URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2023, 09:31

Să fie zăpadă! Unde și în ce condiții poți schia sau porni în drumeţii prin omăt, în Bihor

Să fie zăpadă! Unde și în ce condiții poți schia sau porni în drumeţii prin omăt, în Bihor PE RACHETE. Creste presărate cu brazi și acoperite cu zăpadă apar în Poiana Călineasa, în drumul celor care se încumetă să iasă în plimbări pe rachete de zăpadă, pentru a descoperi frumusețile Apusenilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să-ți scârțâie omătul sub picioare, aerul hibernal să-ți trezească simțurile, iar priveliștile să fie de-un alb strălucitor! 

Astfel de scene îmbietoare devin reale în fiecare iarnă pentru pasionații de natură și de munte, care ies, alături de ghizi, în ture prin zonele pitorești din Bihor și din împrejurimi. Cei care preferă adrenalina pot alege și în acest sezon turele de schi, snowboard și tubing din stațiunile montane, unde se țin tabere și lecții pentru cei care vor să învețe ori să devină mai pricepuți pe schiuri...

Ture pe „Cerbul” 

Amatorii sporturilor de iarnă sunt cu ochii pe prognozele meteo și pe camerele web care transmit live de pe pârtiile din Bihor și Alba, unde sezonul de schi și sanie a debutat și se așteaptă, ca în fiecare an, zăpezile mari.

În Stâna de Vale, cele două pârtii ușoare - Renul și Cerbul - sunt deschise și când iarna e domoală, fiind dotate cu tunuri de zăpadă, și au și teleschi. Pârtia mare, numită Bradul, este în totalitate naturală, are 1,2 kilometri, telescaun și se deschide după ce în zonă ninge. De asemenea, în Stână e deschisă și o pistă de tubing, pe care amatorii se dau în „colaci” gonflabili, precum și o pistă pentru sănii. O tură de tubing costă 8 lei, o urcare cu teleschiul 8 lei pentru adulți, 7 lei pentru copii și studenți, iar una cu telescaunul 12 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii și studenți. Cei care vor să învețe să schieze o pot face la Școala de Schi Stâna de Vale, unde o lecție individuală costă 170 de lei, iar în cazul în care instructorii lucrează cu un grup, lecția începe de la 100 de lei/persoană. „Am avut cursanți de la 3 ani până la 70 de ani. Unii vin să învețe, alții să se perfecționeze”, spune Dan Ispas, monitor de schi profesionist.

Cinci ore pe pârtie 

La granița dintre Bihor și Alba, pârtia bihoreană Piatra Grăitoare este naturală, așadar se deschide doar când vremea o permite (urcarea cu telescaunul: 15 lei copii, 20 lei adulți). În schimb, la Arieșeni, una dintre piste, Vârtop II, are și zăpadă artificială, așadar turele și lecțiile de schi se țin deja de la debutul sezonului. Acolo, an de an, monitorii Școlii de Schi Gligor dau lecții pentru toți cei care vor să se bucure de sportul de iarnă, una individuală costând 150 de lei. 

De asemenea, de peste 15 ani, Școala de Schi Gligor organizează și tabere pentru copii și adolescenți, de câte 5 zile, în perioadele 7-12 ianuarie, 4-9 februarie, 11-16 februarie și 25 februarie - 1 martie. Singura perioadă când toate locurile sunt complet rezervate e cea cu vacanța „de schi” a elevilor în Bihor, din perioada 18-23 februarie. Copiii au parte de cazare, 5 ore de schi pe zi și distracție, iar prețul este de 2.050 de lei. 

Iarna pe coline 

Cei care nu vor să încalțe schiurile au și alte opțiuni pentru a se bucura de oferta iernii. În zonele turistice din Bihor și din împrejurimi se organizează și în acest sezon drumeții prin zăpadă, pe rachete, astfel încât turiștii să nu se afunde în omăt. Nu trebuie nicio pregătire prealabilă, ci doar o condiție fizică bună. „E foarte fain să spargi zăpada sub rachete în astfel de ieșiri, în care vezi natura aproape neatinsă”, spune Mihai Olenici, ghid de drumeție montană pentru Apuseni Experience și pentru Carpați Trekking. 

Temerarii trebuie să știe că o astfel de tură durează 8-9 ore, dar răsplata este că văd peisaje răpitoare, coline, creste, cătune pitorești și urme de animale sălbatice. „Cu grupuri de bihoreni, eu ies cu predilecție în zona Padiș și pe Valea Arieșului până la Vârtop. Nu prea urcăm în zona Gârda, fiindcă durează mult drumul. Dar dacă ieșirile sunt cu cazare în zonă, putem merge și acolo, ajungând și în locuri pitorești ca Poiana Călineasa sau Poiana Fundu Feței”, spune Mihai. În cazul unor ture organizate pentru grupuri, costul este 150 lei/persoană, fără transport și masă.

Și ghizii Aventura Trekking organizează ieșiri hibernale prin zone idilice, cum ar fi Padișul, părțile domoale din Pădurea Craiului și Izvoarele Barcăului, cu peisaje frumoase și case tradiționale, iar o tură costă 150 lei/persoană. Iarna pe pârtii și poteci se arată, așadar, tentantă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON