Scandal în surdină la Sucursala Oradea a Electrica Distribuţie SA! În urma unei sesizări, Corpul de control al companiei a descins la casele unor angajaţi ai companiei şi la o pensiune din Vârtop, deţinută de familia fostului director general al Electrica, bihoreanul Nicolae Coroiu, condamnat definitiv la închisoare pentru corupţie în urmă cu 5 ani.
BIHOREANUL a aflat că şi angajaţii vizaţi sunt rude ale ex-managerului: unul e văr, iar cel de-al doilea nepot de-al lui Coroiu, cu toţii fiind bănuiţi de furt de energie electrică...
Cum se fură curentul
Inginerul Dorin Petriş, şeful de echipă din zona Beiuş al Departamentului de Operaţiuni Reţea al Electrica Distribuţie Oradea, structura care controlează contoarele clienţilor companiei, a fost prins că fură energie electrică.
Aşa suna informaţia iniţială, transmisă BIHOREANULUI de un cititor, care susţinea că inginerul pus să-i prindă pe hoţii de curent făcea, de fapt, fix ca ei. Adică şi-a modificat instalaţia electrică a vilei personale din satul Seghişte, comuna Lunca, în aşa fel încât firele care alimentau aparatele cu consumuri mari de energie să fie deviate de cele care intrau în aparatul de măsurat, iar apoi legate la cablul care ieşea din contor.
Furtul a fost descoperit de o echipă a Corpului de control al Electrica Distribuţie Transilvania Nord Vest din Cluj, care a şi ridicat contorul de la vila inginerului, după cum a descoperit ulterior BIHOREANUL.
Hoţie în familie
Totul s-a întâmplat în timpul unei acţiuni mai ample, căci echipa de control a făcut o vizită şi în Câmpani, unde a înlocuit contoarele de la două imobile deţinute de inginerul Raul Coroiu, şi el angajat al Electrica Distribuţie. De asemenea, inspectorii au urcat şi în satul de vacanţă Vârtop, la pensiunea Panoramic a ex-managerului Electrica însuşi, Nicolae Coroiu.
La momentul controlului, pensiunea era închisă dar, după cum zic sursele BIHOREANULUI, s-a putut stabili că o clădire-anexă era "racordată" direct la stâlp, deci fura energie electrică, iar clădirea principală nu ar fi avut aparatul de măsurat prevăzut în contract, ci unul subdimensionat ca putere şi care putea înregistra cel mult 20% din consumul efectiv.
Nu e de mirare, deci, că în timp ce alte pensiuni din Vârtop au înregistrat consumuri de 6-7.000 kilowaţi-oră în lunile de iarnă, Panoramic, întinsă pe două etaje şi mansardă, cu 10 camere şi restaurant, ar fi consumat maximum 400 kilowaţi-oră, cam cât o casă familială.
Cert e că adresele la care a descins echipa de control nu au fost alese întâmplător. Iar proprietarii au cu toţii un "numitor comun": Dorin Petriş e văr, iar Raul Coroiu nepot de-al lui Nicolae Coroiu (foto), fost director al Electrica Oradea (până în 2004), ulterior chiar director general al societăţii (până în 2007), demis pentru corupţie şi condamnat definitiv, în 2018, la 5 ani de detenţie.
Anonimă "fierbinte"
Controalele Corpului de control din Cluj au fost declanşate, după cum a aflat BIHOREANUL, ca urmare a unei sesizări anonime ce dezvăluia corupţia din companie şi afacerile "clanului Coroiu" în zona Beiuş, sursa informaţiilor cerând ca verificările să se facă fără înştiinţarea şefilor din sucursala Oradea, unde aceştia "au protecţie".
De altfel, scria în petiţie, în condiţiile în care întregul sistem de distribuţie al energiei electrice este computerizat, este cel puţin bizar că nimeni nu a sesizat consumuri derizorii declarate de Dorin Petriş, de pildă, al cărui aparat indica un consum lunar de doar 40 kWh, în condiţiile în care îşi asigura încălzirea vilei cu etaj cu o centrală electrică.
Descoperirile sunt cu atât mai revoltătoare cu cât, ca inginer şi şef de echipă, Petriş încasa un salariu net lunar de peste 4.500 lei, plus, asemenea celorlalţi angajaţi, o subvenţie echivalentă cu un consum lunar de 300 kWh. Mai mult, zona în care locuieşte atât Petriş, cât şi colegul său Coroiu, are statut de zonă defavorizată şi, ca atare, aceştia beneficiau şi de o reducere de 50% la plata facturilor la electricitate.
Cert e că, la scurt timp după control, inginerul Petriş şi-a dat brusc demisia, semnând şi un angajament de plată pentru o sumă care, zic surse din companie, se cifrează la circa 50.000 lei.
"O răzbunare, o neînţelegere"
Căutat acasă de reporterii BIHOREANULUI, inginerul Dorin Petriş s-a ascuns. Deşi maşina sa se afla în faţa proprietăţii, bărbatul şi-a trimis la poartă mama, care a pretins că el era "plecat să-şi caute de lucru", femeia adăugând şi că acuzele de furt sunt "o răzbunare" din partea unor subalterni "care nu se gândesc că odată şi odată i-ar mai putea ajunge subalterni".
Tot pe seama unei răzbunări a pus situaţia şi Petriş, pe care BIHOREANUL l-a prins în final la telefon. "Dumnezeu e sus şi vede", a zis el. "E o neînţelegere, nu a fost niciun furt", a spus Petriş, după care a închis brusc discuţia, deranjat de întrebarea de ce, dacă se consideră nevinovat, şi-a dat demisia şi s-a angajat să achite o pagubă pe care nu a provocat-o.
BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe Raul Coroiu, însă acesta nu a fost de găsit. Cât despre pensiunea Panoramic, în prezent, aceasta este administrată de Sorin Coroiu, fiul fostului manager de la Electrica, care şi el a respins acuzaţiile de furt, tot fără să ofere amănunte. "Noi suntem deschişi doar în weekend, de aceea nu consumăm. Dar sunt obişnuit cu controalele, vin tot la 6 luni, că ne tot reclamă lumea", a spus Coroiu Jr.
Întrebări fără răspuns
Chestionat în legătură cu situaţia şi cu acuzaţiile formulate în sesizarea anonimă transmisă superiorilor săi, conform căreia afacerile dubioase ale unor subalterni ar fi protejate de conducerea unităţii, cu trimitere chiar la persoana sa, directorul Sucursalei Oradea a Electrica Distribuţie, Ionel Boja (foto), a refuzat orice discuţie. Boja a solicitat întrebări formulate în scris, le-a direcţionat la Cluj, dar ziarul tot nu a primit răspuns, nici după 10 zile.
În mod curios, cel puţin până în prezent, controalele de la Cluj nu s-au soldat şi cu plângeri penale, deşi furtul de energie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar pentru angajaţii unei firme specializate autorizate să intervină la reţele electrice, în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi, limitele de pedeapsă sunt majorate cu jumătate, conform Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale.
Poate vor explica, totuşi, motivul şefii Electrica. Nu de alta, dar în timp ce costurile energiei electrice au explodat, iar clienţii, fie că sunt cetăţeni sau firme, sunt hărţuiţi şi deconectaţi fără milă pentru neplată, unii slujbaşi ai companiei în care statul e acţionar au transformat furtul de curent într-o "afacere" de familie...
LECŢIE DE ECONOMIE. „Clanul Coroiu” a descoperit secretul economiei la curent, dar cu randament! Vila cu etaj a inginerului Dorin Petriş (foto 1) şi cele două case ale inginerului Raul Coroiu (foto 2 și foto 3) aveau luni în care consumul nu-l depăşea pe cel al unui reşou electric, în timp ce uriaşa pensiune (foto 4) administrată de Sorin Coroiu, fiul ex-managerului Electrica, Nicolae Coroiu, rar îl depăşea pe cel al unei locuinţe. Evident, niciunul nu a furat curent...
HOŢIE CU ACTE
Echipamente la preţ de lux
Fost director general al Electrica SA, bihoreanul Nicolae Coroiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, după o investigaţie a DNA care l-a acuzat că a dispus sucursalelor teritoriale ale companiei să cumpere echipamente la preţuri supraevaluate de la o firmă obscură, recomandată de fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat şi el, în acelaşi dosar, la 7 ani de închisoare.
Concret, după cum arăta în rechizitoriul DNA, în perioada 2004-2005 Coroiu a dispus funcţionarilor să achiziţioneze echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14,750 milioane lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, deşi compania avea produse pe stoc peste necesar. Achiziţiile s-au făcut prin încredinţare directă, fără vreo selecţie şi negociere, la un preţ supraevaluat, iar facturile au fost achitate în regim de urgenţă.
Odată cu condamnarea, judecătorii au decis ca Voicu şi Coroiu să plătească, în solidar, despăgubiri civile de 5,285 milioane lei, echivalentul a 1.391.339 euro. Nu este clar dacă această datorie a fost executată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.