URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2020, 14:42

Tensiuni în Sârbi, comuna unde aproape un sfert din electori sunt flotanţi: Acuzaţii de mită şi alegători căraţi la vot cu maşini de lux (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua alegerilor locale este una agitată în Sârbi, comuna cu cei mai mulţi flotanţi din Bihor: 415, din totalul de 1.969 persoane cu drept de vot.

Liberalii din comună îl acuză pe primarul PSD în funcţie, Gavril Herman, că a dat vize de flotanţi unor persoane care nu locuiesc în sat, în timp ce simpatizanţilor PNL le-a refuzat acest drept.

De asemenea, un consilier PSD este acuzat că i-a dat mită electorală unui localnic, 150 de lei, pentru un vot. Totodată, candidaţii sau simpatizanţii social-democraţi mai sunt acuzaţi că plimbă alegătorii spre secţiile de vot.

Cine sunt flotanţii?

Spiritele s-au agitat de dimineaţă. În satul Burzuc, unde sunt înregistraţi 119 flotanţi, într-o manieră atipică, era aglomeraţie la unica secţie de votare încă dinainte ca slujbele de la bisericile din sat să se încheie. Când BIHOREANUL a ajuns acolo, în jurul orei 11:00, 202 din cei 620 de electori din sat deja trecuseră pe la urne. Dintre aceştia, peste 30 erau de pe listele suplimentare.

„Sunt mulţi care au case în Oradea, dar au moştenit case de la părinţi, bunici. Şi eu în Oradea am stat, dar acuma, la bătrâneţe, m-am mutat aici”, a spus localnicul Ioan Biţiş, la provocarea BIHOREANULUI de a explica numărul mare de flotanţi dintr-o comună care nu s-a remarcat prin investitorii atraşi.

Alţi săteni au însă alte explicaţii, mai puţin „romantice”, și anume că primarul PSD Gavril Herman şi-ar fi adus electori în sat, pentru că se teme că va pierde funcţia în faţa contracandidatului de la PNL, Viorel Pop. „În satul ăsta nu s-o mutat nimeni, nu şi-o făcut nimeni casă nouă, cum să fie flotanţi? Am auzit şi eu că îs de prin Cihei, Ivăneşti, mai ştiu eu ce sate. Şi ceva cântăreaţă celebră am auzit că are flotant aici. Aia să vină să-mi decidă mie soarta?!”, s-a întrebat o localnică, dar refuzând să-şi dea numele. „Primarul e răzbunător”, a explicat ea.

Primarul, primul acuzat

Liberalii din comună au aceeaşi convingere: primarul Herman a umplut comuna cu flotanţi, ca să-şi securizeze mandatul. „Mama mea lucrează la Primărie, la registrul agricol. A aflat că o colegă, consiliera primarului, i-a furat parola de la calculator şi a scris adeverinţe pentru flotanţi pe terenuri unde nici nu sunt case”, a povestit un tânăr.

O femeie, soţia unui consilier local PNL, pretinde că primarul pur şi simplu a refuzat să-i facă viză de flotant. „Am trei proprietăţi în comună, soţul meu e consilier local şi are domiciliul aici. Am venit miercuri să-mi fac flotant, a zis primarul că nu se poate, să vin luni, adică după alegeri. În faţa mea, unei femei pe care nici n-o cunosc i-a dat adeverinţă”.

Chiar dacă pretind că acuzaţiile lor sunt uşor de verificat, oamenii n-au făcut plângeri la Parchet sau Poliţie, pentru verificarea flotanţilor. „Noi nu ştim unde au ei adresa. Dar să fie transparent primarul, să arate oamenii cu flotant şi aceştia să locuiască la adresa aia două săptămâni, să vedem cum stau sub cerul liber, că nici case nu sunt probabil unde au”, spun liberalii.

BIHOREANUL l-a sunat pe primarul în funcţie, să-i ceară un punct de vedere vizavi de aceste reclamaţii, dar acesta nu a răspuns apelurilor reporterului.

Bătrânii, duşi cu maşinile la vot

De altfel, de dimineaţă, PNL-iştii şi PSD-iştii roiesc în jurul secţiilor de votare din comună, uitându-se unii după alţii. De asemenea, toţi aduc la vot bătrânii care se mişcă greu şi care altfel, poate, n-ar vota. „Ne ajutăm între noi. Dar numai pe noi, pe liberali, ne amendează Poliţia, ba că n-am semnalizat, ba că n-avem stingător”, s-a plâns un tânăr.

Liberalii l-au văzut pe uliţele satului şi pe un consilier PSD cărând electori cu un Mercedes alb, de lux. „De dimineaţă îi plimbă, dar pe el Poliţia nu-l întreabă nimic”.

BIHOREANUL a suprins câţiva membri PSD (foto jos) în jurul secţiei din Burzuc. Când au sesizat prezenţa reporterului, însă, s-au luat şi au plecat.

Liberalii se jură că ei nu le spun oamenilor cum să voteze. În schimb, despre adversarii politici spun că inclusiv sâmbătă seară împărţeau mită electorală.

Un localnic l-a înregistrat pe primarul Herman când îi spunea să-şi fotografieze votul ca să demonstreze că a pus ştampila unde trebuie, iar un altul a reclamat la Poliţie că un consilier PSD s-a dus la el acasă şi i-a dat 150 de lei, ca să-l voteze pe Herman.

„I-a zis că îi dă bani, să meargă la vot. Omul a refuzat, a sunat la 112 şi ne-a sunat pe noi. Când a venit Poliţia, banii erau pe jos, că omul n-a vrut să se atingă de ei”, spune un localnic.

Comisarul Alina Fărcuţa, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor, a confirmat, duminică, pentru BIHOREANUL că s-a deschis un dosar penal şi poliţiştii din Biharia fac cercetări, sub aspectul infracţiunii de corupere a alegătorilor.

Înghesuiala după biserică

La prânz, şi la secţia din satul Sârbi era aglomeraţie, explicabilă însă prin faptul că oamenii, ieşiţi de la biserică, s-au oprit întâi să voteze, abia apoi au pornit spre casă. Numărul mare al electorilor şi condiţiile impuse de pandemie au făcut ca în faţa secţiei să se formeze coadă, deoarece doar câte trei alegători puteau fi simultan în interior. Disciplinaţi, oamenii purtau măşti, acceptau să li se măsoare temperatura şi îşi dezinfectau mâinile la intrare şi la ieşirea din secţie.

Printre cei adunaţi la coadă mai zăboveau consilieri PSD şi PNL deopotrivă, dar poliţiştii care stăteau şi ei în apropiere le cereau politicienilor să se îndepărteze, dacă au terminat de votat. Potrivit preşedintei secţiei, incidente nu s-au înregistrat. Până la ora 12.30, votaseră 321 de localnici, din care 9 pe listele speciale, pentru flotanţi.

La Chioag şi Fegernic, două sate mai mici din comună, atmosfera era mai calmă, fără mulţimi în jurul secţiilor. Singurul incident înregistrat în Fegernic până la ora 13, a fost că un cetăţean, după ce a votat, a sunat la 112 şi a pretins că n-a fost lăsat să voteze. „Situaţia s-a infirmat, am arătat că domnul a votat. A fost o reclamaţie falsă”, a declarat preşedinta secţiei de votare.

Un echipaj al jandarmilor patrulează în comuna Sârbi, pentru a descuraja posibile fapte ilegale. Un fel de „hoții și vardiștii”, având ca miză destinul unei comunități care ar merita mai mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rade ciob de oala sparta
Pai si cele 20 de flotante facute la un teren gol, fara casa, doar cu o remorca de catre candidatul PNL nu se pun? Eu zic sa cercetati mai bine, 2-3 surse cum e etic.
Postat 27 Septembrie 2020, 16:26 de Noonecares
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON