URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2024, 08:51

„Albit” de procurori: Cum a scăpat de dosar Daniel Coraș, șeful de ocol silvic din Bihor care se „servea” cu curent din rețeaua publică

„Albit” de procurori: Cum a scăpat de dosar Daniel Coraș, șeful de ocol silvic din Bihor care se „servea” cu curent din rețeaua publică PĂGUBIŢI, DAR DEGEABA. Deşi Primăria Bunteşti s-a constituit parte civilă pentru recuperarea banilor plătiţi pe iluminarea „domeniului” lui Daniel Coraş din Stânceşti, a făcut-o degeaba. În lipsa dovezilor, cazul a fost clasat, iar comuna va rămâne cu paguba
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din analiza materialului probator nu rezultă suficiente probe care să dovedească dincolo de orice îndoială vinovăţia suspectului. 

Asta a fost concluzia procurorilor din Beiuş în cazul şefului Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, Daniel Coraş, prins că s-a racordat ilegal la reţeaua de iluminat public a comunei Bunteşti. Ca atare, după mai bine de un an de cercetări, dosarul a fost închis, iar Coraş a scăpat definitiv de acuza de furt calificat. 

BIHOREANUL vă arată cum l-au "albit" anchetatorii pe şmecherul care şi-a iluminat vreme de 8 ani, seară de seară, curtea uriaşei vile pe banii consătenilor.

Se face lumină!

Potrivit ordonanţei de clasare, Daniel Coraş, şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului şi fost comisar şef al ITRSV Bihor (acum Garda Forestieră) a fost prins cu o instalaţie electrică racordată ilegal la reţeaua de iluminat public a comunei Bunteşti pe 6 decembrie 2022. 

Descoperirea au făcut-o poliţiştii din Ştei, ajunşi în faţa vilei ca urmare a unei sesizări a jurnaliştilor Digi24, despre cum becurile din curtea vilei lui Coraş din satul Stânceşti se aprind, seară de seară, exact în acelaşi moment cu becurile de pe stâlpul de iluminat public, iar dimineaţa se sting, la fel, deodată.

Specialiştii Electrica au găsit instalaţia clandestină cu care se fura curentul: un cablu cu 3 fire, scos printr-o gaură făcută în gard, pe lângă contor, şi care urca pe stâlpul de iluminat stradal din faţa casei, până în zona lămpii. 

Urme "acoperite"

Plecat din ţară, pentru a-şi însoţi tatăl la medic în Viena, Daniel Coraş nu a fost de faţă la descinderea poliţiştilor. Contactat, însă, telefonic în aceeaşi zi de BIHOREANUL, a respins vehement acuzaţiile. "Eu am contract cu Electrica, plătesc facturi. Nu ştiu ce au găsit, să facă cercetări, e treaba lor. Eu ştiu că n-am furat", a pretins el.

Poliţiştii au lăsat instalaţia clandestină în funcţiune şi au revenit pe 17 decembrie 2022, când Coraş s-a întors în ţară. Surpriză: între timp, racordul clandestin a dispărut! Cineva scosese cablul, gaura din gard fusese acoperită, iar peretele retencuit, după cum reiese din ordonanţa prin care, pe 8 ianuarie a.c., Parchetul Beiuş a clasat acuza de furt calificat formulată pe numele lui Coraş.

Tata e de vină

Potrivit documentului, la instalaţia clandestină erau legate toate cele 14 corpuri de iluminat montate pe gardul proprietăţii, fiecare cu câte 2 becuri. Cine a făcut instalaţia nu s-a putut stabili, căci construcţia fusese ridicată în 2014, iar Daniel Coraş a pretins că de şantier s-a ocupat exclusiv tatăl său, răposatul Gheorghe Coraş, care la vremea respectivă era şi viceprimar al comunei. Ca să-şi dovedească spusele, a adus doi martori, susţinând că sunt muncitori care lucraseră pe şantier, dar nici unul nu ştia cine s-a ocupat de instalaţia electrică şi ambii au jurat că pe Coraş jr. nu l-au văzut la faţă decât după terminarea vilei. 

Şeful de ocol a ridicat din umeri când a fost întrebat despre desfiinţarea instalaţiei clandestine, pretinzând că nu ştie cine a fost binefăcătorul. În schimb, a avut o "explicaţie" a faptului că, în 8 ani, nu i-a sărit niciodată în ochi că ograda de 4.000 mp se luminează fix când se aprinde şi becul de pe stâlpul de iluminat stradal: tatăl său i-ar fi montat un luxomat - un dispozitiv electronic cu senzori - pentru ca becurile din curte să se aprindă de la sine, deodată cu iluminatul stradal.

Procurori impotenţi

Deşi era evident că justificările erau trase de păr, anchetatorii n-au reuşit să-l contrazică pe Coraş nici măcar în privinţa dispariţiei racordului clandestin. Poliţiştii i-au ridicat telefonul mobil, încercând să vadă cu cine a discutat în acea perioadă, dar proprietarul a refuzat să le spună parola, iar aplicaţia de decodare s-a dovedit inutilă, căci n-a reuşit să spargă soft-ul unui iPhone 13, pe motiv de... incompatibilitate!

În final, anchetatorii s-au lăsat păgubaşi şi au abandonat cercetările împotriva lui Coraş, recunoscându-şi neputinţa: "Activitatea de aflare a adevărului cunoaşte momente în care se ajunge la situaţii de îndoială, cu tot efortul depus", se filozofează în ordonanţă, care conchide că "atunci când nu se mai întrevede nicio posibilitate de a se administra noi probe şi nu poate fi înlăturată îndoiala, cerinţa prezumţiei de nevinovăţie presupune aplicarea regulii in dubio pro reo". Pe româneşte, îndoiala profită suspectului şi trebuie să conducă la absolvirea de răspundere a acestuia.

Ca atare, deşi pus sub urmărire penală pentru furt calificat şi dovedit că şi-a iluminat curtea pe banii comunei, Daniel Coraş a scăpat, dosarul său sfârşind "la coş", cu argumentul că "nu există probe că suspectul a săvârşit infracţiunea". Drept e că anchetatorii au deschis un nou dosar penal, faţă de "autori necunoscuţi", pentru aceeaşi poveste. Dar ar fi chiar culmea să-i şi găsească... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doar întreb....
Câte camioane cu lemne a dat pentru a-i clasa dosarul....??????
Postat 09 Februarie 2024, 14:52 de Taxi-driver
O rușine!!!!
Nu știu dacă mulți dintre dumneavoastră realizați cui platim noi "penzii speciale" o rușine iar situația nu pare sa se schimbe pre curând un" stat în stat" pe bani fraierilor...
Postat 09 Februarie 2024, 12:37 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON