URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Mai 2024, 18:21

Prefectura Bihor: Numărul flotanților care pot vota la alegerile din 9 iunie, la jumătate față de cel din urmă cu patru ani

Prefectura Bihor: Numărul flotanților care pot vota la alegerile din 9 iunie, la jumătate față de cel din urmă cu patru ani foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demersurile pentru prevenirea distorsionării procesului electoral din 9 iunie prin metoda „flotantul” au avut succes în Bihor, afirmă Prefectura Bihor, potrivit căreia la acest scrutin sunt cu 50% mai puțini bihoreni care vor putea vota în alte comune și orașe decât cele unde își au domiciliul comparativ cu scrutinul din 2020.

La solicitarea Prefecturii, echipe ale Poliției și Jandarmeriei Bihor au verificat peste 2.600 de adrese din 16 unități administrativ-teritoriale din județ pentru care s-au solicitat vize de reședință.

Verificări cu Evidența Persoanelor, Poliția și Jandarmeria

Prefectura Bihor a informat, vineri, că în ziua precedentă prefectul Dumitru Țiplea a avut o ședință de lucru privind campania de verificare a flotanților din Bihor, demarată „cu scopul de a descuraja posibilele fraude electorale”, la ședință participând și șeful Inspectoratului Județean de Poliției Bihor, chestorul Alin Haniș, și cel al Direcției Județene de Evidență a Populației Bihor, Marcel Iova.

Potrivit unui comunicat al instituției, ședința a avut ca subiect stadiul campaniei de verificări în teren demarată printr-un ordin al prefectului emis în 17 aprilie, privind modul de respectare a legislației pentru acordarea vizei de flotant la nivelul județului Bihor în perioada 01 ianuarie - 10 aprilie 2024, ordin în baza căruia pe 18 aprilie au fost demarate verificări în teren efectuate de echipe mixte formate din cadre ale Poliției și Jandarmeriei Bihor.

„Conform raportului intermediar prezentat, în urma centralizării constatărilor au fost verificate 2.464 de reședințe din 16 unități administrativ-teritoriale, fiind efectuate atât vizite în teren la locațiile declarate (n.r. – de către solicitanții vizelor de flotant), cât și controale ale Direcției Județene de Evidență a Populației Bihor privind documentele care au stat la baza emiterii vizelor de flotant”, arată informarea Prefecturii.

Aceasta adaugă că „din analiza datelor preliminare se constată că la nivelul județului Bihor numărul flotanților a scăzut cu cca 50% față de anul 2020, în contextul în care la nivel național se înregistrează creșteri cu până la 110%”.  

Bihorul, singurul județ cu controale ample

„Suntem singurul județ din țară care a declanșat o campanie atât de amplă de descurajare a flotanților electorali. De aceea observăm o atenuare a fenomenului față de anul 2020. Urmărim să eliminăm pe termen lung acest tip de comportament, iar alegerile să se desfășoare cu spirit civic, democratic și civilizat”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

„În perioada următoare vor urma noi verificări cu proprietarii imobilelor și notificări directe ale flotanților a căror situație necesită clarificări suplimentare, urmând ca deciziile de anulare a vizelor de flotanți să fie implementate la nivel central de către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor”, mai arată informarea Prefecturii.

Peste 14.000 de flotanți

BIHOREANUL a aflat că numărul total al persoanelor care dețin în prezent vize de flotant în cele 101 orașe și comune din județ este de 14.382, iar o comparație cu situația din 2020 confirmă, într-adevăr, că numărul acestora a scăzut față de 2020.

În Brusturi, de pildă, în prezent sunt 117 flotanți (în urmă cu patru ani, erau 190 flotanți), în Spinuș numărul acestora a scăzut la 99 (de la 103 în 2020), în Gepiu sunt 146 (în urmă cu patru ani erau 324), în Nucet sunt 345 flotanți (față de 417 acum patru ani), în Tinca sunt 225 (în 2020 erau 274), în Sârbi sunt 289 posesori de vize de reședință (față de 569 în urmă cu patru ani), în Ineu sunt 43 (în 2020 erau 71), în Sâmbăta sunt 111 (față de 222 în urmă cu patru ani) etc.

Există, însă, și câteva comune unde numărul flotanților care vor putea vota aici deși își au domiciliile în alte localități este acum mai mare decât era în 2020, și anume Căpâlna (122 față de 96 în urmă cu patru ani), Hidișelu de Sus (acum sunt 270 flotanți, în timp ce în 2020 erau 247), Câmpani (în prezent are 113 flotanți, în urmă cu patru ani erau 106).

Pe lege

Potrivit surselor BIHOREANULUI, echipele Poliției și Jandarmeriei nu au descoperit anul acesta, în controalele efectuate în teren, nicio situație în care să existe mai mult de 10 flotanți pe o aceeași adresă sau flotanți pe o adresă unde să nu existe în mod real o locuință.

„Acolo unde au existat mai mult de două solicitări pentru eliberarea de vize de reședință pentru aceeași adresă solicitanții au fost informați că se vor face verificări din oficiu, astfel încât foarte mulți au renunțat să mai ceară viza de flotant. În majoritatea cazurilor, nu există mai mult de doi flotanți la aceeași adresă”, a explicat o sursă din cadrul Prefecturii Bihor.

Cu toate acestea, în prezent există 324 de cazuri în care, așa cum a informat oficial Prefectura, urmează să fie făcute noi verificări, fiind posibil inclusiv ca Direcția Județeană de Evidența Persoanelor Bihor să propună Direcției Generale de resort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne anularea vizelor de flotant deja emise, în cazul în care persoanele care au primit vize de reședință nu vor fi găsite la adresele declarate ca reședințe.

Cu ochii pe flotanți din 2020

Prefectura Bihor a început să facă demersuri, inclusiv controale, pentru ca procesele electorale să nu fie viciate prin metoda „flotantul” încă din 2020, când au fost descoperite situații în care, de fapt, flotanții nu locuiau la adresele de reședință declarate, ci doar votau în localitățile de reședință.

Anul acesta, în luna aprilie, Prefectura a dispus noi controale în același scop, anterior avertizând în cadrul întâlnirilor cu primarii că vor fi luate măsuri în situațiile în care posesorii vizelor de flotant nu sunt găsiți la adresele de reședință, măsuri care merg până la propunerea ca Direcția Generală de Evidența Persoanelor din cadrul MAI să anuleze vizele de flotant deja emise.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON