URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2023, 08:01

„Mă omoară fiul meu”. Amănunte șocante despre cum și-a ucis propriul tată un tânăr bihorean dependent de droguri (FOTO/VIDEO)

„Mă omoară fiul meu”. Amănunte șocante despre cum și-a ucis propriul tată un tânăr bihorean dependent de droguri (FOTO/VIDEO) CERCETĂRI. Cartierul Prima Nufărul a fost împânzit de maşinile poliţiştilor şi criminaliştilor care au găsit apartamentul în care s-a produs crima, casa scării şi caldarâmul din jurul blocului pline de sânge, ca într-un film de groază. Din faţa clădirii, poliţiştii au ridicat tricoul lui Dinu Mihai Lupaş (dreapta), cu care acesta încercase în zadar să-și oprească sângerarea din zona gâtului, iar în apropiere a fost găsită şi arma crimei: briceagul cu o lamă de 10 centimetri fusese aruncat de Dinu Darius Lupaş (stânga) lângă un tomberon, după ce s-a tăiat și el pe corp, într-o tentativă nereuşită de a se sinucide
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apar informaţii noi în cazul sângeroasei crime din cartierul orădean Prima Nufărul, dezvăluite de referatul cu care Parchetul Bihor a obţinut arestarea autorului, un tânăr de 25 ani, Dinu Darius Lupaş, acuzat că şi-a ucis propriul tată.

Din documentul consultat de BIHOREANUL reiese că cei doi s-au certat pentru un motiv banal, însă discuţiile au degenerat în ţipete şi înjurături, iar apoi, ca să se impună, băiatul a luat un briceag. A vrut doar să-și ameninţe tatăl, susține el, dar reacţia acestuia l-a înfuriat şi mai rău şi, fără să se gândească la urmări, l-a înjunghiat şi a fugit...

Cu probleme

Crima, după cum a relatat deja BIHOREANUL, s-a produs marți, 12 decembrie, într-un bloc de pe strada Ion Bradu, în cartierul Prima Nufărul. Victima, Dinu Mihai Lupaş, de 53 ani, stătea aici de mai bine de un an, iar de o lună îl găzduia şi pe fiul său, Dinu Darius Lupaş, 25 de ani.

Se certau adesea, dar niciodată nu s-au agresat, susţine Lupaş jr. în depoziţia consemnată în referatul cu care Parchetul a obţinut arestarea lui pentru 30 zile, sub acuza de violenţă în familie, sub forma omorului. De regulă, disputele erau din cauza banilor, căci tânărul a abandonat studiile și nu voia nici să lucreze, dar avea pretenţia ca familia să-i întreţină viciile: se droga şi stătea toată ziua închis în casă, unde se juca pe aplicaţiile de tip Casino de pe telefon.

Când era sub influenţa stupefiantelor, Lupaş jr. avea ieşiri violente. Se certa des cu părinţii; a vandalizat de mai multe ori casa mamei sale, motiv pentru care familia l-a internat de câteva ori la Oradea, Nucet şi Cluj. De fiecare dată, însă, doctorii i-au dat drumul după câteva zile, ultima oară în noiembrie, dintr-un spital din Cluj, unde fusese dus pentru evaluare. „Nu este un pericol nici pentru el, nici pentru cei din jur”, ar fi decis medicii, recomandând doar o consiliere la psiholog.

Din petrolist, constructor

Ca atare, tatăl său a decis să-l ţină lângă el, în Oradea. Petrolist cunoscut în anii ’90, cu benzinării şi pensiuni pe DN 76 la ieşirea din Pocola spre Beiuş și la ieşirea din Beiuş spre Drăgăneşti, Dinu Mihai Lupaş - Chiaburu, după cum îl știu prietenii - e un personaj cunoscut şi controversat în zona Beiuşului.

Condamnat la 7 ani de detenţie pentru evaziune fiscală şi înşelăciune cu produse petroliere, bărbatul a stat închis 5 ani, fiind eliberat în 2005, după care s-a reprofilat pe construcţii, coordonând din umbră celelalte afaceri puse pe numele mamei sale.

Deşi toate afacerile le avea în zona Beiuşului, în ultimul timp a făcut naveta din Oradea, unde închiriase un apartament în Prima Nufărul, în care a locuit din noiembrie, împreună cu fiul său.

A vrut să se sinucidă

În după-amiaza crimei, cei doi s-au luat la ceartă în sufrageria apartamentului. „Am stat la o ţigară şi la o cafea, iar pe tata l-a sunat prietena, cu care a vorbit mult şi s-au certat, a ridicat şi tonul la ea”, a povestit anchetatorilor Dinu Lupaş jr.

Când a terminat convorbirea, tatăl şi-a vărsat năduful pe el. I-a reproşat că nu a golit scrumiera de mucurile de ţigări, iar tânărul a ripostat. „Am început să ne jignim şi să ne înjurăm reciproc. M-am dus la ghiozdanul pe care îl aveam în cameră şi am luat un briceag”. Când bărbatul l-a văzut, i-a cerut să plece din locuință. „Mi-a spus că o să mă dezmoştenească şi că pot să mă şi mut din apartament. M-am enervat şi mai tare, m-am apropiat de el, l-am înţepat de mai multe ori în zona gâtului”, a mărturisit criminalul.

Chiaburu a încercat să riposteze, dar fiul său a fost mai rapid. L-a lovit din nou, cel puţin de două ori, în zona abdomenului, şi a fugit spre balcon. Acolo şi-a provocat primele răni, tăindu-se la gât cu acelaşi briceag cu care își înjunghiase tatăl. Apoi a sărit de la etaj şi a fugit în spatele blocurilor, pe malul Peţei.

„Pe alee, m-am înţepat de mai multe ori în zona abdomenului şi am încercat să-mi tai venele, după care m-am dus la bloc. Pe drum am aruncat cuţitul. La intrare l-am văzut pe tatăl meu înconjurat de multă lume, m-am speriat şi m-am dus spre zona cu pubelele de gunoi. Atunci a ajuns Poliţia şi m-a imobilizat”.

„Îi curgea sânge mult”

Între timp, cu ultimele puteri, Lupaș sr. a reuşit să iasă din apartament şi să coboare în faţa blocului. Urla, după cum au povestit anchetatorilor niște adolescenţi care tocmai se întorceau din oraş. „Ţinea mâna la gât, îi curgea sânge mult. A venit la noi, ne-a cerut să sunăm la Salvare, spunea că îl omoară fiul lui”, se arată în depoziţia unui tânăr care a şi sunat la 112, ca să ceară ajutor.

Încercând să oprească sângerarea, Chiaburu şi-a dat tricoul jos, încercând să-l pună în zona gâtului. Apoi s-a prăbuşit pe caldarâm. Poliţia era pe drum, se vedeau girofarurile, iar din lateralul blocului şi-a făcut apariţia un tânăr îmbrăcat în haine negre. „S-a oprit şi se uita confuz spre noi. Am auzit pe cineva strigând că e fiul rănitului. M-am speriat şi am strigat la el, să nu se mai apropie, să plece. A dat să traverseze strada, dar chiar atunci au ajuns la faţa locului şi poliţiştii. Cred că m-au auzit când am strigat, am observat că s-au dus direct la el şi l-au imobilizat”, scrie în declaraţie.

(sursa foto: citiitor eBihoreanul)

Lupaș jr. a ajuns la spital în stare stabilă, dar tatăl său nu a supravieţuit. A murit în aceeaşi seară, la Unitatea de Primire Urgențe. Inițial, echipajele SMURD ajunse la fața locului au reușit să-l resusciteze, însă, ajuns la UPU, bărbatul a intrat din nou în stop cardiac. După manevre repetate, care au durat ore întregi, dar care s-au dovedit a fi zadarnice, personalul medical a constatat decesul.

Din verificările preliminare ale medicilor legişti, moartea sa a fost violentă şi a fost cauzată de faptul că loviturile de cuţit i-au străpuns inima şi i-au secţionat vase de sânge la nivelul gâtului, provocându-i puternica hemoragie internă şi externă.

Film de groază

În timpul cercetărilor, anchetatorii au ridicat şi înregistrările făcute de toate camerele de supraveghere ale blocurilor din zonă, iar din imagini au refăcut atât ultimele clipe de viaţă ale victimei, cât şi traseul parcurs de fiul său, imediat după crimă.

Înregistrările arată cum afaceristul a coborât pe scările blocului, cu mâinile şi picioarele pline de sânge, lăsând în urmă dâre şi stropi mari. Poliţiştii au văzut şi cum fiul acestuia a fugit iniţial spre malul Peţei şi a scos un briceag cu care s-a tăiat la ambele braţe. Filmările arată cum, la un moment dat, tânărul a ezitat: „îl ţine în zona abdomenului, cu partea ascuțită îndreptată spre el, fără a se lovi”.

Câteva minute mai târziu, Lupaș jr s-a întors spre bloc şi a mers cam 10-15 metri spre tatăl său, dar a fost observat de martori. Imaginile îl arată cum „se sperie de reacția lor și trece drumul în direcția pubelei de gunoi, moment în care la fața locului ajung organele de Poliție, care opresc în dreptul său și-l imobilizează”.

Internat în seara crimei, Dinu Darius Lupaş nu a stat mult pe patul de spital. Joi, 14 decembrie, la o zi după ce Tribunalul Bihor a dispus să fie arestat preventiv, medicii au decis că poate să-şi continue tratamentul şi în spatele gratiilor, în Arestul Poliţiei...


PERICULOS

Tatăl îl închidea în casă

Anchetatorii au audiat-o, imediat după crimă, şi pe prietena omului de afaceri, cu care acesta trăia de aproximativ 3 ani şi care plecase din apartamentul lor cu doar o oră înainte de oribila scenă. Ea a dezvăluit faptul că bărbatul obişnuia să-l închidă în casă pe fiul său, iar acesta, ca să scape, sărea deseori de pe balcon. De ce trebuia închis în apartament? Tânărul își ameninţase sora, iar familiei i-a fost teamă că se va întoarce la Beiuş şi o va răni, spun surse din anturajul familiei.

Comisia medico-legală psihiatrică, întrunită săptămâna trecută, a stabilit că tânărul nu are afecţiuni psihice. Specialiştii i-au analizat şi actele medicale de la toate unităţile unde a fost internat, precum şi pe cele de la medicul de familie, iar concluzia a fost că Dinu Lupaş jr are tulburări de comportament şi ieşiri violente cauzate de consumul cronic de stupefiante. De altfel, şi rezultatele analizelor toxicologice întăresc această ipoteză. Deşi probele de sânge au fost „curate”, semn că nu consumase droguri în ziua crimei, în cele de urină s-au găsit substanţe interzise, inclusiv fentanil, un drog sintetic de aproximativ 50 de ori mai puternic decât heroina, indicând faptul că s-a drogat în zilele anterioare.

Cert e că, după cum au concluzionat medicii, fiul a avut discernământ când şi-a ucis tatăl şi, ca atare, poate fi tras la răspundere pentru fapta sa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Topograf
Oradea e sigura, dar mai sunt uscaturi ca tine.
Postat 29 Decembrie 2023, 17:34 de Sandu2100
Hm.
Dupa ce iti omori parintele mai poti fi mostenitorul lui?
Postat 28 Decembrie 2023, 17:07 de nihil
droguri, in Oradea, cea mai sigura destinatie turistica ??
nuuuuu, n-are cum asa ceva , droguri de 50 de ori mai puternice dacat heroina (mea :D), in Oradea, cea mai sigura destinatie turistica din Ieuropa !? :))))) orasu' care rivalizeaza cu Viena si Paris !? doamne, ce oameni rai, sa spuna asa ceva :D probabil Lupas asta isi cumpara drogurile din Hidisel, Roit sau mai degraba de la Saldabagiu, nu din Oradie :)))))))
Postat 28 Decembrie 2023, 14:21 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON