URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2020, 11:10

Se caută soluţii pentru cele 9 depozite de deşeuri periculoase din Bihor, pentru care România a fost deja sancţionată de UE

Se caută soluţii pentru cele 9 depozite de deşeuri periculoase din Bihor, pentru care România a fost deja sancţionată de UE 7.000 de tone de gudroane acide ameninţă să se reverse peste satul Derna
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Gărzii Naţionale de Mediu, Mărioara Artemis Gătej, a fost, marţi, într-o vizită de lucru în Bihor, pentru a căuta, alături de Prefectura Bihor, soluţii pentru cele nouă depozite de deşeuri periculoase din judeţ, rămase de zeci de ani necurăţate.

Lista neagră

Este vorba de două bataluri cu reziduuri petroliere, adică gudroane acide din comuna Derna, care aparţin SC Petrol Derna SRL, o societate reprezentată acum de Romexpert IPURL în calitate de lichidator judiciar, trei halde de şlam rămase în urma fabricii de alumină din Oradea (foto jos), care în prezent aparţin SC Ingens SRL (fosta SC Cemtrade SA), o haldă de şlam de la fosta Alumina care aparţine SC Fibrocim SRL, un batal de reziduuri petroliere în Balc şi altul în Dolea (comuna Suplacu de Barcău), ambele gestionate de Euroconsult SPRL, şi două depozite neconforme pentru deşeuri industriale periculoase solide, respectiv lichide, care aparțin SC Sinteza SA.

Halde de şlamGătej s-a întâlnit cu prefectul Dumitru Ţiplea şi cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Bihor, respectiv ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor (foto jos), pentru a afla ce este de făcut.

„Discuțiile au vizat identificarea unor soluții de închidere a depozitelor cu deșeuri contaminate de la nivelul județului Bihor, a căror neutralizare a fost tergiversată de câțiva zeci de ani. Prefectul Dumitru Tiplea a prezentat soluțiile discutate în cadrul întâlnirilor prealabile cu agenții economici responsabili cu gestionarea depozitelor, iar comisarul general Mărioara Gătej a precizat că va prezenta Executivului propunerile prefectului și că există toată deschiderea pentru rezolvarea acestor probleme într-un timp cât mai scurt”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor. Documentul nu precizează care sunt, concret, aceste soluţii.

Şedinţă de lucru

Poluări istorice

În octombrie 2018, România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deşeuri, conform căreia autorităţile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009 cel târziu. Această obligaţie era prevăzută de Directiva 1993/31/CE.

Curtea a constatat că România a luat măsuri pentru închiderea şi ecologizarea acestor depozite, dar nici una dintre proceduri nu a fost finalizată.

Hotărârea Curţii de Justiţie nu a prevăzut sancţiuni financiare pentru ţara noastră, ci obligativitatea de a lua măsuri urgente.

BIHOREANUL a scris în mai multe rânduri despre aceste depozite nu doar neconforme cu legislaţia europeană, ci şi periculoase pentru cetăţeni. La Derna, de pildă, cele două batale înmagazinează peste 7.000 de tone de reziduuri rămase în urma activităţii fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, şi sunt pline ochi, ameninţând să se reverse peste sat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON