URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2024, 13:01

Bani la gunoi: Anul 2024 aduce scumpiri în salubritatea bihoreană, determinate de obligația de a separa mai bine deșeurile

Bani la gunoi: Anul 2024 aduce scumpiri în salubritatea bihoreană, determinate de obligația de a separa mai bine deșeurile REGULA ECONOMIEI CIRCULARE. Aruncate de-a valma, deșeurile bihorenilor vor fi tot mai scumpe: fiecare tonă de resturi reziduale costă deja cu 80 lei mai mult decât anul trecut, taxă anume instaurată pentru gunoaiele care nu pot fi valorificate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă sunt sătui să audă de scumpiri, bihorenii primesc încă o veste proastă: din acest an, și facturile de salubritate vor crește.

Pentru descurajarea depozitării deșeurilor la halda de gunoi și încurajarea sortării lor, taxa de economie circulară, care se aplică fiecărei tone de resturi reziduale, s-a dublat. Această creștere se va resimți în facturi încă din luna februarie, dar s-ar putea și să nu fie singura...

Taxă pro-sortare

Obligatorie în Uniunea Europeană, taxa de economie circulară vizează exclusiv deșeurile reziduale, adică cele care nu sunt valorificate prin reciclare ori compostare. Pentru fiecare tonă de deșeuri reziduale pe care bihorenii o aruncă în pubelele negre, se aplică o taxă care, până la 31 decembrie 2023, era de 80 lei, iar din 1 ianuarie s-a dublat, la 160 lei.

Menirea ei este de a încuraja colectarea separată: cu cât deșeurile sunt mai bine sortate, cu atât scad cantitățile abandonate pe haldă. În Bihor, depozitarea finală înseamnă aruncarea resturilor reziduale în depozitul județean de deșeuri - muntele de gunoaie care tot crește la marginea cartierului orădean Episcopia.

Taxa de economie circulară se aplică și deșeurilor reziduale care ajung în stația de tratare mecano-biologică pusă în funcțiune de Ecolect anul trecut și administrată de firma Girexim Universal. Aici, deșeurile reziduale sunt sortate și deshidratate, pentru ca greutatea lor să se reducă, dar în final rămân tot deșeuri reziduale, așa că sunt supuse taxării de 160 lei/tonă.

Prețuri în analiză

mircea malanMajorarea se va resimți în facturi din luna februarie, dar deocamdată nu se știe cu cât vor plăti mai mult cetățenii. „Suntem într-o perioadă de analiză”, a declarat Mircea Mălan (foto), președintele Ecolect, asociația care gestionează salubritatea județului.

Taxa de economie circulară trebuie să se regăsească în tariful de operare al Girexim, care încă nu și-a actualizat prețurile pe care le impune operatorilor de salubritate care îi duc deșeuri la poartă.

Necunoscuta declanșează o reacție în lanț: fără să știe cât vor plăti către Girexim, firmele de salubritate nu știu cât le vor cere cetățenilor care achită lunar taxa aferentă cantității de deșeuri pe care o generează, știut fiind că în Bihor oamenii plătesc în funcție de câte resturi produc.

Impactul SGR

În salubritatea bihoreană, s-ar putea modifica și frecvențele de colectare. Pe măsură ce pe rafturile magazinelor vor ajunge băuturi cu ambalaje purtătoare a garanției de 50 bani, sistemul de garanție-returnare (SGR) fiind în vigoare de la finalul anului trecut, bihorenii nu vor mai arunca în saci sau pubele dedicate reciclabilelor PET-uri ori sticle pentru care au plătit garanția, ci le vor duce în magazine, ca să-și recupereze banii. Astfel, cel puțin la sate, Ecolect ar putea decide reducerea frecvențelor de colectare a deșeurilor reciclabile.

În plus, Eco Bihor, firma care administrează depozitul de deșeuri și stația de sortare a reciclabilelor, ar putea să-și majoreze propriile tarife, pentru că nu va mai face profit de pe urma PET-urilor ori a sticlelor. În prezent, aceste deșeuri, colectate gratuit de la cetățeni, sunt sortate la Eco Bihor și vândute firmelor specializate în reciclarea lor, bani care susțin activitatea stației. Cu mai puțină materie primă, Eco Bihor ar putea cere bani pentru sortare.


La stația administrată de Eco Bihor, deșeurile reciclabile ale bihorenilor sunt sortate pe mai multe categorii

Soluții pentru textile

Pe de altă parte, Ecolect ia în calcul și să adauge o nouă fracție în colectarea separată a deșeurilor. Conform unei directive europene, de la 1 ianuarie 2025 va fi obligatorie colectarea distinctă a deșeurilor textile, dar în Bihor este posibil ca regula să se aplice mai devreme.

„În anul 2024, ne propunem să începem colectarea separată a deșeurilor textile”, spune Mircea Mălan. Nu se știe încă dacă textilele se vor ridica din poartă în poartă sau din puncte de colectare, pe modelul celor câteva sute de containere anume amplasate în Oradea.

Este clar însă că, indiferent ce „reglaje” se vor face, cea mai importantă regulă din salubritatea bihoreană va rămâne colectarea separată corectă a deșeurilor. Singura soluție pentru menținerea prețurilor la un nivel cât mai scăzut și, totodată, de protejare a naturii.


Care ar trebui să fie prioritățile Primăriei Oradea în anul 2024?

Ar fi cazul ca reabilitarea blocurilor din cartiere să ajungă pe lista de priorități. Nu doar centrul orașului trebuie dichisit.
Veronica Toth

Sper să se ia în considerare lărgirea la patru benzi a străzii Matei Corvin, sub podul de lângă Ștefan cel Mare, unde e prăpăd.
Lucian Lung

Semafoare inteligente, corelate pe arterele principale pentru un flux verde. S-ar putea să fie mai ieftine decât tunelurile.
Norbert Tirica

Se bagă prea mulți bani în infrastructura pentru mașini, dar dacă s-ar investi în piste pentru bicicliști, ar dispărea din aglomerație.
Darius Berghe

Podgoria ar trebui să fie o prioritate. Are nevoie de asfaltarea drumurilor, pichet de pompieri, piață de legume, locuri de joacă.
Sattola Nik

Locurile de joacă pentru copii din tot orașul sunt jalnice și periculoase. Trebuie acordată mai multă importanță în reamenajarea lor.
Aliz Matza

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ce mai fac tarile dezvoltate
reciclabilele le arunca amestecat toate intr-o fractie si fractia asta merge pe benzi automate, cu camere video si sisteme de AI care le separa automat. Macar asa mergi de la 6 fractii la 3...
Postat 16 Ianuarie 2024, 19:47 de unu
Impactul SGR
raneste bihorul care colecta bine selectiv, si ajuta orasele si judetele cu administratie incapabila care nu au pus la punct sisteme de colectare selectiva a deseurilor reciclabile. E o inconvenienta si o taxa ptr bihorenii care platesc in plus "garantia"/TAXA la magazin, si si-o recupereaza daca merg sa o ceara in "instanta"/returand sticla in zone inconveniente, murdare, preaprobate (magazinul de unde ai cumparat initial), cand cu 3 luni inainte oricum reciclau stica si salvau planeta mai facil, aruncand-o acasa la cosul de gunoi de reciclabile. Bine, poti si acum sa o faci facil, dar platesti taxa in plus pe sticla la guvern. Nu vrei taxa, arde benzina atunci la plimbare prin 3-4 magazine diferite, de unde ai luat sucuri diferite.
Postat 16 Ianuarie 2024, 19:46 de unu
Colectarea selectivă ține de mai vechiul slogan RRR, îndepărtat de către operatori în mod voit.
"Neterminații" ăștia de edili, care ar trebui să impună regulile și tarifele, nu au habar că asta înseamnă costuri finale mult reduse ... urmare recuperării și revalorificării unor materii prime care, pe piață, au un cost de vânzare/cumpărare semnificativ.
Postat 16 Ianuarie 2024, 13:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON