URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2020, 14:42

Tensiuni în Sârbi, comuna unde aproape un sfert din electori sunt flotanţi: Acuzaţii de mită şi alegători căraţi la vot cu maşini de lux (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua alegerilor locale este una agitată în Sârbi, comuna cu cei mai mulţi flotanţi din Bihor: 415, din totalul de 1.969 persoane cu drept de vot.

Liberalii din comună îl acuză pe primarul PSD în funcţie, Gavril Herman, că a dat vize de flotanţi unor persoane care nu locuiesc în sat, în timp ce simpatizanţilor PNL le-a refuzat acest drept.

De asemenea, un consilier PSD este acuzat că i-a dat mită electorală unui localnic, 150 de lei, pentru un vot. Totodată, candidaţii sau simpatizanţii social-democraţi mai sunt acuzaţi că plimbă alegătorii spre secţiile de vot.

Cine sunt flotanţii?

Spiritele s-au agitat de dimineaţă. În satul Burzuc, unde sunt înregistraţi 119 flotanţi, într-o manieră atipică, era aglomeraţie la unica secţie de votare încă dinainte ca slujbele de la bisericile din sat să se încheie. Când BIHOREANUL a ajuns acolo, în jurul orei 11:00, 202 din cei 620 de electori din sat deja trecuseră pe la urne. Dintre aceştia, peste 30 erau de pe listele suplimentare.

„Sunt mulţi care au case în Oradea, dar au moştenit case de la părinţi, bunici. Şi eu în Oradea am stat, dar acuma, la bătrâneţe, m-am mutat aici”, a spus localnicul Ioan Biţiş, la provocarea BIHOREANULUI de a explica numărul mare de flotanţi dintr-o comună care nu s-a remarcat prin investitorii atraşi.

Alţi săteni au însă alte explicaţii, mai puţin „romantice”, și anume că primarul PSD Gavril Herman şi-ar fi adus electori în sat, pentru că se teme că va pierde funcţia în faţa contracandidatului de la PNL, Viorel Pop. „În satul ăsta nu s-o mutat nimeni, nu şi-o făcut nimeni casă nouă, cum să fie flotanţi? Am auzit şi eu că îs de prin Cihei, Ivăneşti, mai ştiu eu ce sate. Şi ceva cântăreaţă celebră am auzit că are flotant aici. Aia să vină să-mi decidă mie soarta?!”, s-a întrebat o localnică, dar refuzând să-şi dea numele. „Primarul e răzbunător”, a explicat ea.

Primarul, primul acuzat

Liberalii din comună au aceeaşi convingere: primarul Herman a umplut comuna cu flotanţi, ca să-şi securizeze mandatul. „Mama mea lucrează la Primărie, la registrul agricol. A aflat că o colegă, consiliera primarului, i-a furat parola de la calculator şi a scris adeverinţe pentru flotanţi pe terenuri unde nici nu sunt case”, a povestit un tânăr.

O femeie, soţia unui consilier local PNL, pretinde că primarul pur şi simplu a refuzat să-i facă viză de flotant. „Am trei proprietăţi în comună, soţul meu e consilier local şi are domiciliul aici. Am venit miercuri să-mi fac flotant, a zis primarul că nu se poate, să vin luni, adică după alegeri. În faţa mea, unei femei pe care nici n-o cunosc i-a dat adeverinţă”.

Chiar dacă pretind că acuzaţiile lor sunt uşor de verificat, oamenii n-au făcut plângeri la Parchet sau Poliţie, pentru verificarea flotanţilor. „Noi nu ştim unde au ei adresa. Dar să fie transparent primarul, să arate oamenii cu flotant şi aceştia să locuiască la adresa aia două săptămâni, să vedem cum stau sub cerul liber, că nici case nu sunt probabil unde au”, spun liberalii.

BIHOREANUL l-a sunat pe primarul în funcţie, să-i ceară un punct de vedere vizavi de aceste reclamaţii, dar acesta nu a răspuns apelurilor reporterului.

Bătrânii, duşi cu maşinile la vot

De altfel, de dimineaţă, PNL-iştii şi PSD-iştii roiesc în jurul secţiilor de votare din comună, uitându-se unii după alţii. De asemenea, toţi aduc la vot bătrânii care se mişcă greu şi care altfel, poate, n-ar vota. „Ne ajutăm între noi. Dar numai pe noi, pe liberali, ne amendează Poliţia, ba că n-am semnalizat, ba că n-avem stingător”, s-a plâns un tânăr.

Liberalii l-au văzut pe uliţele satului şi pe un consilier PSD cărând electori cu un Mercedes alb, de lux. „De dimineaţă îi plimbă, dar pe el Poliţia nu-l întreabă nimic”.

BIHOREANUL a suprins câţiva membri PSD (foto jos) în jurul secţiei din Burzuc. Când au sesizat prezenţa reporterului, însă, s-au luat şi au plecat.

Liberalii se jură că ei nu le spun oamenilor cum să voteze. În schimb, despre adversarii politici spun că inclusiv sâmbătă seară împărţeau mită electorală.

Un localnic l-a înregistrat pe primarul Herman când îi spunea să-şi fotografieze votul ca să demonstreze că a pus ştampila unde trebuie, iar un altul a reclamat la Poliţie că un consilier PSD s-a dus la el acasă şi i-a dat 150 de lei, ca să-l voteze pe Herman.

„I-a zis că îi dă bani, să meargă la vot. Omul a refuzat, a sunat la 112 şi ne-a sunat pe noi. Când a venit Poliţia, banii erau pe jos, că omul n-a vrut să se atingă de ei”, spune un localnic.

Comisarul Alina Fărcuţa, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor, a confirmat, duminică, pentru BIHOREANUL că s-a deschis un dosar penal şi poliţiştii din Biharia fac cercetări, sub aspectul infracţiunii de corupere a alegătorilor.

Înghesuiala după biserică

La prânz, şi la secţia din satul Sârbi era aglomeraţie, explicabilă însă prin faptul că oamenii, ieşiţi de la biserică, s-au oprit întâi să voteze, abia apoi au pornit spre casă. Numărul mare al electorilor şi condiţiile impuse de pandemie au făcut ca în faţa secţiei să se formeze coadă, deoarece doar câte trei alegători puteau fi simultan în interior. Disciplinaţi, oamenii purtau măşti, acceptau să li se măsoare temperatura şi îşi dezinfectau mâinile la intrare şi la ieşirea din secţie.

Printre cei adunaţi la coadă mai zăboveau consilieri PSD şi PNL deopotrivă, dar poliţiştii care stăteau şi ei în apropiere le cereau politicienilor să se îndepărteze, dacă au terminat de votat. Potrivit preşedintei secţiei, incidente nu s-au înregistrat. Până la ora 12.30, votaseră 321 de localnici, din care 9 pe listele speciale, pentru flotanţi.

La Chioag şi Fegernic, două sate mai mici din comună, atmosfera era mai calmă, fără mulţimi în jurul secţiilor. Singurul incident înregistrat în Fegernic până la ora 13, a fost că un cetăţean, după ce a votat, a sunat la 112 şi a pretins că n-a fost lăsat să voteze. „Situaţia s-a infirmat, am arătat că domnul a votat. A fost o reclamaţie falsă”, a declarat preşedinta secţiei de votare.

Un echipaj al jandarmilor patrulează în comuna Sârbi, pentru a descuraja posibile fapte ilegale. Un fel de „hoții și vardiștii”, având ca miză destinul unei comunități care ar merita mai mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Rade ciob de oala sparta
Pai si cele 20 de flotante facute la un teren gol, fara casa, doar cu o remorca de catre candidatul PNL nu se pun? Eu zic sa cercetati mai bine, 2-3 surse cum e etic.
Postat 27 Septembrie 2020, 16:26 de Noonecares
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON