URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2024, 08:02

Şpagă „de-un grătar”: Cum cereau mită doi ingineri de la Electrica Oradea pentru avizele de amplasament

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei care vor să construiască, persoane fizice ori juridice, s-au lovit de această problemă: obţinerea avizelor de utilităţi stabilite prin certificatul de urbanism, documente ce reprezintă punctele de vedere ale emitenților, în principal furnizori de utilități, prin care se certifică respectarea anumitor cerințe tehnice.

Taxa de emitere a acestor avize este modică, între 30 şi 200 lei. Dar nu pentru toată lumea, după cum au constatat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care au trimis în faţa instanţei de judecată doi ingineri din Sucursala Oradea a Societății de Distribuție Energie Electrică Transilvania Nord-Vest pentru că îi „suprataxau” pe solicitanţi, pretinzându-le şpagă „de-un grătar”, ca să nu-i încurce.

Acuzaţia? Luare de mită, pentru că, deşi sunt angajaţi într-o companie privată, aceasta este sub controlul unei autorităţi a statului, iar ei prestează un serviciu public şi, ca urmare, legea penală le sancţionează isprăvile la fel ca pe ale unor slujbaşi „de la stat”... 

„Suprataxă” de la Electrica

Avizul de amplasament Electrica este un document care atestă că reţeaua de energie electrică nu va fi afectată de edificarea construcţiei. Dacă în proximitatea terenului există stâlpi de medie sau înaltă tensiune ori reţele îngropate, avizul favorabil este obligatoriu condiţionat de realizarea lucrărilor pentru protejarea, devierea sau mutarea instalațiilor, toate costisitoare și de lungă durată. Pe acest ultim aspect au mizat Claudiu Buz şi Ionel Cioflan, cei doi ingineri de la Electrica, după cum reiese din rechizitoriul întocmit de Parchet şi făcut public la solicitarea BIHOREANULUI.

Conform actului de acuzare, Buz şi Cioflan şi-au făcut un obicei: insistau să se întâlnească „faţă în faţă” cu solicitanţii, la adresa viitoarei construcţii. Scopul? Fie că era sau nu afectată reţeaua electrică de viitoarea construcţie, îi convingeau pe oameni că au o problemă şi negociau cu ei o „suprataxă”, ca să le emită aviz favorabil. „Sub pretextul nerespectării, de către diversele persoane cu care au intrat în contact, a distanţei până la stâlpii de electricitate sau a nerespectării obligației de a înveli şi proteja cabluri inserate în sol, inculpaţii le solicitau sume de bani pentru a nu cuprinde în documente toate aceste nereguli, încălcându-şi îndatoririle de serviciu”, se arată în actul de acuzare.

Şpagă în doi

Procurorii au descris în rechizitoriu două cazuri concrete. Primul, din noiembrie 2022, a constituit punctul de pornire în anchetă, căci orădeanul nevoit să plătească mita s-a prezentat câteva zile mai târziu la Poliţie şi l-a denunţat pe unul dintre cei doi şpăgari.

Omul susţinea că în ziua de 8 noiembrie 2022 a fost contactat de Claudiu Buz şi chemat să se prezinte personal la adresa din cartierul Grigorescu indicată în cererea pentru avizul de amplasament. Ajuns la locul întâlnirii, inginerul l-a informat că are reţele electrice îngropate în apropierea amplasamentului şi trebuie să plătească 500 de lei pentru ca avizul să fie emis fără obiecţiuni, adică fără să-l oblige la lucrări suplimentare pentru protejarea cablurilor electrice. Ca să evite complicaţiile, bărbatul a achitat suma cerută.

Investigaţiile ulterioare desfăşurate de procurori, care l-au pus sub supraveghere pe Buz, au arătat că acesta nu lucra singur. Pe 6 februarie 2023, inginerul „a făcut echipă” cu un coleg, şi el inginer, Ionel Cioflan, cu care a ieşit în teren, tot în cartierul Grigorescu, doar că la o altă adresă, unde proprietarul urma să ridice două case.

De astă dată, susţin anchetatorii, şpaga a cerut-o Cioflan, însă fără să avanseze o sumă, pretinzând doar să fie cât „pentru un grătar”, ca să dea avizele şi să nu-i solicite proprietarului „efectuarea unor lucrări de protejare şi betonare a cablurilor electrice care trec pe lângă teren, ascunse în pământ”.

Slujbaşi la privat, pedepsiţi ca la stat

Din cercetări a reieşit că atribuţiile inginerilor Claudiu Buz şi Ionel Cioflan se limitau la verificarea impactului viitoarelor construcţii asupra reţelelor electrice, iar regulamentul le permitea să îi sune pe proprietari doar „pentru a cere indicaţii de deplasare la teren, nu să se întâlnească efectiv cu aceştia”, au arătat anchetatorii.

În plus, cei doi nu aveau justificare pentru „suprataxa” percepută. Nu aveau dreptul să încaseze taxe de emitere, taxe de urgență sau în alt scop, așadar cei doi ingineri au fost în final trimişi în judecată pentru o acuzaţie formulată rar împotriva unor angajaţi din domeniul privat: luare de mită.

Societatea de Distribuție Energie Electrică are, la fel ca celelalte companii din domeniul energiei, un statut special, deoarece este autorizată şi monitorizată de o autoritate a statului (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei - n.r.), iar angajaţii ei pot fi traşi la răspundere întocmai ca funcţionarii publici. „Inculpaţii sunt funcţionari publici asimilaţi, care au pretins împreună o sumă de bani ,,pentru un grătar”, în baza unei practici infracţionale anterioare şi pentru a-şi satisface interesele financiare”, se arată în rechizitoriu.

Suspendaţi din funcții

Cert este că, odată trimişi în judecată, Claudiu Buz şi Ionel Cioflan au fost băgaţi şi în anchetă disciplinară, iar la finalul procedurii s-au ales cu contractele de muncă suspendate, decizie pe care Cioflan a atacat-o în instanţă, cerând să fie anulată. „Considerăm că este neîntemeiată”, a explicat avocata Maria Mădălina Stan, care îl reprezintă pe inginer în procesul administrativ, dar care a refuzat să ofere alte detalii. Deşi căutaţi de reporterul BIHOREANULUI pentru a-şi spune punctul de vedere legat de acuzaţii, nici Buz şi nici Cioflan nu au răspuns solicitării.

Nici Flavius Bâtea, directorul Sucursalei Oradea a Societății de Distribuție Energie Electrică Transilvania Nord-Vest, nu a dorit să facă declaraţii, transmiţând prin intermediul secretarei că „orice informaţie poate fi solicitată, în scris, prin Biroul de presă de la Cluj”. Care birou, acum, spre deosebire de alte dăți, a fost prompt în a răspunde, condamnând faptele celor doi angajați și subliniind că le-a suspendat contractele de muncă: „Distribuție Energie Electrică Romania a colaborat și colaborează îndeaproape cu organele abilitate ale statului, în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor în cauză... Distribuție Energie Electrică România are toleranță 0 la faptele de corupție ori de altă natură care aduc prejudicii atât companiei, cât și utilizatorilor...”. Așa să fie!


„CURENTAȚI”
Hoţii din Electrica

 Cazul de corupţie descoperit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor la Sucursala Oradea a Societății de Distribuție Energie Electrică Transilvania Nord-Vest vine la câteva zile după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş a trimis în judecată un alt inginer din companie, prins că a modificat instalaţia electrică a vilei personale (foto) şi, vreme de doi ani, ar fi consumat energie electrică fără să plătească nimic. 

Este vorba despre Dorin Petriş, văr al fostului director general al companiei, prins de Corpul de control al companiei în urma unei sesizări anonime, după cum a dezvăluit BIHOREANUL primăvara trecută. Anonima dezvăluia afacerile „clanului Coroiu” în zona Beiuş, cu referire directă la bihoreanul Nicolae Coroiu, fost director general al Electrica până în 2007, când a fost demis pentru corupţie, iar în 2018 şi condamnat definitiv la 5 ani de detenţie.

În urma aceleiaşi anonime, Corpul de Control din Cluj a înlocuit contoarele a două imobile deţinute de inginerul Raul Coroiu, nepot al fostului manager, iar apoi a descins şi în Vârtop, unde însuşi Nicolae Coroiu deţine o pensiune, Panoramic (foto), găsind o cabană „racordată” direct la stâlp, iar pe clădirea principală un contor subdimensionat ca putere, care putea înregistra cel mult 20% din consumul efectiv, real.

Și controlul din Câmpani, şi cel din Vârtop s-au lăsat cu câte un dosar penal, însă cercetările sunt şi azi fără suspecţi. Nu de alta, dar proprietăţile sunt pe numele altora: în Câmpani proprietară este bunica soţiei lui Raul Coroiu, iar clădirea din Vârtop cu racord clandestin aparține soacrei decedate a ex-directorului Electrica.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON