URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2024, 21:45

De la Oradea la New York, Paris ori Istanbul, via Varșovia. S-a semnat contractul cu Polish Airlines (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții Polish Airlines au venit vineri la Oradea și au semnat, la Aeroportul Oradea, contractul pentru operarea, pe o perioadă de 4 ani, ca serviciu public și cu sprijin financiar, a unor zboruri care vor lega Oradea de Varșovia, scopul fiind conectarea orașului alte destinații internaționale importante, prin hubul „Chopin” din capitala Poloniei.

Compania aeriană a pus în vânzare biletele, inclusiv pentru zboruri spre destinații ca New York, Toronto, Istanbul, Paris, Oslo și altele, cu schimbarea aeronavei la Varșovia.

A treia destinație din România

„Cursa către Varșovia creează legături puternice între Oradea și restul lumii și deschide oportunități importante pentru comunitatea locală. În primul rând, bihorenii vor avea o conexiune foarte bună cu vestul Europei, America și Asia. Vor fi dezvoltate, de asemenea, schimburi de afaceri, turism și cultură între Oradea și Varșovia și nu numai. Activitatea Aeroportului Internațional Oradea va crește semnificativ odată cu introducerea noilor curse”, a declarat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 

„Noua rută către Oradea marchează a treia destinație pentru LOT Polish Airlines în România, după București și Cluj-Napoca. Locuitorii județului Bihor și ai regiunii vor avea asigurată conexiunea nu doar cu Varșovia, ci și cu alte aeroporturi din Polonia, vestul Europei, America și alte destinații”, a spus, la rândul său, Wojciech Worona, directorul adjunct al departamentului Network Planning al companiei naționale a Poloniei. 

La semnarea contractului au participat și alți reprezentanți ai LOT Polish Airlines, Semko Bayer, network planning specialist, și Jakub Malecki, director general pentru România și Republica Moldova, precum și Răzvan Horga, directorul Aeroportului Oradea, și city managerul Mihai Jurca.

Din Oradea la New York

Începând din 3 iunie, LOT Polish Airlines va efectua patru zboruri săptămânale Oradea – Varșovia și retur în zilele de luni, miercuri, vineri și sâmbătă. Cursele vor fi operate cu aeronave Embraer, iar biletele au fost puse în vânzare pe site-ul www.lot.com. 

Conform unor simulări realizate pe portalul operatorului aerian, zborurile Oradea – Varșovia, dus-întors, pot costa circa 150-250 euro, în funcție de perioada aleasă și alți factori. 

Cursele directe dintre cele două orașe nu sunt principalul obiectiv al parteneriatului, ci oportunitatea ca Oradea să fie conectată cu mari orașe ale lumii, atât în scopuri economice, cât și în scopuri turistice. 

Într-o analiză publicată pe site-ul noutăți din aviație BoardingPass.ro se arată că, grație noilor zboruri, pasagerii vor putea ajunge de la Oradea la New York în 12 ore și 45 de minute, cu tot cu timpul petrecut în aeroportul Varșovia, pentru conexiune, iar prețurile pot începe de la 520 euro dus-întors, la „economy”, în anumite perioade. 

Potrivit aceleiași surse, un zbor dus-întors la Istanbul, din Oradea, poate costa 164 euro, iar la Amsterdam 197 euro, tot dus-întors, BoardingPass.ro notând că acestea sunt „tarife foarte bune și comparabile cu cele din Budapesta”. 

De asemenea, după cum arată datele de pe platforma LOT Polish Airlines, pasagerii din Oradea pot opta, de pildă, pentru zboruri de Paris, călătoria durând 6 ore cu tot cu escală în Varșovia, iar prețul unui bilet, pe sens, începe de la 108 euro, în funcție de data aleasă. 

Compania plănuiește să lanseze și anumite campanii promoționale, pentru a atrage pasagerii.

La LOT Polish Airlines, cele mai ieftine bilete sunt în clasa „economy”, care include un bagaj de cabină de 8 kg (55 cm x 23 x 40), plus o geantă mică (35 cm x 40 cm x 12 cm).

Sprijin din bani publici

BoardingPass.ro subliniază, de asemenea, că în România există o piață pentru zborurile cu conexiune în Varșovia. Concret, în 2023, peste 60% dintre pasagerii LOT Polish Airlines din România (deci din Cluj și București) au tranzitat aeroportul din Varșovia în drum spre alte destinații internaționale. 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, potrivit contractului de serviciu public (Public Service Obligation) încheiat între Consiliul Județean Bihor și LOT Polish Airlines, autoritatea județeană va compensa cursele pe această rută, iar la calcul se va ține cont de o marjă de profit de 5% pentru compania aeriană. Astfel, dacă zborurile nu se vor putea susține organic, efectuarea lor va fi sprijinită din bani publici. 

„Compensația va fi calculată pe baza costurilor și veniturilor reale din operarea rutei. În acest scop, operatorul aerian va ține o contabilitate separată detaliată pentru a permite calcularea costurilor și veniturilor”, se arată în contractul încheiat de cele două entități. „Cu cât vor fi mai mulți pasageri, cu atât contribuția noastră va fi mai mică”, a subliniat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în ședința în care aleșii județeni au aprobat încheierea acestui contract.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mai trebuie o pista
Deja atatea curse sunt ca va fi nevoie sa inchida iar aeroportul sa mai faca o pista noua.
Postat 14 Aprilie 2024, 12:32 de sanduivanov
Bani publici pentru turismul unora?
Cum zicea Bolojan, gata cu politicile socialiste, in care erau ajutati cei nevoiasi. Acum urmeaza ca cei multi care nu au, sa-i ajute pe cei putini care au. 200.000 de oradeni vor ajuta cativa oameni de afaceri, care isi permit calatoria oricum, sa ajunga in Antalya, Hurgada sau Monastir, sa se odihneasca. Poate nu strica sa fi intrebat oradenii daca vor sau nu sa sponsorizeze turismul unora!
Postat 13 Aprilie 2024, 17:50 de 1x1
KP
Te simți bine ca nu prea mai comentezi in ultimul timp??? Cum e noul tratament???
Postat 13 Aprilie 2024, 11:28 de Sandu2100
Trebuie să ai mintea zburată de pe pistele creierului evident atrofiat ...
... ca să subvenționezi, ca adminstrație publică locală/județeană, decolarea de la Oradea cu peste 300 Euro/pasager și aterizarea într-o simplă escală, pentru cei care călătoresc în afara țării în interes strict personal.
Postat 13 Aprilie 2024, 11:04 de KP
exista
un banc vechi relativ la aroma vietii in est la inceputul secolului XX, si anume ''tovarase trebuie sa te poperezi , ca noi am votat ''
Postat 13 Aprilie 2024, 05:39 de sodelica
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON