URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ies la iveală detalii cutremurătoare despre uciderea avocaților-martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 1 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

"Eu i-am omorât!"

La 105 ani după uciderea avocaţilor-martiri Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş ies la iveală detalii cutremurătoare privind tortura la care au fost supuşi acești militanți pentru cauza unirii românilor.

Un reportaj scris la jumătatea secolului trecut de un jurnalist orădean, dar care n-a fost niciodată publicat, dezvăluie confesiunea şocantă a unui locotenent ungur care, la ani buni după cruda asasinare a celor doi intelectuali unionişti, i-a mărturisit gazetarului că el a fost adevăratul lor călău, oferind şi amănunte neştiute despre cumplita faptă.

BIHOREANUL vă arată despre cine este vorba și ce dezvăluiri a făcut el despre tragicele evenimente.

Orizont... îngust

BIHOREANUL a descoprit o situaţie halucinantă la o şcoală specială din Oradea, unde conducerea a decis că elevele cu dizabilităţi mintale severe trebuie să stea acasă în perioada menstruaţiei, ca și cum ar fi vorba de vreo boală contagioasă.

Deşi hotărârea nu are niciun temei legal şi îngrădeşte dreptul la educaţie al fetelor, directoarea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont consideră că interdicţia este firească, argumentând că a instituit-o după discuţii cu angajaţii şcolii. Și totuşi, a revocat-o după ce BIHOREANUL i-a chestionat şefii...

Cu ochii pe flotanţi

NImic nu se schimbă, proastele obiceiuri par să nu dispară... Primari din Bihor şi contracandidaţi de-ai lor încearcă în continuare să-şi rezolve alegători "de import", care se mută în localităţile acestora pe hârtie, doar să-i voteze.

Pentru că în mai multe comune a început deja migraţia persoanelor care îşi schimbă reşedinţele din localităţile de domiciliu stabil, Prefectura începe verificarea lor cu Poliţia, avertizând rezidenţii fictivi cu amenzi penale. Vezi cât de amplu este fenomenul flotanților electorali!

Oraş cu handicap

Speculând o scăpare a legii, numărul şoferilor din Oradea care pot parca gratis cu legitimaţii de handicap a crescut în ultimii şase ani de 4,5 ori, ajungând la aproape 2.000.

Pentru că Primăria şi Poliţia Locală nu fac verificări, parcările de domiciliu s-au umplut cu o pădure de panouri ce marchează locuri rezervate persoanelor cu dizabilităţi, iar cele 100 de locuri rezervate în oraş sunt mereu ocupate.

Drum bun!

S-a dat drumul la circulație pe noul drum ce leagă Centura Oradea de Autostradă. BIHOREANUL vă prezintă cum se circulă pe DX 16, una dintre cele mai așteptate investiții din această parte a țării, care scurtează considerabil drumul către ieșirea din țară, dar și care sunt cele 5 conexiuni pe care le face de-a lungul celor 19 kilometri

Divă la Oradea!

Marea soprană Angela Gheorghiu va fi protagonista unui concert extraordinar la Sounds of Oradea.

Pe lângă seara de gală cu arii şi duete de operă programată în Piaţa Unirii, festivalul va mai cuprinde un concert dat de The Prague Cello Quartet şi un spectacol de balet al Operei Naţionale din Sofia.

OPINII:

Mircea Chirilă: Ce caută orădeanul în Varşovia?

Dacă te uiţi pe hartă, pare cam nefiresc să zbori din Oradea spre nord, în Varşovia, ca după aceea să o iei spre sud, spre altă destinaţie dorită. Numai că în transportul aerian rutele sunt altfel gândite. Mulţi români au ajuns, bunăoară, să zboare până la Amsterdam ca să ajungă în China, după ce Taromul s-a limitat să jecmănească călătorii mai ales pe rutele interne. De ce am ales noi o colaborare tocmai cu LOT-ul polonez? Probabil pentru că nu avem faţă de Emirates sau Turkish Airlines...

Adrian Criş: Viitoarea putere, viitoarea opoziţie

Ultima reuniune a CJ Bihor, cea de săptămâna trecută, poate fi considerată un turnesol pentru viitoarea configurare a formulei de conducere a judeţului din următorii patru ani, până în 2028. Pe şeful actualei administraţii, Ilie Bolojan, l-a prins într-un moment precar, în prag de noi alegeri, obligaţia de a obţine votul unei majorităţi de două treimi pentru proiectul revizuit al Inelului Rutier Metropolitan, după ce Curtea de Apel Cluj a dispus anularea celor trei hotărâri pe care se bazase cel iniţial, din 2022...

COLȚUL JURIDIC:

Mircea Ursuța: „Legea 2 Mai”: Traficanții de droguri de mare risc merg la închisoare

În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal. În concret, legea, denumită popular „Legea 2 Mai”, prevede că, în cazul anumitor infracțiuni, nu se poate dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate infractorului, chiar dacă această pedeapsă ar fi sub 3 ani, limita de la care, potrivit codului penal, judecătorul poate să aleagă regimul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

PREMIILE LUI BIHOREL

Ilie şi fulgerul: Bolojan s-a aflat în avionul lovit de fulger!; Unic este! Constantin Bungău va candida de unul singur pentru un nou mandat de rector; Concurenţă pentru Sorbán: Cine va fi contracandidatul controversatului primar din Lugaşu de Jos; Poliţia Locală Oradea, aproape imposibil de găsit la numărul 929; Directorul ABA Pásztor Sándor ţine la loc de cinste steagul Ungariei; Fără vice... de frică: De ce a rămas Primăria din Auşeu 4 ani fără viceprimar...

ACTUALITATE LOCALĂ

Comuna Paleu și zonele de deal din nordul Oradiei ar putea fi legate direct de Şoseaua Borşului printr-un nou drum, lung de 3,17 kilometri, cu două benzi de circulaţie, care va fi amenajat prin cartierul Oncea; Orădenii vor putea călători aproape oriunde în Europa, America, Asia și Orientul Mijlociu cu un singur bilet, cu escală la Varșovia; Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, a declarat că agenţii rutieri vor dispune reţinerea în Arest a tuturor şoferilor găsiţi la volanul maşinilor, în trafic, cu alcoolemii mari sau sub influenţa substanţelor interzise.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON