URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2024, 12:34

Candidații PNL la Primăria Oradea și la CJ Bihor: între profesioniști, și un fost viceprimar de comună condamnat pentru contrabandă cu alcool (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În frunte cu primarul Oradiei, Florin Birta, și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, aspiranții din PNL la Consiliul municipal și la cel județean și-au înregistrat candidaturile, între aceștia numărându-se profesioniști din diverse domenii de activitate, dar și un fost viceprimar din comună care în urmă cu 12 ani a fost condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru comerț ilicit cu alcool.

„Trebuie să continuăm ce am început, pentru că mai avem multe de făcut”, a spus Birta, Bolojan anunțând că după Paște vor fi prezentate public planurile propuse pentru următorii 4 ani atât orădenilor, cât și celorlalți bihoreni.

Oameni noi

„Avem o echipă de profesioniști și, ca de fiecare dată, echipa PNL Oradea a venit și acum cu propuneri noi pentru Consiliul Local Oradea, oameni care să se alăture colegilor cu experiență”, a declarat, marți, la ieșirea din Biroul Electoral Municipal, primarul Florin Birta, candidat pentru un nou mandat.

Între numele noi la care acesta a făcut referire se află cele ale chirurgului oncolog Dănuț Dejeu, directoarei Filarmonicii, Carmen Rus, proprietarului lanțului de pizzerii Due Fratelli, Mihai Torjoc, avocatului Laviniu Domocoș, inginerului Claudiu Oros, din cadrul ABA Crișuri, ori consultantului în afaceri Cristian Dehelean.

Alături de aceștia, pe listă mai sunt reprezentanți ai PNL deja cunoscuți, ca de pildă senatoarea Arina Moș, fostă viceprimăriță, dar și mulți consilieri în funcție, precum Camelia Dulca, Ligia Burta, Teofil Filimon, Călin Barabaș, Anca Popescu, Răzvan Tau și alții.

Lista pentru Consiliul Local Oradea este închisă, la fel ca în 2020, de fostul primar Ilie Bolojan, de atunci președinte al Consiliului Județean Bihor.

Reprezintă tot județul

Și pe lista pentru CJ Bihor se remarcă propuneri noi, între care Dumitru Fechete, directorul complexului President din Băile Felix, economiștii Halasz Attila și Ramona Mateaș, directorul AFIR Cristian Buzlea, profesorul Horea Abrudan, șef al IȘJ Bihor, asistentul social Florentina Daragiu, medicul Daniel Pop, fost lider ALDE Bihor și candidat la Primăria Oradea în 2020, dar și Traian Turle (foto), fost viceprimar (tot din partea ALDE) în comuna Buntești, reținut în 2012 și apoi condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru comerț ilicit cu alcool.

Traian Turle, candidat PNL la Consiliul Județean Bihor„Am fost reabilitat”, a declarat Turle BIHOREANULUI, care l-a întrebat despre trecutul său, adăugând că dosarul penal de acum 12 ani ar fi avut „un substrat politic”.

Între propunerile PNL pentru CJ Bihor se numără și un fost consilier județean care în 2020 a demisionat, nemulțumit de conducerea organizației, medicul stomatolog Sebastian Lascu (pe poziția 23, considerată eligibilă), precum și fostul consilier municipal din Oradea Adrian Felea, cadru universitar.

Din actuala garnitură de aleși județeni, pe listă au fost păstrați, de exemplu, ambii vicepreședinți, Mircea Mălan (poziția 2) și Călin Gal (poziția 18), directoarea Bibliotecii Județene, Anca Șchiop, universitarul Marcela Prada, medicul Carmen Pantiș, inginerii Constantin Neniu și Mihai Toderici.

Tot la fel ca în 2020, lista pentru CJ Bihor a PNL este închisă de primari considerați reprezentativi, cei din Sântandrei (Ioan Mărcuș), Oșorhei (Ioan Gligor), Cociuba Mare (Mihai Sferle), Tileagd (Adrian Codrean) și Oradea (Florin Birta).

„Vom fi în tot județul”

„Pentru mandatul următor ne propunem să continuăm proiectele începute în acest mandat, avem 68 km de drumuri noi pe care trebuie să le încheiem anul acesta și anul viitor, avem proiectul tram-tren, vom finaliza Centrul Cultural Multifuncțional și celelalte proiecte care vor schimba fața județului. În luna următoare vom fi în tot județul, în Oradea, prezentându-vă proiectele noastre așa încât în data de 9 iunie bihorenii să se poată pronunța în cunoștință de cauză”, a declarat președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, în cursă pentru un nou mandat.

Bolojan a afirmat, de asemenea, că „după ce va începe campania, după Paște” va organiza, atât el, cât și pretendentul la Primăria Oradea, Florin Birta, conferințe de presă „pentru ca bihorenii să știe ce vom propune pentru anii viitori”.


Lista candidaților PNL la Consiliul Local Oradea, în ordine:

Birta Florin-Alin (locul 1 pe listă), Moș Patricia - Simina - Arina (locul 2), Dejeu Dănuț -Aurel (locul 3), Dragoș Marcel - Daniel, Dulca Camelia - Mariana, Morar Grigore, Rus Carmen, Torjoc Mihai - Alin, Nica Antonia - Monica (locul 9), Filimon Teofil - Laviniu, Burta Olivia - Ligia, Barabaș Călin - Iulian, Domocoș Laviniu - Ionuț, Chimerel Karmen - Claudia, Tirla Ioan - Alexandru, Lezeu Ioan, Marinău Florin - Liviu, Crăciun Nicolae -Andrei, Zdrînca Ionel - Marius, Nica Nicolae (locul 20), Popescu Anca Magdalena, Boldan Ionuț - Marian, Oros  Claudiu - Romulus, Serte Marilena - Georgia, Paul Petru -Gheorghe - Octavian, Marian Paula, Dehelean Cristian, Fășie Simona, Iepure Florin - Aurelian Moga Ioan - Dorin, Tau Răzvan - Lucian, Coldea Alexandru, Jurău Călin - Horea, Bolojan Ilie - Gavril (locul 34)

Lista candidaților PNL la Consiliul Județean Bihor, în ordine:

Bolojan Ilie - Gavril (locul 1 pe listă), Mălan Mircea (locul 2), Șchiop Ancuța - Florina (locul 3), Buzlea Cristian - Marin, Avrigeanu Ionel, Prada Marcela - Florina, Abrudan Horea - Florian, Pop Eugen - Daniel, Mihuța Cristian - Mihai, Daragiu Leontina - Ana, Suciu Teodor - Ioan, Bodea Nicolae - Dan, Turle Traian (locul 13), Morar Călin, Cseh Ovidiu Alexandru, Hodișan Bogdan - Florin, Neniu Constantin, Gal Călin - Grațian (locul 18), Fechete Dumitru, Pantiș Carmen (locul 20), Halasz Attila - Norbert, Mateaș Ramona, Lascu Tudor - Sebastian, Plaștin Emil - Dorin, Popuș Lucian, Sferle Mihai - Florin, Toderici Mihai, Vușca Adrian-Florin, Pop Ignătuc - Alexandru - Bogdan, Sarca Ovidiu - Mircea, Popa Dorina, Bește  Horea - Mihai, Bogdan Adrian - Ionuț, Bajora Marina - Florica, Felea Adrian-Ioan, Moș Patricia - Simina - Arina, Mureșan Ionel - Ovidiu, Arnăutu Andreea, Bărnău Dumitru - Alin, Codrean Adrian - Romus, Mărcuș Ioan, Gligor Ioan, Birta Florin - Alin (locul 43)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Miru-ma!
Cum de l-au ratat pe dl profesor universitar Ioan Hathazi? Este penal cu acte-n regula si notorietatea+expertiza lui ar fi fost binevenite pt alesii Oradiei/Bihorului!
Postat 01 Mai 2024, 09:19 de pinonel
Piranda
Aia crezi tu ca înțelegi ceva, tu îți demonstrezi prostia din cap. Ca nu ai altceva. Daca vrei sa ronțăi semințe în fața blocului, încearcă la Vaslui. Pleacă mâine o să-ți treacă.
Postat 30 Aprilie 2024, 23:42 de Sandu2100
@sandu
Inteleg mai mult decit dumneavoastra caci experienta mea de viata este incomparabila cu a dumneavoastra. Eu am demonstrat in lung si in larg ce pot . Eu nu sint in situatia sa statu la mila politicii. Nu ne comparam domnul!
Postat 30 Aprilie 2024, 22:15 de Piranda
Piranda
Tu nu înțelegi multe pt ca nu ai capacitatea necesară sa înțelegi.
Postat 30 Aprilie 2024, 19:59 de Sandu2100
Are dreptate D-l Birta
Trebuie să continuăm ce am început, pentru că mai avem multe de făcut”, Are dreptate d-l Birta! Nu au ajuns atitea mandate ca sa rada toata Oradea! PNL-ista Pina in maduva oaselor, nu am crezut niciodata ca voi ajunge intr-o zi sa votez comunism din cauza Birtinezului!
Postat 30 Aprilie 2024, 19:33 de Piranda
Daniel Pop
Ce cauta Daniel Pop in pozele astea? Ce culoare politica are,ca a schimbat pardidele ca pe lenjeria intima. Ce il recomanda?
Postat 30 Aprilie 2024, 16:04 de Jancsy
S-a găsit
sloganul? Dacă nu, sugerez eu unul, fără a solicita plata unor drepturi de autor, că doar nu sunt d-l Bode, ,, Atât s-a putut!".
Postat 30 Aprilie 2024, 15:39 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON