Două complete de judecată ale Curții de Apel Oradea au respins, în ultimele două zile, cererile unor firme și persoane fizice expropriate pentru construirea șoselelor de centură ale orașului Aleșd și respectiv comunei Sânmartin de a suspenda Hotărârile de Guvern privind exproprierile.
Prin urmare, actele normative rămân în vigoare, iar lucrările, care trebuie finalizate până anul viitor, pot continua, fără ca finanțarea europeană să fie pusă în pericol.
„Neîntemeiată”...
Șase firme și patru persoane fizice care dețin terenuri expropriate pentru construirea șoselei de centură a comunei Sânmartin au cerut Curții de Apel Oradea pe de o parte suspendarea, pe de altă parte anularea aplicării HG 258/23 februarie 2022 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, și respectiv a HG 809/23 iunie 2022 pentru declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor care constituie coridorul lucrării de utilitate publică „Drum de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin”.
Un complet de judecată al secției de contencios administrativ al Curții a decis, însă, în cursul zilei de joi, să respingă „ca neîntemeiată” cererea de suspendare formulată de cei 10 reclamanți împotriva Guvernului României, a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și a Consiliului Județean Bihor.
În consecință, instanța a dat liber, practic, continuării lucrărilor de construire a noii șosele de 5,7 kilometri (plus încă 2,3 km de bretele) ce va lega centura Oradea din dreptul străzii Iancu de Hunedoara, din DN 1, de DN 76, ocolind localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.
Lucrările noului drum, care va avea și piste pentru bicicliști, au fost începute pe 18 octombrie și sunt executate de asocierea firmelor Erbașu Transilvania, Vahostav SK și Pro Cons SA, finanțarea de 148,940 milioane lei fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Lucrarea are termen de execuție luna noiembrie a anului viitor.
Și tot „neîntemeiată”
Tot ca lipsită de temei a fost respinsă, vineri, de către un alt complet de judecată al secției de contencios administrativ al Curții de Apel Oradea și cererea formulată de 20 de persoane fizice din Aleșd care au dat în judecată Guvernul României pentru suspendarea și respectiv anularea HG 346/16 martie 2022 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor ce constituie coridorul lucrării de utilitate publică „Varianta ocolitoare a orașului Aleșd”.
Ca efect al hotărârii judecătorești, lucrările pentru construirea centurii Aleșd, începute în luna august de asocierea Trameco - Drum Asfalt, pot fi continuate. Și acest obiectiv este finanțat cu fonduri europene, în valoare de 74,8 milioane lei plus TVA, din POIM, iar termenul de finalizare este luna septembrie a anului viitor.
De menționat că reclamanții, atât cei din Aleșd, cât și cei din Sânmartin, au la dispoziție cinci zile pentru a ataca hotărârile Curții de Apel Oradea la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Pe de altă parte, tot instanței supreme îi revine competența să judece cererile de anulare a Hotărârilor de Guvern care îi nemulțumesc pe proprietarii din Aleșd și din Sânmartin. Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat doar legat de suspendarea hotărârilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.