URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Iunie 2024, 10:14

Lovitură de campanie: prefectul Țiplea, demascat că a fost condamnat fiindcă în studenție a falsificat legitimații de călătorie cu reduceri pe CFR: „A fost o greșeală din tinerețe”

Lovitură de campanie: prefectul Țiplea, demascat că a fost condamnat fiindcă în studenție a falsificat legitimații de călătorie cu reduceri pe CFR: „A fost o greșeală din tinerețe” sursa foto: www,gandul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu câteva zile înaintea alegerilor locale, prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, este protagonistul unei dezvăluiri conform căreia, în urmă cu 24 de ani, când era student al Facultății de Științe Socio-Umane, a fost condamnat, împreună cu alți colegi, că a falsificat legitimații care dădeau dreptul unor reduceri de prețuri la călătoriile cu trenul.

„A fost o greșeală din tinerețe, dar nu eram noi marii infractori”, afirmă Țiplea, acuzând o manevră politică ce-l vizează, de fapt, pe liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, căruia îi este fin și colaborator.

„Omul lui Bolojan”

Un articol publicat de site-ul Gandul.ro, reluat de un altul apropiat de PSD Bihor, Bihornews.ro, a dezvăluit marți că prefectul Dumitru Țiplea, prezentat încă din titlu ca fiind „omul lui Bolojan”, „era în tinerețe falsificator de legitimații de călătorie”, iar „instanța l-a condamnat”, fără a preciza dacă a făcut sau nu închisoare, doar sugerând acest lucru.

Potrivit sursei citate, în 15 mai 2000, Țiplea, absolvent al Facultății de Educație și Sport și student al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, a fost condamnat de Tribunalul Arad la 6 luni de închisoare pentru „folosirea de instrumente oficiale false, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și complicitate la înșelăciune în convenții”, după ce anterior, în 14 octombrie 1999, Judecătoria Arad îl achitase, obligându-l însă la plata unei amenzi administrative de 1.500.000 lei, echivalentul a circa un salariu mediu și jumătate din acea vreme.

Articolul arată că, odată cu Țiplea, au mai fost condamnate și alte persoane, fără a preciza câte anume, ci relatând în schimb că o persoană, identificată cu o inițială, i-a plătit acestuia și încă unui complice suma de 50.000 lei pentru o legitimație de călătorie ca student, în final fiind falsificate 50 de astfel de legitimații, ce dădeau dreptul unei reduceri de preț de 50% pentru călătoriile cu trenul.

În articol se subliniază că Dumitru Țiplea este „omul lui Bolojan”, cu care are o relație naș – fin, și că cei doi au o colaborare începută în 2005, când a devenit șef al cancelariei prefectului, poziție pe care a avut-o până în 2007, pentru ca ulterior să-i fie consilier, în perioada 2007-2008, când actualul președinte al CJ Bihor și al PNL Bihor era secretar general al Guvernului. De asemenea, se arată că în 2008 – 2010 Țiplea a fost director de cabinet al fostului președinte al CJ Bihor Radu Țîrle, iar în decembrie 2019 a fost numit prefect al județului.

(sursa foto: Gandul.ro)

„Sunt 24 de ani de atunci”

Contactat de BIHOREANUL, Țiplea s-a arătat surprins de dezvăluirea de presă, pe care o consideră „o chestiune de campanie”, dar recunoaște că, student fiind, a avut de-a face cu legea.

Deși sentința arată că era vorba despre o afacere, iar Țiplea și complicele său au primit într-un caz 50.000 de lei pentru a elibera o legitimație, prefectul de Bihor prezintă faptele ca pe un „ajutor” pentru alți studenți.

„În 1997-1998 eram student și stăteam în cămin cu mai mulți prieteni, eram studenți „la stat” (n.r. – la facultate publică) și aveam legitimații cu reducere pe CFR. Unul dintre băieți, care era la Informatică, a zis „Hai să-i ajutăm și pe ăștia de la privat”, care nu aveau reduceri. Eram tot felul de studenți amărâți, veniți de peste tot, de multe ori nu aveam nici ce mânca. El (n.r. – colegul de la Informatică) a făcut câteva legitimații, le-am dat la 2-3, apoi și la alții. Nu ne-am dat seama care era gravitatea situației. La un moment dat a apărut Poliția în cămin, s-a făcut anchetă și proces”, a povestit Țiplea.

„Am fost trimiși în judecată patru colegi. Judecătoria Arad ne-a achitat, procurorul a insistat și la Tribunal ne-a dat 6 luni cu executare, am făcut recurs și Curtea de Apel Timișoara ne-a suspendat pedepsele”, a adăugat el.

Chiar dacă a fost condamnat penal, Țiplea afirmă că a fost „o greșeală din tinerețe”, despre care nu consideră că „este o chestiune care să te urmărească toată viața”, pentru că „totuși nu eram noi marii infractori”. „Cred că mulți în tinerețe au făcut lucruri pe care nu le-au conștientizat la acea vreme. Nu mă așteptam să se scrie acum despre asta, sunt 24 de ani de atunci. Unde-i relevanța, că totuși nu am comis o crimă?”, spune el, minimalizând situația.

Totodată, prefectul este convins că dezvăluirea propriilor fapte din urmă cu un sfert de secol nu l-ar viza atât pe el, cât pe liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, iar asta din cauza campaniei electorale, deși „el nu are nicio relevanță în povestea asta, nici nu ne cunoșteam atunci”.

De precizat că Țiplea nu candidează în alegerile locale din 9 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
La 25 de ani esti suficient de matur, d-le prefect
Este timpul sa va depuneti demisia. Nu este posibil sa continuati la Prefectura, sa aveti intalniri oficiale cu oameni ce vor da mana cu un condamnat penal. Va imaginati ca un oficial din EU sa aiba o intalnire cu Tiplea? DDaca PNL nu va trage de maneca, poate o face Bolojan.
Postat 06 Iunie 2024, 09:16 de Nufarul1
sanduivanov aka vasi13
Totul se învârte la PSD , începând cu tata lor ILIESCU. Vezi tu ce a făcut Mang si ce a fa ut Bolojan.
Postat 05 Iunie 2024, 21:47 de Sandu2100
Sandu mincinosu
Vai prost fi. La tine totul se invarte in jurul PSD. Cum poti sa fii atat redus mintal. Crezi ca pe majoritatea ii intereseaza partidele, eu unul nu votez. Eu doar ma uit ce se face si ce se minte. Se stie cate bilete se vand daca stii unde sa cauti. Poate tu esti unul ce repeta de pe foaia partidului. Daca tu esti o unealta a unui partid crezi ca toti suntem ca tine? Nivelul tau de intelect e la nivelul unui babuin. Esti ca si Klaus care ne repeta zi de zi PSD PSD, apoi a ajuns tarfa lor. Stii unii oameni vad lucrurile obiectiv, nu orbiti ca tine de Psd sau Pnl. O sa vedem peste cateva luni ce va fi de zborul de Polonia, ieri urlai ca prostul sa mergem toti in Vaslui. Nu mergem ca e exact ca in Vaslui si aici. Dar tu esti prea babuin sa se poata purta o conversatie, esti doar un frustrat gras. Asa ca stai chil ca nu votez, si nu simpatizez nici un partid, toate sunt la fel, si tu esti imaginea lor , prin dispretul pe care il fata de toata lumea. Esti un gras trist ce traieste intr-o lume rupta de realitate.
Postat 05 Iunie 2024, 20:55 de sanduivanov
Ți se pare
De la foamea de propagandă.
Postat 05 Iunie 2024, 20:23 de Sandu2100
Sandu mincinosu
Saracu sandu2100, prostul orasului. Acum se naruie castelul de carti al penele , infractori, 3 pasageri pe zbor. Numai sa mai zboare pana trec alegerile, ca apoi 4 ani iar promite curse.
Postat 05 Iunie 2024, 20:11 de sanduivanov
Pt mine :::)))
Dar totuși de unde stii ca sau cumpărat 13 bilete ????? Esti cumva de la PZD ::::))))
Postat 05 Iunie 2024, 20:05 de Sandu2100
Pentru sandu mincinosu
Ieri ne trimiteai pe toti in origini , ca e primul zbor la Varsovia. La urmatoarele doua zboruri s-au cumparat 13 bilete , respectiv 5. Asa ca bine ca o mers ma.... ta dinvolo la produs , ca se anuleaza zborul dupa alegeri. Bine ca aperi toti infractorii din PNL, psdnl.
Postat 05 Iunie 2024, 19:43 de sanduivanov
Impaciuitorul
Ce spui tu nu e abuz. Si respectă legea
Postat 05 Iunie 2024, 17:23 de Sandu2100
Greșeală de infractor.
"Din greșeală în greșeală, până la victoria finală". Bolojan este "nașul" infractorului, așa cum trebuie să fie orice liberal serios.
Postat 05 Iunie 2024, 16:43 de KP
pt Sandu
Nu știu ce îi doare pe cei de la PZD, dar știu că pe mine mă doare, că nu se respectă legea de către Bolojan & Birta și ne mint cu NERUȘINARE. Adică ei încalcă legea cu bună știință, mizând pe faptul că vor fi protejați de magistrați și de celelalte organe de cercetare, pentru că ei îi mențin politic în funcție pe șefii acestora. Ceea ce înseamnă că SEPARAREA Puterilor în STAT, în realitate nu există. Deci este ABSOLUT necesară, o ALTERNANȚĂ la conducerea administrativă a orașului, pentru a fi descoperite derapajele acestora. Și să se înceteze ABUZURILE. Ei se comportă ca și cum am fi tot timpul în război, iar sub pretextul invocat de foarte multe ori de ei, că nu poți face omletă dacă nu spargi ouăle, încalcă multe articole din Codul Penal, în special art. 297. Abuzul în serviciu. Adică au întotdeauna grijă de ouăle lor și întotdeauna, dar întotdeauna se referă la ouăle altora. Iar cetățenii în realitate nu au nevoie neapărat de omletă.
Postat 05 Iunie 2024, 15:41 de Impaciuitorul
:::::))))))
Se vede disperarea din tine
Postat 05 Iunie 2024, 14:53 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Mori de ciuda sandule. Cred ca te dai cu capul de pereti, vai peneleul cel sfant si imaculat. Hai sandule fa-ti bagajul si mars in Vaslui, acolo e mai bine pentru tine.
Postat 05 Iunie 2024, 14:38 de vasi13
Un escr*c....
... care birtinezului i-a prins bine, n-a miscat in front! 99,99% ca ilie ii stia punctul slab. Cele mai bune slugi sunt cele santajabile.
Postat 05 Iunie 2024, 14:08 de pinonel
Impaciuitorul
În realitate pe tine si PZD vă doare faptul că actualii edili arată că se poate face dacă se vrea. Nu de alta dar am văzut că Mang nu a făcut nimic.
Postat 05 Iunie 2024, 13:27 de Sandu2100
Parteneriat Blojan & Birta - La Mulți Ani !!! Cu EXECUTARE
În realitate, Vă așteaptă dosarele penale pentru deturnarea banilor publici (mii de tone de agregate). Aceasta este miza pentru care doriți alt mandat. Pasajul din intersecția Vladimirescu cu Decebal, este complet INUTIL. Cu 2 indicatoare de interzicere virare la stânga, se poate rezolva situația așteptărilor la semafor, fără exproprieri de 1 000 000 de Euro + costuri privind demolarea din bani de la buget (neeligibili). Mai sunt și alte impedimente generate de aceste lucrări: stat în trafic, consum de combustibil, noxe. La fel și pasajele de la gară și de la magazinul Crișul, apărând chiar în acest editorial NERENTABILITATEA INVESTIȚIILOR. Inelul Metropolitan de Nord, produce multe turbulențe printre cetățenii locali. La ce ÎMBUNĂTĂȚIRE a Calității vieții cetățenilor vă referiți ??? ÎI Mințiți cu nerușinare atât pe cetățenii din Podgoria, cât și pe cei din Tineretului, că nu este nimic decis privind INELUL METROPOLITAN, dar apar informații contrare afirmațiilor făcute de voi. E mai simplu, ca în loc de un inel prin extravilan și un drum modernizat prin Podgoria + bretele de legătură, să faci un singur INEL prin Podgoria, fără bretele de legătură. Evident că este mai ieftin să faci 1 drum în loc de 2 drumuri. Dar despre ce îmbunătățire a CALITĂȚII VIEȚII mai vorbiți, dacă persoanele afectate de aceste decizii ILEGALE vor avea de suferit. La fel și cu centura prin Cher. Adică aveți teren al UAT Oșorhei, dar e mai rentabil să expropriezi la preț de nimic terenul unor cetățeni și să vinzi la licitație terenul deținut cu un preț foarte mare. Invoci faptul că altfel ar fi cu 1 milion de Euro mai mult și nu ai bani pentru asta. Iar după ce pierzi procesul (fiind la CLUJ, nu ai judecătorii pe staul tău de plată prin rudele apropiate ale acestora angajate în instituțiile subordonate), te costă exact aceeași alegere cu 4 milioane mai mult, decât variantă fără contestatari. Adică în loc de 1, te costă cu 5 milioane mai mult pe moment. Indiferent de noul proces, dacă va avea câștig de cauză sau nu, îi va trebui despăgubită afacerea cu alte câteva milioane de Euro. O piatră grea cam cât Ciuperca, unde deși dețineai studiul de risc de alunecare, de la Proiect Bihor, ai dispus să se facă fără piloți forați, deoarece nu se putea realiza până pe alegerile de atunci în acea variantă și era și mai scumpă. Acum o plătim de la buget, nu din banii tăi, cum ar trebui conform legii 554/2004 art. 16- introducerea în cauză a funcționarului public. Iar acea acțiune în instanță a fost un joc de culise, un TEATRU IEFTIN în fieful judecătoriilor părtinitori, cu noi cetățenii ca spectatori INDIFEREȚI. Despre ce CALITATE a Vieții vorbiți din moment ce pe orice petec de pământ cu VERDEAȚĂ, mai doriți să se înghesuie încă o construcție, pentru a face rost de bani de impozit, pentru a cofinanța multele proiecte, unele chiar INUTILE. Probabil la fel mințiți și privind tăierea copacilor din Nufărul. Chiar dacă au fost împotriviri ale cetățenilor, nu a-ți renunțat la proiect. Așa au fost mințiți și cetățenii care nu erau de acord cu MC drive-ul din zona Ștefan cel Mare. A-ți mers în concediu și pe când a-ți venit a autorizat VICESA, Mc Driv-ul. O să mergeți să vă relaxați în concediu și pe când veniți vor fi istorie și copacii din Nufărul. Despre str. meșteșugarilor la 4 benzi, zic doar că trebuia făcută str. Oneștilor la 4 benzi și poate mai puține blocuri. Dar așa am reușit să mai tăiem ceva copaci (era un mini părculeț înverzit pe meșteșugarilor) și să construim ceva mai mult. Doar acesta este scopul. Dar noi invocăm CALITATEA VIEȚII. Oare știți în realitate ce înseamnă aceasta ??? Sper să iasă la vot pe 09.06.2024 și populația care știe unde este locul INFRACTORILOR ABUZATORI, nu doar a celor care se simt bine într-un șantier continuu și în blocaje în trafic.
Postat 05 Iunie 2024, 12:45 de Impaciuitorul
dupa 19 ani?
a fost achitat dupa 19 ani??
Postat 05 Iunie 2024, 11:55 de leclick
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON