URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Aprilie 2024, 18:15

Domnişoara munţilor: A devenit campioană naţională la alergare montană după numai 2 ani de când s-a apucat de sport (FOTO)

Domnişoara munţilor: A devenit campioană naţională la alergare montană după numai 2 ani de când s-a apucat de sport (FOTO) „NU ȘTIAM CĂ POT”. Ajunsă prima la linia de finish după 68 de kilometri de alergare prin munți, Mădălinei nu i-a venit să creadă. „Nu știam că pot fi atât de rezistentă, a fost grozav!”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape nu trece zi în care Mădălina să nu alerge. Tânăra de 28 ani şi doar 47 de kilograme, cu trăsături delicate şi zâmbet cald, devine o competitoare de temut când fuge pe poteci de munte.

La numai doi ani de când a început să alerge, pentru a-şi trata suferinţa pierderii unei căţeluşe, a reuşit un rezultat remarcabil: a ajuns campioană naţională la alergare montană după ce a străbătut 68 de kilometri prin Şuncuiuş, reuşind să învingă sportive cu experienţă, chiar de la prima participare la o competiţie de acest gen.

Durerea Fetiţei

Venită din Aninoasa (judeţul Hunedoara), Mădălina Amariei a ajuns în Oradea în 2015, când s-a înscris la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport. Avea 19 ani şi a luat decizia influenţată de o prietenă care deja locuia aici, iar oraşul i s-a părut liniştit, asemănător cu cel în care copilărise.

S-a integrat repede aici şi a început o mică afacere proprie, vânzând popcorn şi vată de zahăr în Parcul Libertăţii.

Pentru că iubea animalele, în acea perioadă a ajutat şi la salvarea mai multor câini abandonaţi de pe străzile oraşului. Unul dintre patrupede a fost Fetiţa (foto). "Am găsit-o în iarna lui 2019 în zona gării, zăcea sub un tren. Am tot strigat-o să iasă şi să vină la mine şi de atunci i-am spus Fetiţa", îşi aminteşte Mădă. Fiindcă animăluţul avea mai multe probleme de sănătate, luni întregi l-a dus la veterinar în speranţa că se va înzdrăveni.

"Pastilă" contra depresiei

Fetiţa a trecut prin mai multe operaţii, dar după 2 ani n-a mai putut lupta. "Avea viermi la inimă, o tumoare care îi afecta organele, nu mai putea mânca, era tristă. Medicul veterinar a spus că nu mai putem face nimic decât să-i curmăm suferinţa. A fost eutanasiată. Am plâns zile întregi...", povesteşte Mădălina.

Câteva luni a fost atât de afectată încât nu se putea concentra la muncă, zăcea mult în pat, incapabilă să-şi revină. "Am simţit că dau în depresie şi, când mi-am dat seama de asta, am hotărât să ies din casă şi am început să alerg în Parcul Brătianu". A dat câteva ture, iar zilele următoare a tot revenit. Simţea că aşa îşi găseşte liniştea.       

Succes din prima

Tânăra a găsit repede un grup de alergători cu care să iasă. "Atunci se numeau Speed Runner, cu ajutorul lor am descoperit zonele împădurite ale oraşului. La prima tură mi-am amintit de copilărie, când alergam printre dealuri, împinsă de vânt", zice Mădă.

S-a alăturat apoi clubului sportiv Xterra din Oradea, cunoscut pentru competiţiile de alergare organizate în judeţ, iar în 2022 a participat pentru prima dată la un concurs de profil, în Padiş, unde a alergat 21 de kilometri.

S-a remarcat, clasându-se prima la categoria sa de vârstă şi a cincea în clasamentul general la feminin. "Erau cam 100 de participante. M-am înscris fără aşteptări, nu ştiam cum va fi. Ajunsă acolo şi alergând, m-am simţit în largul meu", rememorează sportiva.

Au urmat alte câteva concursuri la care a terminat pe locuri fruntaşe. La finalul anului trecut, a ţintit şi mai sus, hotărând să participe la campionatul naţional de alergare montană.

Prima din Oradea

Pentru asta a intrat în rândul sportivilor antrenaţi de orădeanul Szokolszky István (foto), care pregăteşte peste 40 de sportivi din ţară pentru competiţii dure ca Ironman şi ultramaratoane, unde se aleargă 68 de kilometri. "Cam de 6 luni se pregăteşte constant şi urmărim alimentaţia, stilul de alergare, recuperarea... E important să evităm suprasolicitarea, pentru a nu se accidenta. Mădălina are un potenţial imens", o laudă István.

Ca să se obişnuiască cu terenul accidentat şi să câştige, Mădălina a alergat astă-iarnă prin Şuncuiuş inclusiv pe zăpadă şi prin ploaie. Făcea zilnic circa 100 de kilometri, iar pe 23 martie a.c. a venit şi rezultatul: a cucerit titlul de campioană naţională la ultramaratonul Primavera Trail Race, organizat în Şuncuiuş, unde a alergat 7 ore şi 17 minute printre stânci.

Rezultatul a surprins-o cu atât mai mult cu cât a concurat cu alergătoare experimentate, care participă de mulţi ani la competiţii de acest gen în ţară şi în străinătate. "Reuşita e cu atât mai importantă cu cât nu ştiu până acum să fi fost o campioană orădeană la alergare montană", spune antrenorul.

"A fost incredibil, n-am fost niciodată mai conştientă de propria putere", mărturiseşte Mădă, care vrea ca la finele lunii viitoare să-şi măsoare forţele şi la Campionatul European din Franţa. Va trage şi mai tare ca să ajungă din nou, prima, în vârf...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON