URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 

Bihoreanul tipărit

„Nu sunt Albă ca Zăpada”. De ce a scăpat de pușcărie fostul șef al CJ Bihor, Alexandru Kiss, dar trebuie să plătească 1,1 milioane euro
Bihoreanul tipărit
Fostul șef al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a scăpat de închisoare, dar e „ușurat” de 1,1 milioane euro. BIHOREANUL vă prezintă motivele pentru care cel mai mare dosar de corupție local a „murit” la Curtea de Apel Oradea, la aproape două decenii de la comiterea faptelor, după ani de zile de „stat la sertar” și alt aproape un deceniu de „plimbat” prin instanțe.
10 Aprilie 2023, 11:18
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi detalii despre tranzacțiile de milioane de euro pentru Parcul Salca
Bihoreanul tipărit
Luni, 10 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: în scandalul achizițiilor din parcul Salca, BIHOREANUL a descoperit că speculanţilor imobiliari cu „intrare” la funcţionarii din Primărie li se virează banii în regim de urgenţă, dar și spre biroul cui a făcut „potecă” unul dintre cei mai mari afaceriști din domeniu; De ce a scăpat de pușcărie fostul șef al CJ, Alexandru Kiss, dar trebuie să plătească 1,1 milioane euro; 50 de milioane de euro va investi Compania de Apă Oradea într-o uzină și în rețeaua orașului; Cele mai frumoase stațiuni din Turcia îi așteaptă pe orădeni în sejururi de lux, la prețuri accesibile.
10 Aprilie 2023, 00:00
Tărâmul narciselor: La 15 minute distanță de centrul Oradiei, dealuri pline cu narcise sunt căutate de comercianții de flori din toată țara (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Puțini orădeni știu că în cartierul Podgoria aproape fiecare localnic are o grădină cu narcise, îndeletnicire moștenită de la părinți și bunici care, în fiecare primăvară, creează peisaje spectaculoase pe dealurile orașului.
09 Aprilie 2023, 11:25
Boboci din război: Între cei mai noi învățăcei ai Universității din Oradea se numără și șapte studenți ucraineni
Bihoreanul tipărit
Între cei mai noi învățăcei ai Universității din Oradea se numără și șapte studenți ucrainen. În timp ce Zhorzhetta și Habriel au ajuns aici cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului, Tetiana a plecat din Odesa după izbucnirea conflictului armat, a fost refugiată în Republica Moldova, iar apoi a venit singură în România și s-a înscris la facultate în Oradea, prima care i-a acceptat dosarul.
08 Aprilie 2023, 10:22
Sărbători cu cumpătare. Masa de Paști a bihorenilor va fi cea mai scumpă de până acum
Bihoreanul tipărit
Masa de Paști a bihorenilor va fi cea mai costisitoare de până acum. Rata inflației de 15,5% din ultimii ani, dată de creșterea costurilor, a determinat agricultorii bihoreni să aleagă între închiderea fermelor și majorarea prețurilor la miel, ouă și lapte, scumpirile fiind limitate doar de sărăcirea populației, care nu își permite să plătească mai mult.
07 Aprilie 2023, 07:57
Trotinetă cu bucluc: Cum a ajuns un orădean în ancheta polițiștilor după ce a fost prins fără permis pe trotinetă electrică
Bihoreanul tipărit
Un șofer orădean a ajuns în anchetă penală pentru că, lăsat temporar fără permis din pricina vitezei, a circulat cu o trotinetă electrică. Deşi în acte se specifica faptul că nu necesită înmatriculare şi nici permis de conducere, poliţiştii rutieri au decretat că trotineta orădeanului este moped şi l-au ţinut în cercetări vreme de 6 luni, după care au clasat cazul pe motiv că... fapta nu e prevăzută de legea penală.
06 Aprilie 2023, 08:00
Școala risipei: Mii de tablete cumpărate în pandemie pentru elevii din Bihor zac în dulapuri, unele chiar nedesfăcute! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Mii de tablete, cumpărate pe bani grei în pandemie pentru elevii din Bihor, au rămas inutile. În magazia Inspectoratului Școlar Județean zac aproape 2.000 de tablete pe care Ministerul Educației le-a cumpărat, cu 600 de lei bucata, pentru lecțiile online ale elevilor, multe dintre ele chiar sigilate, pentru că n-au fost niciodată folosite.
Parcul nesătuilor: Terenurile de lângă mall-ul Lotus, o afacere de milioane de euro din banii orădenilor, în beneficiul unor speculanți imobiliari
Bihoreanul tipărit
Grădina Urbană Nufărul, pe care Primăria Oradea vrea să o amenajeze din fonduri europene, a ajuns o afacere de milioane de euro plătiţi din banii orădenilor, în beneficiul unor samsari imobiliari. BIHOREANUL vă prezintă personajele care au pus mâna pe terenuri valoroase ale Oradiei, într-o schemă cu drepturi litigioase în care orașul a reușit să se faulteze de unul singur, pierzând pe mâna unor funcționari ai municipalității zone pe care acum le „răscumpără” la suprapreț!
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În culisele unor tranzacții dintre Primăria Oradea și samsarii imobiliari
Bihoreanul tipărit
Luni, 3 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Cu se fac bani grei pe seama Primăriei din terenurile valoroase ale Oradiei; Mii de tablete cumpărate în pandemie pentru elevii din Bihor zac nefolosite; Cum a ajuns un orădean cu dosar după ce a fost prins fără permis... pe trotinetă electrică; Între cei mai noi învățăcei ai Universității din Oradea sunt 7 studenți ucraineni; Dealurile pline cu narcise din vecinătatea Oradiei sunt căutate de comercianții de flori din toată țara...
03 Aprilie 2023, 00:00
Mini-grădină, maxi-rezultat: Cum poți avea o grădină colorată în fiecare anotimp, chiar și într-un spațiu mic?
Bihoreanul tipărit
După ghiocei, primii care apar în grădină primăvara ar trebui să fie... grădinarii. Sezonul în care natura renaşte este şi cel în care poate începe amenajarea unei grădini colorate şi înmiresmate.
31 Martie 2023, 10:25
Evadare din Cartierul Roșu: Cum au fost ajutate de un ONG mai multe bihorence „exportate” pentru prostituție în Occident
Bihoreanul tipărit
Câteva zeci de bihorence au renunțat la prostituție cu ajutor din Oradea și Olanda. Cele mai multe dintre victime au fost forțate să-și vândă trupurile din adolescență și au fost „exportate” în Italia, Spania și Olanda, unele ajungând în cunoscutul Cartier Roșu din Amsterdam, unde prestarea serviciilor sexuale este legală.
31 Martie 2023, 08:01
Aventuri „verzi”: Începe sezonul ieșirilor în natură. Vezi ce oportunități sunt în Bihor!
Bihoreanul tipărit
Drumeții, speoturism, rafting, via ferrata și ture pe biciclete... Începe sezonul ieșirilor în natură! Bihorenii pot profita de sosirea primăverii pentru a (re)descoperi, îndrumați de ghizi experimentați, frumuseți naturale din județ, bucurându-se totodată de doze bune de adrenalină.
30 Martie 2023, 10:15
Trânteală ratată: Cum se rezolvă, de la nivel înalt, angajarea unui politruc din Bihor într-o importantă instituție
Bihoreanul tipărit
Șefii din București ai Autorității Electorale Permanente i-au aranjat UDMR-istului Grim Andras un post la Direcția Județeană Bihor a AEP prin transfer de la Primăria comunei Lugașu de Jos, unde, însă, protejatul nu mai lucrează de... 11 ani.
30 Martie 2023, 07:57
Reguli... de stradă: Obligați să colecteze separat deșeurile în casele lor, orădenii sunt „scutiți” în zonele publice din oraș (FOTO)
Oradea noastră
Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru persoane juridice, indiferent că sunt societăţi comerciale sau asociaţii, dar şi pentru instituţii. 
Demolition Man: Afaceristul Ludescher Csaba și-a făcut terasă permanentă pe malul Crișului, sfidând Primăria (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Afaceristul Ludescher Csaba își bate joc de Primărie și își terorizează vecinii din centrul Oradiei, ajungând amendat de 9 ori și „erou” în 6 dosare penale. Partener al Primăriei și Comunității Evreilor la renovarea Sinagogii Zion, Ludescher avea voie să-și facă în curtea acesteia o terasă sezonieră, dar a construit una permanentă, iar în plus a modificat clădirea alăturată, fisurând pereții unor locuințe, iar pe proprietari îi amenință cu bătaia.
Hoții de la Electrica: În vreme ce clienţii de rând achită facturi uriaşe, unii angajaţi ai Electrica fură curent, cu nesimțire (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În timp ce clienţii de rând achită facturi uriaşe şi sunt deconectaţi fără milă pentru neplată, unii angajaţi ai Electrica profită că se controlează ei între ei... ca să fure curent. Corpul de control din Cluj al Electrica Distribuţie Nord Vest a luat în vizor doi ingineri din sucursala Oradea, dintre care unul a și fost forţat să demisioneze după ce a fost prins în fapt că a folosit la vila personală o instalație electrică ce ocolea contorul, verificările fiind extinse şi la o pensiune deţinută de nimeni altul decât ex-directorul general al Electrica, bihoreanul Nicolae Coroiu.
Apă, pericol public! Firma Primăriei Bulz livrează apă contaminată, fără autorizație de mediu și fără licență de operator
Bihoreanul tipărit
După ce mai mulți clienţi au ajuns la Urgenţe cu probleme digestive, patronii de pensiuni din Bulz au dus la analize apa de la robinet, aflând că e contaminată cu fecale. BIHOREANUL a descoperit că firma primăriei comunale, Aqua Valea Iadului, exploatează ilegal rețeaua de apă și canalizare, neavând autorizaţie de mediu din 2019 și nici licență de operator din 2021.
27 Martie 2023, 10:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum a fost descoperit un şef din Electrica Distribuție furând curent pentru vila personală
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Cum fură curent electric taman cei care ar trebui să îi controleze pe clienți; Cel mai mare dosar de corupție din Bihor, îngropat! Alexandru Kiss este singurul VIP pus la plată; Firma Primăriei Bulz livrează apă contaminată; Afaceristul Ludescher Csaba și-a făcut terasă permanentă pe malul Crișului, sfidând Primăria; Cum au fost ajutate de un ONG câteva zeci de bihorence „exportate” pentru prostituție în Occident; Specialista în psihonutriție Corina Chiorean ne învață cum putem slăbi...
27 Martie 2023, 00:00
Praznic pentru suflet: Paștele este așteptat în Bihor cu o serie de evenimente
Bihoreanul tipărit
Sărbătoarea Învierii este întâmpinată cu pricesne în 10 orașe și sate din Bihor și cu un Oratoriu Bizantin de Paști. În Cetatea Oradea se va organiza, de asemenea, Târgul de Paști, în perioada 7-17 aprilie, cu standuri ale producătorilor tradiționali, ateliere pentru copii și demonstrații de gătit.
24 Martie 2023, 11:01
Alexandru Chira, directorul general APTOR: „Oradea e mai mult decât capitala apelor termale” 
Bihoreanul tipărit
Aflat în continuă dezvoltare și „șlefuire”, Oradea este un oraș care, în ciuda șantierelor, atrage turiști, inclusiv printr-o serie de evenimente, menite, ce-i drept, să-i satisfacă întâi pe orădeni. Atât de atragerea oaspeților, cât și de organizarea festivalurilor pe bani publici se ocupă Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, răsplătită în ultimii ani și cu laude, și cu critici.
24 Martie 2023, 08:01
Pariu pe muncă: Concurând Oradea, o comună din vecinătate își face propriul parc industrial
Bihoreanul tipărit
Ca să nu mai depindă de banii alocați de Guvern, o comună din vecinătatea Oradiei își face propriul parc industrial. Întins pe 18 hectare, viitorul parc industrial din Oșorhei se anunță o concurență pentru cele din oraș, propunându-și să găzduiască fabrici cu minimum 150 de angajați.
23 Martie 2023, 08:00
Bugetari „premium”: Care sunt directorii din Primăria Oradea recompensați pentru că lucrează în proiecte europene
Bihoreanul tipărit
Prețul dezvoltării: Primăria Oradea cheltuie anual peste 380.000 de euro ca să-și recompenseze angajații care lucrează în proiecte europene. Aproape un sfert dintre angajații administrației locale încasează lunar sporuri pentru apartenența în echipele de proiecte, lista fiind deschisă chiar de primarul Florin Birta, alături de cei doi viceprimari și alți 15 șefi din instituție.
22 Martie 2023, 08:00
Uma îți ia urma! Bihorul are un câine care știe să găsească victime surprinse de avalanșe și acoperite de zăpadă (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
În premieră, Bihorul are un câine antrenat să găsească victime surprinse de avalanșe. Uma, o cățelușă din rasa Border Collie, și stăpâna ei, medicul urgentist Claudia Dascălu, formează primul echipaj brevetat pentru salvarea victimelor acoperite de zăpadă, cele două fiind voluntare ale Serviciului Salvamont.
Victoraş, informatorul: Victor Micula și-a scos o adeverință care dezvăluie că a fost... informator al Poliției
Bihoreanul tipărit
Surpriză în procesul lui Victor Micula: avocații milionarului au scos o adeverință ce dezvăluie că afaceristul a fost... informator al poliţiştilor Antidrog! BIHOREANUL a descoperit că, în timp ce maneliştii îl prezintă drept „campionu’ jmecheriei” şi „generalul” care „a înnebunit sticleţii”, iar pe internet se viralizează un video cu el îmbrăcat în polițist și conducând o autospecială cu sirenele pornite, Micula jr. vrea să convingă judecătorii că a fost partenerul poliţiştilor şi i-a sprijinit în „lupta” cu infractorii.
Facturi cu japca: Facturile de energie electrică întârzie cu lunile, iar furnizorii nu au explicații clare pentru clienți
Bihoreanul tipărit
Debandadă la principalii furnizori de energie electrică din Bihor, care își facturează clienții cu mari întârzieri, cu greșeli sau deloc, dar mereu în defavoarea acestora. În timp ce clienții Hidroelectrica nu au primit facturi din vara anului trecut, cei ai Electrica acuză firma că nu citește contoarele, le taie curentul fără să le fi trimis nici măcar somații și le umflă consumurile ca să-i tarifeze la prețuri mai mari.
20 Martie 2023, 09:43
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: „Campionu’ jmecheriei” sau „sifonul” Poliției?
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Cine ar fi crezut: Micula junior, informatorul Poliției?; Care sunt directorii din Primăria Oradea recompensați pentru că lucrează în proiecte europene; De ce facturile de energie electrică întârzie cu lunile; Oșorheiul își face propriul parc industrial; Bihorul are un câine care știe să găsească victime surprinse de avalanșe și acoperite de zăpadă; interviu cu Alexandru Chira, directorul general APTOR.
20 Martie 2023, 00:00
Turism în comunism: Românii aveau parte de „excursii organizate” și vacanțe numai în țară, iar străinii erau spionați de Securitate (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Comuniștii foloseau turismul și pentru crearea „omului nou”, dar și pentru a spiona străinii care veneau să ne viziteze țara. Mult mai puține decât în prezent, obiectivele turistice din Bihor erau căutate atât de către români, cât și de către străini, atrași de frumusețile naturale, dar și de posibilitățile de tratament în stațiunile balneare limitrofe Oradiei.
19 Martie 2023, 09:27
Rockeri specimen: O trupă de tineri rockeri din Oradea câștigă fani printre colegii de generație (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O nouă trupă de tineri rockeri din Oradea ia avânt și îi „magnetizează” pe colegii de generație. Formată din puști talentați care își creează singuri piesele din repertoriu, Specimenul 45 a reușit ca în numai doi ani de la înființare să atragă sute de „specimene”, așa cum își numesc fanii, și chiar să cânte în deschiderea unor trupe consacrate.
17 Martie 2023, 18:31
Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților
Bihoreanul tipărit
Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților. La doi ani după adoptarea unei legi ce acordă urmașilor foștilor refugiați români din Ardealul ocupat de regimul lui Horthy jumătate din pensia unui părinte, compensații la medicamente și scutiri de impozit pe locuințe, aplicarea ei este amânată de Guvern sub pretextul că nu are fonduri.
17 Martie 2023, 08:01
Pető Dalma, directoarea Crișul Oradea, cel mai longeviv club local: „În sport nu furi. Așa trebuie să fie și în viață”
Bihoreanul tipărit
Cel mai longeviv club sportiv orădean, cu o istorie de 65 de ani, Crișul se reinventează. În ultimii doi ani, de când conducerea clubului a fost preluată de economista Pető Dalma, ea însăși fostă sportivă legitimată la Crișul, în club au apărut secții care au mai mare căutare printre copii, precum ciclism, fotbal ori kempo. Urmarea? Numărul sportivilor legitimați s-a dublat, ajungând de la 190 la peste 400. Un bun motiv ca BIHOREANUL să o intervieveze.
16 Martie 2023, 19:53
  3 4 5  7  9 10 11  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6874 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON