URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
10 Mai 2023, 17:35

Numărul 3/2023 al Revistei Familia, în librării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul număr primăvăratic al revistei orădene oferă o gamă largă de articole de actualitate.

Numeroasele cronici literare din acest număr comentează volume de mare actualitate: Marius Miheț își continuă analiza din ediția anterioară despre Theodoros-ul lui Mircea Cărtărescu, Al. Cistelecan, la Carnete critice, scrie despre volumul de found poetry Inoculare al douămiistului Claudiu Komartin, Andreea Pop ia în colimator antologia de poezie a Elenei Vlădăreanu, ce se poate distinge în întunericul sălii, Radu Bejan, după ce în martie a moderat lansarea Orașului covoarelor a cisnădianului Constantin Buduleci, revine asupra cărții cu o cronică aplicată, Daniela Vizireanu prezintă placheta transcender a lui Bogdan-Alexandru Petcu, în timp ce Alexandru Lamba și Remus Boldea propun câte o opinie de cititor avizat despre două romane recent apărute: Instabil de Ruxandra Burcescu și Ca să nu se aleagă praful de toate de Cosmin Perța.

Recenziile însă nu se opresc aici, rubricile revistei oferind o mare diversitate de subiecte livrești. Florin Ardelean analizează textele diaristice și de memorii alese și adnotate de Nándor Bárdi și Judit Pál, apărute la Humanitas sub titlul Dincolo de tranșee. Cum au trăit maghiarii din Transilvania Marele Război și Trianonul. În cronica sa din cadrul rubricii Flashbook, Marius Chivu nu-l menajează defel pe vedeta internațională Haruki Murakami, autorul volumului Persoana întâi singular, apărut la Polirom în traducerea Andreei Sion. Alex Moldovan scrie despre trei cărți semnate de Sergio Ruzzier. Alte două romane sunt disecate minuțios: Ultimul interviu de Eshkol Nevo și Le sel de tous les oublis de Yasmina Khadra, de către Dan Romașcanu (Note de lectură), respectiv Alexandru Jurcan (Cartea străină).

Eseul cadrului universitar Magda Danciu se axează, de această dată, pe persoane, personae și personaje, iar editorialul lui Mihók Tamás, pe nou-înființatul club de lectură orădean, cu frecvență lunară, Pragul Vaida.

Oferta de beletristică este și ea bogată. În acest număr citim proză de Liviu G. Stan, Sergiu Someșan și Victor Pena, respectiv poezie de Octavian Soviany, Mircea Andrei Florea, Flavia Teoc, Bogdan Macarie, Balázs Imre József (în traducerea lui Mihók Tamás) și Chantal Maillard (traduceri realizate de Ioana Alexandrescu).

Artele sunt reprezentate critic de Irina-Roxana Georgescu, care comentează filmul Holy Spider (regia: Ali Abbasi), și Andrei Zbîrnea, care, la rubrica Discografic, prezintă albumul The Lines We Cross al celor de la Pristine.

Numărul este ilustrat cu lucrările tânărului fotograf orădean Oscar Ungvári.

Sumarul se încheie cu recomandările de carte ale membrilor redacției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
În luna Mai ...
... a apărut numărul din Martie. Bravo. Ansamblul Crișana, conform noului format ce i se va acorda după reînființare, va fi cu spectacole pentru Septembrie și Octombrie 2023 care se vor ține o singură dată, de Rusaliile pe 2024.
Postat 10 Mai 2023, 22:27 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON