URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 15 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
01 Iulie 2020, 19:31

Prefectura şi Poliţia, cu ochii pe primarii aleşi cu flotanţi electorali: Într-o localitate din Bihor „stăteau” într-o singură casă 70 de alegători „de ultimă oră”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat miercuri că, împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, a emis o circulară în atenţia primăriilor, avertizând asupra normelor legale privind eliberarea adeverinţelor de reşedinţă în apropierea alegerilor locale. Practic, cele două instituţii vor sta cu ochii pe primarii care vor să câştige alegeri cu "flotanţi" aduşi în pragul scrutinului din alte localităţi decât comunele şi oraşele pe care le conduc.

Printr-un comunicat, Prefectura Bihor aminteşte că "în procesele electorale anterioare, adeverinţele de reşedinţă au fost eliberate în număr mare şi fără respectarea tuturor prevederilor legale", ceea ce în unele localităţi a dus la "atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localităţi".

Mai pe româneşte, a dus la cote mari de prezenţă la vot datorită aşa-numiţilor flotanţi care doar au votat, nu au şi locuit efectiv, în alte localităţi decât cele unde au domiciliul stabili.

Pe lege

În comunicat, Prefectura aminteşte care sunt condiţiile legale de acordare a certificatului de reşedinţă (vizei de flotant), cele mai importante fiind că solicitantul să locuiască efectiv mai mult de 15 zile la locuinţa secundară pentru care solicită adeverinţa şi să se respecte prevederile Legii Locuinţei nr. 114/1996 (locuinţa pentru care se acordă viza de flotant trebuie să asigure o suprafaţă de minimum 18 metri pătraţi pentru o persoană).

De asemenea, Prefectura aminteşte că, potrivit legii electorale, cetăţenii care au o locuinţă secundată pot cere unei Primării înscrierea în Registrul electoral în baza adeverinţei de reşedinţă până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor locale.

În zonele rurale, procedura de acordare a vizei de flotant implică şi eliberarea unei adeverinţe din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia, figurează în Registrul agricol cu un imobil care are destinaţia de locuinţă. "Constatarea eventualelor nerespectări ale reglementărilor de mai sus şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale privind stabilirea reşedinţei se fac de persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor şi de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean", aminteşte Prefectura.

Potrivit legii, la alegerile locale dreptul de vot se exercită doar în comuna, oraşul sau municipiul în care alegătorul are domiciliul sau reşedinţa, ca atare buletinele de vot sunt individualizate pentru fiecare circumscripţie, conţinând listele cu candidaţii locali, iar numărul buletinelor de vot care urmează să fie tipărite se stabileşte în funcţie de numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, la care se adaugă o marjă de siguranţă de 10%.

"Trebuie să ne asigurăm că va exista un comportament electoral corect, indiferent de culoarea politică, şi nu vor apărea surprize referitoare la numărul de buletine de vot", este citat, în comunicatul Prefecturii, conducătorul instituţiei, Dumitru Ţiplea.

70 într-o casă

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Ţiplea a declarat că a considerat util să amintească Primăriilor care sunt condiţiile legale pentru acordarea aşa-numitelor vize de flotant deoarece în trecut au existat, inclusiv în judeţul Bihor, unităţi administrativ-teritoriale unde rezultatul alegerilor a fost tranşat chiar de "flotanţi".

"Au existat UAT-uri unde primarii în funcţie sau candidaţii unui anumit partid care au vizat funcţia de primar şi-au adus în localitate, cu puţin înainte de alegeri, zeci şi zeci de susţinători din alte localităţi care, brusc, păreau să-şi dorească să voteze în alt loc decât cel în care aveau domiciliul", a explicat prefectul.

"Au fost şi situaţii când flotanţii au fost decisivi în stabilirea rezultatului alegerilor, de fapt în distorsionarea rezultatului, pentru că de fapt persoanele respective nu au locuit niciodată în UAT-urile pentru care şi-au scos certificate de reşedinţe. A existat un caz, în Bihor, unde într-o singură gospodărie, la aceeaşi adresă, într-o singură casă, au figurat 70 de flotanţi, ceea ce bineînţeles că s-a întâmplat doar pe hârtie şi în scop electoral, fiindcă acei oameni nu au locuit niciodată în casa respectivă", a exemplificat prefectul Dumitru Ţiplea.

Oficialul a adăugat că va urmări ca asemenea situaţii, posibile doar prin încălcarea legii, să nu se mai repete, iar dacă va sesiza că legea nu este respectată nu va ezita să facă demersuri pentru sancţionarea "trişorilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă ar fi un plan național concertat ...
... UDMR n-ar mai ajunge nici să iasă din casă !?!
Postat 02 Iulie 2020, 07:28 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0836 RON
  • 1 EUR = 4.8344 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON