URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2023, 08:01

Hoții de la Electrica: În vreme ce clienţii de rând achită facturi uriaşe, unii angajaţi ai Electrica fură curent, cu nesimțire (FOTO)

Hoții de la Electrica: În vreme ce clienţii de rând achită facturi uriaşe, unii angajaţi ai Electrica fură curent, cu nesimțire (FOTO) FAMILIE ECONOAMĂ. Controlul s-a soldat schimbarea contoarelor la vila inginerului Dorin Petriş (foto 1) şi la casele inginerului Raul Coroiu (foto 2) - primul văr, celălalt nepot al ex-managerului Electrica, Nicolae Coroiu. Inspectorii au descins şi la Panoramic (foto 3), pensiunea cu două etaje din Vârtop a fostului boss Electrica, care înregistra în scripte un consum cât al unui apartament...
Hoții de la Electrica: În vreme ce clienţii de rând achită facturi uriaşe, unii angajaţi ai Electrica fură curent, cu nesimțire (FOTO) LECŢIE DE ECONOMIE. „Clanul Coroiu” a descoperit secretul economiei la curent, dar cu randament! Vila cu etaj a inginerului Dorin Petriş (foto 1) şi cele două case ale inginerului Raul Coroiu (foto 2 și foto 3) aveau luni în care consumul nu-l depăşea pe cel al unui reşou electric, în timp ce uriaşa pensiune (foto 4) administrată de Sorin Coroiu, fiul ex-managerului Electrica, Nicolae Coroiu, rar îl depăşea pe cel al unei locuinţe. Evident, niciunul nu a furat curent...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal în surdină la Sucursala Oradea a Electrica Distribuţie SA! În urma unei sesizări, Corpul de control al companiei a descins la casele unor angajaţi ai companiei şi la o pensiune din Vârtop, deţinută de familia fostului director general al Electrica, bihoreanul Nicolae Coroiu, condamnat definitiv la închisoare pentru corupţie în urmă cu 5 ani. 

BIHOREANUL a aflat că şi angajaţii vizaţi sunt rude ale ex-managerului: unul e văr, iar cel de-al doilea nepot de-al lui Coroiu, cu toţii fiind bănuiţi de furt de energie electrică...

Cum se fură curentul

Inginerul Dorin Petriş, şeful de echipă din zona Beiuş al Departamentului de Operaţiuni Reţea al Electrica Distribuţie Oradea, structura care controlează contoarele clienţilor companiei, a fost prins că fură energie electrică.

Aşa suna informaţia iniţială, transmisă BIHOREANULUI de un cititor, care susţinea că inginerul pus să-i prindă pe hoţii de curent făcea, de fapt, fix ca ei. Adică şi-a modificat instalaţia electrică a vilei personale din satul Seghişte, comuna Lunca, în aşa fel încât firele care alimentau aparatele cu consumuri mari de energie să fie deviate de cele care intrau în aparatul de măsurat, iar apoi legate la cablul care ieşea din contor.

Furtul a fost descoperit de o echipă a Corpului de control al Electrica Distribuţie Transilvania Nord Vest din Cluj, care a şi ridicat contorul de la vila inginerului, după cum a descoperit ulterior BIHOREANUL.

Hoţie în familie

Totul s-a întâmplat în timpul unei acţiuni mai ample, căci echipa de control a făcut o vizită şi în Câmpani, unde a înlocuit contoarele de la două imobile deţinute de inginerul Raul Coroiu, şi el angajat al Electrica Distribuţie. De asemenea, inspectorii au urcat şi în satul de vacanţă Vârtop, la pensiunea Panoramic a ex-managerului Electrica însuşi, Nicolae Coroiu. 

La momentul controlului, pensiunea era închisă dar, după cum zic sursele BIHOREANULUI, s-a putut stabili că o clădire-anexă era "racordată" direct la stâlp, deci fura energie electrică, iar clădirea principală nu ar fi avut aparatul de măsurat prevăzut în contract, ci unul subdimensionat ca putere şi care putea înregistra cel mult 20% din consumul efectiv.

Nu e de mirareNicolae Coroiu, deci, că în timp ce alte pensiuni din Vârtop au înregistrat consumuri de 6-7.000 kilowaţi-oră în lunile de iarnă, Panoramic, întinsă pe două etaje şi mansardă, cu 10 camere şi restaurant, ar fi consumat maximum 400 kilowaţi-oră, cam cât o casă familială.

Cert e că adresele la care a descins echipa de control nu au fost alese întâmplător. Iar proprietarii au cu toţii un "numitor comun": Dorin Petriş e văr, iar Raul Coroiu nepot de-al lui Nicolae Coroiu (foto), fost director al Electrica Oradea (până în 2004), ulterior chiar director general al societăţii (până în 2007), demis pentru corupţie şi condamnat definitiv, în 2018, la 5 ani de detenţie.

Anonimă "fierbinte"

Controalele Corpului de control din Cluj au fost declanşate, după cum a aflat BIHOREANUL, ca urmare a unei sesizări anonime ce dezvăluia corupţia din companie şi afacerile "clanului Coroiu" în zona Beiuş, sursa informaţiilor cerând ca verificările să se facă fără înştiinţarea şefilor din sucursala Oradea, unde aceştia "au protecţie".

De altfel, scria în petiţie, în condiţiile în care întregul sistem de distribuţie al energiei electrice este computerizat, este cel puţin bizar că nimeni nu a sesizat consumuri derizorii declarate de Dorin Petriş, de pildă, al cărui aparat indica un consum lunar de doar 40 kWh, în condiţiile în care îşi asigura încălzirea vilei cu etaj cu o centrală electrică.

Descoperirile sunt cu atât mai revoltătoare cu cât, ca inginer şi şef de echipă, Petriş încasa un salariu net lunar de peste 4.500 lei, plus, asemenea celorlalţi angajaţi, o subvenţie echivalentă cu un consum lunar de 300 kWh. Mai mult, zona în care locuieşte atât Petriş, cât şi colegul său Coroiu, are statut de zonă defavorizată şi, ca atare, aceştia beneficiau şi de o reducere de 50% la plata facturilor la electricitate.

Cert e că, la scurt timp după control, inginerul Petriş şi-a dat brusc demisia, semnând şi un angajament de plată pentru o sumă care, zic surse din companie, se cifrează la circa 50.000 lei.

"O răzbunare, o neînţelegere"

Căutat acasă de reporterii BIHOREANULUI, inginerul Dorin Petriş s-a ascuns. Deşi maşina sa se afla în faţa proprietăţii, bărbatul şi-a trimis la poartă mama, care a pretins că el era "plecat să-şi caute de lucru", femeia adăugând şi că acuzele de furt sunt  "o răzbunare" din partea unor subalterni "care nu se gândesc că odată şi odată i-ar mai putea ajunge subalterni". 

Tot pe seama unei răzbunări a pus situaţia şi Petriş, pe care BIHOREANUL l-a prins în final la telefon. "Dumnezeu e sus şi vede", a zis el. "E o neînţelegere, nu a fost niciun furt", a spus Petriş, după care a închis brusc discuţia, deranjat de întrebarea de ce, dacă se consideră nevinovat, şi-a dat demisia şi s-a angajat să achite o pagubă pe care nu a provocat-o.

BIHOREANUL a încercat să-l contacteze şi pe Raul Coroiu, însă acesta nu a fost de găsit. Cât despre pensiunea Panoramic, în prezent, aceasta este administrată de Sorin Coroiu, fiul fostului manager de la Electrica, care şi el a respins acuzaţiile de furt, tot fără să ofere amănunte. "Noi suntem deschişi doar în weekend, de aceea nu consumăm. Dar sunt obişnuit cu controalele, vin tot la 6 luni, că ne tot reclamă lumea", a spus Coroiu Jr.

Întrebări fără răspuns 

Ionel Boja Chestionat în legătură cu situaţia şi cu acuzaţiile formulate în sesizarea anonimă transmisă superiorilor săi, conform căreia afacerile dubioase ale unor subalterni ar fi protejate de conducerea unităţii, cu trimitere chiar la persoana sa, directorul Sucursalei Oradea a Electrica Distribuţie, Ionel Boja (foto), a refuzat orice discuţie. Boja a solicitat întrebări formulate în scris, le-a direcţionat la Cluj, dar ziarul tot nu a primit răspuns, nici după 10 zile. 

În mod curios, cel puţin până în prezent, controalele de la Cluj nu s-au soldat şi cu plângeri penale, deşi furtul de energie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar pentru angajaţii unei firme specializate autorizate să intervină la reţele electrice, în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi, limitele de pedeapsă sunt majorate cu jumătate, conform Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale.

Poate vor explica, totuşi, motivul şefii Electrica. Nu de alta, dar în timp ce costurile energiei electrice au explodat, iar clienţii, fie că sunt cetăţeni sau firme, sunt hărţuiţi şi deconectaţi fără milă pentru neplată, unii slujbaşi ai companiei în care statul e acţionar au transformat furtul de curent într-o "afacere" de familie...


Hoții de la electrica
LECŢIE DE ECONOMIE. „Clanul Coroiu” a descoperit secretul economiei la curent, dar cu randament! Vila cu etaj a inginerului Dorin Petriş (foto 1) şi cele două case ale inginerului Raul Coroiu (foto 2 și foto 3) aveau luni în care consumul nu-l depăşea pe cel al unui reşou electric, în timp ce uriaşa pensiune (foto 4) administrată de Sorin Coroiu, fiul ex-managerului Electrica, Nicolae Coroiu, rar îl depăşea pe cel al unei locuinţe. Evident, niciunul nu a furat curent...


HOŢIE CU ACTE
Echipamente la preţ de lux

Fost director general al Electrica SA, bihoreanul Nicolae Coroiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, după o investigaţie a DNA care l-a acuzat că a dispus sucursalelor teritoriale ale companiei să cumpere echipamente la preţuri supraevaluate de la o firmă obscură, recomandată de fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat şi el, în acelaşi dosar, la 7 ani de închisoare. 

Concret, după cum arăta în rechizitoriul DNA, în perioada 2004-2005 Coroiu a dispus funcţionarilor să achiziţioneze echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14,750 milioane lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, deşi compania avea produse pe stoc peste necesar. Achiziţiile s-au făcut prin încredinţare directă, fără vreo selecţie şi negociere, la un preţ supraevaluat, iar facturile au fost achitate în regim de urgenţă. 

Odată cu condamnarea, judecătorii au decis ca Voicu şi Coroiu să plătească, în solidar, despăgubiri civile de 5,285 milioane lei, echivalentul a 1.391.339 euro. Nu este clar dacă această datorie a fost executată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pățanie
Mai sunt tepari si furturile continuă oată ce pățesc: În martie 2022 am facut o plangere (2022033088022825) catre Electrica cu privire la consumul exagerat de curent ( pana la si peste 300kw /luna) in conditiile in care nu am consumatori industriali in apartamentul cu doua camere in orasul Stei, 4 becuri economice un boiler un televizor , un calculator din cand in cand). In urma cu cativa ani consumul era si de peste 400kw. Locuinta imi este vecina cu apartamentul unui lucrator (boss) de la electrica. Apartamentul vecinului avea in acea vreme incalzirea pe curent. Tot in perioada in care aveam consumuri uriase, daca luam sigurantele de la tabloul din apartament contorul continua sa se invarta. Intre timp apartamentul vecinului nu a mai fost locuit de proprietar, aducandu-se chiriasi. Nu s-a mai incalzit apartamentul vecinului cu curent ci s-a trecut pe lemne. Consumul mi-a scazut de la 4-500 kw la 270-300kw. Revenind la sesizare. Privind contoarele din intreg imobilul, blocul, am observat ca, de la contorul meu pleaca un fir galben-verde spre un alt contor, lucru pe care nu l-am mai vazut nicaieri. Lucratorii au venit la ,,verificare" (de doua ori) dar fara un anunt prealabil, la aproximativ 7:50 iar in alta zi pe la 8 :20 dimineata erau la usa apartamentului, eu fiind plecat la lucru a raspuns sotia, care, necunoacand cazul si pe nepusa masa, a acceptat ,,verificarea " contorului din casa scarii, desogur verificare la care nu ai asistat decat electricienii. Desigur lucratorii erau deranjati de sesizare lucru observat din comportamentul agresij din limbaj si din graba lor. Dupa un timp primesc raspunsul sesizarii prin care sunt informat ca defapt firul galben-verde e ,,protectie". Raspunsul este semmat desigur de Boja, si PetrișAsadar, din bloc eram cel mai protejat. Lucru divin. Citind articolul constat ca e un clan la Electrica Bihor. In urma sesizarii consumul meu de curent e acelasi, 270-300kw oar eu m-am linistit,ca deh, au verificat. Din pacate nu ai cui sa te adresezi. La ghiseu daca intrebi (Stei) esti scos afara si trimis flegmatic la Beiuș ,,-Noi nu știm, du-te in altă parte! -Unde sa intreb? -Du-te la Beius, ce ne-ntrebi pe noi? " Felicitari investigatorilor!
Postat 29 Martie 2023, 01:24 de PureStupidity
Fura PSD-ul ăsta ca porcii
Și celelalte partide fura, dar pe PSD nu-i întrece nimeni, pt ca așa a lăsat tata lor tovarășul Iliescu. Ăilalți doi cioroi acuma de rușine se ascund prin sat, și lasă vorbe ca statul are ceva cu ei ::::))))
Postat 28 Martie 2023, 10:46 de Sandu2100
Jos palaria
Adevarati patrioti. Cavalerii luptei de rezistenta impotriva abuzurilor si profiturilor OMV,Enel,EON... Luati de-aici niste curent [ https://www.topfirme.com/profit/ ]. Atentie! Tabelul e pe 2021, tre' sa apara cel din 2022, care e muuult mai misto. Traiasca romania libera! Traiasca justitia speciala romana!
Postat 28 Martie 2023, 10:36 de excalibur
Nu e singurul care face asr
Mai sunt șefuți actuali si foști, de pe la te miri ce institutii publice care au vile asemanator legate la retea. Fraierii platesc "pierderile" din retea, taxa transport energie, certificate verzi...
Postat 28 Martie 2023, 10:03 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON