URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2022, 09:27

Două decizii ale CJ Bihor pentru construirea centurii Aleșd, suspendate de Curtea de Apel Oradea. Secretarul județului: nu influențează proiectul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a dispus, vineri, suspendarea aplicării a două Hotărâri adoptate anul trecut de Consiliul Județean Bihor privind indicatorii tehnico-economici și respectiv culoarul de expropriere pentru realizarea centurii orașului Aleșd, într-un proces intentat de 23 localnici.

Tribunalul ba, Curtea de Apel da

Nemulțumiți că șoseaua de centură ar urma să treacă printr-un cartier al orașului, unde au construit case, cei 23 localnici au cerut ca HCJ 101/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții și HCJ 102/2021 pentru aprobarea culoarului de expropriere să nu se aplice, până la judecarea unui alt proces, deschis la Tribunalul Bihor, pentru anularea ambelor acte administrative.

În prima fază, localnicii au pierdut procesul la Tribunalul Bihor, care a dat câștig de cauză instituțiilor împotriva cărora aceștia s-au îndreptat, și anume Consiliului Județean, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Vineri, însă, Curtea de Apel Oradea a desființat parțial soluția Tribunalului, pe care a „casat-o în parte” și a admis cererea celor 23 de persoane pentru suspendarea aplicării celor două HCJ. 

Lucrările pot continua

Contactată de BIHOREANUL, Carmen Soltănel, secretarul general al județului, afirmă că soluția Curții de Apel Oradea este „surprinzătoare”, dar ea nu înseamnă oprirea proiectului de construire a centurii Aleșd.

„Între timp, după Hotărârile Consiliului Județean, a apărut o Hotărâre de Guvern pentru realizarea acestei investiții, iar atâta timp cât există HG, că s-au suspendat HCJ-urile, că nu s-au suspendat, lucrările merg mai departe. Suspendarea dispusă de Curtea de Apel este surprinzătoare, pentru că nu are niciun efect în condițiile în care există HG, pentru că a rămas fără obiect, și doar dacă pică Hotărârea de Guvern, singura care produce efecte juridice, s-ar opri lucrările”, a explicat secretarul județului.

Potrivit lui Soltănel, localnicii din Aleșd au deschis și un proces pentru anularea celor două HCJ, dar acesta este în derulare la Tribunalul Bihor.

Pe de altă parte, și soluția în acest proces ar fi tot „fără obiect” dată fiind existența HG, care și aceasta poate fi atacată, pentru anulare. Judecarea unui asemenea proces ar fi de competența Curții de Apel Oradea, iar deznodământul final, dacă vreuna din părți ar ataca sentința instanței orădene, îl poate stabili instanța supremă, adică Înalta Curte de Casație și Justiție.

Proiect de 75 milioane lei

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările pentru construirea centurii Aleșd, cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare, au început în urmă cu o săptămână, pe 3 iunie, în baza unei licitații câștigate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, valoarea contractului ridicându-se la 74,8 milioane lei fără TVA.

Lungimea șoselei va fi de 5,8 kilometri și va asigura ocolirea orașului Aleșd pe la sudul localității, precum și o conexiune către DN 1 H Oradea - Zalău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON