URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2024, 18:15

Vaccinarea antigripală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.

Vaccinurile existente la ora actuală sunt purificate, dar pot determina o serie de reacţii secundare. Circa 5% din cei vaccinaţi pot prezenta subfebrilitate, cefalee sau dureri musculare uşoare la 8 până la 24 de ore după vaccinare; o treime prezintă la locul de inoculare o roşeaţă şi o sensibilitate ce poate persista 1-2 zile. Vaccinurile sunt preparate pe ouă şi de aceea sunt contraindicate celor alergici la acest aliment sau la carnea de pasăre.

Indicaţiile vaccinării antigripale sunt următoarele: persoanele care prezintă risc crescut pentru complicaţiile gripei, cum sunt cei trecuţi de 65 de ani, cei care necesită tratament medical regulat pentru afecţiuni renale, diabet, hemoglobinopatii sau imunosupresii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare (inclusiv astmul), cei care locuiesc în cămine sau alte instituţii de tratament; persoanele care îngrijesc pacienţii cu risc crescut sau care intră frecvent în contact cu aceştia vor fi vaccinaţi pentru a reduce riscul transmiterii infecţiei (personalul medico-sanitar); lucrătorii din serviciile comunitare esenţiale (vameşi, pompieri, poliţişti, militari etc.); gravidele, după primul trimestru de sarcină, sau, dacă gravida prezintă un risc crescut de a face complicaţiile gripei, chiar şi în primul trimestru de sarcină.

Atenţie!

Vaccinul se va administra în perioada 1 octombrie-1 decembrie sau în orice sezon, dacă datele epidemiologice indică posibilitatea apariţiei unei epidemii. Este bine de ştiut că nivelul maxim al anticorpilor este atins la 4 săptămâni după vaccinare. Vaccinul trebuie păstrat la temperaturi de 2-8 grade C.

Reţineţi!

Doza uzuală este de o fiolă (0,5 ml), atât la adulţi, cât şi la copii. Vaccinul se administrează intramuscular sau subcutanat profund. La cei cu imunodeficienţe şi la copiii de până la 6 ani care nu au mai fost vaccinaţi în prealabil, sunt recomandate 2 doze la interval de 4 săptămâni. Vaccinul nu determină niciun efect asupra capacităţii de conducere a vehiculelor. Durata imunităţii postvaccinale este de 6 până la 12 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON