URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Mai 2024, 13:35

„Săptămâna științifică” la Universitatea din Oradea: 44 de cadre didactice au primit premii de excelență (FOTO)

„Săptămâna științifică” la Universitatea din Oradea: 44 de cadre didactice au primit premii de excelență (FOTO) (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment tradițional al Universității din Oradea, care cuprinde o serie de manifestări ale profesorilor și cercetătorilor, „Săptămâna științifică” a debutat vineri cu o ceremonie în cadrul căreia 44 de cadre didactice au primit Premiul de Excelență în Cercetarea Științifică din partea conducerii instituției academice.

Distincția a fost acordată universitarilor care în ultimii doi ani au obținut dreptul de a coordona doctoranzi, devenind cadre didactice abilitate.

„Ca niciodată până acum, în răstimp de un an calendaristic, 44 de colegi au primit calitatea de conducători de doctorat”, a observat rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, la deschiderea festivității.

Domeniile în care aceștia și-au obținut abilitarea sunt Geografie, Știința Sportului și Educației Fizice, Inginerie Energetică, Inginerie Electrică, Inginerie Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, Istorie, Științe Politice, Informatică, Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Economie, Administrarea Afacerilor, Finanțe și Științele Educației.

În cadrul ceremoniei de vineri, Bungău a anunțat și că recent publicatul clasament al universităților românești, realizat de Ministerul Educației, plasează Universitatea din Oradea pe poziția a 13-a, cu un pas mai aproape de top decât anul trecut.

„Am avansat în acest clasament. Vă rog să observați că, după centrele universitare mari: Cluj, București, Timișoara, Iași și Brașov, vine Oradea. Suntem pe o poziție onorabilă, ținând cont și de faptul că doar 30 de universități românești au fost indexate. Am crescut. Se vede clar că avem o politică orientată spre dezvoltare, un management bun. Creștem, dar cresc și ceilalți. Trebuie să menținem acest loc și acest trend. Nu putem face asta decât prin dumneavoastră”, a spus rectorul Universității din Oradea, precizând și că nu se poate face cercetare fără bugete alocate acestui sector.

Protectorul responsabil cu managementul cercetării, Sanda Filip, a făcut o exhaustivă trecere în revistă a ceea ce înseamnă cercetarea de nivel academic în instituția pe care o reprezintă, arătând că Universitatea din Oradea are 23 de centre de cercetare și două centre de transfer tehnologic, iar în 2022 peste 500 de lucrări aparținând universitarilor orădeni au fost indexate în baza de date internațională „Web of Science”, numărul citărilor fiind de peste 700. Investițiile în Parcul Științific și Tehnologic și în Centrul de Transfer Tehnologic – Smart Industries se ridică la peste 13 milioane de euro, iar veniturile realizate din cercetare au depășit, în anul 2023, patru milioane de lei.

Ajunsă la a XXXIV-a ediție, „Săptămâna științifică” cuprinde peste 130 de manifestări.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Dacă ăia e măscărici, cu siguranță tu este propagandă.
Postat 13 Mai 2024, 23:32 de Sandu2100
Măscăricii se premiază între ei.
Mulți dintre "excelențele" lor nu știu să pună nici cratima la locul unde trebuie.
Postat 13 Mai 2024, 08:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON