URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.

Bihoreanul tipărit

Staţi în casă! Extinderea coronavirusului provoacă reacţii din cele mai diverse. Fostul city-manager al Oradiei s-a baricadat cu familia în propria casă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Bihorul se află în faţa celei mai grave provocări a ultimelor decenii, epidemia de coronavirus! Criza fără precedent provoacă reacţii din cele mai diverse: vămile din vestul ţării, inclusiv Borşul, au fost asaltate de români care se întorc din ţările mai afectate, mulţi ascunzând că vin din "zone roşii", cum e şi cazul primei orădence diagnosticate ca fiind contaminată, iar populaţia începe să golească magazinele şi farmaciile de produse specifice, ba chiar unii, precum fostul city-manager al Oradiei, aleg să se izoleze complet în propriile case, considerând că numai aşa mai au o şansă de a supravieţui.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Bihorul se află în fața celei mai grave provocări a ultimelor decenii, epidemia de coronavirus
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Bihorul se află în faţa celei mai grave provocări a ultimelor decenii, epidemia de coronavirus! Criza fără precedent provoacă reacţii din cele mai diverse: vămile din vestul ţării, inclusiv Borşul, au fost asaltate de români care se întorc din ţările mai afectate, mulţi ascunzând că vin din "zone roşii", cum e şi cazul primei orădence diagnosticate ca fiind contaminată, iar populaţia începe să golească magazinele şi farmaciile de produse specifice, ba chiar unii, precum fostul city-manager al Oradiei, aleg să se izoleze complet în propriile case, considerând că numai aşa mai au o şansă de a supravieţui.
16 Martie 2020, 00:00
'Tăticul' lui Sonic: Un tânăr din Oradea l-a sculptat în 3D pe faimosul arici Sonic, protagonistul celui mai nou film produs la Paramount Pictures (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un orădean l-a sculptat în 3D pe faimosul arici Sonic, protagonistul celui mai nou film produs la Paramount Pictures. Lui Alin Bolcaş i-a plăcut de mic să deseneze, iar în adolescenţă a devenit pasionat de grafică computerizată, între cele mai reuşite personaje făcute de el numărându-se Bestia din celebra poveste "Frumoasa şi Bestia", sirene şi roboţi.
15 Martie 2020, 18:35
UTC-işti de Oradea: Cum funcţiona 'pepiniera' Partidului Comunist Român, structura în care tinerii erau înregimentaţi obligatoriu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Adevărată "pepinieră" a Partidului Comunist Român, Uniunea Tineretului Comunist era structura în care tinerii erau înregimentaţi obligatoriu până în 1989. Odată cu primirea în UTC, tinerii erau obligaţi să urmeze o disciplină strictă şi să participe la diverse activităţi, dar mai ales să-şi facă o cultură politică şi "revoluţionară" agreată de regim.
Ruxandra Sala, preşedinta Corpului Profesional al Mediatorilor din Bihor: „Din patru persoane care apelează la mediere, trei își rezolvă disputele”
Bihoreanul tipărit
Juristă de profesie şi mediatoare din 2013, şefă a Biroului de Insolvenţă Persoane Fizice din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Ruxandra Sala a fost aleasă, în decembrie 2019, preşedinta Corpului Profesional al Mediatorilor Bihor. În primul interviu, oferit BIHOREANULUI, vorbeşte despre procesul prin care trec părțile implicate într-un litigiu pentru a ajunge la o înțelegere în afara instanței şi despre beneficiile apelării la un mediator...
13 Martie 2020, 15:00
Înapoi la balamuc! O asistentă medicală din Bihor, concediată pentru furt şi indisciplină, a fost 'reangajată' de Tribunal (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O asistentă concediată pentru furt şi indisciplină de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă din Ştei, "reangajată" de Tribunalul Bihor. Deşi Comisia de Disciplină a unităţii a găsit-o pe asistenta Voichiţa Igaş vinovată că ar fi sustras produse de curăţenie şi resturi de mâncare pentru animale, dar şi că-şi înjura colegii, instanţa a decis reîncadrarea sa pe post, cu salariile plătite la zi.
12 Martie 2020, 11:59
Banii înapoi! Primăria Oradea este ameninţată cu 'amenzi' de 74 milioane lei pe proiectele cu fonduri UE
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea este ameninţată cu corecţii de 73,9 milioane lei la proiectele europene în derulare, în valoare totală de 368,1 milioane lei. Din cauza unor interpretări forţate ale autorităţilor de management de pe lângă ministere, municipalitatea riscă să returneze cei 58,7 milioane lei pentru construirea noii linii de tramvai din Calea Aradului şi încă 15 milioane lei pentru alte proiecte.
11 Martie 2020, 07:59
Orlando contra Bolojan: Primăria Oradea a 'înflorit' Cadastrul Verde, ca să pară că oraşul respectă normele UE în materie de parcuri
Bihoreanul tipărit
Fost consilier al primarului Ilie Bolojan, orădeanul Orlando Balaş acuză municipalitatea că a falsificat Cadastrul Verde pentru ca oraşul să corespundă normelor UE privind vegetaţia urbană. Balaş susţine că Primăria a inclus în inventarul celor 510 hectare de suprafeţe verzi din oraş până şi fostele sere şi pepiniera oraşului, de mult dezafectate, dar şi că a pus la socoteală arbuşti şi tufe de flori, ca şi cum ar fi fost ditamai copacii, cu un singur scop: să aibă din ce să scadă tăierile unor arbori aflaţi în calea lucrărilor edilitare.
Cântec pentru Strugurel: Povestea faimosului cântăreț din Oradea care i-a adunat la înmormântare pe greii muzicii lăutărești (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Cunoscutul lăutar Strugurel de la Oradea a încetat din viață la 63 de ani, de ziua fratelui său, acordeonistul Fănică, împreună cu care a cântat ani de zile. Iubit de public și colegi, de la manelistul Adrian Copilul Minune până la solistul Vasile Coca, Stelian Burcă, unul dintre cei mai talentați lăutari ai României, şi-a trăit ultimii ani în Olanda, de unde voia să se pensioneze la vară ca să-și deschidă un hotel în Băile Felix. BIHOREANUL vă spune povestea lui...
09 Martie 2020, 19:50
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Un fost consilier al lui Ilie Bolojan acuză că Primăria Oradea a falsificat Cadastrul Verde!
Bihoreanul tipărit
Luni, 9 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Fost consilier al primarului Ilie Bolojan, orădeanul Orlando Balaş acuză municipalitatea că a falsificat Cadastrul Verde pentru ca oraşul să corespundă normelor UE privind vegetaţia urbană; Asistentă medicală concediată pentru furt şi indisciplină, „reangajată” de Tribunal; Faimosul Strugurel de la Oradea, petrecut pe ultimul drum de greii muzicii lăutăreşti; Primăria Oradea, ameninţată cu „amenzi” de 74 milioane lei pe proiectele cu fonduri UE etc.
09 Martie 2020, 00:00
Castelul cărților: Universul magic al tărâmului Narnia se află într-un „șifonier” din Oradea (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Cair Paravel este o librărie atipică, unde se organizează seri de povești, petreceri inspirate din basme, ateliere de limbi străine şi de științe, unde părinții îşi pot distra micuţii ori să le țină zilele de naștere.
08 Martie 2020, 13:37
Depesedizare cu cazne: PNL Bihor se chinuie să înlăture ştabii PSD din conducerea instituţiilor deconcentrate
Bihoreanul tipărit
Liberalii se chinuie să înlăture ştăbimea PSD din conducerea instituţiilor deconcentrate. După ce în 4 luni au mazilit doar 5 directori, deşi mulţi sunt interimari numiţi politic, PNL-iştii s-au trezit recent cu încă un PSD-ist pus şef la Finanţe printr-un ordin dat la Bucureşti fără ştirea lor, deşi sunt la guvernare.
06 Martie 2020, 07:59
Regulament pe şest! Primăria Oradea stârneşte revolta administratorilor asociaţiilor de proprietari, cu un regulament pregătit pe furiş
Bihoreanul tipărit
Primăria pregăteşte, pe furiş, un regulament de atestare a administratorilor asociaţiilor de proprietari fără să îi consulte cu adevărat, stârnind revolta acestora. Administratorii asociaţiilor de proprietari acuză Primăria că vrea să îi subordoneze printr-un regulament care îi taxează cu 300 lei pentru eliberarea unui atestat şi-i permite să le retragă dreptul de a gestiona imobile fără o sentinţă judecătorească, cum cere legea.
05 Martie 2020, 11:46
Agentul parfum: Polițist din Oradea acuzat de comportament vulgar și aluzii sexuale la examenul pentru permisul auto!
Bihoreanul tipărit
Tatăl unei tinere picate la examenul pentru obţinerea permisului auto l-a reclamat pe poliţistul examinator, pentru limbaj şi comportament vulgar. În reclamaţia respinsă de şefii agentului Sorin Avram, poliţistul e acuzat că a ironizat-o pe fată, reproşându-i vestimentaţia ca de la second hand şi că nu ţine corect stiloul în mână deşi umblă la şcoală de fiţe, iar după ce a picat-o la examen, i s-a lăudat că miroase bine şi a întrebat-o dacă îl iubeşte.
05 Martie 2020, 08:36
Pute la Orizont! Sub nasul autorităţilor, afaceristul Călin Raita a făcut un cartier în care, de 10 ani, dejecţiile se varsă în câmp (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
De peste un deceniu, dejecţiile locatarilor cartierului Orizont din Paleu infestează terenurile din zonă. Canalizarea cartierului ridicat de afaceristul Călin Raita e deversată pe terenurile agricole învecinate, localnicii bănuind că firma acestuia, RaiCris Construct, n-a pus în funcţiune staţia de epurare şi, de fapt, aruncă ilegal mizeriile în valea Cosmo.
Adio, Cefa! Parcul Natural este la un pas de dispariţie din cauza închiderii fermei piscicole şi a dezinteresului autorităţilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După mai bine de un secol de existenţă, ferma piscicolă de la Cefa, cea mai mare din ţară, şi-a oprit activitatea. Nemulţumit că statul nu-l despăgubeşte pentru peştii mâncaţi de cormorani şi nu-i acordă nici subvenţii, patronul Nicolae Nistor a secat heleşteiele şi se orientează spre zootehnie şi agronomie, decizie care ar putea însă determina dispariţia Parcului Natural Cefa.
Colectiv la Oradea: Documentarul ce dezvăluie scene din culisele tragediei din clubul Colectiv  poate fi vizionat la Cinema Palace (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Documentarul ”Colectiv”, ce dezvăluie scene din culisele tragediei care a îndoliat România în 2015, după incendiul produs la cubul bucureștean cu același nume, poate fi vizionat la Cinema Palace din Oradea. Filmul arată fără menajamente corupția sistemului de sănătate românesc.
02 Martie 2020, 13:00
Jurnal de coronavirus: Cât de expus este Bihorul, cât de pregătiți suntem, ce avem de făcut?
Bihoreanul tipărit
Poartă de intrare în România dinspre vestul Europei, Bihorul este unul dintre judeţele cu risc ridicat la îmbolnăvirile cu noul coronavirus originar din China, COVID-19, răspândit deja în întreaga lume. Cum au reacţionat bihorenii după ce în judeţ au intrat primii oameni care puteau aduce virusul, dar mai ales autorităţile, vă spune BIHOREANUL, cu detalii de culise atât din pregătirile acestora, cât şi din prestaţia lor efectivă.
02 Martie 2020, 10:03
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! De ce a ajuns Parcul Natural de la Cefa la un pas de dispariție
Bihoreanul tipărit
Luni, 2 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Nicolae Nistor, patronul firmei Pro Acva, cea mai mare fermă piscicolă din țară, care funcționa aici de 115 ani, a suspendat vechea activitate; Acuzații de comportament vulgar și aluzii sexuale la examenul pentru permisul auto; Sub nasul autorităților, Călin Raita a făcut un cartier în care dejecțiile se varsă în câmp; Cum vor să înlăture liberalii ştăbimea PSD din conducerea instituţiilor deconcentrate; Coronavirus: Cât de expus este Bihorul, cât de pregătiți suntem, ce avem de făcut?
02 Martie 2020, 00:00
„Curentaţi” de escroc! Zeci de orădeni au căzut victime țeparului Manciu, care le-a luat banii în numele Electrica
Bihoreanul tipărit
Florin Marcel Manciu a înşelat 57 de orădeni în numele Electrica, luându-le banii pe servicii inventate. Judecat deja pentru că s-a dat directorul Antenelor, încasând ajutoare pentru vedete bolnave şi cazuri sociale, escrocul a fost trimis din nou în faţa instanţei fiindcă a păcălit locatarii unor blocuri că firma sa asigură mentenanţa în domeniul furnizării de electricitate.
27 Februarie 2020, 16:48
Pui de Lele: Fostul procuror Alexandru Lele transformă cu forţa o stradă centrală din Oradea în propriul cartier (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Luat pe sus de Poliţie din cauza unei harţe cu vecinii, avocatul Alexandru Lele şi-a băgat în bucluc şi fiul, transformându-l în "client" al procurorilor pentru furt de... termoficare. După ce fostul procuror a cumpărat pe o stradă din centrul Oradiei mai multe imobile, unele de la bătrâni forţaţi să vândă, fiul său, Laurenţiu Lele, a vrut să lege câteva dintre ele, fraudulos, la încălzirea centrală.
Prefectul Dumitru Ţiplea condamnă instituţiile suprapopulate şi birocraţia sufocantă: 'Ţine cârma drept şi accelerează!'
Bihoreanul tipărit
Numit în a doua decadă a lunii decembrie 2019, prefectul Dumitru Ţiplea are ambiţia să "bage viteză" în instituţiile din Bihor. Poate nu-i de mirare: între 2005-2006 i-a fost şef de Cabinet prefectului Ilie Bolojan, care îi este şi naş de cununie. Venit din sectorul privat, deci ne-dependent de banii de la stat, Ţiplea pare să nu aibă nicio reticenţă în a "scutura praful" aşternut peste deconcentrate, având poziţii radicale despre necesitatea debirocratizării şi a reducerii de personal bugetar. Digitalizarea administraţiei, afirmă el, va "elibera" o parte din funcţionari, care vor deveni forţă de muncă binevenită pentru sectorul privat.
Tot mai sus! PUZ-ul pentru centrul protejat al Oradiei promovează supraînălţarea clădirilor şi lărgirea unor străzi
Bihoreanul tipărit
Municipalitatea supune dezbaterii publice un Proiect Urbanistic Zonal pentru centrul protejat al oraşului care promovează, din nou, supraînălţarea clădirilor scunde. Proiectul PUZ-ului centrului istoric recomandă înălţarea clădirilor cu un singur nivel, desfiinţarea construcţiilor anexe din curţi şi lărgirea străzilor Sucevei şi Plevnei prin demolarea unor şiruri de case, fapt care îngrijorează proprietarii acestora.
'Afumaţi' de Beiuş: Prins drogat la volan, nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor a scăpat de anchetă
Bihoreanul tipărit
Doi băieţi de bani gata, ambii prinşi de Poliţia Rutieră drogaţi în trafic în Beiuş, au primit din partea anchetatorilor soluţii total diferite: unul a fost trimis în judecată, celălalt iertat. În timp ce Traian Toda, alias Tru, fiul fostului prim-procuror al Parchetului Bihor, răposatul Gheorghe Toda, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dosarul lui Radu Boc, nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Eugen Boc, a fost "îngropat", procurorii considerând că tânărul a consumat... prea puţin.
Ziua și lucrarea! Bolojan nu se mai oprește: a lansat un program cu 365 de noi investiții în acest an
Bihoreanul tipărit
Primarul Ilie Bolojan vrea să doboare recordurile, printr-un program ambițios ce prevede pentru acest an 365 de investiții. Municipalitatea orădeană mizează în 2020 pe un buget de 1,76 miliarde lei, din care 726 milioane lei pentru finanțarea de lucrări, începând de la construirea pasajelor subterane din Centrul Civic și achiziția a încă unui cazan pentru CET până la reabilitarea bulevardului Nufărul.
24 Februarie 2020, 09:15
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum au fost tratați doi băieţi de bani gata, prinşi de Poliţia Rutieră drogaţi în trafic în Beiuş
Bihoreanul tipărit
Luni, 24 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică „Oradea noastră”. Dintre subiecte: Doi băieţi de bani gata, ambii prinşi de Poliţia Rutieră drogaţi în trafic în Beiuş, au primit din partea anchetatorilor soluţii total diferite: unul a fost trimis în judecată, celălalt iertat; Prefectul Dumitru Țiplea condamnă instituțiile suprapopulate şi birocraţia sufocantă; Fostul procuror Alexandru Lele transformă cu forța o stradă centrală în propriul cartier; Bolojan nu se mai oprește: a lansat un program cu 365 de noi investiții în acest an!
24 Februarie 2020, 00:00
Spălătorul de vase: Povestea orădeanului care a impresionat o țară întreagă cântând operă la „Românii au talent' (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Într-o lume normală, copiii sunt sprijiniți de părinții iubitori să-și descopere de mici pasiunile și să le urmeze. Ernő Varga, însă, n-a avut asemenea noroc. Abandonat de mamă încă de la naștere, nimeni nu i-a spus că are o voce frumoasă, iar el visa doar la un lucru: să aibă o familie. Plimbat din orfelinat în orfelinat, muzica și credința au fost singurele care i-au alinat sufletul de copil. Tot ele i-au dat putere să urce pe scena de la „Românii au talent”, emisiunea de la ProTV, unde a ajuns direct în semifinalele competiției!
22 Februarie 2020, 13:45
Școala lui Rengle: Orădenii pot învăța stiluri de dans în vogă sau chiar coregrafii de nuntă la noua școală NOW (FOTO / VIDEO)
Timp liber
De-a lungul anilor, Oradea a dat dansatori talentați. Cel mai bun exemplu este excentricul și talentatul Emil Rengle, câștigătorul din 2018 al concursului „Românii au talent”, care s-a remarcat în calitate de coregraf al unor vedete precum Inna, Antonia sau Alex Velea și nu numai. Emil n-a uitat de unde a plecat și și-a deschis în orașul natal o școală de dans. NOW se adresează tuturor celor care vor să danseze, indiferent de vârstă și scop.
21 Februarie 2020, 14:51
Aventură în doi: Un cuplu din Oradea a lăsat totul deoparte, ca să viziteze 45 de ţări de pe cinci continente (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Doi orădeni, soţ şi soţie, au renunţat la tot pentru a călători prin Asia, Australia şi Noua Zeelandă. Până acum, Renata şi Paul Moca au vizitat peste 1.000 de locuri din 45 de ţări, printre care metropola Hong Kong sau Queenstown, un oraş pitoresc în care lacurile cu apă cristaline se întâlnesc cu munţii înzăpeziţi.
21 Februarie 2020, 10:00
Pentru unii, mumă... Deşi întârzie lucrările, Primăria Oradea iartă firmele de penalităţile fixate în contracte
Bihoreanul tipărit
O vede toată lumea, numai edilii par să se uite îj altă parte. Străzile Oradiei sunt brăzdate de șanțurile unor şantiere neînchise, cu acceptul tacit al Primăriei. Municipalitatea tolerează amânarea predării unor lucrări precum reabilitarea Căii Bihorului şi construirea parcării subterane din strada Independenței, ca să nu fie obligată să penalizeze firmele executante cu 1% din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere.
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0836 RON
  • 1 EUR = 4.8344 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON