URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Decembrie 2023, 10:00

Dreptul și Marea Unire din 1918

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat şi o unificare a dreptului şi a instituţiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat.

În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc şi austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.

Din această cauză, în realitate, pot spune că adevărata Unire, cel puţin în materia procedurilor de judecată, s-a realizat faptic după anul 2013, la aproape 100 de ani de la Marea Unire, odată cu implementarea actualului cod de procedură civilă.

Procesul de unificare a început prin Legea de unificare a judecăţilor din 19 mai 1925, inspirată din procedura austrică, lege care a simplificat procedurile civile ardelene guvernate până atunci de Legea nr. 1/1911 din Ardeal.

Legea din 1925, denumită atunci Legea Micii Reforme (la fel ca aceea din 2010 care a pregătit intrarea în vigoare a actualelor coduri fundamentale), a fost urmată imediat, tot în 1925, de o nouă lege a Curţii de Casaţie şi de legea contenciosului administrativ.

Cu toate acestea, Legea Micii Reforme prevedea că Înalta Curte nu îşi extindea competenţa în Ardeal, ultimă instanţă pentru această regiune urmând a fi Curţile de Apel Braşov, Cluj, Târgu Mureş şi Oradea.

Abia în 1943 a fost dată o lege care extindea deplin atât procedura de judecată, cât şi jurisdicţia Instanţei Supreme de la Bucureşti în Transilvania (de fapt, doar în zonele neocupate la acea dată ca efect al Dictatului de la Viena).

Prin urmare, în realitate, procedura unificată a funcţionat de prin 1945 până în 1948, când o nouă reformă, de data aceasta a regimului comunist, a ciuntit prevederile procedurii civile române.

Nedreptatea a fost reparată abia în 1993, an din care, teoretic, am avut o procedură extrapenală unitară la nivelul întregii ţări. Spun teoretic, deoarece până după anii 2010 (anul Legii Micii Reforme postrevoluţionare) încă s-a simţit în practica instanţelor din Ardeal o "nealiniere" la sistemul rigid al procedurii civile din Vechiul Regat de inspiraţie franco-elveţiană, în contrast dur cu vechile prevederi extrem de permisive ale vechii legislaţii austriece şi maghiare.

Ca atare, putem concluziona că doar aplicarea Codului de procedură din 2013 a condus, şi aici după câţiva ani grei de "şocuri", la o reală unificare a dispoziţiilor de procedură pe actualul teritoriu al României.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON