URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Mai 2024, 19:00

Profesoară a Facultății de Arte din Oradea, premiată în Polonia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Artista și profesoara Facultății de Arte din Oradea Mihaela Tătulescu a fost premiată, pentru a doua oară, la un concurs de artă contemporană din orașul polonez Przemyśl. „Premiul Special al ediției din 2024 îi urmează distincției primite în anul 2021, la Trienala Pătratul de argint”, a transmis luni Universitatea din Oradea.

Tema din acest an a expoziției de artă contemporană, care a ajuns la cea de a XII-a ediție, a fost „Himera”, iar Tătulescu a câștigat cu lucrarea intitulată „Cădere liberă”. Conferențiara spune că pictura ei vorbește despre „sisteme care se prăbușesc, pentru că orice formă de putere cade la un moment dat”.

La trienala de la Przemyśl au fost acceptate peste 130 de lucrări din România, Slovacia, Ungaria, Ucraina și Polonia. Premiul special primit de Mihaela Tătulescu înseamnă organizarea, de către gazdele din Polonia, a unei expoziții personale, cu tot ce înseamnă aceasta: găzduirea expoziției propriu-zise, catalogul acesteia, cazare.

„Mă bucur foarte mult pentru această distincție, cu atât mai mult cu cât organizarea expoziției personale mă obligă să muncesc”, a spus profesoara. În plus, premiul este cu atât mai valoros cu cât este girat de Președintele Poloniei, Andrzej Duda, și de Ministerul Culturii din țara gazdă.

„Palatul din Przemyśl este un loc ca de poveste. Are muzeu, galerii de artă modernă, restaurant, hotel, un lac, e înconjurat de pădure. Polonezii sunt oameni foarte primitori, gazde foarte bune cu musafirii lor. Te simți chiar mai apreciat decât în țară. Deși orașul din apropiere e mic, are o viață artistică vibrantă. Grupul de artiști de aici participă la fiecare expoziție, simți dorința lor de a intra în dialog cu alți artiști. Evenimentul însuși a fost o sărbătoare a artei”, a declarat Tătulescu.

Laureata concursului din Przemyśl este convinsă că orice artist își dorește ca munca lui să fie validată. „Ideea că ești apreciat într-o altă țară nu poate decât să te bucure, să te motiveze. Pictura este despre emoții. Despre a putea transmite emoții, dar și despre emoția cu care aștepți validarea. Când munca ți-e pusă în valoare, ți se confirmă că asta e calea”, a mai spus ea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON