URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 07 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Bihoreanul tipărit

Omul cheie: Povestea lui nea Albu, portarul Primăriei Oradea care-şi încheie 'mandatul' odată cu Ilie Bolojan
Bihoreanul tipărit
Angajat în Primăria Oradea încă din anii ´90, portarul Dumitru Alb îşi încheie "mandatul" prin ieşirea la pensie odată cu plecarea primarului Ilie Bolojan. Neaʼ Albu, cum îi spun colegii, a văzut în ultimele trei decenii Primăria crescând "odată cu oraşul", de la 70 de angajaţi la circa 500, şi în aproape trei decenii a întâmpinat toţi primarii urbei, de la Petru Filip la Ilie Bolojan.
21 Septembrie 2020, 09:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Invazie de 'alegători traseişti' în Bihor, în preajma alegerilor locale
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 septembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Nu se lecuiesc! Candidaţi din numeroase comune ale Bihorului vor să rămână sau să devină primari cu ajutorul „alegătorilor traseişti”, flotanţi fictivi în alte localităţi decât cele în care trăiesc; Obiceiurile de muncă ale bihorenilor s-au schimbat radical în pandemie; Nea Albu, vechiul portar al Primăriei Oradea, își încheie „mandatul” odată cu Ilie Bolojan; Povestea unui bihorean urmărit de comunism și la trei decenii după căderea acestuia...
21 Septembrie 2020, 00:00
Legume... la modă: Un profesor universitar din Oradea a amenajat o grădină cu roşii ecologice şi alte soiuri exotice (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un universitar a amenajat în Bihor o plantaţie impresionantă, cu 50 de soiuri de roşii ecologice. Împreună cu soţia şi fiica sa, profesorul Mihai Cărbunar cultivă şi comercializează legume mai puţin cunoscute în ţară, între care castraveţii amari, castraveţii Patole, varza chinezească şi mai nou, dovlecii şarpe, originari din Sri Lanka.
Dragoste otrăvită: Povestea dramatică a unor tinere orădence plasate în bordeluri din Germania
Bihoreanul tipărit
Metoda Loverboy: Cum a ajuns o tânără din Oradea să fie plasată într-un bordel din Hamburg. Orădeanca a fost sedusă de un fost coleg de şcoală cu care s-a reîntâlnit după absolvirea liceului şi care s-a dovedit un proxenet versat: Murvai Norbert avea încă o "iubită" la produs, câştigând de pe urma celor două aproape 40.000 euro pe care i-a cheltuit pe... prostituate.
18 Septembrie 2020, 07:57
Comparaţi şi votaţi: BIHOREANUL vă prezintă ofertele candidaţilor care vor să cucerească Primăria Oradea 
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a sintetizat ofertele cu care pretendenţii la Primăria Oradea încearcă să seducă alegătorii. În timp ce candidatul PNL promite să continue proiectele începute de Ilie Bolojan, reprezentanţii USR-PLUS şi POL vor ajustarea şi chiar stoparea lor, cel al PSD clamează digitalizarea administraţiei, iar reprezentantul UDMR face propuneri utile oricărui câştigător. Politicienilor nu le lipsesc ideile bune, dar sunt şi câteva năstruşnice ori aberante.
Liber spre Europa! Chiar dacă are numai 5 kilometri, mica porțiune Biharia-Borș leagă Bihorul la rețeaua europeană de autostrăzi (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă are numai 5,3 kilometri, mica porțiune de autostradă dintre Biharia şi frontieră, recent inaugurată, racordează Bihorul la rețeaua europeană de autostrăzi. BIHOREANUL vă arată, cu cifre și hărți, de ce am ajuns într-o poziție privilegiată, care în curând va fi de invidiat: din Oradea ne putem conecta, mergând doar pe autostrăzi, cu restul Europei, iar peste câțiva ani, dacă toate proiectele reușesc, vom fi la fel de bine racordați și de restul României, prin Autostrada Transilvania și prin viitorul drum expres Oradea - Arad, care ne va conecta, via autostrada A1 București - Nădlac, de inima țării.
Cultură... cu mască: Instituţiile de cultură din Oradea reiau spectacolele în săli, cu reguli speciale şi mai puţini spectatori
Bihoreanul tipărit
Instituţiile de cultură din Oradea reiau spectacolele în săli, cu reguli speciale, între care măşti obligatorii şi mai puţini spectatori. Filarmonica de Stat şi Teatrul Szigligeti sparg gheaţa în această săptămână cu un concert dirijat de Romeo Rîmbu, respectiv un spectacol în cadrul festivalului "Poimâine", iar Teatrul Regina Maria continuă reprezentaţiile în aer liber, plănuind însă şi întoarcerea în Sala Mare.
15 Septembrie 2020, 11:42
Școală printre șanțuri: Debutul de an școlar găsește Oradea cu șantiere neterminate în toate cartierele (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Începerea noului an școlar a prins Primăria încurcată în șantiere tărăgănate în toate cartierele. Lucrările derulate lent, pe fondul unor probleme de organizare și aprovizionare deficitară, precum cele din Piața Ferdinand sau străzile Aurel Lazăr și Libertății, vor îngreuna circulația odată cu reluarea cursurilor şi intensificarea traficului.
Şcoli 'bolnave': În plină pandemie, anul şcolar începe în Bihor cu zeci de grădiniţe şi şcoli fără autorizaţie sanitară (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Zeci de grădiniţe şi şcoli din Bihor nu au autorizaţie sanitară, cele mai multe fiind lipsite de toalete decente. Nici măcar pandemia de Covid-19 nu i-a determinat pe primari să pună mai mult preţ pe normele sanitare, dovadă că 34 de unităţi de învăţământ din judeţ au deficienţe de igienă, majoritatea având latrine în curte.
14 Septembrie 2020, 07:57
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum au ajuns bihorenii într-o poziție privilegiată privind conectarea la autostrăzi
Bihoreanul tipărit
Luni, 14 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: BIHOREANUL vă arată, cu cifre și hărți, de ce am ajuns într-o poziție privilegiată, care în curând va fi de invidiat: din Oradea ne putem conecta, mergând doar pe autostrăzi, cu restul Europei, iar peste câțiva ani, și de inima țării. În același număr, BIHOREANUL vă prezintă ofertele candidaților care vor să cucerească Primăria Oradea, dar aflați și povestea dramatică a unor tinere plasate de un proxenet orădean în bordeluri germane!
14 Septembrie 2020, 00:00
Bihorul împărțit: Acum 80 de ani, Dictatul de la Viena a „rupt” în două judeţul Bihor, o parte fiind cedată Ungariei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Dictatul de la Viena din cel de-al Doilea Război Mondial a "rupt" în două judeţul Bihor, o parte rămânând în România, alta fiind cedată Ungariei. Cu ajutorul Germaniei lui Hitler şi Italiei lui Mussolini, Ungaria lui Horthy a ocupat nordul Bihorului, cu Oradea inclusă în acest teritoriu, alungând populaţia românească şi distrugând statuile ce marcaseră oraşul după Marea Unire.
Atac la Muzeu: BIHOREANUL vă prezintă cum a dat lovitura un celebru interlop orădean, jefuind castelul lui Octavian Goga din Ciucea
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea faimosului jaf de la castelul lui Octavian Goga din Ciucea, pus la cale de un interlop orădean care voia să dea lovitura traficând obiecte de patrimoniu. Împreună cu doi complici, Constantin Micle a furat mai multe icoane, două tablouri şi o tapiserie de mari dimensiuni, în valoare de peste 100.000 de dolari, obiecte pe care apoi le-a scos din ţară şi le-a vândut în Germania.
10 Septembrie 2020, 07:58
S-a virusat turismul! Oradea şi Băile Felix n-au avut vizitatori nici cât în anul de criză 2008, din cauza pandemiei
Bihoreanul tipărit
Pandemia de coronavirus a provocat pierderi de milioane de euro turismului bihorean. Numărul turiştilor a scăzut în Oradea la nivelul din 2008, dar scăderea este și mai gravă în Băile Felix, unde marii operatori se tem că, după răcirea vremii, vor trebui să închidă cu totul, evenimentele care ar fi putut atrage vizitatorii în zonă fiind anulate.
09 Septembrie 2020, 07:57
Dezastrul Raita: Cumpărătorii „caselor de vis”, somați să plătească milioane de euro pentru un „tun” dat băncii de Călin Raita
Bihoreanul tipărit
O escrocherie în urma căreia dubiosul "Superconstructor" Călin Raita a scăpat cu 2 ani de închisoare cu suspendare îi poate costa milioane de euro pe cumpărătorii "caselor de vis". Un executor judecătoresc a început să someze zeci de familii din cartierul de vile din Paleu că, dacă vor să-şi păstreze locuinţele, fiecare trebuie să achite peste un milion de euro pentru terenurile de sub case, "ciordite" de Raita cu acte false de la o bancă italiană, căreia nu i-a înapoiat un împrumut. 
Şcoală din mers: Noul an școlar debutează sub semnul incertitudinii în Bihor, din cauza pandemiei
Bihoreanul tipărit
Niciodată reluarea cursurilor şcolare n-a avut atât de multe incertitudini ca acum. Pericolul îmbolnăvirilor cu Covid şi bâlbele autorităţilor au lăsat părinţii şi profesorii cu o sumedenie de întrebări fără răspuns. În teorie, din 14 septembrie, toţi elevii bihoreni vor reveni în şcoli, dar în realitate nimeni nu ştie dacă va fi aşa. Inspectoratul Şcolar încă nu ştie câte sunt clasele unde se poate respecta distanţarea, la fel cum directorii încă nu ştiu câţi părinţi îşi vor lăsa copiii la şcoală şi ce soluţii vor aplica pentru cei care rămân acasă. Peste toate aceste dileme, Guvernul a mai aruncat, vinerea trecută, încă una: şcoala ar putea continua online până la 1 octombrie.
07 Septembrie 2020, 11:35
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Zeci de clienți ai constructorului Călin Raita devin victimele escrocheriilor sale imobiliare
Bihoreanul tipărit
Luni, 7 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: O escrocherie în urma căreia dubiosul „Superconstructor” Călin Raita a scăpat cu 2 ani de închisoare cu suspendare îi poate costa milioane de euro pe cumpărătorii „caselor de vis”.Un executor judecătoresc a început să someze zeci de familii din cartierul de vile din Paleu că, dacă vor să-şi păstreze locuinţele, fiecare trebuie să achite peste un milion de euro pentru terenurile de sub case, „ciordite” de Raita cu acte false de la o bancă italiană, căreia nu i-a înapoiat un împrumut. Din acealşi număr aflaţi şi cum turismul bihorean este în picaj, după ce Oradea şi Băile Felix n-au avut vizitatori nici cât în anul de criză 2008, dar şi cum a dat lovitura un interlop orădean, jefuind castelul lui Octavian Goga.
07 Septembrie 2020, 00:00
Battle la Burzuc: Într-un sat din Bihor a fost inaugurat cel mai mare teren pentru bătălii de airsoft din România (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Într-un sat din Bihor a fost inaugurat cel mai mare teren pentru bătălii de airsoft din România. La BB Badger, pasionaţii intră "de aproape" în atmosfera bătăliilor din zonele de război şi se luptă, echipaţi în stil military, folosind arme care le imită pe cele reale până în cele mai mici detalii.
06 Septembrie 2020, 09:44
Învaţă să zbori! Şcoală de zbor în Bihor, unde pasionaţii pot obţine licenţe pentru avioane mici, elicoptere şi planoare (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La Ineu, a fost deschisă singura şcoală de zbor din Bihor, unde pasionaţii pot obţine licenţe pentru avioane de dimensiuni mici, elicoptere şi planoare. Acreditată de Autoritatea Aeronautică Civilă din România, şcoala are baza pe aerodromul complexului Kings Land, unde pasionaţii învaţă să ridice aeronave printre nori, iniţial alături de instructori, iar apoi "solo".
04 Septembrie 2020, 08:05
Turism pe avarie: Primăria Nucet se dovedește incapabilă să exploateze eficient pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop
Bihoreanul tipărit
Primăria Nucet, care administrează pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop, incapabilă s-o transforme într-un „motor” economic şi pe punctul de a rata şi următorul sezon turistic de iarnă. În loc să scoată profit dintr-o staţiune plină de turişti tot anul, Primăria Nucet are datorii de aproape 100.000 lei pentru mentenanţa instalaţiei de teleschi, ajungând să plătească din banii publici, nu din încasări, utilităţile şi salariile personalului de întreţinere. 
03 Septembrie 2020, 08:09
Micul 'vatman': Povestea lui Cedrin, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un băiețel de 10 ani din Oradea și-a creat de unul singur un site unde scrie despre tramvaie. Cedrin Crăciun Pelle este îndrăgit de mulți ingineri și vatmani de la OTL pentru vizitele dese pe care le face la depou, dar și pentru că la o vârstă atât de fragedă știe totul despre tramvaiele care circulă în orașul de pe Criș.
Bandit în libertate: Decizie controversată în favoarea adolescentului care, beat fiind, a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist
Bihoreanul tipărit
Adolescentul care la beţie a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist rutier e judecat în libertate după o decizie controversată a Tribunalului. Procesul lui Augustin Rostaş a început cu o surpriză: după 8 luni de arest preventiv, instanţa a decis să-l judece în libertate şi i-a schimbat acuzația principală, cea de tentativă de omor, cu o alta, pedepsită mult mai blând, de vătămare corporală din culpă
Ioana Mihăilă, preşedintele PLUS Bihor, candidat al Alianţei USR-PLUS la Primăria Oradea: 'Candidez pentru a face Oradea bine'
Bihoreanul tipărit
Medic endocrinolog, 39 de ani, căsătorită şi cu doi copii, coproprietar împreună cu soţul, tot medic, al unei clinici private, Medena, Ioana Mihăilă este ceea ce oricine ar numi un om realizat pe plan personal şi profesional. După ce timp de cinci ani a fost membru PNL Bihor, dar fără să fi activat, cum ea însăşi precizează, în 2018, odată cu fondarea PLUS, a decis să se implice activ în politică şi, după doi ani, a devenit nu doar preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, ci şi candidat la Primăria Oradea al Alianţei USR-PLUS. Ce anume a determinat-o să (re)intre în arenă şi ce planuri are, explică cititorilor BIHOREANULUI.
01 Septembrie 2020, 09:31
Apa rea! Rapoarte alarmante ale DSP Bihor: În peste jumătate din localităţile județului, apa din rețele conține substanțe periculoase
Bihoreanul tipărit
În mai bine de jumătate din judeţ, apa de la robinet este contaminată chimic. Cu toate că primăriile nu fac publice informaţiile privind calitatea apei, în zeci de localități oamenii consumă microbi din conducte, analizele DSP Bihor depistând inclusiv bacterii periculoase precum E.Coli, care pot provoca infecții grave.
01 Septembrie 2020, 07:57
Bătălia pentru voturi: BIHOREANUL vă prezintă lista candidaților la alegerile locale și ce promit ei
Bihoreanul tipărit
Alegerile locale aduc în faţa bihorenilor pretendenţi care îşi ascund sigla partidului, formaţiuni mari care îşi fură reciproc candidaţi şi altele mici, care nu au niciun program, dar încurcă jocurile „granzilor”.În Bihor se înfruntă două forţe, atât pe dreapta, cu PNL favorit şi USR-PLUS în ascensiune, cât şi pe stânga, unde Pro România „muşcă” din PSD, în timp ce UDMR şi-a pus candidat de sacrificiu la Primărie, iar la Consiliul Judeţean 22 de primari care să recupereze pierderile epocii Pásztor.
31 August 2020, 10:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Peste jumătate din localitățile din județ au apă contaminată!
Bihoreanul tipărit
Luni, 31 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Rapoarte alarmante ale Direcției de Sănătate Publică Bihor: În mai mult de jumătate din localitățile județului, apa din rețele e contaminată cu substanțe periculoase. Cu toate că primăriile nu fac publice informațiile privind calitatea apei, în zeci de localități oamenii consumă microbi din conducte, analizele DSP Bihor depistând inclusiv bacterii periculoase precum E.Coli, care pot provoca infecții grave. Din același număr aflați și povestea lui Cedrin Crăciun Pelle, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur, dar și lista candidaților la alegerile locale și ce promit ei.
31 August 2020, 00:00
Centenar episcopal: Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu
Bihoreanul tipărit
Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu. După Marea Unire din 1918, comunitățile ortodoxe din Transilvania s-au revigorat şi şi-au clădit instituţii care în perioada interbelică aveau să contribuie substanţial la educarea populaţiei româneşti, majoritare în provincie. 
29 August 2020, 09:38
Tot răul spre bine! Fermierii din Bihor înregistrează producţii record, în vreme ce seceta a pârjolit recoltele din sudul ţării  
Bihoreanul tipărit
Dacă în sudul ţării seceta a pârjolit recoltele, fermierii bihoreni înregistrează producţii record. Marii fermieri bihoreni se pregătesc pentru un an agricol bun, cu producţii de 4,8 tone de grâu la hectar şi recolte-record de 7,6 tone în nordul judeţului, în condiţiile în care media naţională abia dacă se ridică la 2,9 tone de grâu la hectar.
28 August 2020, 09:01
Tot pe sec! ABA Crișuri a pierdut finanțarea europeană pentru reabilitarea Barajului Leșu, golit pentru că avea mari infiltraţii
Bihoreanul tipărit
Golit acum 5 ani ani pentru că avea mari infiltraţii, barajul Leşu este departe de a fi reparat. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a pierdut finanţarea europeană, pe motiv că a încheiat un contract de execuţie pe lângă lege, aşa că de un an a sistat lucrările de consolidare a celui mai mare baraj de acumulare din Bihor.
27 August 2020, 08:03
Cinema pe frontieră: A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, se ține în weekend la Salonta
Bihoreanul tipărit
A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, la Salonta. Proiecţiile se vor ţine în acest weekend, în aer liber, în program fiind incluse producţii româneşti şi maghiare, între care "Morgen" şi "La Gomera", propuse de România în 2011, respectiv 2019, pentru Premiile Oscar.
26 August 2020, 10:10
Florin Birta explică de ce a ales să candideze pentru funcția de primar: „Vom realiza noi proiecte pentru Oradea”
Bihoreanul tipărit
În Oradea, unul dintre cei doi viceprimari liberali candidează la Primărie după ce edilul şef Ilie Bolojan vizează conducerea judeţului. Licenţiat în Drept şi cu masterat în Drept administrativ, căsătorit şi tată a doi copii, Florin Birta activează în administraţie de 12 ani, cât durata mandatelor de primar ale mentorului său, Ilie Bolojan. Cu ce planuri a intrat în cursa electorală, o spune în interviul acordat BIHOREANULUI.
26 August 2020, 07:57
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON