URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.

Bihoreanul tipărit

Comorile din Oradea: Muzeul Țării Crișurilor expune piese valoroase din patrimoniul său în noile săli de la etajul II (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Muzeul Țării Crișurilor expune piese valoroase din patrimoniul său în noile săli de la etajul II. De săptămâna trecută, vizitatorii pot descoperi un planetariu vechi din anul 1730, partituri create de compozitorul Michael Haydn la Oradea sau obiecte trench art, adică pahare, scrumiere sau statuete făcute din materiale de armament din Primul Război Mondial.
24 Septembrie 2022, 09:01
Cetate în lumină: One Night Gallery, un nou eveniment plin de culoare și fantezie, cu video mapping, spectacole de lumini și expoziții de artă 3D în Oradea (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Prima seară de octombrie aduce în Cetate un eveniment plin de culoare și fantezie, cu video mapping, spectacole de lumini și expoziții de artă 3D. Ajunsă la cea de-a 22-a ediție la nivel național, One Night Gallery își propune să aducă în prim-plan clădiri de patrimoniu și să le „îmbrace” în luminile noii arte media. 
23 Septembrie 2022, 18:42
Electrificarea Bihorului: În plină criză provocată de scumpirea energiei, BIHOREANUL vă prezintă cum a ajuns electricitatea în județ (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În plină criză provocată de scumpirea energiei, BIHOREANUL face un recurs la istoria secolului trecut: de la generalizarea electricității la raționalizarea drastică. De aproape 120 de ani, electricitatea pune în mișcare și ușurează viața bihorenilor, marcând un uriaș proces de modernizare, care a avut însă și perioade nefaste, cea mai dură fiind forțarea reducerii consumului în ultimii ani de comunism.
Artistă pe asfalt: Cine este pictorița care a creat mozaicul citadin din Parcul Libertății din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Reîntoarsă după un deceniu în orașul ei natal, Roxana Stan dă culoare spațiilor publice din Oradea. Artista a transformat o alee din parcul Libertății într-o poveste despre viață și spiritualitate, „decorată” cu elemente specifice Oradiei, precum un vultur negru ori simboluri Art Nouveau. „Îmi doresc să transform cât mai multe locuri gri din oraș în zone colorate”, spune Roxana. A semnat deja două proiecte urbane „colorate” și nu vrea să se oprească...
22 Septembrie 2022, 12:00
Victorie în Rusia! Filmul unui preot orădean, premiat în Moscova, la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Turnat anul trecut în doar 11 zile la Oradea, filmul preotului Ciprian Mega a câștigat două premii importante la Festivalul Internațional de la Moscova. Filmul „Glasul care strigă în pustie”, despre suferințele părintelui Calciu Dumitreasa, care s-a opus în anii ʼ80 demolării bisericilor, a câștigat în Rusia premiul juriului și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, la concurență cu peste 2.000 de pelicule din toată lumea.
Autorizații pe donații: Fără donații de teren în schimbul autorizațiilor de construire! Primăria Oradea, în fața deciziei Înaltei Curți
Bihoreanul tipărit
Sentinţa Înaltei Curţi, care interzice condiţionarea autorizaţiei de construire de donarea de teren, alarmează Primăria Oradea, obişnuită să preia parcele "gratis". Primarul Florin Birta spune că donaţiile sunt doar în interesul iniţiatorilor, care astfel pot beneficia de infrastructură publică, în timp ce contribuabilii de rând şi dezvoltatori imobiliari, precum Beniamin Rus, susţin că măsura este la limita abuzului. 
21 Septembrie 2022, 07:57
Viața ca o vacanță: O familie din Oradea și-a petrecut ultimul an călătorind prin toată Europa într-o autorulotă unică (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea ambiției remarcabile a unei familii din Oradea, care nu s-a lăsat doborâtă de loviturile vieții. Ákos, Andrea și bebelușul lor și-au petrecut ultimul an călătorind prin întreaga Europă într-o autorulotă unică, pe care chiar ei înșiși au transformat-o dintr-o banală furgonetă într-o casă pe roți, adaptată pentru bărbatul imobilizat în scaun cu rotile și dotată cu toate facilitățile, de la pat și frigider, până la mașini pentru spălat rufe și vase.
„Temnicerul” Chiş: Detalii șocante din dosarul fermierului din Bihor care a ţinut 10 oameni în sclavie (FOTO)
Știri Bihor
Proprietarul unei ferme din satul bihorean Cheriu este judecat pentru sclavie: a ţinut captivi 10 oameni ca să-i „muncească” într-o fermă. Considerat unul dintre cei mai avuţi agricultori din zonă, Teodor Chiş a fost trimis în faţa magistraţilor de procurorii DIICOT Oradea, care îl acuză că a exploatat persoane cu retard sau handicapuri fizice, obligându-le să-l slujească sub teroare.
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Povestea unei familii din Oradea care a transformat un handicap într-o frumoasă aventură
Bihoreanul tipărit
Luni, 19 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: Ákos, Andrea și bebelușul lor și-au petrecut ultimul an călătorind prin întreaga Europă într-o autorulotă unică, pe care chiar ei înșiși au transformat-o dintr-o banală furgonetă într-o casă pe roți, adaptată pentru bărbatul imobilizat în scaun cu rotile și dotată cu toate facilitățile, de la pat și frigider, până la mașini pentru spălat rufe și vase. Din același număr aflați cum încearcă traficanţii să-şi intimideze victimele şi pe martorii ostili, despre filmul unui preot orădean, premiat în Moscova, la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume și de ce trebuie Primăria Oradea să renunțe la obiceiul de a primi donații de teren în schimbul autorizațiilor de construire.
19 Septembrie 2022, 00:00
Pe urmele lui Brâncuși: Un tânăr din Bihor creează sculpturi în stilul marelui artist (FOTO)
Știri Bihor
Un tânăr din Bihor creează sculpturi în stilul faimosului artist Constantin Brâncuşi. În vârstă de 30 de ani şi originar din localitatea Vintere, Marius Iancu nu are studii în sculptură, dar până acum a reuşit să mânuiască dibaci lemnul şi ghipsul şi să reproducă trei sculpturi cunoscute semnate de marele artist, dar să realizeze şi patru lucrări proprii, inspirate din creaţia lui Brâncuşi.
Cantoane da, baraje ba! Câți bani a avut ABA Crișuri pentru propriul confort și câți pentru a repara și finaliza necesarele baraje?
Bihoreanul tipărit
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri are în acest an doar 1,5 milioane lei pentru a continua lucrările hidrotehnice la o singură acumulare din judeţ dintre cele trei unde lucrările de construcţii, respectiv de reparaţii, au fost abandonate chiar şi de peste un deceniu. În schimb, în ultimii 10 ani a cheltuit peste 15 milioane lei pentru a-şi moderniza 34 de cantoane...
15 Septembrie 2022, 12:18
Nebunie la Psihiatrie: Un infirmier şi un asistent din Oradea, judecaţi pentru că au „liniştit” cu pumnii un pacient epileptic
Bihoreanul tipărit
Incident revoltător la Secţia de Psihiatrie din Oradea: un infirmier şi un asistent sunt judecaţi pentru că au „liniştit” cu pumnii un pacient epileptic. În procesul care acum se dezbate la Curtea de Apel Oradea, procurorii au inculpat şi un medic şef de secţie, pe care îl acuză că, deşi a văzut leziunile pacientului, nu a denunţat incidentul la Poliţie.
15 Septembrie 2022, 08:01
Scurtcircuit: „Ordonanța energiei” provoacă frisoane Primăriei Oradea și firmelor, nevoite să facă raționalizări
Bihoreanul tipărit
„Ordonanța energiei” plafonează prețul energiei electrice doar pentru o parte dintre consumatori. Confruntată cu explozia facturilor, municipalitatea ia în calcul reducerea consumului de energie cu 15%, OTL și Compania de Apă Oradea caută soluții de reducere a facturilor, în timp ce firmele bihorene analizează varianta majorării tarifelor, iar operatorii hotelieri din Băile Felix pe cea a închiderii unor hoteluri.
14 Septembrie 2022, 08:03
S-a blocat Oradea! Lucrările la pasajele subterane din Piața Gojdu au perturbat circulația în oraș. Ce soluții are Primăria? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Începerea anului şcolar a dat peste cap circulaţia din Oradea, afectată de şantierul din Piaţa Gojdu, fapt pentru care Primăria testează variante de fluidizare a traficului, de la benzi suplimentare până la semafoare cu buton. Spre deosebire de majoritatea şoferilor disperaţi, care spun că au nevoie dimineaţa de aproape trei sferturi de oră pentru a ajunge din Nufărul în centrul oraşului, primarul Florin Birta susţine că se circulă relativ bine, iar el reuşeşte să conducă din Sânmartin până în centru în numai 17 minute! BIHOREANUL face o trecere în revistă a principalei teme locale de actualitate.
'Unire' cu forţa: Cine e de vină pentru scandalul privind segregarea de la Şcoala Nicolae Bălcescu din Oradea?
Bihoreanul tipărit
Scandalul privind segregarea de la Școala Nicolae Bălcescu demonstrează, din nou, că părinții, elevii și profesorii nu sunt consultați înaintea deciziilor care îi privesc. Deși secția maghiară de la Școala Bălcescu funcționa separat de cea românească de mai mulți ani, situație care părea să fie pe placul tuturor, Ministerul Educației a impus amestecarea lor, urmarea fiind că, săptămânal, în clădirea „ungurească” se va muta o altă clasă de la secția română. 
12 Septembrie 2022, 10:20
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Trafic de coșmar! Noul an școlar a dat peste cap circulația în Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 12 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Începerea anului școlar a dat peste cap circulația din Oradea, dar, spre deosebire de majoritatea șoferilor disperați, care spun că au nevoie dimineața de aproape trei sferturi de oră pentru a ajunge din Nufărul în centrul orașului, primarul Florin Birta susține că se circulă relativ bine, iar el reușește să conducă din Sânmartin până în centru în numai 17 minute! Din același număr aflați detalii despre scandalul privind segregarea de la Școala Nicolae Bălcescu, povestea bihoreanului judecat pentru sclavie fiindcă a ţinut captivi 10 oameni, ca să-i muncească gratis într-o fermă, dar și cum un infirmier şi un asistent din Oradea au „liniştit” cu pumnii un pacient epileptic.
12 Septembrie 2022, 00:00
Pielarul din Cetate: Meșter al pielăritului, Leontin Călugăr este o atracție a Cetății din Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Leontin Călugăr a învățat să confecționeze obiecte din piele de unul singur, iar acum este o atracție a Cetății din Oradea. Perseverent, a ajuns un pielar cunoscut şi căutat, cu un portofoliu variat de produse, sub brandul "Transylvanian Monk" (Călugăr transilvan)...
11 Septembrie 2022, 09:27
Magie la palat: Începe Magic Garden, evenimentul prin care grădina Palatului Baroc din Oradea se umple de lumini, culoare, muzică și personaje de legendă
Timp liber
Grădina Palatului Baroc din Oradea va fi învăluită în magie, vreme de o lună, cu personaje de legendă, instalații și muzică. Orădenii vor fi invitați să ia parte la tururi ghidate de seară, când grădina va prinde viață, printre instalații numărându-se unele dedicate Regelui Ladislau, Împărătesei Sisi și compozitorului Michael Haydn.
09 Septembrie 2022, 11:05
Vin din Bihor! Schimbarea climei transformă zona Bihorului într-un loc ideal pentru producerea de vinuri de calitate (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Schimbarea climei, cu înmulțirea zilelor însorite, transformă Bihorul într-o zonă ideală pentru cultivarea viei, la fel ca în faimoasa regiune franceză Bordeaux. Începută ca o pasiune, fabricarea vinurilor s-a profesionalizat accelerat, viticultorii bihoreni ajungând să investească milioane de euro în podgorii cu sute de soiuri, crame cu lifturi între vii, pivnițe și conace pentru turiștii pasionați.
Judeţ în fum! Analiză amplă: care sunt preferinţele consumatorilor de droguri din Bihor, cine sunt ei și cum ajung dependenţi
Bihoreanul tipărit
Cea mai amplă analiză a ultimilor ani despre consumul de droguri în judeţ, realizată de un polițist specializat, arată că bihorenii preferă etnobotanicele ca să se facă... praf. Realizat de un ofiţer al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, doctorand în Sociologie, studiul cercetează preferinţele consumatorilor, cum ajung dependenţi copiii şi adolescenţii, dar şi detalii neştiute despre traficanţi şi metodele acestora de a se proteja.
08 Septembrie 2022, 08:01
Trafic cu daune: Tot mai multe mașini periculoase ajung pe șosele, inclusiv în Bihor, din cauza unei lacune în legislația asigurărilor RCA
Bihoreanul tipărit
Tot mai multe mașini accidentate sunt „cârpite” în ateliere neautorizate din cauza unei lacune în legislația asigurărilor obligatorii RCA. În loc să apeleze la un service autorizat, proprietarii vehiculelor avariate preferă să încaseze sumele pe care asiguratorii le oferă rapid pentru reparații în regie proprie, făcute cel mai adesea superficial, astfel că mașinile circulă „peticite”.
07 Septembrie 2022, 11:57
Bani din joacă: Un băiat de 16 ani din Oradea, maestru în Fortnite, a câștigat 200.000 de dolari numai din jocuri video
Bihoreanul tipărit
Un adolescent de 16 ani din Oradea a câștigat 200.000 de dolari din jocuri video. Andrei Ursu este singurul campion român la Fortnite, situându-se pe locul 20 în Europa, iar datorită rezultatelor obținute a fost invitat la Turneul Mondial programat în luna noiembrie chiar de către compania americană care a creat jocul video.
07 Septembrie 2022, 08:01
Lugaș Resort: „Centrul turistic” în care primăria din Lugașu de Jos a investit 800.000 euro și-a dovedit inutilitatea după doar o lună (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La doar o lună după inaugurarea cu tam-tam, în prezența ministrului Cseke Attila, „centrul turistic” din Lugașu de Jos este deja închis și generează doar... cheltuieli. Ansamblul format din 8 căsuțe din lemn pe care Primăria a tocat aproape 800.000 euro este nefolosit, iar primarul Sorban Levente a refuzat să explice de ce, „spionând” reporterii BIHOREANULUI și punând un subaltern să-i urmărească prin comună.
Explozie la gaze! Criza riscă să ardă la buzunar 14.000 de familii din Oradea, dar și firmele deservite de Distrigaz Vest
Bihoreanul tipărit
Războiul din Ucraina a declanșat o criză a gazului care riscă să ardă la buzunar cele 14.000 de familii orădene și firmele deservite de operatorul Distrigaz Vest. Începând din 1 octombrie, principalul furnizor de gaz al orădenilor va majora prețul gazului furnizat populației la peste 1.900 lei megawattul, de zece ori mai mult decât era toamna trecută, și va renunța, în premieră, la consumatorii non-casnici, criza fără precedent a energiei afectând inclusiv societatea Termoficare Oradea, care, din lipsă de ofertanți, are asigurat doar 60% din necesarul de gaz pentru sezonul rece.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Explozia prețului la gaze obligă Distrigaz Vest să renunțe la firme și să majoreze de 10 ori tariful pentru populație
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră: Dintre subiectele noii ediții: Războiul din Ucraina a declanșat o criză a gazului care riscă să ardă la buzunar cele 14.000 de familii orădene și firmele deservite de operatorul Distrigaz Vest. Începând din 1 octombrie, principalul furnizor de gaz al orădenilor va majora prețul gazului furnizat populației la peste 1.900 lei megawattul, de zece ori mai mult decât era toamna trecută, și va renunța, în premieră, la consumatorii non-casnici, criza fără precedent a energiei afectând inclusiv societatea Termoficare Oradea, care, din lipsă de ofertanți, are asigurat doar 60% din necesarul de gaz pentru sezonul rece. Mai aflați și cum chimbarea climei transformă zona Bihorului într-un loc ideal pentru producerea de vinuri de calitate, că un orădean de 16 ani, maestru în Fortnite, a câștigat deja 200.000 de dolari din jocuri video și care sunt preferinţele consumatorilor de droguri din Bihor, cine sunt ei și cum ajung dependenţi.
05 Septembrie 2022, 00:00
Socoteala orădenilor: Cum s-a schimbat demografia Oradiei în ultimul secol, inversând ponderea etniilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Demografia Oradiei s-a modificat substanțial în ultimul secol, trecând de la preponderența etnicilor maghiari la cea a locuitorilor români. BIHOREANUL vă prezintă, cu informații din istoria orașului, rezultate inclusiv din recensămintele efectuate în timpul stăpânirii austro-ungare, cum a evoluat populația din Oradea sub influența modernizărilor, dar și a schimbării administrațiilor.
Călător de meserie: Un tânăr din Oradea povestește cum a devenit nomad digital și colindă toată Europa (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă un tânăr din Oradea care este nomad digital și călătorește peste tot prin Europa. Chiar dacă lucrează pentru o companie din Oradea, Patrick Stanciu își petrece zilele pe coastele Mării Mediterane sau în orașe vestite pentru frumusețea lor, precum Kotor, Barcelona, Lisabona sau Praga.
La bine și la greu... Două asistente de la un spital din Bihor, prinse că au „dosit” o probă de la un șofer băut la volan
Bihoreanul tipărit
Două asistente de la Spitalul Aleşd au fost trimise în judecată după ce au „dosit” proba de sânge recoltată de la un şofer prins băut la volan. Procurorii susţin că, profitând de neatenţia poliţiştilor, asistenta Cristina Urs a prelevat sânge de la colega ei, Gabriela Ardelean, și apoi a înlocuit eprubetele cu cele în care se afla mostra luată de la şofer, nimeni altul decât soţul celei din urmă.
01 Septembrie 2022, 08:03
Lăsați pe sec: În ciuda belșugului de râuri și lacuri, Bihorul nu are irigații pentru agricultură. Cine e de vină?
Bihoreanul tipărit
În ciuda belșugului de râuri și lacuri, Bihorul nu are irigații pentru agricultură, din cauza deciziilor unor politicieni și a indolenței unor șefi de instituții. La peste un deceniu după ce a preluat de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare lacurile, personalul și utilajele sistemului care trebuie să permită desecări la inundații și irigări în secetă, ABA Crișuri nu alimentează canalele pentru irigații fiindcă o parte a acestora au rămas neîntreținute, iar în propriile acumulări nu se strânge apă destulă.
31 August 2022, 08:03
Golani online: Grupările interlope din Oradea duc un război pe Facebook, care riscă să degenereze în stradă (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Grupările interlope din Oradea au intrat într-un război care fierbe pe Facebook și riscă să se reverse în stradă. Casa lui Mihai Gabor, alias Grecu, a fost vizată de un atac eşuat de tip mafiot, cu cocktailuri Molotov, bănuielile fiind acelea că în spatele lui s-ar afla liderul clanului Neguş, Romulus Markovics, şi cumătrul său, controversatul afacerist Mihai Borciu, cu care gruparea lui Grecu se provoacă acum şi se spurcă reciproc pe rețelele sociale.
  6 7 8  10  12 13 14  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON