URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Bihoreanul tipărit

Buncărele Oradiei: Cât de pregătite sunt adăposturile antiaeriene din Oradea în fața unui eventual atac? (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În cazul unui atac aerian, doar 45% dintre orădeni ar avea loc în adăposturi cu uşi de oţel, instalaţii de ventilaţie şi tuneluri de evacuare de sub dărâmături. Oradea are amenajate 59 de adăposturi, un centru de comandă sub Primărie şi 120 de subsoluri, majoritatea din timpul Războiului Rece, care nu au mai fost reparate din anul 2008, iar acum sunt folosite ca depozite de materiale.
Poliţistul rău: Şef de post din Bihor trimis în judecată după ce a lovit un adolescent în public
Bihoreanul tipărit
Şeful postului de Poliţie din Tăuteu a fost trimis în judecată de Parchetul Bihor pentru purtare abuzivă. Agentul şef Florin Ciarnău este acuzat că a lovit cu bastonul un adolescent de 13 ani, de faţă cu colegii acestuia, doar pentru că în drum de la şcoală spre casă mergea nu pe trotuar, ci pe marginea drumului.
31 Decembrie 2021, 08:25
Motoarele Bihorului: Care sunt cele mai puternice 10 companii din Bihor şi prin ce îşi fac ele cifrele de afaceri
Știri Bihor
Topul celor mai puternice 10 companii din Bihor este dominat de firme cu capital străin, majoritatea din industria auto, toate localizate în zona Oradiei. Lista celor mai puternice companii e deschisă de nemţii de la Eberspächer, cu o cifră de afaceri de 2,1 miliarde lei, aproape cât următoarele două firme, Celestica şi Plexus, la un loc, fiecare cu rulaje cel puţin triple faţă de următoarele societăţi din top, cum ar fi Ebm - Papst, PGS Sofa, European Drinks şi European Food.
30 Decembrie 2021, 07:57
Rea, deci bună! Cum şi-a pus primarul Sorban Levente protejata directoare la şcoala din Lugaşu de Jos
Bihoreanul tipărit
Primarul Sorban Levente a impus-o printr-un tertip ca directoare la şcoala din Lugaşu de Jos pe o învăţătoare care a abuzat elevi, dar l-a şi ajutat să-şi păstreze mandatu. Pentru că Inspectoratul Şcolar a sancţionat şcoala profesională înfiinţată de el fără elevi şi profesori, dar cu propria nevastă secretară şefă, Sorban s-a pus în comisia de concurs ca s-o "pice" pe directoarea Ana Poţclean, cu care e în conflict, notând-o cu 10 pe învăţătoarea Loredana Berzovan, care l-a susţinut în campanie şi în ziua alegerilor locale.
29 Decembrie 2021, 08:02
'La mulţi ani!', cu Irina... BIHOREANUL vă prezintă povestea, dar şi poveţele campioanei Irina Bara, una dintre sportivele de top ale României (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea, dar şi poveţele campioanei Irina Bara, care a ţinut prima oară racheta în mână pe zgura din Ştei, iar azi este una dintre sportivele de top ale României. În ultimele luni, Irina a câştigat nu mai puţin de patru trofee WTA, în pereche cu o jucătoare din Georgia, iar după o scurtă vizită acasă, de Crăciun, pleacă spre Melbourne, unde speră că va începe anul 2022 în forţă, pe terenurile Australian Open.
28 Decembrie 2021, 08:01
TIR-işti sub acoperire: Poliţiştii de frontieră corupți din Borş, dovediți cu ajutorul unui investigator sub acoperire
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie metoda inventivă prin care poliţiştii DGA şi procurorii Parchetului Bihor i-au dovedit pe poliţiştii de frontieră corupți din Vama Borş. Un poliţist DGA a dat examene ca să obţină atestat de şofer profesionist, iar apoi s-a angajat la o firmă de transport marfă, înregistrările făcute de el în timpul curselor externe dezvăluind „corupţia endemică” din punctul de frontieră.
27 Decembrie 2021, 18:45
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Tenismena Irina Bara îşi spune povestea, după un an de excepţie, în care a câştigat patru trofee WTA
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Povestea campioanei Irina Bara, care a ţinut prima oară racheta în mână pe zgura din Ştei; Poliţiştii de frontieră corupți din Borş, dovediți cu ajutorul unui investigator sub acoperire; Care sunt cele mai puternice 10 companii din Bihor și prin ce își fac ele cifrele de afaceri; Cât de pregătite sunt adăposturile antiaeriene din Oradea în fața unui eventual atac?; Cine sunt tinerii voluntari din spatele proiectului „Oradea în imagini”
27 Decembrie 2021, 00:00
Oraş de negustori: Cum funcţiona comerţul interbelic în Oradea, care erau cele mai 'tari' magazine şi ce fel de reclame îi vrăjeau pe clienţi (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În perioada interbelică, Oradea avea o economie complexă, bazată nu doar pe o industrie dezvoltată, ci şi pe un sistem comercial divers. Reţeaua comercială din Oradea satisfăcea cele mai variate şi pretenţioase gusturi şi necesităţi, magazinele şi târgurile oferind clientelei produse de tot felul, de la mărfuri comune şi ieftine la cele de lux aduse din import.
Pe mâna vedetelor: Un orădean face curele de ceas deosebite, unele pentru VIP-uri precum Sylvester Stallone (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un manufacturier din Oradea a făcut curele de ceas pentru Papa Francisc și Sylvester Stallone. Vasile Uglai și-a dat demisia din CFR pentru a-și deschide un atelier unde transformă pielea de crocodil sau pisică de mare în curele pentru ceasuri unicat.
Directori 'no name': BIHOREANUL dezvăluie cine sunt noii directori de şcoli din judeţ şi ce note au luat la examen
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă ei şi-au ascuns identitatea, BIHOREANUL vă arată cine sunt noii directori ai şcolilor din Bihor şi ce note au luat la examen. Mulţi dintre directorii în funcţie şi-au asigurat noi mandate, fiind şi unici candidaţi, dar sunt şi unităţi de învăţământ unde şefii se înnoiesc, cum este cazul şcolilor Nicolae Bălcescu şi Dacia, al Colegiului Partenie Cosma ori al Liceului Sportiv Bihorul.
23 Decembrie 2021, 11:01
Bani din hârtii: Soţia primarului din Borod, trimisă în judecată de DNA Oradea pentru fraude cu fonduri europene
Bihoreanul tipărit
Dată în vileag de BIHOREANUL, soţia primarului din Borod a fost trimisă în judecată de DNA Oradea pentru fraude cu fonduri UE. Florina Sarca a primit subvenţii pentru pomicultură ecologică şi sprijin pentru achiziţia de utilaje şi echipamente agricole pe baza unor adeverinţe măsluite de subalternii soţului, Sorin Sarca, potrivit cărora ar fi avut livezi de zece ori mai mari decât în realitate.
23 Decembrie 2021, 08:01
Crăiasa 'oglinzilor': Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV, care a câştigat admiraţia telespectatorilor prin seriozitate şi naturaleţe. Jurnalistă la TVR Cluj, unde semnează producţii interesante, inclusiv o emisiune juridică pe care o consideră proiectul ei de suflet, Lori le povesteşte cititorilor BIHOREANULUI cum şi-a descoperit pasiunea, dar şi cum reuşeşte să şi-o împlinească fără a părăsi oraşul ei preferat, Oradea.
Legături ca lumea: Cu proiectele lui Bolojan, în 5 ani Oradea poate avea o conectivitate de metropolă europeană
Știri Bihor
Prin realizarea a 6 tipuri de proiecte de infrastructură rutieră, feroviară şi aeriană fără precedent, Oradea poate avea o conectivitate de metropolă europeană în 5 ani. Şase noi drumuri între oraş şi comunele vecine, inelul metropolitan, legătura cu autostrada, şoseaua expres spre Arad, terminalul intermodal din Şoseaua Borşului şi cel cargo de la Aeroport vor fluidiza circulaţia în Zona Metropolitană şi vor crea conexiuni externe pentru dezvoltarea economică.
Sărbători 'felixite'! La capătul unui an pandemic, hotelurile din Băile Felix se umplu de Crăciun şi de Revelion
Bihoreanul tipărit
După un an marcat de provocările crizei pandemice, hotelierii din Băile Felix speră la o relansare cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Societatea Turism Felix și-a trimis angajații în concediu și a închis cinci hoteluri pentru reparații în pregătirea sărbătorilor de iarnă, de la care complexul President și ceilalți operatori se așteaptă la un grad de ocupare de 100%, posibil datorită relaxării restricțiilor.
20 Decembrie 2021, 11:41
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Frumoasă, deșteaptă, vedetă, juristă, soţie și mamă devotată... Într-un cuvânt, Crăciunița BIHOREANULUI
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 decembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Crăciuniţa BIHOREANULUI este în acest an Loredana Corchiş, una dintre cele mai apreciate jurnaliste TV, care a câştigat admiraţia telespectatorilor prin seriozitate şi naturaleţ; BIHOREANUL dezvăluie cine sunt noii directori de şcoli şi ce note au luat la examen; Soția primarului din Borod, trimisă în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene; Cu proiectele lui Bolojan, în 5 ani Oradea poate avea o conectivitate de metropolă europeană; Chiar dacă ei şi-au ascuns identitatea, BIHOREANUL vă arată cine sunt noii directori ai şcolilor din Bihor şi ce note au luat la examen; După un an marcat de provocările crizei pandemice, hotelierii din Băile Felix speră la o relansare cu ocazia sărbătorilor de iarnă...
20 Decembrie 2021, 00:00
Istoria se repetă! Pandemia de Covid-19 o copiază pe cea de gripă spaniolă, care  a făcut milioane de victime
Bihoreanul tipărit
Valurile succesive de îmbolnăviri provocate de Covid repetă identic gripa spaniolă de acum un secol, care a făcut 6 milioane de victime în trei luni. Istoricul orădean Augustin Țărău a descoperit în presa vremii asemănări izbitoare între cele două pandemii. Autoritățile din secolul trecut, incapabile și atunci să impună restricții, au cerut ajutor internațional, iar conducerea țării a fost preluată de militari.
17 Decembrie 2021, 07:57
Cuibul secretelor: Doi soți și-au propus să scape bihorenii de dependențe, de la alcoolism și jocuri până la... muncă
Bihoreanul tipărit
Un cuplu din Marghita ajută bihorenii să scape de dependențe, gratuit, prin terapii de grup. Soții Kocsis au format un grup de sprijin după ce o rudă de-a lor a reușit să renunțe la băutură, iar acum ajută nu doar persoane afectate de alcoolism, ci și dependenți de droguri, jocuri de noroc ori chiar de... muncă!  
Vot pe lemne: Primarul Sorban Levente, acuzat că vrea să controleze reabilitarea bisericii reformate din Urvind (FOTO)
Știri Bihor
Primarul comunei Lugaşu de Jos e acuzat de sătenii reformaţi din Urvind că a cumpărat cu bani şi lemne de foc voturi pentru Consiliul Parohial al bisericii. Localnicii afirmă că Sorban Levente vrea ca reabilitarea lăcaşului, finanţată de Guvernul Ungariei, să fie făcută de o firmă care a lucrat la clădirea Primăriei şi la propria casă, dar care a eşuat deja o renovare, în timp ce edilul respinge orice acuzaţie şi susţine că a vrut să facă parte din conducerea parohiei doar pentru a continua o tradiţie de familie.
Evadaţi din România: Demoralizaţi, doi soţi din Bihor îşi mută definitiv afacerile şi familia în Elveţia (FOTO)
Știri Bihor
Deţinătoare a trei brevete de invenţie şi a zeci de premii internaţionale, bihoreanca Simona Bişboacă emigrează definitiv în Elveţia, împreună cu familia. Dezamăgiţi de progresul prea lent al societăţii româneşti şi de calitatea învăţământului autohton, soţii Bişboacă renunţă la fabrica din Livada de Bihor pentru a-şi relua afacerea de la zero în Fribourg, alături de angajaţii dispuşi să îi urmeze.
Băgați în datorii: Oradea ia cel mai mare împrumut de după revoluție, de 40 milioane euro, continuând dezvoltarea pe credite
Bihoreanul tipărit
Oradea ia cel mai mare credit din ultimele trei decenii, de 40 milioane euro, ceea ce va dubla în 2025 gradul de îndatorare a orașului, urcându-l la 21,9% din veniturile proprii. Noul împrumut va fi folosit pentru finanțarea de lucrări, de la construirea pasajului din strada Meșteșugarilor și modernizarea iluminatului public, la reabilitarea parcurilor 1 Decembrie și Libertății, până când municipalitatea va atrage fonduri europene pentru plata lor.
13 Decembrie 2021, 10:32
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea unei familii realizate, care a decis totuși să emigreze
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul "Oradea noastră". Dintre subiectele noii ediţii: Demoralizată de lipsa perspectivelor din țară, inventatoarea Simona Bișboacă, fostă candidată USR-PLUS la șefia Consiliului Județean Bihor, emigrează definitiv în Elveția, împreună cu familia; Doi soți și-au propus să scape bihorenii de dependențe, de la alcoolism și jocuri până la... muncă; Dezvoltare pe credite: Oradea ia cel mai mare împrumut de după Revoluție, de 40 milioane euro; Primarul Sorban Levente, acuzat că vrea să controleze reabilitarea bisericii reformate din Urvind; Valurile succesive de îmbolnăviri provocate de Covid repetă identic gripa spaniolă de acum un secol, care a făcut 6 milioane de victime în trei luni.
13 Decembrie 2021, 00:00
Ograda pruncilor: Un tânăr fermier din Bihor își deschide porţile gospodăriei celor curioși de viaţa la ţară (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Crescut în Uileacu de Criş, unde trăieşte şi acum, Raul Cotuna le oferă copiilor de la oraş şansa să vadă cum se cresc animalele pe lângă casă şi cum se lucrează pământul, invitându-i să viziteze curtea şi grădina.
Interzisă la... stat: Contabila-şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare
Bihoreanul tipărit
Contabila-şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului a fost condamnată definitiv la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii pentru conflict de interese. Acuzată că, în calitate de angajată a Ocolului Silvic, a participat la organizarea licitaţiilor pentru masă lemnoasă câştigate de firma soţului, Florica Budău are interdicţia de a lucra ca şi contabil-şef, dar şi de a deţine orice funcţie publică în următorii 3 ani.
10 Decembrie 2021, 08:01
Decenii de Cuvinte: Povestea emblematicei trupe orădene Celelalte Cuvinte, care împlineşte 40 de ani de existenţă (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La aniversarea a 40 de ani, trupa orădeană Celelalte Cuvinte le mulţumeşte fanilor printr-un concert inedit, care va putea fi urmărit de oriunde online. Formaţie rock de referinţă din România, Celelalte Cuvinte se pregăteşte să lanseze, după 13 ani, un nou album de studio, "Clepsidra fără nisip", denumire aleasă pentru a simboliza că spiritul trupei n-a fost alterat de trecerea timpului.
09 Decembrie 2021, 14:32
'Medic' de colonie: Povestea femeii care i-a convins pe locuitorii coloniei de romi din Bălnaca să se vaccineze anti-Covid (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Povestea femeii care i-a convins pe locuitorii coloniei de romi din Bălnaca să se vaccineze anti-Covid. Provenind din aceeași comunitate, Ramona Varga este o femeie romă atipică: și-a refuzat mama care voia s-o mărite de adolescentă, a început să muncească de la 19 ani ca profesoară suplinitoare, iar din banii câștigați s-a întreținut un an la facultate. 
Liber... la refăcut! Planul Primăriei Oradea de a crea o străpungere între strada Libertăţii şi Parcul Traian a fost stopat 
Bihoreanul tipărit
Planul Primăriei Oradea de a construi o stradă nouă între Parcul Traian şi strada Libertăţii, blocat de specialiştii în monumente istorice. Promotor al investiţiei pe care mulţi o consideră inutilă, primarul Florin Birta a fost obligat să comande studii care să arate dacă investiţia e potrivită în centrul istoric, prilej cu care va trebui să facă şi ceea ce până acum a evitat: să supună proiectul consultării publice.
08 Decembrie 2021, 08:01
Dezvoltare pe alese: Ajuns ministru al Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila se dovedeşte generos faţă de comunele cu primari UDMR
Bihoreanul tipărit
După ce PNL a fluturat în campanie sloganul "Dezvoltăm România!", de onorarea promisiunii a ajuns să se ocupe un reprezentant al UDMR. Atât doar că, ajuns şef peste Ministerul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila dezvoltă selectiv comunele din Bihor. BIHOREANUL a descoperit că, în timp ce în Oradea nu se ridică niciun bloc ANL, statul va finanţa locuinţe doar în comune cu edili UDMR, pentru care se aprobă şi stadioane, săli de sport şi bazine de înot, în timp ce în altele proiecte similare sunt refuzate. Cseke pare să conducă Ministerul şi companiile subordonate, Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Compania Naţională de Investiţii, de o manieră care, în trecut, când era la începutul carierei, i-a adus un dosar penal la DNA. 
Casa şpăgilor: Procurorii DNA Oradea au dovedit 24 de membri ai mafiei medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor
Bihoreanul tipărit
DNA Oradea a dovedit 24 de membri ai "mafiei" medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor, 14 persoane încasând deja condamnări care, adunate, depăşesc 36 de ani de detenţie. După trimiterea în judecată a doctoriţei Ana Guţ, acuzate că într-o singură lună a luat 334 de şpăgi prin 14 intermediari, şi ei daţi pe mâna judecătorilor, unicul caz rămas în anchetă este al medicului Emilia Cun, ajuns acolo de unde a plecat, la Parchetul judeţean.
06 Decembrie 2021, 10:35
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Ministrul Dezvoltării împarte pe alese banii către primăriile din Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 decembrie 2021, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Ajuns ministru al Dezvoltării, pe scaunul din care odinioară împărţeau discreţionar fonduri Elena Udrea şi Liviu Dragnea, bihoreanul Cseke Attila se dovedeşte generos faţă de comunele cu edili UDMR; DNA Oradea a dovedit 24 de membri ai "mafiei" medicilor experţi de la Casa de Pensii Bihor, 14 persoane încasând deja condamnări care, adunate, depăşesc 36 de ani de detenţie; La aniversarea a 40 de ani, trupa orădeană Celelalte Cuvinte le mulţumeşte fanilor printr-un concert inedit, care va putea fi urmărit de oriunde online; Cel mai controversat proiect al Primăriei Oradea din ultimul an, vizând construirea unui drum nou între strada Libertăţii şi Parcul Traian, ar putea să rămână la stadiul de idee. 
06 Decembrie 2021, 00:00
Comorile din Căbeşti: În premieră, Bihorul şi-a înfiinţat trei arii protejate de interes judeţean (FOTO)
Știri Bihor
În premieră, Bihorul şi-a înfiinţat trei arii protejate de interes judeţean. Toate cele trei noi zone ocrotite au în comun peisaje unice create de natură şi se află în Căbeşti, o comună din Ţara Beiuşului care are ambiţia să devină o destinaţie turistică pentru iubitorii de drumeţii.
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON