URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2022, 14:30

Curtea de Apel Oradea a respins plângerile bihorenilor expropriați pentru centurile Aleșd și Sânmartin. Ce se întâmplă mai departe?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două complete de judecată ale Curții de Apel Oradea au respins, în ultimele două zile, cererile unor firme și persoane fizice expropriate pentru construirea șoselelor de centură ale orașului Aleșd și respectiv comunei Sânmartin de a suspenda Hotărârile de Guvern privind exproprierile.

Prin urmare, actele normative rămân în vigoare, iar lucrările, care trebuie finalizate până anul viitor, pot continua, fără ca finanțarea europeană să fie pusă în pericol.

„Neîntemeiată”...

Șase firme și patru persoane fizice care dețin terenuri expropriate pentru construirea șoselei de centură a comunei Sânmartin au cerut Curții de Apel Oradea pe de o parte suspendarea, pe de altă parte anularea aplicării HG 258/23 februarie 2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, și respectiv a HG 809/23 iunie 2022 pentru declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor care constituie coridorul lucrării de utilitate publică „Drum de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin”.

Un complet de judecată al secției de contencios administrativ al Curții a decis, însă, în cursul zilei de joi, să respingă „ca neîntemeiată” cererea de suspendare formulată de cei 10 reclamanți împotriva Guvernului României, a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și a Consiliului Județean Bihor.

În consecință, instanța a dat liber, practic, continuării lucrărilor de construire a noii șosele de 5,7 kilometri (plus încă 2,3 km de bretele) ce va lega centura Oradea din dreptul străzii Iancu de Hunedoara, din DN 1, de DN 76, ocolind localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.

Lucrările noului drum, care va avea și piste pentru bicicliști, au fost începute pe 18 octombrie și sunt executate de asocierea firmelor Erbașu Transilvania, Vahostav SK și Pro Cons SA, finanțarea de 148,940 milioane lei fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Lucrarea are termen de execuție luna noiembrie a anului viitor.

Și tot „neîntemeiată”

Tot ca lipsită de temei a fost respinsă, vineri, de către un alt complet de judecată al secției de contencios administrativ al Curții de Apel Oradea și cererea formulată de 20 de persoane fizice din Aleșd care au dat în judecată Guvernul României pentru suspendarea și respectiv anularea HG 346/16 martie 2022 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor ce constituie coridorul lucrării de utilitate publică „Varianta ocolitoare a orașului Aleșd”.

Ca efect al hotărârii judecătorești, lucrările pentru construirea centurii Aleșd, începute în luna august de asocierea Trameco - Drum Asfalt, pot fi continuate. Și acest obiectiv este finanțat cu fonduri europene, în valoare de 74,8 milioane lei plus TVA, din POIM, iar termenul de finalizare este luna septembrie a anului viitor.

De menționat că reclamanții, atât cei din Aleșd, cât și cei din Sânmartin, au la dispoziție cinci zile pentru a ataca hotărârile Curții de Apel Oradea la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe de altă parte, tot instanței supreme îi revine competența să judece cererile de anulare a Hotărârilor de Guvern care îi nemulțumesc pe proprietarii din Aleșd și din Sânmartin. Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat doar legat de suspendarea hotărârilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
KP
De ani de zile ne minți cu nerușinare, inventezi povesti , apoi de 2 ani ai început sa fi virusolog specialist în Covid, de mai puțin de un an ai devenit propagandist Putin-ist, cu se schimbă unii cu/ve ca nu-ți vine sa crezi.
Postat 30 Octombrie 2022, 10:42 de Sandu2100
#excalibur ...
... nu-i nicio coincidență. De ani de zile tot spun că Bolojan este "invenția"fraților Micula, dar cine să creadă asta fără "ochelari" potriviți? Bolojan a fost salvat financiar la un moment dat de frați, cu o sumă amețitoare pe care o datora la finanțele bihorene. Tot frații l-au făcut "politician" împingându-l din poziția de outsider la cea de prefect și apoi secretar general al guvernului Tăriceanu. Apoi l-au făcut primar, obedient până la ultimul bănuț. Frații nu plătesc impozite pe propritățile personale ... niciun leu măcar. Iar primăria orădeană, alături de consiliul județean, lucrează pentru frați fără comentarii. Iar acest lucru se întâmplă din 1996 încoace, exceptând în parte perioada 2004-2008, când li s-a pus opreliști la ilegalități urmare opoziției constructive din consiliul local. Dovezile curg gârlă, dar degeaba într-un "stat mafiot" cum spunea penultimul președinte și "stat eșuat" după cum spune ultimul.
Postat 30 Octombrie 2022, 08:22 de KP
https://ibb.co/87TptJP
Aici este o tarla care se zice ca ar fi a fratilor. Este exact sub viitorul pasaj suprateran care traverseaza drumul spre 1 mai.Acu vreo citiva ani au facut un foraj de apa termala. Se vorbea de un resort, ceva investitii, turizm. O sa vedem daca e intimplare sau coincidenta. Sonda e in partea stinga, ingradita recent, anul asta sau cel trecut, probabil sa o vada si evaluatorul...
Postat 29 Octombrie 2022, 22:45 de excalibur
Să nu uităm că PMO a plătit "germenilor" Micula aproape 500 Euro metrul pătrat de teren.
Iar asta pentru o fășie de vreo 2 m lățime, între str. Independenței și str. Alecsandri, absolut inutilă interesului public și utilizării ulterioare de către vreun pieton.
Postat 29 Octombrie 2022, 16:41 de KP
Conform legii se achiziționează bunurile imobiliare de către persoane fizice și/sau juridice.
Apoi, după o binemeritată plată a taxelor și impozitelor pe proprietăți, benefice pentru orice primărie care își achită astfel propriile salarii ... apare câte un edil pe care-l doare fix în fund de interesele bunilor contribuabili și trage cu pixul pe o hartă, stabilind că din acel moment el este reprezentantul noului proprietar. Iar pentru asta, în mod simbolic, oferă niște bani la schimb ... tot din acele taxe și impozite, dar care nu acoperă nici jumătate din eforturile achizițiilor inițiale.
Postat 29 Octombrie 2022, 16:36 de KP
Oradeanbihor
Conform legii se fac exproprierile
Postat 29 Octombrie 2022, 10:40 de Sandu2100
@ sandu
Țătane vezi ca faci spume la gura. Legea e lege, nu uita!
Postat 29 Octombrie 2022, 09:35 de oradeanbihor
Doua expertize in urbanism nu sunt suficiente.
Avocatul petenților: „Nu avem motivarea, deci nu știu care sunt motivele avute în vedere de către domnul judecator, cu toate că avem două expertize în urbanism care dovedesc nelegalitatea traseului ales de CJ Bihor”.
Postat 29 Octombrie 2022, 07:59 de User anonimizat
Utilitatea publica.
Ar trebui precis reglementata, scoli si spitale. De ce scoli si spitale? Doar prin astea beneficiaza direct cetateanul, educatie si sanatate. Curios, sunt 14 ani de fonduri cu duiumul si pe astea, scoli si spitale, nu s-a ingramadit nimeni sa le faca. Am trecut prin pandemie cu o sectie de infectioase de pe vremea imperiului, cu spitale upgradate din comunism. Ce sa mai vorbim de scoli, cu chiu cu vai, de cativa ani, s-a inceput enveloparea lor, de parca asta e suficient. Centuri si inele, imagine sa fie. Prostanaci si bolnavi, fara numar. Altfel, cui ii “vinzi” imaginea? I rest my case.
Postat 29 Octombrie 2022, 05:59 de User anonimizat
Oradeanbihor
Ce ai ma țărane, ți-a ieșit simțul proprietății pe NAS, idiotule și în comunism și in capitalism piti fi evacuat, ce nu ai înțeles ??? Att. 44 iti spune ca ești proprietar, alte articole iti spune cum poți fi evacuat. Tu fiind țăran autentic, nu ma aștept la mai multe, bine ai venit la oras . Problema se rezulta la Iliescu, fraierul, nu a explicat ce înseamnă libertatea, și botanistii ca tine au pus botul. Ăștia ca tine își omoară frații pt o palmă de pământ, ai exemplu VASLUI. Cauza utilitara pt care ăia au fost expropriati e stabila conform legii. Pt un avion cu 300 de pasageri, nu mor 1000 de nevinovați.
Postat 28 Octombrie 2022, 23:45 de Sandu2100
@ sandu
Ai citit constitutia? Stiu ca nu vei intelege mare lucru dar: Art. 44 – Dreptul de proprietate privată ..... (2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. ....... (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire. ...... Asadar pot sa se bata cu quru de pamant aia 300 de mii, daca legea e incalcata.
Postat 28 Octombrie 2022, 23:08 de oradeanbihor
Asa incepe o dictatura..
Ce nu a demolat Ceausescu, demoleaza nebunu.. Si daca tot sunt 50 contra "300 de mii", ma astept ca aia 300 de mii sa plateasca pretul corect plus deranjul pentru aceste exproprieri, daca tot isi doresc asa de mult acel drum. Daca nu isi permit, n-au decat sa se intoarca in satele lor si sa-si darame singur proprietatile ca sa-si faca drum personal, sa se sature de plimbat.
Postat 28 Octombrie 2022, 23:01 de oradeanbihor
„Neîntemeiată”
Absolut normal, in DISTOPIA ORADEA, Romania. Sa fii deposedat de proprietate, contra 10€ sinmartin/20€ oradea, impotriva vointei tale, nu poate fi tradus decit ca neintemeiat. Adica fara temei.Un flecustet. Un alt detaliu NESEMNIFICATIV este inceperea lucrarilor in 18 octombrie, 'nante sa se pronunte instanta. Dupa ce instantele oradene si-au facut cuvenitele vacante de vara, lasindu-l pe bolojan de capul lui iest timp, iaca cum petentii au DOAR 5 ZILE sa "atace hotărârile Curții de Apel Oradea la Înalta Curte de Casație și Justiție". Pai cum? Oradea e pe miini bune. Asta era sloganul,nu? Acum in tot judetul...
Postat 28 Octombrie 2022, 20:19 de excalibur
Foarte bine
Nu vin 50 de persoane sa ne spună ca nu se poate face drum ca e pământul lor, noi restul 300,000 nu stam la curul lor .
Postat 28 Octombrie 2022, 20:08 de Sandu2100
tarele democratiei
Una dintre tarele democratiei este aceea ca un cetatean care nu are spirit civic nici pana la genunchiul broastei, care isi urmareste interesul lui meschin in detrimentul interesului general, are acelasi drept la opinie si vot precum cel cu spirit civic dezvoltat, care are capacitatea intelectuala de a discerne corect intre pragmatismul egoist si cel de interes general. Dar aceasta situatie este una insusita constient de regimul democratic, asumandu-si riscurile care deriva din aceasta situatie nefavorabila societatii. Devine aceasta o adevarata problema atunci cand numaarul celor care voteaza si care nu au cultura civica este mai mare decat cei care au spirit de discernamant dezvoltat. Atunci democratia isi arata limitele, iar societatea isi va dezvolta cultura politica si civica din consecintele nefaste ale deciziilor gresite pe care le ia la un moment dat. Dar pentru aceasta nu trebuie invinovatita democratia, ci nivelul de spirit civic al cetatenilor.
Postat 28 Octombrie 2022, 18:10 de marginan
Era de asteptat!
Daca nu reusesti sa muti dosarul la o alta curte de apel, n-ai nicio sansa intr-o cauza cu penalii birtinezului!
Postat 28 Octombrie 2022, 16:37 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON