URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2024, 18:15

Domnişoara munţilor: A devenit campioană naţională la alergare montană după numai 2 ani de când s-a apucat de sport (FOTO)

Domnişoara munţilor: A devenit campioană naţională la alergare montană după numai 2 ani de când s-a apucat de sport (FOTO) „NU ȘTIAM CĂ POT”. Ajunsă prima la linia de finish după 68 de kilometri de alergare prin munți, Mădălinei nu i-a venit să creadă. „Nu știam că pot fi atât de rezistentă, a fost grozav!”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape nu trece zi în care Mădălina să nu alerge. Tânăra de 28 ani şi doar 47 de kilograme, cu trăsături delicate şi zâmbet cald, devine o competitoare de temut când fuge pe poteci de munte.

La numai doi ani de când a început să alerge, pentru a-şi trata suferinţa pierderii unei căţeluşe, a reuşit un rezultat remarcabil: a ajuns campioană naţională la alergare montană după ce a străbătut 68 de kilometri prin Şuncuiuş, reuşind să învingă sportive cu experienţă, chiar de la prima participare la o competiţie de acest gen.

Durerea Fetiţei

Venită din Aninoasa (judeţul Hunedoara), Mădălina Amariei a ajuns în Oradea în 2015, când s-a înscris la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport. Avea 19 ani şi a luat decizia influenţată de o prietenă care deja locuia aici, iar oraşul i s-a părut liniştit, asemănător cu cel în care copilărise.

S-a integrat repede aici şi a început o mică afacere proprie, vânzând popcorn şi vată de zahăr în Parcul Libertăţii.

Pentru că iubea animalele, în acea perioadă a ajutat şi la salvarea mai multor câini abandonaţi de pe străzile oraşului. Unul dintre patrupede a fost Fetiţa (foto). "Am găsit-o în iarna lui 2019 în zona gării, zăcea sub un tren. Am tot strigat-o să iasă şi să vină la mine şi de atunci i-am spus Fetiţa", îşi aminteşte Mădă. Fiindcă animăluţul avea mai multe probleme de sănătate, luni întregi l-a dus la veterinar în speranţa că se va înzdrăveni.

"Pastilă" contra depresiei

Fetiţa a trecut prin mai multe operaţii, dar după 2 ani n-a mai putut lupta. "Avea viermi la inimă, o tumoare care îi afecta organele, nu mai putea mânca, era tristă. Medicul veterinar a spus că nu mai putem face nimic decât să-i curmăm suferinţa. A fost eutanasiată. Am plâns zile întregi...", povesteşte Mădălina.

Câteva luni a fost atât de afectată încât nu se putea concentra la muncă, zăcea mult în pat, incapabilă să-şi revină. "Am simţit că dau în depresie şi, când mi-am dat seama de asta, am hotărât să ies din casă şi am început să alerg în Parcul Brătianu". A dat câteva ture, iar zilele următoare a tot revenit. Simţea că aşa îşi găseşte liniştea.       

Succes din prima

Tânăra a găsit repede un grup de alergători cu care să iasă. "Atunci se numeau Speed Runner, cu ajutorul lor am descoperit zonele împădurite ale oraşului. La prima tură mi-am amintit de copilărie, când alergam printre dealuri, împinsă de vânt", zice Mădă.

S-a alăturat apoi clubului sportiv Xterra din Oradea, cunoscut pentru competiţiile de alergare organizate în judeţ, iar în 2022 a participat pentru prima dată la un concurs de profil, în Padiş, unde a alergat 21 de kilometri.

S-a remarcat, clasându-se prima la categoria sa de vârstă şi a cincea în clasamentul general la feminin. "Erau cam 100 de participante. M-am înscris fără aşteptări, nu ştiam cum va fi. Ajunsă acolo şi alergând, m-am simţit în largul meu", rememorează sportiva.

Au urmat alte câteva concursuri la care a terminat pe locuri fruntaşe. La finalul anului trecut, a ţintit şi mai sus, hotărând să participe la campionatul naţional de alergare montană.

Prima din Oradea

Pentru asta a intrat în rândul sportivilor antrenaţi de orădeanul Szokolszky István (foto), care pregăteşte peste 40 de sportivi din ţară pentru competiţii dure ca Ironman şi ultramaratoane, unde se aleargă 68 de kilometri. "Cam de 6 luni se pregăteşte constant şi urmărim alimentaţia, stilul de alergare, recuperarea... E important să evităm suprasolicitarea, pentru a nu se accidenta. Mădălina are un potenţial imens", o laudă István.

Ca să se obişnuiască cu terenul accidentat şi să câştige, Mădălina a alergat astă-iarnă prin Şuncuiuş inclusiv pe zăpadă şi prin ploaie. Făcea zilnic circa 100 de kilometri, iar pe 23 martie a.c. a venit şi rezultatul: a cucerit titlul de campioană naţională la ultramaratonul Primavera Trail Race, organizat în Şuncuiuş, unde a alergat 7 ore şi 17 minute printre stânci.

Rezultatul a surprins-o cu atât mai mult cu cât a concurat cu alergătoare experimentate, care participă de mulţi ani la competiţii de acest gen în ţară şi în străinătate. "Reuşita e cu atât mai importantă cu cât nu ştiu până acum să fi fost o campioană orădeană la alergare montană", spune antrenorul.

"A fost incredibil, n-am fost niciodată mai conştientă de propria putere", mărturiseşte Mădă, care vrea ca la finele lunii viitoare să-şi măsoare forţele şi la Campionatul European din Franţa. Va trage şi mai tare ca să ajungă din nou, prima, în vârf...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON