URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2024, 18:41

Aeroportul modernizat din Oradea va putea fi vizitat vreme de 2 zile de toți curioșii. Când va fi inaugurat

Aeroportul modernizat din Oradea va putea fi vizitat vreme de 2 zile de toți curioșii. Când va fi inaugurat Reprezentanții Aeroportului Oradea au făcut publică o singură fotografie, și aceea din exterior, cu noul terminal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aeroportul orădean a început recepția lucrărilor de modernizare a terminalului de pasageri, operațiune care, din cauza amplorii acestora, va dura două săptămâni, și la finele căreia acesta va putea fi vizitat de oricine. 

Noul terminal este nu doar mai mare și mai confortabil pentru pasageri, ci și dotat cu tehnologii care le vor ușura acestora începuturile sau finalurile călătoriilor. 

Zile de „porți deschise”

„Vineri, 26 aprilie, a început recepția lucrărilor la terminalul de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea”, a anunțat, marți, conducerea aerogării, printr-un comunicat de presă în care precizează că „având în vedere amploarea și implicarea multiplelor instituții în acest proiect complex, procesul de recepție se va desfășura pe parcursul a două săptămâni, fiind planificat a fi finalizat în data de 10 mai 2024”.

Potrivit conducerii aeroportului, în weekendul 11-12 mai, acesta „va fi gazda unor Zile ale Porților Deschise”, programul complet al evenimentului urmând să fie anunțat după Sărbătorile Pascale. 

Inaugurarea oficială a noului terminal este programată pentru data de 18 mai, cu un zbor charter către Hurghada, operat de compania aeriană HiSky.

Mai mare, mai simplu, mai „updatat”

În cadrul proiectului de modernizare a terminalului de pasageri, suprafața acestuia a fost extinsă la 12.500 de metri pătrați (de la mai puțin de 3.000 mp), pentru a răspunde, potrivit conducerii aeroportului, „nevoilor cererii în continuă creștere a călătorilor”.

Capacitatea de deservire a fost dublată, ajungând la 800 de pasageri pe oră, pentru a oferi servicii mai rapide și eficiente. 

Spațiile de plecare pentru destinațiile din zona Schengen și non-Schengen au fost separate, ceea ce va contribui la optimizarea fluxului de călători și simplificarea procedurilor de control al pașapoartelor. 

Pentru a facilita procesarea pasagerilor și a bagajelor, au fost introduse sisteme digitalizate. Acestea includ ghișee de check-in cu serviciul bag self drop-off. De asemenea, au fost instalate porți automate de pre-securitate care pot fi accesate prin scanarea simplă a biletului de îmbarcare, în special pentru călătoriile către destinații non-Schengen.

Mai ușor de întreținut

Pe de altă parte, proiectul de modernizare a terminalului a inclus și implementarea unui sistem inteligent de management al clădirii, prin care vor fi monitorizate consumurile de energie electrică, pentru administrarea și întreținerea echipamentelor, pentru controlul pompelor de căldură, centralelor de tratare a aerului și a sistemului de încălzire în pardoseală. 

„Extinderea terminalului de pasageri este o investiție sustenabilă, deoarece vizează o clădire cu consum de energie aproape zero (nZEB)”, subliniază conducerea aeroportului. Pentru a îmbunătăți performanța energetică a terminalului, a fost instalat un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1,3 MW. Din această capacitate, 0,8 MW provin din panouri fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii, iar 0,5 MW din panouri instalate în apropierea noii extinderi a terminalului. 

În plus, în vederea optimizării eficienței energetice a clădirii, s-a adoptat un sistem de încălzire și răcire bazat pe apă geotermală.

Cu fonduri UE

Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri a fost finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, acest exercițiu financiar european, încheiat în luna decembrie a anului trecut, fiind de altfel ultimul în care s-au mai alocat fonduri nerambursabile pentru modernizarea aeroporturilor. 

Valoarea totală a contractului de finanțare a fost de 234,730 milioane lei, din care valoarea eligibilă este de 184,904 milioane lei, sumă din care 181,206 milioane lei (98% din valoarea totală eligibilă) reprezintă finanțare nerambursabilă. 

La recepționarea lucrărilor participă reprezentanți ai aeroportului Oradea, CJ Bihor, Primăriei Oradea, ISU, Inspectoratului Județean în Construcții Bihor și ai firmelor de construcții care le-au executat (SSAB AG SA, Bemel AG și ACA Zoork).

Urmează cursele

În prezent, pe aeroportul orădean sunt operate doar curse regulate Tarom pe relația București și curse charter.

Din iunie, compania aeriană publică din Polonia, LOT – Polish Airlines, va opera săptămânal patru zboruri Oradea – Varșovia, cel mai mare hub din estul Europei, de unde, cu un singur bilet, vor putea zbura apoi către destinații din Europa, America de Nord, Asia și Orientul Mijlociu. 

În acest scop, CJ Bihor și LOT au încheiat un contract valabil până în 31 mai 2028, cursele Oradea – Varșovia fiind instituite ca serviciu public obligatoriu și subvenționate cu o sumă care va depinde de gradul de încărcare a aeronavelor.

Pe de altă parte, în baza unui alt contract, încheiat prin Air Oradea de Primăria municipiului și CJ Bihor pe cinci ani, din toamnă va opera de pe aeroportul orădean și compania HiSky, pentru început cu 5 zboruri pe săptămână între Oradea și București, 3 zboruri săptămânal Oradea – Londra și curse charter spre trei destinații de vacanță.

Potrivit unor surse din domeniu, în curând și-ar putea anunța intenția de a opera curse Oradea – București și compania Animawings.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Muzeu
E bun de muzeu. Zboruri nu.
Postat 02 Mai 2024, 18:11 de Mihaita
Off......
Abrudan si vechea lui problema. Aeroportul.
Postat 01 Mai 2024, 08:25 de joel
@Musti
Uite o idee mai buna, care functioneaza perfect la romani: trebuie bagate moaste inauntru. Asa e sigur ca aeroportul va fi plin de lume, chiar daca se anuleaza toate zborurile!
Postat 01 Mai 2024, 07:10 de Kid
Daca tot nu sunt zboruri...
...macar sa-l facem muzeu. Taiem bilete la intrare pt. vizitatori, origanizam Noaptea Aeroportului, etc....
Postat 30 Aprilie 2024, 23:23 de Musti
cladire eficienta energetic nZEB
nu stiam ca noul terminal se ridica la cele mai noi standarde de eficienta energetica, dar e foarte bine ca noile constructii ale autoritatilor locale sunt in vederea unei dezvoltari durabile, pe termen lung, economica si eficienta!
Postat 30 Aprilie 2024, 19:32 de unu
daca vine Animawings
pe international, ar fie bine macar de va sa vina cu zboruri Sezoniere, si nu cu Chartere-Sezoniere. Nu zboara atatia in ianuarie-februarie, nu e nici o problema, dar daca o sa fie zboruri spre Italia si Spania pe perioada calda, sa nu fie doar prin agentia de turism, la pachet cu hotelul, ci sa fie deschise si celorlalti.
Postat 30 Aprilie 2024, 19:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON