URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2023, 12:11

Camera, fapta și organul: Vor putea fi folosite imaginile surprinse în trafic de camerele de bord?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma tragicelor evenimente rutiere din ultima perioadă, vajnicii apărători ai legalităţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, postat momentan în dezbatere publică, ce cuprinde unele soluţii legislative mai mult decât criticabile. Printre acestea se regăseşte şi prevederea potrivit căreia Poliţia Rutieră va putea să sancţioneze unele contravenţii prin utilizarea unor imagini surprinse de alţi şoferi sau pasageri aflaţi în trafic.

Mai exact, pe baza unei sesizări, însoţită de o înregistrare video a comiterii contravenţiei, se propune ca poliţistul rutier să poată aplica sancţiuni pentru cele ce se pot dovedi cu acea înregistrare cu privire la unele contravenţii cum ar fi: depăşire nelegală, trecerea pe roşu, neacordarea de prioritate atât altor autoturisme cât şi pietonilor, condus agresiv, depăşiri nelegale sau nerespectarea semnalelor aferente trecerilor la nivel cu calea ferată.

Deşi la o primă vedere propunerea ar putea părea corectă şi morală, în raport cu "bizonii" care populează traficul în ţara noastră, în realitate, dacă ea se transformă în lege, va genera mai multe probleme decât rezolvări.

În primul rând, se va încuraja şicanarea şi utilizarea unor înregistrări trucate. Pe de o parte, românii vor ajunge să îşi pândească vecinii şi duşmanii pentru a-i "dovedi". Pe de altă parte, pentru o naţie cu atâta îndemânare în pirateria informatică falsificarea unor înregistrări din trafic s-ar putea dovedi apă de ploaie.

Problemele reale sunt mult mai grave şi ţin de aplicarea unor principii de drept. Spre exemplu, de unde va şti Poliţia Rutieră unde s-a comis fapta - dacă din înregistrări se distinge doar o depăşire în câmp - pentru a stabili competenţa de sancţionare şi contestare a procesului-verbal? Se va lua de bun doar ce spune reclamantul? 

Dintr-o altă perspectivă, de unde va şti poliţistul rutier, doar vizionând depăşirea sinucigaşă a "bizonului", cine era la volan? Se va face adresă proprietarului, care va răspunde că a condus bunica sau un prieten din Ghana care tocmai s-a întors în ţara de origine?

Nu în ultimul rând, mă întreb: are Poliţia Rutieră atâţia oameni ca să îşi permită înfiinţarea unui serviciu de vizionări din trafic?

La final, nu pot să nu remarc grija pentru "pârâcios", căruia i se garantează confidenţialitatea demersului, dar şi o propoziţie care forţează limitele limbii române: "înregistrările se distrug prin proceduri ireversibile (!)". Să vedem, până una alta, dacă nu cumva legea va fi una "constituţional reversibilă"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ilie, e mai simplu decat crezi
Contestarea unui pv in contenciosul administrativ, suspenda executarea lui! Prin urmare, Garcea iti ia permisul azi, tu maine "bagi" actele la "jude" si Garcea iti restituie permisul, pe toata durata procesului. Sper sa nu ma insel, cursul de drept facut de mine a fost in urma cu 25 de ani. Poate s-au mai schimbat lucrurile de atunci.
Postat 28 Octombrie 2023, 16:53 de Kid
Copile, e mai complicat!
Ce se intampla cu Y, asa-zisul contravenient/infractor daca X merge si preda ,,filmarea" si semneaza si declara (poti declara NUMAI pe proprie raspundere) si iar semneaza? Garcea ii retine permisul? In baza carui argument, ca nea pulanarul nu stie daca e fake sau nu? Presupunem ca risca si-l lasa pieton si-i mai da si o amenda plus puncte de penalizare. Ala face plangere penala la jude. Si judele decide expertizarea ,,filmarii". Daca te uiti pe lista de experti tehnici judiciari a MJ (numai astia pot face expertize recunoscute de instante!) o sa vezi ca nu-s multi. In cateva luni ar veni randul unei ,,filmari" sa fie expertizata dupa zece ani (sunt optimist!). Si inca ceva: aparatul cu care s-a facut inregistrarea ramane in custodia melitiei/parchetului, ca proba la dosar! Nu glumesc, vezi nccp.
Postat 28 Octombrie 2023, 11:53 de ili3
Ili3 si pinonel
De acord cu voi, dar pana la un punct! Nu pot sa accept ca imagini care se dovedesc a fi netrucate, nu sunt acceptate ca probe in instanta. Adica ai o camera de supraveghere care filmeaza o contraventie sau infractiune si imaginile nu sunt valabile. De ce? Imaginile cu contraventiile din trafic, ar trebui predate personal de cel care a facut inregistrarea, i se i-au datele, semneaza o declaratie ca imaginile sunt originale, netrucate. Daca se ajunge la proces si prin expertiza se dovedeste ca cel care a predat imaginile si a semnat declaratia, a trucat clipul, omul merge la inchisoare pe o perioada de la x ani la y ani. Pe cealalta parte, daca cu rea credinta, contravenientul din imagini contesta imaginile ca fiind nereale si se face expertiza si se dovedesc reale, plateste expertiza si restul cheltuielior de judecata. Si sumele nu sunt deloc mici! Nu e greu deloc, dar parerea mea este ca nu se vrea. Vad ca si nenea avocatul este impotriva, dar vine cu niste chestiuni puerile. De ex, aia cu cine era la volan. Pai cand te inregistreaza camerele radar fixe atunci cum este? Primeste proprietarul o adresa de la politie, comunica cine a condus autovehiculul si gata, pv se face pe numele indicat. Sau aia cu "dusmanii care te urmareste", pai sa te urmareasca 100 de ani, daca nu faci greseli in trafic, nu se intampla nimic. Singura chestiune mai delicata, e cea cu locul faptei si competenta de sanctionare sau contestare a pv, dar avand in vedere ca nu suntem in desert si distanta dintre localitati e relativ mica, se preda la dosar inregistrarea pe o perioada mai mare de timp, in 2-3 minute tot apare un indicator de localitate, o intersectie cu un drum fara prioritate unde am indicator ca pe drumul respectiv am satul cutare...etc. Dar e mai simplu sa nu se faca nimic si la modul cum se conduce in Romanica, sa fim pe primul loc in UE la accidente rutiere, morti si raniti. Daca se vrea, se poate, numai sa se vrea.
Postat 28 Octombrie 2023, 09:37 de Kid
AI a trisat si 5 milioane de fraieri nu s-au prins....
... credeti ca niscai pul*nari mioritici ar fi mai isteti?! https://stirileprotv.ro/stiri/international/cum-devine-ia-o-arma-pentru-democratie-exemplul-alegerilor-parlamentare-din-slovacia.html
Postat 27 Octombrie 2023, 17:25 de ili3
Excelent articol!
E floare la ureche pt AI sa produca filmulete cu asa-zise evenimente rutiere! E scandalul provocat de producatorii de filme, de actori, de cantareti, de compozitori, unul cu imagini din trafic trucate ar fi ceva banal. As sugera rutieristilor sa lase naibii aparatele de taxat numite radare si sa iasa pe sosele. Oriunde in lume oricare sofer cand vede o masina de politie ridica piciorul de pe acceleratie si isi inzeceste atentia, asta e PREVENTIA. Pacat ca intre a strange bani si a salva vieti se aleg banii!
Postat 27 Octombrie 2023, 12:23 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON