URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2023, 18:31

România, pusă la plată: Sancțiuni uriașe pentru că n-au fost curățate 31 de depozite de deșeuri din țară, dintre care 9 sunt în Bihor

România, pusă la plată: Sancțiuni uriașe pentru că n-au fost curățate 31 de depozite de deșeuri din țară, dintre care 9 sunt în Bihor Unul din depozitele pentru care România este pusă la plată este cel deținut de fabrica orădeană Sinteza, care are două lacuri toxice la marginea municipiului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis să amendeze România cu 1,5 milioane de euro pentru că n-a închis nici acum 31 de depozite de deșeuri pe care a fost obligată să le ecologizeze încă din 2018.

În plus, România va plăti și penalități de 600 de euro pe depozit și pe zi de întârziere, până când le va ecologiza. Asta înseamnă 18.600 de euro pentru fiecare zi de întârziere, care probabil se va calcula din urmă, de la pronunțarea sentinței din 2018.

„În hotărârea sa, Curtea de Justiție constată că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare. Ea obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deșeuri și pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalității cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia și capacitatea de plată a României”, se arată într-un comunicat de presă al CJUE dat publicității joi.

În 2018, tot CJUE a obligat România să închidă și să ecologizeze 68 de depozite de deșeuri, din care autoritățile românești au închis 37.

Judecătorii europeni spun că aceste depozite de deșeuri sunt un risc pentru sănătatea românilor.

„Punerea în aplicare incompletă a hotărârii din 2018 determină un risc important de poluare și de consecințe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanțe chimice nocive în sol, aer și apă. În plus, neîndeplinirea obligațiilor continuă de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o durată considerabilă”, a mai transmis CJUE.

Din cele 31 de situri cu deșeuri neautorizate, 9 sunt în Bihor, județ care are cele mai multe asemenea „moșteniri”. Este vorba de două halde care au aparţinut fostei fabrici Alumina, două batale cu resturi chimice ale fabricii Sinteza, trei depozite cu reziduuri petroliere ale rafinăriei Petrolsub din Suplacu de Barcău şi alte două ale Petrol Derna. Fiecare dintre acestea conţine mii de tone de substanţe toxice, care trebuie neutralizate, la fel ca terenurile pe care se află.

La niciunul dintre aceste depozite nu a început încă procedura de ecologizare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
1,5 milioane de euro de plata
Un fleac, noi dam jumate din peschesul asta sa zboare avioanele deasupra Orazii: "A-vion, cu motor, ia-ma si pe mine-n zborrr..."
Postat 16 Decembrie 2023, 01:08 de excalibur
KP aka mama Omida
Nu are nicio legătură asta cu CJ si Primăria Oradea. Nu Oradea sau CJ primește amendă.
Postat 15 Decembrie 2023, 19:15 de Sandu2100
9 focare din 31 câte a fost găsite în toată România sunt în Bihor.
Acesta e rezultatul managementului performant din cadrul Sistemului Integrat de Gestionare a Deșeurilor pe care îl "păstorește" clanul "neterminaților" Bolojan&Co.
Postat 15 Decembrie 2023, 10:17 de KP
Sandu aviatoru
Mult poti sa minti. Esti penibil
Postat 15 Decembrie 2023, 08:08 de Mihaita
Mihaita
Nu tot ce sa făcut e pe profit, dar majoritatea e, sa ne uităm la Ștrand care e pe profit, parcările pe profit, CET, pasaje, centuri etc nu e pe profit aia e comfort pt cetățeni.
Postat 14 Decembrie 2023, 21:47 de Sandu2100
Mihaita
Asta crede doar USR și PZD, în rest e bine la Oradea.
Postat 14 Decembrie 2023, 21:45 de Sandu2100
vezi sandule aviatoru
Vezi sandule, de ce nu avem aeroport si zboruri, asta e nivelul judetului, cu asta trebuie sa ne ocupam, si la asta ne pricepem de minune, la gunoaie, pardon nici la asta nu suntem buni, ca alte judete au rezolvat si problema asta, bine ca suntem polul de dezvoltare a gunoaielor. Asa ca lasa mai moale propaganda, ca nu prinde la nimeni, Si tu inca mai crezi ca tot ce zboara se mananca.
Postat 14 Decembrie 2023, 20:11 de Mihaita
Si cine sa le faca?
Dar bolovanul ce a facut? Nu intra in atributiile lui, sau nu stie numai centuri ca altceva nu a facut nimic. Si pe vremea lui Pasztor erau mult mai multe curse aeriene, ca acum sunt zero , de cand a venit Bolovan ce promitea demidia in 6 luni de nu vor fi curse. Bine ca ne-a umplut de gunoaie si gunoaie
Postat 14 Decembrie 2023, 19:36 de sanduivanov
Mihaita
Nu e vorba aici ca se aduce gunoaie din 4 județe, nu pt asta sa dat amendă, nu primăria a luat amendă, nu CJ Bihor a luat amendă, dar propaganda din tine te face sa crezi asta ::::))))) primăria Oradea face bani cu gunoaiele. Nu am spus niciodată ca suntem numărul 1, dar USR -ul te face sa crezi ::::))))) la pacanele nu se câștigă, acolo se băgă.
Postat 14 Decembrie 2023, 19:35 de Sandu2100
Ţӑranul tocmai a chefuit cu penalii lui, cred ca stia de amenda
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/consiliul-judetean-bihor-a-impartit-2-milioane-lei-primariilor-care-fac-curatenie-pe-marginile-drumurilor-apelor-si-in-zonele-turistice-183223.html
Postat 14 Decembrie 2023, 19:33 de pinonel
9 in Bihor?!!
30% in Bihor, aia da. Unde esti sandule2100, sa vii cu minciunile tale . Bine ca 4 judete aduc gunoiul in Oradea. Atragem si noi ceva, asa-i sandule ca suntem nr 1 , peste toti, cu bugetul tau inventat. Sunt curios ce minciuna o sa bagi ca stim cine e seful tau la judet, cum de nu a facut asta, bine ca facem centuri peste tot, restul nu conteaza. Iar ne spui ca s-au bagat miliarde in centuri si suntem cei mai bogati din tara. Exact ca taranul ce castiga la pacanele si isi cumpara BMW, dar are casa de vaioaga cu buda in curte, dar e boogat ca are BMW, nu?
Postat 14 Decembrie 2023, 19:13 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON