URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2024, 10:00

Prefectura Bihor vrea să prevină fraudarea alegerilor prin „metoda flotanților”. În 2024 vor fi patru rânduri de alegeri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La început de an electoral, cu 4 rânduri de alegeri, căci românii vor vota pentru Parlamentul European, alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, Prefectura Bihor face un prim demers pentru prevenirea fraudelor electorale prin mişcările de flotanţi dintr-o localitate în alta înainte de scrutinuri.

În acest scop, a cerut unei instituţii mai puţin cunoscute, Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor (BJABDEP), un raport privind dinamica stabilirii reşedinţelor în judeţ în ultimii 5 ani, aferent perioadei 2017-2023, care include şi anul 2020, când au fost precedentele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale.

"Solicitarea vizează respectarea noilor prevederi legislative adoptate în 2023 şi corecta desfăşurare a proceselor electorale pe parcursul anului 2024", arată o informare pe care Prefectura a dat-o publicităţii miercuri.

Legi mai restrictive

Principalele modificări survenite anul trecut în legislaţie prevăd că cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa într-o anumită circumscripţie electorală în mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea în care îşi au domiciliul (în acest sens fiind modificată Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale) şi că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de 10 persoane (conform modificării OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români).

"Demersul (n.r. - către BJABDEP) a fost efectuat conform dispoziţiilor prefectului, pentru a preveni situaţii din scrutinurile electorale anterioare, când unii cetăţeni au solicitat vize de flotant fără îndeplinirea condiţiilor legale, fapt care a generat atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localităţi", precizează Prefectura Bihor.

Pe de altă parte, aceasta aminteşte că la alegerile din 2020 au fost întocmite faţă de 6 persoane dosare de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de fals privind condiţiile necesare pentru stabilirea reşedinţei.

Datele cerute de prefectul Dumitru Ţiplea urmează să fie analizate pentru eveluarea riscurilor de fraudare a alegerilor.

"Inflaţie" de flotanţi

În acel an, BIHOREANUL a relatat mai multe situaţii privind acuze de fraudare a alegerilor prin "metoda flotanţii", în sensul că în unele comune numărul flotanţilor a crescut subit în preajma alegerilor locale, în unele case fiind "luate în spaţiu" zeci de persoane, pentru a influenţa rezultatele alegerii primarilor şi a consilierilor locali, în realitate persoanele respective nelocuind în imobilele unde figurau ca "flotante".

Astfel de cazuri au fost constatate atât în comune cu primari PSD, cât şi cu primari PNL care ar fi urmărit fie "debarcarea", fie schimbarea edililor aflaţi în funcţii, precum Copăcel (unde autorităţile au găsit 37 flotanţi fictivi), Săcădat (234 flotanţi), Sârbi (415), Brusturi (123), Ceica (229), Drăgeşti (209), Gepiu (301), Sâmbăta (120), Toboliu (174).

Tot în 2020, prefectul Dumitru Ţiplea a vorbit despre un adevărat record, de peste 70 de flotanţi într-o singură casă.

În acel an, în unele comune, ponderea flotanţilor a depăşit chiar şi 25% din numărul locuitorilor stabili, în întregul judeţ fiind înregistraţi 13.116 flotanţi, care şi-au scos vize de flotant pentru alte localităţi decât cele de reşedinţă înainte cu 3 luni de ziua alegerilor locale.

"Inflaţia" de flotanţi a fost înregistrată şi în ceilalţi ani electorali, adică în 2016, 2018 şi 2012.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP aka mama Omida
Acest prefect pune in aplicare legea. Imi dau seama cat ești de disperată dar o sa fi si mai disperată din octombrie ::::)))))
Postat 18 Ianuarie 2024, 13:03 de Sandu2100
Vă dați seama cât de inteligent este prefectul liberal?
Nu poți interzice spre exemplu flotanții la alegerile europarlamentare. Votez la Oradea sau la Paris, la București sau la Bruxelles .. acolo unde o ambasadă sau un consulat român, oriunde pe teritoriul european. La alegerile locale, alt exemplu, nu poți vota primarul și consilierii de pe liste, dacă nu ai carte de identitate în acea UAT. Situațiile sunt diferite doar la prezidențiale și parțial la parlamentare. Este rolul autorităților publice să aibă soluții de descurajare a votului, fiind extrem de simplu de identificat un CNP care apare că a votat, în timp real ... iar STS face asta, dacă nu primește ordin să favorizeze formațiuni precum UDMR care, la o localitate cu un singur etnic maghiar, a cuantificat sute de voturi repetate de câte ori a fost necesar. Acest prefect, după chipul și asemănarea cu Bolojan, se bagă-n seamă încălcând Constituția. Legile sunt clare în privința votului multiplu ... dar e o problemă pentru liberalii care nu știu să citească decât titlurile.
Postat 18 Ianuarie 2024, 12:01 de KP
Îi e frică hoțului ...,
... că îl fură cineva. La ce performanțe a avut PNL de la ultima lovitură de stat dată în 2019, dar și PSD care după ce a luat-o între picioare și în fund, s-a pus de salvat violatorii intrând cu sindromul Stockholm la guvernare ... ar trebui să dispară toți din peisaj, măcar două mandate ca să învețe ceva-ceva în materie de guvernare, locală sau națională după cum s-au lipit precum timbrul de plic.
Postat 18 Ianuarie 2024, 11:49 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON