URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2022, 17:27

Au început lucrările la centura Aleșd, care va avea 6 kilometri. Investiția? Aproape 75 de milioane de lei, fără TVA (FOTO/VIDEO)

Au început lucrările la centura Aleșd, care va avea 6 kilometri. Investiția? Aproape 75 de milioane de lei, fără TVA (FOTO/VIDEO) (foto: CJ Bihor)
Au început lucrările la centura Aleșd, care va avea 6 kilometri. Investiția? Aproape 75 de milioane de lei, fără TVA (FOTO/VIDEO) foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firmele orădene Trameco și Drum Asfalt, care au câștigat o licitație lansată anul trecut de Consiliul Județean Bihor, au demarat lucrările la varianta de ocolire a orașului Aleșd, în lungime de aproape 6 kilometri.

„Utilajele excavează stratul de teren vegetal și, totodată, se balastează și se compactează umpluturile”, a informat miercuri CJ Bihor, printr-un comunicat transmis presei locale.

Lucrările sunt executate de cele două firme în baza unui contract încheiat în luna mai a acestui an, pentru suma de 74,8 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Licitația pentru acest obiectiv de investiții a fost lansată în toamna anului trecut, competiția atrăgând nu mai puțin de șapte oferte din partea a două firme și a cinci asocieri.

„Realizarea centurii Aleșd va descongestiona traficul rutier atât pe direcția Cluj, cât și pe direcția Zalău. O parte din trafic va rămâne pe actualul drum, iar o parte va fi preluat de noua centură. De asemenea, va oferi acces la drumuri modernizate zonelor de la limitele orașului Aleșd și va crea coridoare noi de dezvoltare pentru economia locală. Conform contractului, din toamna anului viitor se va putea circula pe cele două brațe ale centurii Aleșd”, precizează președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Lungimea șoselei de centură Aleșd va fi de 5,8 kilometri, ea urmând să reducă timpul de parcurs pe DN1, în condițiile în care în prezent circulația se desfășoară exclusiv prin centrul orașului.

Centura va ocoli localitatea cu un braț prin sud, din DN 1 de la intrarea până la ieșirea în oraș, celălalt braț urmând să pornească de pe DN 1 dinspre Tinăud către Zalău pe DN 1H. Șoseaua va intersecta și drumul județean DJ 764 Beiuș - Aleșd, pe care îl va descărca de traficul greu provenit de la două fabrici din zonă.

Proiectul centurii Aleșd a fost inițiat de președintele CJ Bihor la finele anului 2020, în luna ianuarie a anului 2021 un grup de localnici susținând un protest, deoarece traseul trece în apropierea unui cartier de case. De altfel, 23 de localnici au obținut în luna iunie a acestui an suspendarea aplicării a două Hotărâri ale CJ Bihor privind indicatorii tehnico-economici și culoarul de expropriere, demers fără consecințe practice, în condițiile în care proiectul a continuat în baza unei Hotărâri de Guvern, superioare ca forță juridică deciziilor administrației județene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
si eu ma plangeam ca e prea putin, nu ca e prea mult, haha :)
...doar ca autostrada din pacate e blestemata si din nou licitatiile sunt anulate, asa ca mai dureaza 30 de ani, intre timp tu te pensionezi si copiii iti cresc, se insoara si pleaca la casa lor, si esti bunic. Iar daca orasul se dezvolta in jurul "centurii" atunci tot e o investitie benefica care atrage alte investitii, un mic magnet ptr dezvoltare. Pana la urma, si ungurii si americanii si chinezi fac centuri si pentru orase prin zone indiferent ca este sau nu este autostrada: de la Cluj-Napoca, pana la Szolnok sau Abony, e nevoie de ambele. La fel cum la Oradea e nevoie sa dubleze drumul de Osorhei la 4 benzi desi se va face o centura a Osorheiului, si e nevoie de largirea pasajului sub calea ferata pe Stefan cel Mare desi s-a asfaltat Calea Bihorului sau la fel cu Biharea, Salonta, Tinca. Ca natie trebuia sa facem rapid centuri la toate municipiile in primul rand, sa scoatem drumurile principale in afara localitatilor, ca se vede cum cu autostrazile suntem inceti
Postat 03 August 2022, 22:24 de unu
scop
Eu cred ca sunt bani aruncați pe câmp. După ce va fi funcțională autostrada minciunilor, sau vor creste bălării pe centura asta, sau Aleșd-ul se va dezvolta in jurul ei dacă va fi potențial.
Postat 03 August 2022, 21:53 de DaNu
success si la mai multe, sa se tot faca!
imi place la 0:40-0:48 cum sare video peste portiunea criticata de zici ca tot drumul e doar prin camp. Si pe de-o parte, un pic ti-e mila de proprietarul de la 0:22-0:25 cand vezi cu ce teren ramane dincolo de drum nefolosibil. Exproprierile dor, asa-i. Pe de alta parte, daca esti cu spirit harnic, te bucuri ca ai drum gratis, vad comercial, creste valoarea terenului, te adaptezi si poate construiesti sau gasesti un partener,investitor si construiesti ceva in spate.
Postat 03 August 2022, 18:34 de unu
tot mai bine decat nimic
ca sa dau dreptate contestatarilor: asta nu e centura, o centura ocoleste orasul construit, nu se face printre blocuri si case! Insa, ne bucuram ca se face totusi, nu ne opunem! La cat de capabila e primaria locala de acolo, chiar si cu centura scumpa care sa ocoleasca tot, tot era nevoie de asfaltarea drumului si strapungerile pe acel traseu. Dar local, nu se facea nici in 70 de ani, asa ca a trebuit sa vina Bolojan, sa gaseasca el fonduri europene la ministerul transporturilor, sa faca proiectul pentru oraselul mic, si sa il trimita el la minister, ca sa miste lucrurile si in primarie, si in guvern. Degeaba sunt bani europeni daca nu sunt oameni interesati/capabili sa ii atraga. Asa ca, asta e ca si "CENTURA DE NORD" drumul "EXPRESS" Ecaterina Teodoroiu, un drum bun, necesar, pe o locatie pe care urbanistii vad de 70 de ani loc bun pentru o axa rutiera, dar nu e in adevaratul sens nici centura extravilana, nici express. ...Daca vor mai fi fonduri disponibile, inca e loc de alte drumuri cu adevarat de ocolire in zona si dupa ce investitia asta va fi realizata
Postat 03 August 2022, 18:27 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON