URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2024, 17:01

Tusea măgărească sau „de 100 de zile”, cum o recunoști și ce trebuie să faci

Tusea măgărească sau „de 100 de zile”, cum o recunoști și ce trebuie să faci Sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul de cazuri de tuse convulsivă este în creștere, atât la adolescenți între 15 și 19 ani, dar și la copii între 0 și 4 ani, înregistrându-se de 4 ori mai multe cazuri față de perioada similară din 2023, la nivelul întregii țări.

În acest context Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile a emis o informare referitoare la această boală, date generale, simptome și modalități de protecție, pentru prevenirea riscului îmbolnăvirilor.

Tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană acută, cauzată de Bordetella pertussis, cunoscută în limbaj popular ca „tuse măgărească”. Tusea convulsivă afectează persoanele de toate vârstele, dar boala poate fi severă, chiar fatală, în cazul sugarilor sub 1 an, în special în cazul sugarilor prea mici pentru a fi vaccinați cu schema completă de vaccinare (3 doze).

Infecția este înalt contagioasă, până la 90% dintre contacții apropiați dezvoltând boala. Transmiterea bacteriei apare în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin tuse și/sau strănut.

Simptomele inițiale ale infecției cu Bordetella pertussis includ tuse ușoară, ocazională, nas înfundat / rinoree, stare subfebrilă, ulterior în evoluția bolii apărând: tuse violentă, necontrolabilă, care îngreunează respirația, la finalul accesului de tuse, inspirul adânc producând un zgomot asemănător răgetului emis de măgar (de aici termenul popular de „tuse măgărească”), episoade de apnee (oprire temporară a respirației) - în special la sugari, expectorații vâscoase, vărsături în timpul sau după încheierea accesului de tuse, oboseală extremă după accesele de tuse convulsivă. 

În unele cazuri, ca urmare a presiunii abdominale din timpul acceselor de tuse și a contracției musculaturii toracice, pot să apară complicații de tipul herniilor sau chiar a fracturilor costale.

Episoadele de tuse pot să dureze câteva săptămâni sau luni de la debutul simptomelor (chiar și peste 10 săptămâni), infecția pertussis fiind cunoscută și sub denumirea „tusea de 100 de zile”. Persoanele infectate sunt înalt contagioase timp de 2 săptămâni de la debutul tusei.

Inițierea precoce a tratamentului este foarte importantă pentru evoluția ulterioară a cazului, motiv pentru care prezentarea la medic atunci când se suspectează această boală este de asemenea importantă.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice; corect și administrat la timp poate ajuta în prevenirea răspândirii infecției către contacții apropiați. În cazurile severe este necesară spitalizarea și aplicarea măsurilor de izolare respiratorie în secția de boli infecțioase. În cazuri mai puțin severe, în condițiile administrării tratamentului recomandat de medic, este necesară izolarea la domiciliu.

Tusea convulsivă este o boală transmisibilă prevenibilă prin vaccinare. Vaccinarea este singura modalitate de protecție în condițiile respectării schemei complete de vaccinare.

În conformitate cu Calendarul Național de Vaccinare schema completă de vaccinare a copiilor, presupune administrarea a 5 doze de vaccin DTPa: 3 doze în primul an de viață (la 2 luni, 4 luni și 11 luni), 1 doză la 6 ani, respectiv 1 doză la 14 ani. În vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei, se recomandă efectuarea vaccinului și la femeia gravidă în trimestru III de sarcină.

Alte mijloace de protecție: vaccinarea adultului, cu rapel, la fiecare 10 ani, recuperarea vaccinală a copiilor nevaccinați / cu schemă incompletă, respectarea tuturor măsurilor de protecție față de sugarul mic, de către toate persoanele care vin în contact cu acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alte mijloace de protectie ... vaccinarea.
Cu ce fraiere? Nu te intrebi, dar spui traznai.
Postat 18 Aprilie 2024, 07:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON