URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2024, 16:12

Amendă uriaşă pentru proprietarii prinşi că-şi lasă fără adăpost animalele de curte sau de companie, pe timp de ger

Amendă uriaşă pentru proprietarii prinşi că-şi lasă fără adăpost animalele de curte sau de companie, pe timp de ger FOTO: generic, INQUAM Photos Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proprietarii de animale de curte sau de companie prinşi că nu-şi respectă obligaţiile şi le lasă fără adăpost corespunzător pe timp de ger, fără hrană şi apă ori asistenţă riscă o amendă uriașă, de până la 12.000 lei, avertizează poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor.

Doar în luna ianuarie, poliţiştii au aplicat 6 sancţiuni cu amenzi în valoare totală de 10.500 lei unor proprietari de animale care le-au lăsat fără adăpost corespunzător sau fără hrană şi apă suficiente. Într-o informare transmisă marţi, poliţiştii reamintesc că Legea privind protecţia animalelor îi obligă pe proprietari să se preocupe de siguranţa animalelor mai ales pe timp de vreme rea.

"Pentru ca animalele pe care le dețineți să nu fie afectate de ger, trebuie să le asigurați un adăpost corespunzător, acoperit, astfel încât acestea să nu fie nevoite să doarmă în zapadă, în apă sau în mizerie", se arată în comunicat, în care se recomandă ca, în cazul în care animalele sunt ținute într-un spațiu neîncălzit, apa să le fie schimbată la câteva ore, deoarece îngheață foarte repede, iar hrana să le fie aşezată în vase, nu aruncată în zăpadă.

"În situația în care prezintă degerături sau sunt inactive, prezentați-le de urgență la un cabinet veterinar", mai scrie în informare, atrăgându-se atenţia la faptul că animalele trebuie să aibă posibilitatea de mișcare și să simtă afecțiune, pentru a trece mai ușor peste stresul provocat de temperaturile scăzute.

Potrivit Legii privind protecţia animalelor, deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă; îngrijire şi atenţie, asistenţă medicală.

Pentru încălcarea obligaţiilor, legea prevede o sancțiune cu amendă între 3.000 și 12.000 lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON