dar tu esti prea prost ca sa intelegi. Esti doar un bot. Hai ca pentru o suma modica lunara, chat gpt poate mai mult. Ti-am dat o idee.
Postat 15 Iunie 2023, 10:04 de oradeanbihor
Legalitatea e una si buna, ca atat stiu judecatori si nimic mai mult.
Cu oportunitatea stam mai rau, ca doar traim in Romania si asta inseamna educatia post-comunista a lipsei de respect din partea autoritatilor fata de cetateni. Tizul de mai jos e beat manga, scuzati-l daca-i si prost.
Postat 15 Iunie 2023, 07:55 de Sandu2101
No
Nimeni nicic. Ma refer la propagandă, se simte ei sau ele ::::)))
Postat 14 Iunie 2023, 23:59 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON