URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Martie 2024, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cât mai trebuie să așteptăm pentru a circula decent pe drumurile Bihorului?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 25 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Drum bun, Bihor!

În ziua „desantului” principalilor lideri din Capitală pe șantierul finalizat al legăturii centurii Oradea cu autostrada, BIHOREANUL l-a „luat la întrebări” pe reprezentantul local al CNAIR.

Traian Bulzan, șeful Secției Drumuri Naționale Oradea, nu s-a ferit să facă pronosticuri optimiste despre cât va mai trebui să așteptăm pentru a circula cât de cât relaxați pe drumurile Bihorului, dar și dincolo de granițele județului: cu ceva noroc, peste 2 ani vom merge pe autostradă și spre România, nu doar spre Occident, peste 3 ani vom circula și pe drumul expres Oradea - Arad, iar traficul sufocant de azi va deveni o urâtă amintire.

Şobolanii din siloz

Curtea de Apel Oradea amână de aproape un an sentința în cazul unui uriaş furt descoperit în Bihor, din rezerva naţională de grâu în caz de război ori de calamitate.

Şeful Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, este acuzat de procurori că, timp de 12 ani, s-a „servit” cu mari cantități de grâu din rezerva pe care trebuia s-o administreze, provocând o pagubă de peste 3 milioane euro. Iar pentru că judecătorii nu s-au grăbit să lămurească afacerea, ar putea scăpa de răspunderea penală.

Prieteni de alergare

Un tânăr a mobilizat peste 100 de orădeni să alerge în zilele de joi prin centrul orașului.

Alexandru Popa a creat comunitatea Oradea Running Culture după ce turele zilnice de alergare i-au schimbat viața în bine: a slăbit 30 de kilograme, s-a lăsat de alcool și și-a recăpătat încrederea în sine. BIHOREANUL vă spune povestea lui...

Hoț curentat!

Un inginer al Electrica Distribuţie Oradea, care coordona echipa de control a contoarelor în zona Beiuş, a fost trimis în judecată pentru „fentarea” contorului, adică furt.

Dorin Petriş, vărul fostului director general al Electrica, Nicolae Coroiu, demis şi condamnat definitiv pentru corupţie, a recurs la o şmecherie ingenioasă: a legat firele de curent pe lângă aparatul de măsurare a consumului, pe care l-a resigilat ca să ascundă manevra.

Invitații primăverii

Scenele Oradiei urmează să găzduiască noi spectacole și concerte cu artiști și trupe consacrate. Horațiu Mălăele, Nicu Alifantis, Sarmalele Reci și Celelalte Cuvinte se vor întâlni în perioada următoare cu fanii orădeni. BIHOREANUL v-a făcut o listă de evenimente unde e de mers...

ORADEA NOASTRĂ

Reciclare cu penalizare

De săptămâna trecută, Oradea are un nou regulament de salubritate, care prevede că cetățenii vor fi penalizați dacă nu colectează deșeurile separat. Votat exclusiv de consilierii liberali, regulamentul nu aduce tarife majorate pentru orădeni, însă primarul Florin Birta a spus că, totuși, facturile de salubritate vor crește în curând.

Parc, nu parcare!

În cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul, Primăria vrea să rezolve una dintre problemele stringente ale zonei, cea a locurilor de parcare, prin construcția unui garaj subteran în vecinătatea Colegiului Onisifor Ghibu.

Investiția le dă, însă, fiori unor orădeni care locuiesc în preajmă și care au strâns semnături pentru a cere Primăriei să renunțe la proiect, temându-se că săpăturile vor afecta structura blocurilor.

Să înceapă curățenia!

Pe 8 aprilie, operatorul de salubrizare RER Vest va da startul primei campanii din acest an pentru colectarea deșeurilor voluminoase și periculoase de la clienții din Oradea.

Deșeurile vor fi ridicate gratuit de la domiciliu, în baza unei programări pe care clienții o vor face telefonic.

Doamna florilor

Pe strada Nicolae Jiga, sau Castanilor, cum o știu încă mulți dintre locuitorii Oradiei, în fața unei case, în fiecare primăvară răsar narcise, lalele, panseluțe și zambile, cărora apoi le iau locul alte plante colorate, de sezon. Cât e strada de lungă, nu mai există niciun alt scuar așa de bine îngrijit și plin cu flori, iar „vinovată” este Doina Coltău, una dintre locatare. Are 91 de ani, dar chipul și vitalitatea de care dă dovadă nu-i trădează fostei învățătoare vârsta.

OPINII

Adrian Criș: Lecțiile descentralizării

Concluzia e limpede: descentralizate, chiar și marile proiecte pot deveni realitate, mult mai repede decât dacă ar fi fost lăsate pe seama unui colos de la centru cum este CNAIR. Iar explicația e simplă: totdeauna un edil se mișcă mai cu talent decât birocrații sau tehnocrații de la centru. La fel s-a întâmplat și după descentralizarea spitalelor pe vremea lui Cseke Attila...

Mircea Chirilă: Despre gunoaiele din Oradea

Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.

PREMIILE LUI BIHOREL

Nelu de la CLO: Cu ce nickname-uri se prezintă aleșii în fața orădenilor (foto); Polițist din Oradea, prins cu o alcoolemie de peste 0,4 la volan; Scump, da’ se face: Locuitorii cartierului Orizont din Paleu vor avea unde vota; Damă de companie din Oradea, condamnată pentru că „a afectat libertatea psihică” a clientului; Președintele Ioan Horvath, iritat când vine vorba de dimensiunea Coaliției Rogerius; Aflare în treabă: Primăria Pomezeu rămâne pe cap cu blocul inutil din ogradă.

ACTUALITATE LOCALĂ

„Desant” la Oradea. Premierul Marcel Ciolacu și predecesorul său, Nicolae Ciucă, actualul ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu și fostul ministru Lucian Bode au vizitat șantierul drumului de legătură dintre centura Oradea și autostrada Transilvania. Circulația se deschide joi; Percheziţii la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate: procurorii şi poliţiştii DNA Oradea au ridicat documente într-o anchetă ce vizează fapte asimilate celor de corupţie; Zborurile Oradea - Varșovia ar putea fi operate de compania aeriană națională a Poloniei; Preşedinta Curţii de Apel Oradea, una dintre cele mai vehemente opozante ale „statului paralel”, a fost invitată la inaugurarea noului sediu al DNA Oradea din Palatul Apollo.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Raspuns pentru Traian
Traim in tara in care daca nu le spui oamenilor ce faci or sa creada toti ca nu faci nimic.. mai ales daca esti politician in functie publica despre care toata lumea stie din instinct ca nu fac nimic niciodata..
Postat 25 Martie 2024, 11:00 de TanarSiNelinistit
adventorial pentru fisa de post a prefectuluiguvernul cu reclama
in ce tara traim oare daca reprezentantul guvernul are nevoie sa-si faca reclama cu sarcinile din fisa postului? guvernul incaseaza taxe si impozite pe care sa le plateasca apoi presei ca sa-si faca reclama pentru sarcinila din fisa postului, logica spune ca suntem in filme cu prosti si din pacate prostii suntem cei care platim taxe si impozite.
Postat 25 Martie 2024, 10:21 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON