URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2024, 08:01

Costul nepăsării: Bihorul este județul cu cele mai multe depozite de deșeuri periculoase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

României îi plac avantajele pe care i le aduce apartenența la Uniunea Europeană, dar nu și obligațiile. O demonstrează o decizie recentă a Curții Europene de Justiție (CJUE), care a constatat că țara noastră nu-și respectă obligația de a asigura un mediu curat pentru propriii cetățeni, păstrând intacte 31 de depozite de deșeuri periculoase, dintre care cele mai multe, 9, se află în Bihor. 

Deși problema este veche, autoritățile n-au mișcat niciun deget pentru curățarea acestor locuri toxice. Prin urmare, cetățenii vor „plăti” de două ori: suportând și poluarea, și sancțiunile.

Obligație veche

În momentul aderării la UE, în 2007, România avea 68 de depozite cu deșeuri periculoase, relicve ale industriei comuniste, pe care autoritățile și-au asumat că le curăță până în 2009. Din acestea, 12 erau în Bihor: 3 vechi gropi de gunoaie din Oradea, Aleșd și Beiuș, plus 9 depozite de reziduuri industriale - 4 ale fostei fabrici Alumina, unul al fabricii de produse chimice Sinteza, 2 ale fostei rafinării Crișana din Suplacu de Barcău și tot 2 ale defunctei Petrol Derna SA. 

Promisiunea a fost deșartă, iar în 2018, la solicitarea Comisiei Europene, CJUE a confirmat că România este singura care nu și-a îndeplinit obligațiile de mediu, punând sănătatea cetățenilor în pericol, deoarece gunoaiele contaminează solul, apa și pânza freatică. Până acum, s-au închis unele dintre depozite, dar tot au rămas 31. În Bihor, din 12 mai sunt 9, fiind curățate doar gropile de deșeuri menajere.

Sancțiuni uriașe

Dată fiind neîndeplinirea obligației europene, pe 14 decembrie 2023 CJUE a emis o nouă hotărâre, prin care sancționează dur România, cu o amendă de 1,5 milioane euro și o penalizare de 600 euro pentru fiecare depozit și fiecare zi de întârziere, sume calculate de la data pronunțării. Așadar, pe lângă amenda uriașă, țara noastră va plăti zilnic 18.600 euro până când va curăța otrăvurile. Lesne de înțeles că banii îi plătește, de fapt, fiecare cetățean.

De la pronunțarea deciziei, nici Guvernul și nici Ministerul Mediului nu au luat vreo poziție publică și n-au prezentat nicio strategie pentru remedierea problemei. Cel mai probabil, planurile nici nu există. Ani la rând, autoritățile au tergiversat soluționarea, motivând că depozitele au proprietari privați. La rându-le, primăriile n-au putut face nimic, fiind lipsite de competențe în domeniu, singurele abilitate să ia măsuri fiind autoritățile centrale. Acum, indolența lor costă...

În Bihor, cele 9 depozite sunt verificate de comisarii Gărzii de Mediu, care le amendează trimestrial administratorii, dar cam fără rost: multe amenzi rămân neplătite, întrucât firmele care le dețin sunt în faliment.

Nimeni nu le vrea

Cele două batale ale fostei Petrol Derna, cu un total de 8.100 mc de reziduuri petroliere, sunt administrate de un lichidator judiciar. Scoase periodic la licitație, băltoacele cu otrăvuri nu sunt dorite de nimeni. În schimb, o firmă din Bihor a cumpărat recent vechile instalații petroliere, sperând să le valorifice la fier vechi, dar nu poate să facă acest lucru până nu le decontaminează, operațiune deloc ieftină.

În Suplacu de Barcău mai sunt două depozite, ambele ale Eco Diesel SRL, și aceasta tot în faliment. Pentru unul, din satul Dolea, Primăria comunei a scris în 2019 un proiect de ecologizare a celor 37.500 mc de deșeuri petroliere, profitând că terenul de sub reziduuri îi aparține, dar din lipsă de fonduri n-a făcut nimic. Celălalt depozit zace și el neatins, cu peste 21.000 mc de șlamuri.

În aer

Cele 3 milioane tone de șlam roșu ale fostei Alumina, aflate în Oradea pe Calea Borșului, au ajuns în proprietatea a două firme active, New Tehnology Effect SRL din Cluj și Fibrocim SRL din Bihor. Societatea clujeană a avut un plan de ecologizare a celor trei halde pe care le deține, dar proiectul a fost respins de Ministerul Mediului, pe motiv că se întindea pe o durată prea mare de timp. De cealaltă parte, Fibrocim se judecă cu Guvernul pentru proprietatea terenului de sub șlamuri, nelămurită după privatizarea fostei fabrici de alumină.

Singurul depozit care este și astăzi în proprietatea aceleiași firme care l-a creat este al Sinteza SA, tot în Oradea. Cele două lacuri cu suprafață totală de 17 hectare și pline cu reziduuri lichide au fost vizate de un plan de ecologizare, depus anul trecut la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, dar aceasta l-a respins pentru că nu prevedea o corectă evacuare a apelor toxice. 

Așadar, cel mai probabil, Bihorul va rămâne încă multă vreme cu poluarea, iar statul cu costurile nepăsării...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da.
Dupa atatea zeci de ani orice scuza e inacceptabila. Bine ca oamenii au putut participa la concursurile de curatenie pe strazi insa autoritatile, in primul rand cele locale si judetene nu s-au ocupat de deseurile periculoase din halde si gropi. Inca odata, dupa zeci de ani nu mai exista argument viabil. Rusinica!
Postat 09 Ianuarie 2024, 13:50 de nihil
UE isi ia banii moca inapoi...
18.000 de €/ zi ? Un fleac. Romania împrumută 51 de mii de euro pe minut [ https://criticii.ro/guvernul-psd-pnl-ingroapa-romania-in-imprumuturi-acesta-a-imprumutat-din-nou-suma-757-de-milioane-de-lei-in-total-psd-pnl-usr-au-imprumutat-romania-cu-aproape-80-de-miliarde-de-euro/ ]
Postat 09 Ianuarie 2024, 09:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON