Eveniment tradițional al Universității din Oradea, care cuprinde o serie de manifestări ale profesorilor și cercetătorilor, „Săptămâna științifică” a debutat vineri cu o ceremonie în cadrul căreia 44 de cadre didactice au primit Premiul de Excelență în Cercetarea Științifică din partea conducerii instituției academice.
Distincția a fost acordată universitarilor care în ultimii doi ani au obținut dreptul de a coordona doctoranzi, devenind cadre didactice abilitate.
„Ca niciodată până acum, în răstimp de un an calendaristic, 44 de colegi au primit calitatea de conducători de doctorat”, a observat rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, la deschiderea festivității.
Domeniile în care aceștia și-au obținut abilitarea sunt Geografie, Știința Sportului și Educației Fizice, Inginerie Energetică, Inginerie Electrică, Inginerie Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Istorie, Științe Politice, Informatică, Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Economie, Administrarea Afacerilor, Finanțe și Științele Educației.
În cadrul ceremoniei de vineri, Bungău a anunțat și că recent publicatul clasament al universităților românești, realizat de Ministerul Educației, plasează Universitatea din Oradea pe poziția a 13-a, cu un pas mai aproape de top decât anul trecut.
„Am avansat în acest clasament. Vă rog să observați că, după centrele universitare mari: Cluj, București, Timișoara, Iași și Brașov, vine Oradea. Suntem pe o poziție onorabilă, ținând cont și de faptul că doar 30 de universități românești au fost indexate. Am crescut. Se vede clar că avem o politică orientată spre dezvoltare, un management bun. Creștem, dar cresc și ceilalți. Trebuie să menținem acest loc și acest trend. Nu putem face asta decât prin dumneavoastră”, a spus rectorul Universității din Oradea, precizând și că nu se poate face cercetare fără bugete alocate acestui sector.
Protectorul responsabil cu managementul cercetării, Sanda Filip, a făcut o exhaustivă trecere în revistă a ceea ce înseamnă cercetarea de nivel academic în instituția pe care o reprezintă, arătând că Universitatea din Oradea are 23 de centre de cercetare și două centre de transfer tehnologic, iar în 2022 peste 500 de lucrări aparținând universitarilor orădeni au fost indexate în baza de date internațională „Web of Science”, numărul citărilor fiind de peste 700. Investițiile în Parcul Științific și Tehnologic și în Centrul de Transfer Tehnologic – Smart Industries se ridică la peste 13 milioane de euro, iar veniturile realizate din cercetare au depășit, în anul 2023, patru milioane de lei.
Ajunsă la a XXXIV-a ediție, „Săptămâna științifică” cuprinde peste 130 de manifestări.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.