URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2023, 20:22

Conferințele revistei Familia: Stelian Tănase, „Zvonuri despre sfârșitul lumii”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revista de cultură Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Oradea, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor și al Librăriilor Humanitas, prilejuiesc joi, 6 iulie, de la ora 17, în Amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor, întâlnirea și dialogul publicului cu prozatorul, eseistul, istoricul, politologul și realizatorul de televiziune STELIAN TĂNASE. Conferința Zvonuri despre sfârșitul lumii va fi dublată de prezentarea volumului cu același titlu publicat de autor la Editura Corint, Zvonuri despre sfârșitul lumii. București, 1944-1953, carte intrată de foarte puțin timp în librării.

După debutul din 1982 cu Luxul melancoliei, cele două filoane ale activității lui STELIAN TĂNASE, cea ficțională și cea nonficțională - studii și eseuri -, la care se poate adăuga și latura memorialistică (L.A. vs. N.Y. ori Sunt un copil al războiului rece), s-au conturat tot mai limpede și au căpătat valoare și greutate, în timp, prin cărțile publicate: Corpuri de iluminat, 1990, Playback, 1995, Maestro, 2009, Dracul și mumia, 2010, Moartea unui dansator de tango, 2011, Repertoarul amorului. 69 de povesti de dragoste din istoria lumii, 2019, Marele incendiator. Cronica unui fapt divers, 2019, Negustorul de antichități, 2023, precum și (de tot selectiv) Anatomia mistificării. Procesul Noica-Pillat, 2003, Revoluția ca eșec. Elite și societate (studii politice), 1996, Elite și societate. Guvernarea Gheorghiu-Dej, 1948–1965, 1998, Zei și semizei. La început de secol, 2004, Clienții lu’ tanti Varvara, 2005, Avangarda românească în arhivele Siguranței, 2008, Cioran și Securitatea, 2008, Panait Istrati. Dosar de Siguranță, 2008, Istoria politică a căderii regimurilor de stat comuniste, 2009.

Despre perioada pe care o radiografiază cartea și la care se referă și conferința, Stelian Tănase publica în 2016 un text scurt, dar memorabil:

Când Armata Roşie ajungea la bariera Colentina, Antonescu şi miniştrii lui erau deja arestaţi de o săptămînă. Mareşalul fusese preluat din Palat şi dus într-o casă din cartierul Vatra luminoasă unde stătea cu chirie Emil Bodnăraş. Ruşii, odată intraţi în capitală, s-au grăbit să-l preia pe marerşal împreună cu Ică, Cristescu etc., să-i ducă la Moscova pentru interogatorii. La Bucureşti era instalat un nou Guvern, condus de generalul Sănătescu. Lucreţiu Pătrășcanu, cu Barbu Știrbey, C-tin Vișoianu etc. au semnat la Moscova armistiţiul la 12 septembrie, după ce delegaţia română a văzut un spectacol cu focuri de artificii. Întrebând ce se sărbătoreşte, li s-a spus «eliberarea Bucureştiului de către glorioasa armată sovietică!» Delegaţii români lăsaseră oraşul curăţat de trupele germane. Li s-a servit o lecţie amară despre felul cum se scrie istoria.

Altfel spus: «Nasol moment, mişto colivă!»

Pagina evenimentului pe Facebook: www.facebook.com/events/987154546039023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON