URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câţiva ani, când uzina DNA-ului duduia, cel mai simplu mod pentru ca un primar să intre la puşcărie era să bage banii comunităţii locale în fotbal. Mulţi oameni de afaceri şi politicieni au păţit-o, dar la noi nu a fost cazul. Şi asta nu neapărat fiindcă edililor le era frică de slujbaşii doamnei Kövesi, ci pentru că Ilie Bolojan avea o indiferenţă feroce faţă de fenomenul sportiv.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţa joia trecută – pe Facebook, căci aşa comunică oficialii noştri de când au descoperit că internetul e cel mai ieftin instrument de propagandă – o nouă licitaţie pentru cei 28,55 km de autostradă dintre Chiribiş şi Biharia, pentru care ultimul contract, încheiat în 2020 cu o asociere de firme din grupul Selina, a fost reziliat în luna mai...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.

Bihoreanul tipărit

Tranşeele Oradiei: Traficul din oraş e dat peste cap de zecile de şantiere deschise concomitent, unele abandonate din proastă organizare (FOTO)
Știri Bihor
Traficul din Oradea este dat peste cap de zecile de şantiere deschise concomitent, cu şanţuri acoperite de mântuială ori chiar abandonate din proastă organizare. Oraşul intră în iarnă cu kilometri de "tranşee" începând din Nufărul şi centrul civic, unde au loc lucrări de modernizare şi amenajare de pasaje subterane, până între blocurile din Rogerius, unde se înlocuiesc reţelele de termoficare, sau în Oncea, cu străzi aflate de luni de zile în stadiu de săpătură.
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Cutremurătoarea poveste a unei adolescente lăsate însărcinate de violatorul ei!
Bihoreanul tipărit
Luni, 29 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: BIHOREANUL vă prezintă cutremurătoarea poveste a unei adolescente lăsate însărcinate de violatorul ei! Cum l-a omorât în bătaie un pădurar din Bihor pe cetățeanul care îl acuza de furturi de lemne; Cu acordul Inspectoratului Școlar, o așa-zisă „academie” de psihologi vânează clienţi printre elevi; Curtea de Conturi confirmă „tunurile” din bani publici date de primărița din Brusturi, Livia Bârlău; Traficul din Oradea este dat peste cap de zecile de şantiere deschise concomitent, cu şanţuri acoperite de mântuială ori chiar abandonate din proastă organizare; În premieră, Bihorul şi-a înfiinţat trei arii protejate de interes judeţean; Un artist orădean va încerca să doboare recordul mondial, susţinând un concert la pian de 130 de ore.
29 Noiembrie 2021, 00:00
Cele Trei Crişuri: Povestea asociaţiei care i-a 'luminat' prin ştiinţă şi cultură pe românii din Bihor (FOTO)
Știri Bihor
Tradiţia asociaţiilor şi a fundaţiilor culturale, care promovau felurite învăţăminte către populaţie, are rădăcini în Bihor încă din perioada interbelică. Timp de peste două decenii, Asociaţia Cele Trei Crişuri s-a ocupat de răspândirea ştiinţei şi culturii, mai cu seamă româneşti, în rândul bihorenilor.
28 Noiembrie 2021, 09:20
Deranjul cu pasajul: Luptă dură în instanţă cu Primăria Oradea, împotriva pasajului de pe Meşteşugarilor
Bihoreanul tipărit
Anunţată de primarul Florin Birta în octombrie anul trecut, construirea pasajului suprateran peste şoseaua de centură şi linia ferată care va lega strada Meşteşugarilor de viitorul drum expres Oradea-Arad s-a blocat în instanţă.
27 Noiembrie 2021, 11:08
De 3 x plagiat: Un profesor englez a dovedit în instanţă că universitara orădeancă Simona Cavalu l-a plagiat
Bihoreanul tipărit
După cinci ani de procese, un reputat profesor englez a dovedit că o profesoară a Universităţii din Oradea l-a plagiat. În loc să-şi fi recunoscut de la bun început greşeala faţă de autorul pe care l-a furat, Simona Cavalu a încercat prin toate mijloacele să-şi ascundă plagiatul, dar tot n-a scăpat de pedeapsă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie obligând-o acum să-şi recunoască furtul, publicând sentinţa într-un ziar local.
25 Noiembrie 2021, 08:01
Un altfel de Crăciun: Anul acesta, orădenii vor avea parte de o ediţie atipică a Târgului de Crăciun
Bihoreanul tipărit
După un an de pauză, cauzată de ştiţi voi ce, Târgul de Crăciun face un come-back în agenda publică a Oradiei. Ediţia din acest an va fi deosebită de altele, căci se va ţine cu respectarea mai multor restricţii. Vor lipsi concertele, cel puţin cele "mari", care în vremuri pre-pandemice adunau în centrul oraşului mii de orădeni. Chiar şi aşa, atmosfera feerică a sărbătorilor nu va lipsi, fiind creată cu ajutorul lui Moş Crăciun, al unui brad impunător şi al unor "personaje" care vor poposi pentru prima oară în centrul urbei... 
24 Noiembrie 2021, 20:01
Şpăgar scăpat: Poliţistul din Vama Borş înregistrat cerând şpagă a primit închisoare cu suspendare... şi pensionare!
Bihoreanul tipărit
Poliţistul Dănuţ Babău, înregistrat în vama Borş negociindu-şi şpaga, a scăpat cu o amendă de 10.000 lei şi închisoare la "fără frecvenţă". Condamnat iniţial de Tribunalul Bihor la 4 ani de detenţie pentru că "a cerşit mită", poliţistul a găsit înţelegere la Curtea de Apel Oradea pe motiv că era la prima faptă penală dovedită, iar soţia îi este bolnavă.
24 Noiembrie 2021, 08:00
Greu de înţepat: Care sunt comunităţile din Bihor unde nu funcţionează vaccinarea anti-Covid şi de ce
Bihoreanul tipărit
Cu o rată de vaccinare anti-Covid sub media pe ţară, bihorenii au mai multă încredere în conspiraţiile de pe Facebook şi de la TV decât în medici şi instituţii. Pentru că oamenii evită ori chiar resping vaccinarea, acceptând-o doar dacă se îmbolnăvesc sau mor vecini, colegi şi rude, autorităţile cred că soluţia este o lege care să-i oblige la imunizare cel puţin pe angajaţii din sectorul public.
23 Noiembrie 2021, 14:02
Vine criza! Se anunță cea mai grea iarnă, cu facturi dublate la încălzire și scumpiri la aproape toate produsele
Bihoreanul tipărit
Se anunță cea mai grea iarnă după căderea comunismului, cu facturi dublate la gaze și scumpirea încălzirii cu 60%, la un preț usturător de 525 lei/gigacalorie. Inflația ajunsă la un nivel record de 7,9% sărăcește populația, confruntată cu majorarea în lanț a prețurilor produselor și serviciilor, cauzată de explozia tarifelor la energie și combustibili, care ar putea culmina anul viitor cu majorarea prețurilor alimentelor și cu 50%. BIHOREANUL vă explică ce se întâmplă și ce ar putea să urmeze...
Fabrica de vaccinaţi: Cum funcționa rețeaua cu pioni din Bihor care producea certificate „la chiuvetă”
Bihoreanul tipărit
Membrii filierei din Vama Petea care au eliberat în fals mii de certificate de vaccinare anti-Covid au fost filaţi, interceptaţi şi dovediţi cu ajutorul unor investigatori sub acoperire. În timp ce DSP şi Poliţia Bihor susţin că în judeţ nu există fraude, BIHOREANUL a aflat că şi în secţiile Covid de aici au ajuns pacienţi vaccinaţi „la chiuvetă”, pe care medicii nu i-au denunţat, dar şi că, încercând să prevină escaladarea situaţiei, autorităţile locale vor camere de supraveghere în centrele de vaccinare.
22 Noiembrie 2021, 09:56
Citește Metallica! O carte de colecție, despre legendara trupă Metallica, apărută la Oradea
Bihoreanul tipărit
Editura Casa din Oradea a lansat, în premieră pentru România, o carte fenomen despre legendara trupă heavy metal Metallica. Fanii pot afla acum poveștile din spatele tuturor pieselor formației americane, de la One până la Unforgiven, strânse într-un volum de o calitate grafică excepțională
22 Noiembrie 2021, 08:56
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Iarnă, scumpă iarnă! Ce spun specialiștii despre criza care stă să vină
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Se anunță cea mai grea iarnă după căderea comunismului, cu facturi dublate la gaze și scumpirea încălzirii cu 60%, la un preț usturător de 525 lei/gigacalorie. Inflația ajunsă la un nivel record de 7,9% sărăcește populația, confruntată cu majorarea în lanț a prețurilor produselor și serviciilor, cauzată de explozia tarifelor la energie și combustibili, care ar putea culmina anul viitor cu majorarea prețurilor alimentelor și cu 50%. De asemenea, aflaţi că un profesor englez a dovedit în instanță că universitara orădeancă Simona Cavalu l-a plagiat, cum funcționa rețeaua cu pioni din Bihor care fabrica certificate de vaccinare „la chiuvetă”, dar şi că polițistul din Vama Borș înregistrat cerând șpagă a scăpat cu suspendare... și pensionare!
22 Noiembrie 2021, 00:00
Împăratul Galbenei: Fascinanta poveste a lui Czárán Gyula, creatorul celor mai spectaculoase trasee turistice din Bihor (FOTO)
Știri Bihor
Fascinanta poveste a lui Czárán Gyula, bărbatul îndrăgostit de frumuseţile Bihorului care a făurit cele mai spectaculoase trasee turistice din judeţ. Nobil de origine armeană, şcolit în Drept la Budapesta şi Viena, Czárán a fost privit la început de ţăranii bihoreni ca un duh rău care bântuie prin păduri, dar apoi exploratorul le-a devenit prieten şi i-a iniţiat în turism.
Povestea Evei: Spectacol de teatru despre fetiţa care a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Teatrul Regina Maria pregăteşte premiera spectacolului "Eva Heyman", despre fetiţa care a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea. Producţia este concepută ca un one-woman show, rolul orădencei de 13 ani care şi-a aşternut pe hârtie bucuriile, dorinţele, dar şi scenele incredibile la care a fost martoră în timpul Holocaustului, fiind interpretat de actriţa Ioana-Maria Repciuc.
18 Noiembrie 2021, 13:41
Comandă pentru Ceauşescu: Povestea unei croitorese din Oradea care a brodat tapiserii pentru Casa Poporului (FOTO)
Știri Bihor
BIHOREANUL vă prezintă povestea unei croitorese care a brodat tapiserii pentru Casa Poporului, acum Palatul Parlamentului. Lucia Erdei era cunoscută în Oradea pentru iscusinţa cu care lucra goblenuri, coroniţe pentru mirese şi flori din materiale textile.
18 Noiembrie 2021, 08:03
Județ la volan: Cu 2.300 de firme și 9.700 de angajați, Bihorul ocupă locul II în țară în sectorul transporturilor
Știri Bihor
Probleme în sectorul transporturilor, unde Bihorul, cu circa 2.300 de firme şi 9.700 de angajaţi, ocupă locul II în ţară, imediat după Bucureşti. După ani de creştere continuă a comenzilor, firmele de transport din judeţ se confruntă cu lipsa de şoferi profesionişti, cu restricţiile provocate de pandemie şi cu reglementările europene tot mai stricte, care le obligă la cheltuieli tot mai mari.
17 Noiembrie 2021, 11:05
Ienei versus Pîrja: Nora lui Emeric Ienei îl acuză de abuzuri pe directorul Şcolii Nicolae Bălcescu din Oradea
Bihoreanul tipărit
Scandal la Şcoala Nicolae Bălcescu, unde o învăţătoare-vedetă îl acuză pe director că îşi terorizează subalternii. Vasilica Ienei, nora celebrului antrenor Emeric Ienei, l-a reclamat pe directorul Radu Pîrja pe motiv că impune reguli abuzive, tracasează angajaţii şi, mai grav, a transferat ilegal copii, fapt deja confirmat de Inspectoratul Şcolar.
16 Noiembrie 2021, 08:03
Adio, PNL! Din modele administrative şi electorale, liberalii bihoreni au ajuns marginalizaţi în partid, după decizia conducerii de a guverna cu PSD
Bihoreanul tipărit
Din modele administrative şi electorale, liberalii bihoreni au ajuns marginalizaţi în PNL după decizia conducerii de a guverna cu PSD. Deşi în partid s-au opus întovărăşirii cu PSD, cerând refacerea coaliţiei cu USR, Ilie Bolojan şi Florin Birta se abţin să conteste şi public noul curs al PNL, ca să nu pericliteze proiectele Consiliului Judeţean Bihor şi pe ale Primăriei Oradea, dependente de mai-marii de la centru.
15 Noiembrie 2021, 11:28
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Cum a ajuns performerul Bolojan un paria în propriul partid. Şi ce are de gând să facă...
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Decizia şefilor PNL de a se întovărăşi contra naturii cu PSD i-a "amuţit" pe liberalii bihoreni, în frunte cu Ilie Bolojan, adept al refacerii coaliţiei cu USR. Dat până nu demult exemplu pentru performanţele administrative şi electorale, Bolojan a devenit un paria în propriul partid; Nora lui Emeric Ienei îl acuză de abuzuri pe directorul Şcolii Nicolae Bălcescu din Oradea; Fascinanta poveste a lui Czárán Gyula, creatorul celor mai spectaculoase trasee turistice din Bihor; Cu 2.300 de firme şi 9.700 de angajaţi, Bihorul ocupă locul II în ţară în sectorul transporturilor.
15 Noiembrie 2021, 00:00
Adio, zacuscă! În urma recoltei, producătorii agricoli au rămas cu multe legume nevândute
Bihoreanul tipărit
În urma recoltei, producătorii agricoli au rămas cu multe legume nevândute. Legumicultorii locali se confruntă cu o scădere a vânzărilor cu o treime faţă de anii anteriori, după ce, obligaţi să se aprovizioneze din hypermarketuri în timpul pandemiei de Covid-19, clienţii s-au obişnuit să îşi cumpere zacuscă, murături sau compoturi şi nu îşi mai pun provizii pentru iarnă.
12 Noiembrie 2021, 08:01
Negustorul de otrăvuri: Un afacerist VIP din Bihor a fost prins deversând deşeuri periculoase într-un afluent al Crişului Negru (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O firmă de colectare a deşeurilor a fost prinsă deversând substanţe chimice periculoase, inclusiv acid clorhidric, într-un afluent al Crişului Negru. Patronul firmei din Finiş, Lucian Budău, nimeni altul decât fiul fostului primar al comunei, a câştigat milioane din afaceri dubioase cu reziduuri toxice, între care şi cianuri, comisarii de mediu şi poliţiştii bihoreni căutând urma otrăvurilor despre care "întreprinzătorul" refuză să spună unde au dispărut.
Moartea de Covid: Cât de „fruntaș” este județul Bihor la decese și de ce mulți bolnavi ies din spitale în sicrie
Bihoreanul tipărit
În premieră, BIHOREANUL prezintă, cu cifre și explicații, mortalitatea Covid în județ: cât de „fruntaș” este Bihorul la decese și de ce mulți bolnavi ies din spitale în sicrie, iar unii mor acasă. Grosul pacienților credeau că infecția Covid ar fi doar „o răceală”, sunt nevaccinați și cu boli cronice, alții s-au tratat la domiciliu și sunt vaccinați fictiv, iar mulți cer internarea când starea lor devine prea gravă pentru ca medicii să-i mai poată salva.
10 Noiembrie 2021, 13:31
'Injecţie' pentru Lasca: După un an de fake-uri despre Covid, deputatul Mihai Lasca ar putea fi acuzat de răspândirea de informaţii false (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
După un an de fake-uri despre "Covidul inventat" şi "vaccinarea criminală", deputatul bihorean Mihai Lasca e pe cale, în sfârşit, să răspundă în faţa legii. Pentru că a făcut scandal în centre de vaccinare, numindu-le "centre de exterminare în masă", ameninţând personalul şi îndemnând orădenii să refuze imunizarea care ar provoca "decese şi paralizii", şi fiindcă a acuzat medicii că omoară pacienţii în spitale, un procuror orădean îl dă pe Lasca pe mâna colegilor de la Parchetul Înaltei Curţi.
10 Noiembrie 2021, 08:04
Execuţie filmată: Primăriţa din Brusturi şi soţul ei, care au nenorocit în bătaie un om, au şters dovezile video, dar anchetatorii le-au recuperat (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Dezvăluiri exclusive despre arestarea primăriţei PSD din Brusturi şi a soţului ei, care au mutilat în bătaie un fost procuror din Marghita. Livia şi Petrică Bârlău au şters înregistrările camerelor de supraveghere din propriul magazin, dar poliţiştii le-au recuperat cu un soft special, fapt ce le-a permis să numere "bob cu bob" cele 70 de lovituri pe care indivizii le-au aplicat victimei cu pumnii, picioarele şi cu un cleşte din fier, multe la cap, riscând acum până la 10 ani de închisoare pentru tentativă de omor.
Oradea în doliu: Numărul de decese înregistrate în oraş pe fondul pandemiei de Covid-19 a explodat în octombrie, depăşind pierderile din timpul războiului (FOTO)
Știri Bihor
Numărul de decese înregistrate în Oradea pe fondul pandemiei de Covid-19 a explodat în octombrie la un record de 49 pe zi, depășind pierderile din timpul războiului. Explozia deceselor a luat prin surprindere administrația cimitirului municipal, care a fost nevoită să ofere salarii de 3.000 lei net pentru a găsi gropari, în condițiile în care cele 22 de camere frigorifice sunt pline de trupuri, timpul de așteptare pentru înmormântare a crescut și la 12 zile, iar în noile parcele se sapă gropi mecanizat, pentru a face față necesităților.
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Detalii exclusive despre arestarea primăriţei PSD din Brusturi şi a soţului ei
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Dezvăluiri exclusive despre arestarea primăriţei PSD din Brusturi şi a soţului ei, care au mutilat în bătaie un fost procuror din Marghita; Deputatul Mihai Lasca ar putea fi acuzat de răspândirea de informații false despre pandemie; Un afacerist VIP a fost prins deversând deșeuri periculoase într-un afluent al Crişului Negru; Cât de „fruntaș” este județul Bihor la decese și de ce mulți bolnavi ies din spitale în sicrie
08 Noiembrie 2021, 00:00
O afacere „regală”: Un fost ofițer israelian „naturalizat” în Oradea creează produse inedite din piele (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Un fost ofiţer israelian "naturalizat" în Oradea creează produse inedite din piele. Aviel Yamin este ajutat de cel mai bun prieten al său, Mihai Constantin, un craiovean stabilit aici, pe care l-a cunoscut în urmă cu 16 ani prin intermediul unui joc video, acesta ocupându-se de vânzarea şi promovarea peste tot în lume a produselor lor.
07 Noiembrie 2021, 09:21
Primare, dă-mi parcare! Orădenii se plâng că şantierele îi lasă fără parcările de domiciliu, chiar dacă şi-au plătit taxele pentru ele
Bihoreanul tipărit
Orădenii se plâng că zecile de şantiere îi lasă fără parcările de domiciliu, chiar dacă şi-au plătit taxele pentru acestea. Lucrările pentru amenajarea centrelor de cartier din Rogerius şi Ioşia, pentru modernizarea bulevardelor Nufărul - Cantemir şi pentru reabilitarea străzii Traian Lalescu au dus la desfiinţarea a circa 200 de locuri de parcare pentru riverani.
05 Noiembrie 2021, 08:02
Impostură restaurată: Concediată în urmă cu 5 ani pentru plagiat, Daniela Ionescu s-a întors în Universitatea din Oradea
Bihoreanul tipărit
Cel mai notoriu scandal de plagiat din Universitatea din Oradea are un final de toată jena. Primul universitar din România condamnat penal pentru furt intelectual, Daniela Ionescu, fosta decană a Facultății de Textile-Pielărie a câştigat definitiv procesul prin care a contestat concedierea, Universitatea trebuind s-o reangajeze şi să-i achite aproape jumătate de milion de lei!
04 Noiembrie 2021, 08:00
Arşi cu încălzirea! În prag de iarnă, Termoficare Oradea pregăteşte cea mai drastică scumpire a încălzirii
Știri Bihor
Din noiembrie, preţul de producţie a gigacaloriei furnizate de Termoficare se dublează la 364 lei, ceea ce va face să explodeze facturile orădenilor. Creşterea cu 60% a preţurilor finale, ce includ transportul şi distribuţia, va majora costurile pentru încălzirea unui apartament cu două camere de la o medie de 240 lei pe lună la 380 lei, iar responsabilii locali nu ştiu ce sprijin va primi oraşul pentru a trece iarna.
03 Noiembrie 2021, 08:03
  6 7 8  10  12 13 14  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8018 RON
  • 1 EUR = 4.8849 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON