URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2024, 17:01

Turiștii vor putea circula pe asfalt între Padiș și Ic Ponor. Consiliul Județean Bihor a scos la licitație modernizarea drumului, cu fonduri UE

Turiștii vor putea circula pe asfalt între Padiș și Ic Ponor. Consiliul Județean Bihor a scos la licitație modernizarea drumului, cu fonduri UE sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administrația județeană din Bihor a scos la licitație modernizarea drumului județean DJ 763 Padiș – Ic Ponor, în lungime de aproape 10 kilometri, care va fi lărgit și astfaltat pentru a contribui la dezvoltarea zonei Padiș și creșterea accesibilității turiștilor.

Drumul leagă județele Bihor, Alba și Cluj, fiind o cale de acces către mai multe obiective turistice și trasee marcate din zonă, precum Cheile Galbenei, Poiana Florilor, Valea și Stațiunea Boga, Cheile Someșului Cald, Poiana Vărășoaia, Cetatea Rădesei și multe altele.

„Acum drumul este impracticabil, nu este nici măcar un drum de piatră circulabil, ci este stâncos, pe alocuri foarte îngust. Nu se poate trece dintr-o zonă în alta fără mașini de teren, supraînălțate. Pentru a moderniza drumul într-un mod corespunzător, a fost nevoie să primim teren de la anumite comune din Cluj și Alba”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Valoarea totală estimată pentru execuția lucrărilor este de 88,436 milioane lei, fără TVA, iar firmele interesate pot depune oferte până la 13 iunie.

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, contractul de finanțare fiind semnat în decembrie 2023.

Modernizarea DJ763 Padiș – Ic Ponor face parte dintr-un proiect denumit „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din județul Bihor”, care presupune construirea a 37,6 kilometri de drumuri noi. Este vorba despre centurile din Zona Metropolitană Oradea (Sântandrei – 5 km, Oșorhei – 5,8 km, Nojorid – 8,4 km și Biharia – 8,7 km) și a DJ 763 Padiș – Ic Ponor (9,7 km), precum și reabilitarea a 36,1 kilometri de drumuri județene existente (DJ 795 Salonta – Tinca, 23,3 km, și DJ 767E Oșorhei – Copăcel, 12,8 km).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari, CJ Cluj!
Da, Tise nu e Boc, daca i-ar lasa la Consiliul Judetean Cluj centura metropolitana Cluj, s-ar chiar face si aia. Dar in curtea lui Boc, se face o parcare de 25 milioane de euro si se planteaza gazon. Plus dans la Untold! Se vede ce a facut Tise din aeroportul Cluj, parcurile industriale din judet (care nu sunt facute de municipiu) si multe altele!
Postat 01 Mai 2024, 19:00 de unu
Excelenta treaba! Felicitari, CJ Cluj!
Cautati pe goagal sa vedeti stadiul lucrarilor pe tronsonul Huedin-Ic Ponor. Nu se spune nimic pt ca mercenarii bihoreni nu sug de la Alin Tișe.
Postat 01 Mai 2024, 09:00 de pinonel
"Pentru a moderniza drumul într-un mod corespunzător, a fost nevoie să primim teren de la anumite comune din Cluj și Alba”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor"
sa intelegem ca a crescut suprafata judetului Bihor si metri patrati de teren de la Alba si Cluj au trecut in proprietatea judetului Bihor?
Postat 30 Aprilie 2024, 19:34 de unu
Excelenta treaba!
.
Postat 30 Aprilie 2024, 19:08 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON