URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Aprilie 2024, 17:01

Tusea măgărească sau „de 100 de zile”, cum o recunoști și ce trebuie să faci

Tusea măgărească sau „de 100 de zile”, cum o recunoști și ce trebuie să faci Sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul de cazuri de tuse convulsivă este în creștere, atât la adolescenți între 15 și 19 ani, dar și la copii între 0 și 4 ani, înregistrându-se de 4 ori mai multe cazuri față de perioada similară din 2023, la nivelul întregii țări.

În acest context Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control Boli Transmisibile a emis o informare referitoare la această boală, date generale, simptome și modalități de protecție, pentru prevenirea riscului îmbolnăvirilor.

Tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană acută, cauzată de Bordetella pertussis, cunoscută în limbaj popular ca „tuse măgărească”. Tusea convulsivă afectează persoanele de toate vârstele, dar boala poate fi severă, chiar fatală, în cazul sugarilor sub 1 an, în special în cazul sugarilor prea mici pentru a fi vaccinați cu schema completă de vaccinare (3 doze).

Infecția este înalt contagioasă, până la 90% dintre contacții apropiați dezvoltând boala. Transmiterea bacteriei apare în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin tuse și/sau strănut.

Simptomele inițiale ale infecției cu Bordetella pertussis includ tuse ușoară, ocazională, nas înfundat / rinoree, stare subfebrilă, ulterior în evoluția bolii apărând: tuse violentă, necontrolabilă, care îngreunează respirația, la finalul accesului de tuse, inspirul adânc producând un zgomot asemănător răgetului emis de măgar (de aici termenul popular de „tuse măgărească”), episoade de apnee (oprire temporară a respirației) - în special la sugari, expectorații vâscoase, vărsături în timpul sau după încheierea accesului de tuse, oboseală extremă după accesele de tuse convulsivă. 

În unele cazuri, ca urmare a presiunii abdominale din timpul acceselor de tuse și a contracției musculaturii toracice, pot să apară complicații de tipul herniilor sau chiar a fracturilor costale.

Episoadele de tuse pot să dureze câteva săptămâni sau luni de la debutul simptomelor (chiar și peste 10 săptămâni), infecția pertussis fiind cunoscută și sub denumirea „tusea de 100 de zile”. Persoanele infectate sunt înalt contagioase timp de 2 săptămâni de la debutul tusei.

Inițierea precoce a tratamentului este foarte importantă pentru evoluția ulterioară a cazului, motiv pentru care prezentarea la medic atunci când se suspectează această boală este de asemenea importantă.

Tratamentul constă în administrarea de antibiotice; corect și administrat la timp poate ajuta în prevenirea răspândirii infecției către contacții apropiați. În cazurile severe este necesară spitalizarea și aplicarea măsurilor de izolare respiratorie în secția de boli infecțioase. În cazuri mai puțin severe, în condițiile administrării tratamentului recomandat de medic, este necesară izolarea la domiciliu.

Tusea convulsivă este o boală transmisibilă prevenibilă prin vaccinare. Vaccinarea este singura modalitate de protecție în condițiile respectării schemei complete de vaccinare.

În conformitate cu Calendarul Național de Vaccinare schema completă de vaccinare a copiilor, presupune administrarea a 5 doze de vaccin DTPa: 3 doze în primul an de viață (la 2 luni, 4 luni și 11 luni), 1 doză la 6 ani, respectiv 1 doză la 14 ani. În vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei, se recomandă efectuarea vaccinului și la femeia gravidă în trimestru III de sarcină.

Alte mijloace de protecție: vaccinarea adultului, cu rapel, la fiecare 10 ani, recuperarea vaccinală a copiilor nevaccinați / cu schemă incompletă, respectarea tuturor măsurilor de protecție față de sugarul mic, de către toate persoanele care vin în contact cu acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Alte mijloace de protectie ... vaccinarea.
Cu ce fraiere? Nu te intrebi, dar spui traznai.
Postat 18 Aprilie 2024, 07:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON